ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Виетнам И Кралство Камбоджа (Пътепис)

Автор на пътеписа и снимките: Диана Маринова (октомври-ноември 2018 г.)
.
Всеки пътешественик има своите емоции, усет за ситуации и реакции с ум или с душа. Затова едно и също пътешествие се пресъздава по различен начин от всеки участник в групата. Аз съм от тези, които заобикалят сухата статистика. Запазвам обаче в сърцето си всеки детайл, който ме е докоснал! Мисля, че това се получи с цялата ни група от усмихнати и изключително приятни хора, всеки тръгнал със своята нагласа и представа за Виетнам. От къде започва едно пътешествие във Виетнам?
.
В столицата Ханой е добре да обикаляш старите квартали с рикша. Така хем не се стресираш от моторите, хем спокойно се любуваш на елегантните сгради във френски колониален стил.
.
.
Тук на север все още може да се видят елегантните и грациозни жени, облечени в типичната виетнамска носия ао дай. Нижат се като пъстър гердан рикши, ръчни каручки  и колела с красиво подредени свежи цветя, екзотични плодове и дори домакински принадлежности и украси за дома. Тук моторчето е свято нещо! Имам чувството, че тези превозни средства могат да носят тегло и обем в пъти повече от собствените си. Нерядко виждахме цели семейства на моторчета – мъж, жена и деца, образуващи странен пъзел. Ханой е близо 9 милионен град с около 7 милиона скутерчета. Виетнам е втората страна в света по брой на моторчета след Индонезия.
.
Продължаваме към Халонг Бей, обявен за едно от седемте нови природни чудеса на света. Сюрреалистичната природа е била декор на множество филми – „Индокитай” с Катрин Деньов, „Винаги ще има утре – Джеймс Бонд” с Пиърс Броснън, ”Островът на черепа” със Самуел Джаксън, „Пан” с Хю Джакмън….. Била съм много пъти из заливите на Халонг Бей, но не спирам да се удивявам, да попивам красотата и хармонията на това магнетично място. Качваме се на кораба, следват няколко бързи снимки наоколо и слушане на инструктажа за предстоящата обиколка с лодка около островчетата.
.
.
Тръгвайки от България имахме идея всеки да носи народна носия или блуза с българска шевица, с които да си направим снимки в залива на Дракона. Стана ми приятно, че всички се бяха постарали да вземат по една национална дреха, а някои и цели носии. Снимахме се малко преди залез слънце. Много, много истински и красив момен! В този миг се получи и спонтанната спойка на групата. Почувствахме се благодарни и щастливи, че тук някак си ще слеем красотата на българската традиция с легендата за Дракона – Майка. Тази легенда разказва как Драконът – Майка слиза от Рая с малките си дракончета, за да помогне на виетнамските хора да спрат набезите на нашествениците. Обичам красивите легенди, обичам и красивите места! Казват, че Бог е там, където има красота. Ако е така, Бог определено е тук!
.
Лодките минават покрай плаващи рибарски къщички на понтони, които изглеждат чисти и спретнати. На верандите с опънати рибарски мрежи има задължително едно или две кучета, готови да отблъснат некакени гости. Късно вечерта имахме жалки опити за нощен лов на калмари, който традиционно се практикувас  бамбукови пръчки и кукички без стръв. Хората от екипажа кротко си пушеха от широки бамбукови тръби (какво ли беше това, което пушеха !?), като през цялото време ни наблюдаваха с широка усмивка. Това ме наведе на мисълта, че са били наясно, че калмари тук няма да хванем. Какво пък, важното е да се забавляваме!
.
.
Няма как да пропусна мидената ферма, където видяхме как се зараждат перлите. Жените, които обработват мидите, не спирaха своята работа, докато надничахме любопитно в ръцете им. Мислих си как вкарването на малко камъче –дразнител може да предизвика образуването на толкова красиво нещо като перлата след няколко години. Следва мигът, за който копнее всяка жена – търговската зала и възможността за покупка – спомен от Залива на Дракона Халонг.
.
Ето ни отново на път…към Хюе, старата столица на Виетнам. Градът е управляван от династията Нгуен (най-популярната фамилия във Виетнам) в началото на 19 век. “Кралският дворец” (ЮНЕСКО) е построен според практиките на Фън Шуй, както почти всички сгради с тази или подобна значимост в Азия.  “Дворецът на върховната хармония” носи дълбок философски смисъл и отразява хармонията между “ин” и “ян”, между човека и природата.
.
.
Видяхме и гробницата на последния и силно недолюбван крал Каи Дин. За да построи този величествен Мавзолей, кралят увеличил данъците на населението и почти  пресушил държавната хазна. Пръснатите тогава средства, днес пълнят бюджета на Виетнам чрез хилядите туристи, които се тълпят тук.
.
В автобуса нашият гид, който се оказа талантлив певец, ни научи на песничката  „Виетнам-Хо Ши Мин”.  Тази песничка е добре позната в Северен Виетнам. Там всички ще я пеят с вас! Не такава е обаче ситуацията в Южен Виетнам. Ще разберете защо, ако продължите с четенето на този пътепис. Сега, пеейки „Виетнам – Хо Ши Мин”, продължаваме нашето пътешествие на юг.
.
.
За кратко спираме в малка фабрика за изработка на мраморни изделия. Знаете ли как се изработват мраморни статуи, някои от които с големина над човешки ръст? Отговорът е – трудно, много трудно! Освен това не всеки има право да изработва статуи, тъй като те носят свещен, сакрален смисъл. Условията са да си будист, да работиш с чисти мисли, да следваш божествените закони и да не правиш секс, докато завършиш творението.  На кой му се правят статуи? Само няколко месеца отнемат. 🙂
.
.
Пристигнахме в град Хой Ан (ЮНЕСКО) – прекрасно място с красиви храмове и френски колониални сградие. Това е и мястото, от където започват пътя си уникалните копринените шалове и рокли. От черничевия лист, симпатичната буба и жълтите пашкули, боядисани в цветовете на дъгата, през нишката и плата, до шала или роклята. Всичко това  може да се види в една фабрика за коприна в Хой Ан.
.
.
Дананг е град, където миналото и настоящето се преплитат в сложна плетеница.  Плажовете тук са обявени за едни от най-красивите в света (според класация на Форбс). По време на Виетнамската война тук е имало авиобаза на американците. За тази позорна война ни напомнят много емблематични филми -„Апокалипсис сега”, „Взвод”, „Коса”, „Добро утро Виетнам”.
.
.
В Дананг видяхме моста на Златния дракон, дълъг 666 м – символ на стремителния икономически растеж на страната. Близо до историческия музей има малка квартална пагода. Красива, с богата каменна и дървена украса и позлата, тя приютява и огромна статуя на майката на Буда. Централното място в храма е запазено за свастиката. Все още някои хора припознават този символ само с нацизма. Фигурата представлява древна религиозна икона на културите от Евразия. Тя символизира божественост и духовност в някои източни религии. В Западния свят, свастиката е символ на благополучие и късмет до 1930-те години, когато започва да се свързва с нацистката символика като емблема на арийската раса и съответно се превръща в разпознаваем символ на идеите на расизма и антисемитизма.
.
.
За няколко дни отскочихме и до остров На Чанг, перлата на Виетнам. Стигнахме до него по най-дългия надморски лифт в света (поне до скоро е държал този рекорд). Какво ни предложи ривиерата на Южнокитайското море? 6 км бели пясъчни плажове с пъстроцветни живописни рифове. Няколко гмуркача от групата ни зарадваха с корали и морски звезди, които ние обаче върнахме в морето. Тук видяхме още рибарско селище с няколко ресторанта, аквариум, плажче и масаж на крачетата. Дори намерихме няколко часа време за прочутите кални бани и природните горещи извори. Първо гореща вана с кал, после басейн с естествена минерална вода. Всеки ден може да бъде усмихнат, ако му подариш пръв своята усмивка.
.
.
Следва едночасов полет и ето ни в Хо Ши Мин или Сайгон, както обичат да го наричат местните жители. Ханой е административната столица на Виетнам след обединението между Юга и Севера, но Сайгон е най – големия (10 млн), най – модерния и най-превъзходния във всяко отношение град.
.
.
Заслужава да се види  “Музеят на войната”, силно въздействащ със своите стотици фотоси направени от репортери по време на Виетнамската война. Там, както каза нашият гид, няма какво да се разказва. Там се преживява и осмисля! Безсмислена и позорна война, трагедия за победени и за победители! Не издържах до края. Разплаках се и излязох.
.
.
Как най-романтично и най-драматично може да се разгледа Сайгон? С вечеря на круизен кораб, който обикаля презо огромния град по едноименната река. Отразените светлини на небостъргачите в реката и пищността на впечатляващата архитектура е нещо, което наистина респектира.
.
Нощният клуб в Сайгон, където приключихме една от вечерите, се намираше на висок етаж в небостаргач. Там пихме отбрани вина на фона на як саунд и гледката на нощен Сайгон от птичи поглед. Този клуб е включен в списъка с най-добрите нощни клубове в света. Бодигард се грижи да не бъдем обезпокоявани, докато танцуваме, пали цигарите ни, свети с фенерче, за да се получи добра снимка, носи столче, ако му се видиш уморен. Грижовен човек с тяло на кунг фу боец, облечен в стилен черен костюм и дискретна слушалка в ухото.
.
.
Какво е Южен Виетнам без плаване с плоскодънна лодка до делтата на Меконг?
Преди да се качим на лодките се разходихме из овощната градина на крайречно рибарско селище. В градините покрай Меконг видяхме помело, джак фрут, ананаси, нони, кокоси, банани, хибискуси, жасмин. Наричат Меконг “Реката – Майка”. Тя се ражда в Тибет, минава през Китай, Мианмар, Лаос, Камбоджа, Тайланд с последна спирка Южен Виетнам – над 4,000 км пътешествие през 6 страни.
.
.
Пихме зелен чай поднесен с пчелно млечице и прополис, който местните правят в селището. Видяхме как се приготвят сладки от кокос. По-смелите си метнаха на врата няколко метров питон – домашен любимец, за да си направят снимка с него. Самодейни певци от рибарското селище ни попяха и почерпиха с плодове и чай от джинджифил. Хапнахме и пържена риба в близост до моста на маймуните, по който трябва да минеш с колелото на гърба си, ако искаш да се ожениш.
.
За какво са кръстопътищата? За да се кръстосат пътищата, така както се кръстосаха пътеките на нашата група с тези на група виетнамски католици с бели шапки и китарист. Спонтанната ни среща бе придружена от много смях и съпроводен с музикален поздрав от виетнамската братска група. Понеже знаем, че щастливите хора са добри, решихме да отговорим на братския поздрав с единствената песен, която разучихме от гида ни в Ханой – познатата „Виетнам – Хо Ши Мин”. Ето това имах предвид, когато по-горе написах, че трябва да се пее само на Ссевер. Тук само мълчаливо ни изслушаха …с две думи не ни се получи!
.
Приключението Меконг 🙂
.
Най-силно тук ме впечатли жената-лодкарка, която с радост ми показва скромния си дом, в който с мъжа й, също лодкар, отглеждат 4 дечица.
.
Най-силните и важни уроци получаваме, когато сме на път. Обикновено те са ни поднесени в картина, дума, реакция. Пътуването е вихър на всички сетива, торнадо, което отвява воала на всяка маска, заблуда и его. Уроците са ни поднесени по най-убедителния начин, а именно чрез собственото преживяване.
.
Пак полет! Този път до Кралство Камбоджа.
.
Нашето индокитайско приключение продължава в Кралство Камбоджа.
 Естествено с лотоси, усмихнати личица, бира “Ангкор”, пържени вкусотии като жабки, ларви, паяци и други подобни неустоимо “привлекателни” гурмета…и масажи, които предизвиквикаха голяма веселба. Трудно ми е да разказвам за Камбоджа. Толкова емоция, толкова силно въздействаща красота, а толкова малко думи.
.
Точно, когато пиша тези редове ми звънна телефонът. Една жена искаше да я посъветвам къде да пътува. Как къде – “Виетнам и Камбоджа”, казвам аз. „Ама Камбоджа ми звучи много страшно” – отговаря жената. А какво знаете за Виетнам, за Камбоджа, за Мианмар? Защо според вас те се наричат “перлите на Индокитай”? Не трябва ли да се информираме повече, преди да предпиемем пътешествие?
.
Пътешествие до Камбоджа не е просто пътешествие! Не трябва да се квалифицира като такова! Това е пътешествие до друга възхитителна и причудлива  планета, в буквалния смисъл!
.
В миналото Ангкор е бил столица на Кхмерската империя. От 9-и до 13-и век империята се е разпростирала от Виетнам до Бенгалския залив и е била една от водещите сили в Азия. Хипотезите относно причините за изчезването на Кхмерската империя обаче сe разминават. Това, което се знае със сигурност, е че около 15-и век районът на Ангкор остава пуст. Чудесата му са в неизвестност за външния свят до 1860 г., когато по случайност французинът Анри Муо се натъква на това скрито в обятията на джунглата съкровище. Един съвършенно конструиран и подреден свят, построен с необяснима за времето си технология, съобразен с геомагнитните, физически, космически, математическите науки и технологии, трудно достижими дори за съвременните архитекти. Думите не стигат да се опише мащабността на Ангкор Ват. За строежа са използвани 5 милиона каменни блока  с тегло между 2 и 10 тона, докарани от кариери на десетки километра от това място. Богато инкрустираните с барелефи стени с дължина над 1.2 км включват над 11 000 фигури – гледка надхвърляща човешкото въображение. С много тъга местния гид ни показа обезглавените статуи на Буда, чиито части са отнесени от китайците за продан на колекционери по време на режима на червените кхмери на Пол Пот и Иънг Сари. Благодарение на Англия, която откупува от антиквари 3 статуи на Буда срещу 3.5 милиона долара, днес те отново са в храма.
.
Монаси в оранжево изкачат пред погледа от някой коридор и потъват в друг. Колко са красиви на фона на сивите, позеленели от времето стени на Ангкор Ват!
.
.
Океан от история, традиции, природа и архитектура бе погълнала съзнанието и чувствата ни. Езерото с лотосите, в което се отразява с величествена строгост храмът; сергията на безръкия художник, от който си закупих картина- рисунка на храма, поднесена ми от неговото красиво 2-3 годишно момиченце (вече е в офиса); гривната-амулет от червен конец, която ми върза на ръката будистка на достолепна възраст; пъстрите хора от цял свят; компасът, който доказва съвършенството на гения на древните архитекти; луната, която знае точно къде да застане по време  на пролетно и есенно равноденствие, като очертава сакрален ореол около храма; 360 годишната черница застинала в силна прегръдка с руините, (познати ни от филма с Анджелина Джоли), а тази прегръдка е завинаги, защото отпусне ли я вековното дърво храмът ще рухне; целувката, която ми подари Буда в този ден, един от 200-те усмихнати Буди в храма Байон. Запазен е и най-големия плувен басей в света от древността с внушителните размери 700 х 400 м от 1181 г. Принадлежал е на крал Джайвараман, чието име означава “Бог на победата”, двете му законни жени – Джаджа деви и Индра деви и 1000-те му наложници (започва да ми се вижда малък този басейн….)!
.
.
Посетителите на Ангкор Ват и Ангкор Том наброяват над 2 милиона годишно, а обектът е под защитата на ЮНЕСКО и едно от седемте чудеса на света.
.
На сутринта бяхме готови (с нежелание) за път към аерогарата – посока България.
Спряхме за половин час до едно крайпътно „заведение”, състоящо се от маса с мушама и тухла-огнище, върху която в очукан тиган една сръчна камбоджанка приготвяше местните гурмета – препържени жабки, бръмбари, ларви, тарантули. Вкуснооо! Така поне каза нашият камбоджански гид:). Тайната за оцеляване на азиатците – яде се всичко, което лети, пълзи, плува и ходи.
.
.

И още една кратка спирка в много симпатична фабрика за коприна  – за последни покупки за спомен и фреш от ананас.

.

.
Летище, полет, завръщане, две седмици незабравами емоции! Въпреки, че не обичам клишето “незабравими”, те наистина са такива.
.
Както обичам да казвам – диамантите са завинаги, но завинаги не е за всеки! Искрено желая на всеки, чиято душа е жадна за пътешествия – пътувайте, пътувайте до близката река, планина, село, но пътувайте! Това дава смисъл на тялото и мотивация на духа да се чувства в кондиция и вечна младост.
.
Мечтата е първата и най-важна стъпка към едно осъществено пътуване!
“Правиш или не правиш. Опитвам се – няма!”
.
Диана Маринова

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!