Бюлетин Хиляда Пътешествия от 17 октомври 2020

Няма по- красива гледка от развеселения “песимист”, който вярва, и от ведрия познавач на историческите уроци. Вера Мутафчиева разказваше за някой си старшина, който сутрин рано в зимен ден обичал да се провиква фронтално срещу строената рота: “Гледай бодро вашта м…ма”. 

 

Здравейте,

Вирусната криза постави пътуванията и нас пътуващите в интересна ситуация и полу-перманентно биполарно състояние – от развеселен песимизъм до умерен оптимизъм. Понеже клоня по-скоро към второто, в този мейл ще намерите няколко актуални неща, свързани с пътуванията, както и програми за пътешествия с наближаващи дати.

Къде ще можем и къде няма да можем да пътуваме?

Разделям дестинациите на две основни групи: 1) Първа категория – страни, до които ние ще можем да пътуваме и 2) Втора Категория – страни, до които няма да можем да пътуваме (поне докато не минат в първата категория). Страните от Първата Категория са тези, които покриват следните критерии:

– НЕ изискват PCR  тест, който да се прави на самата граница, като условие за влизане в страната  (някои страни изискват тест и на излизане);

– НЕ изискват и нямат условия за карантина;

– Нямат други, трудни за преодоляване условия, като например да се показват пари в брой, като доказателство, че пътникът може да си покрие разходите за лечение и други (например Камбоджа).

Важни уточнения:

– Изискването за PCR тест предварително направен в България е ОК. Още повече, че това вероятно ще стане стандарт за повечето страни. Към момента много малко страни не изискват тест (предварителен или на летището) и като цяло имат минимални или никакви изисквания за влизане в страната (Турция, Мексико и може би още няколко). Те обаче ще са изключение. Този тест е и гаранция, че всички в групата са Ок, поне откъм вирусна гледна точка. Дали този тест е достататъчно надежден или не е спор, който тук не разискваме.

– Измерването на температурата на летищата е ОК. Това го има вече почти навсякъде и вероятно ще остане и занапред. Това между другото го имаше в някои страни и преди вирусната криза (Узбекистан). 

– Изискването за застраховка, която да покрива разходи свързани със заболявания причинени или следствие от Ковид-19. Това е ОК! Освен задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на всички наши пътувания, ние започваме да предлагаме допълнително застраховката СейфтиУинг (SafetyWing), която включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ 

 

Както предполагам е ясно, всяка една страна може да минава от една категория в друга в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Къде все пак може да пътуваме в близко бъдеще?

Узбекистан вдигна забраната за пътуване на туристи в страната т.е стана страна от Първата наша категория. Нашата програма за пътуване из Узбекистан е за дати 7-15 ноември 2020 или за дати през втората половина на ноември (нисък сезон, но не зимен). Пътуването може да се осъществи при минимум 4 или 5 участника. Подробната програма: http://thousandvoyages.com/tours/uzbekisthantour/ 

 

Колумбия отвори границите си за туристи и мина в Първата наша категория, което ни дава шанс да пътуваме до тази южноамериканска страна за дати 9-21 януари 2021. Ще пътуваме до амазонската джунгла, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца. При минимум 5 участника, пътешествието може да се проведе за дати по желание. Подробната програма може да прочетете тук: http://thousandvoyages.com/tours/colombiatour/  

 

Мексико е страна от Първата наша категория. Ако има поне 5 желаещи да пътуват из Мексико, нека ми пишат – ще предложа програма.

Всички зимни и новогодишни програми са актуални. Може да ги разгледате тук: http://thousandvoyages.com/зима-20172018/ 

 

Турция  е в нашата Първа категория страни. Имаме две програми, които бяха планувани за октомври. Ако се съберат поне 5 или 6 човека група, можем да направим тези пътувания и през ноември.

Пътешествието ни през югоизточна Турция може да разгледате тук: http://thousandvoyages.com/tours/една-седмица-из-планината-немрут-капа-2/ 

 

Пътешествието ни през източна Турция може да видите тук: http://thousandvoyages.com/tours/eastturkey/  

 

Всички пътувания с малки групи и определени дати, може да разгледате тук: http://thousandvoyages.com/fixeddates/ , а също и в календара на пътуванията – http://thousandvoyages.com/calendar/  

 

Желая ви прекрасна есен! 🙂

Поздрави,

Павел