Как да пътувате на товарен кораб по света като пътник (турист)?

1) Възможно ли е обикновен пътник да пътува с търговски товарен кораб като пасажер?

Част от големите световни морски превозвачи дават възможност обикновени хора (пътници и туристи) да пътуват като гости на техните кораби. Тези пътници ползват специални каюти и имат достъп до по-голямата част от кораба по време на рейса.

Товарните кораби имат ограничен брой каюти за пътниците, така че подготовката за едно такова пътуване трябва да започне рано. Обикновено билетът включва място в каюта (може да е единична или двойна, съответно с различни цени), пристанищни такси и всички хранения на кораба.

Моряците прекарват много време в морето, поради което са обикновено щастливи да виждат нови лица да се мотат наоколо. Понякога е възможно офицерите да ви поканят на вечеря с тях, а е имало и случаи, когато капитанът кани гостите на кораба на капитанския Happy Hour :).

 

[tg_vimeo width=”” height=”” video_id=”119972438″]

 

2) Къде можете да пътувате с товарни кораби?

Може да пътувате почти навсякъде по света с товарен кораб, включително на дълги разстояния като например от Европа до Австралия. Морското корабоплаване е огромен бизнес. Хиляди кораби кръстосват моретата във всички посоки. Корабните компании имат определени линии, покриващи определени маршрути. Много от тези фирми позволяват закупуването на билети за техните кораби и линии от обикновени пътници. Всичко това обаче изисква планиране т.е. няма как да се появите на пристанището и да поискате да се качите на някой кораб. Въпреки планирането, ако решите да ползвате този транспорт, трябва да сте и малко гъвкави. Това особено важи, ако сте решили например да пътувате от Европа за Австралия. По пътя е възможно да изчакате в някое пристанище ден или два т.е. не е като пътуването със самолет или с пасажерски кораб, които имат точни разписания.

3) Колко струва?

Пътуване като пътник на товарен кораб е определено по-скъпо, отколкото със самолет или на круизен кораб. Обикновено цената се движи в границите от $ 80-140 на ден, което включва: място в каюта (каютите за гости са обикновено хубави, някои са с илюминатори и изглед към океана, но могат и нямат такъв заради товара), храна. пристанищни такси и разбира се …преживявания, които едно пътуване със самолет или дори пасажерски круиз няма как да ви осигурят.

4) Какво да очаквате от живота на борда?

Животът на борда на товарен кораб като пътник е много много интересен. Ще бъдете заобиколени от хората на екипажа, които всъщност се трудят навсякъде около вас. Ще имате възможност да се запознаете с ежедневието на тези сурови мъже и да научите с подробности за всяка една от дейностите на кораба. Обикновено имате достъп до мостика и възможност да разговаряте с капитана, да се запознаете с навигацията и всички останали специалности, които се практикуват на един търговски товарен кораб.

Много често храната на тези кораби е превъзходна, особено на френските кораби, където гурмето си е част от ежедневието на моряците. Казват, че на тези кораби може да имате възможността да опитате от уникалните френски вина, особено ако станете близък с капитана. 🙂

Често в салоните на корабите се сервира пийване преди вечеря, което е шанс да разговаряте също с членове на екипажа, когато не са на работа, а също и с другите гости на кораба, ако такива има. Важно е да се отбележи, че обикновено местата за гости са от 4 до 12 максимум, т.е. определено няма да има навалица и определено не става дума за туристическо круизно плаване.

Необходимо е да сте физически здрав/а, защото не винаги на корабите има лекар. С такъв разполагат само големите плавателни съдове.

5) Как да планувате такова пътуване?

Това е много важен въпрос. Необходимо е да започнете рано. Ако предвиждате дълго пътуване, да речем повече от 15 дни или транс-океанско такова, като например до Америка, Австралия или пък Далечния Изток, е необходимо ранното начало на планирането. Съществуват по-кратки маршрути, като например от Ротердам в Холандия до Дъблин, които са за по 7 дни. При тях не е необходимо чак толкова ранно планиране.

6) Вашата Агенция за бавни пътувания би ли могла да организира такова пътуване?

Да, би могла, но самата организация се различава значително от другите пътувания, които правим. Необходим е първоначален разговор, чрез който да станат ясни условията, процедурите и най-вече очакванията.