ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Гарата Камалапур в Дака, Бангладеш – архитектурен шедьовър сред градската джунгла

Бях вече няколко дни в Дака, столицата на Бангладеш. Предстоеше ми пътуване до град Сримангал и смятах да го направя с влак. Определено се изненадах от централната ЖП гара в града, наречена Камалапур (Kamalapur Railway Station) – модерна стилна сграда, рязко различаваща се от всичко наоколо. Имах достатъчно време да се разходя наоколо и да снимам. 

Гара Камалапур в Дака е най-големият и важен транспортен терминал в страната. Това е и една от най-модерните сгради в града, проектирана от американския архитект Robert Boughey, роден в Пенсилвания, САЩ. 

Group of men staying in front of a train at a Kamalapur Railway Station platform, Dhaka, Bangladesh

Освен на гарата Камалапур (1961–64) той е главен архитект и на още няколко забележителни сгради в Дака – Националния музей на Бангладеш, Колежа на Нотр Дам, Висшето средно училище Сейнт Йосиф и много други. Работил е също в Тайланд и други азиатски страни.

Първата железопътна линия в Източен Бенгал – свързваща Колката с Куштия – била въведена в експлоатация през 1862 г. Официално наречената  “Източна Бенгалска Железопътна Линия” дава значителен тласък в развитието на целия район Източен Бенгал. Провинциите на изток от река Падма, включително такива големи градски центрове като Дака, Читагонг и Силхет, дълго време са били лишени от предимствата и удобствата на железопътния транспорт. Причина за забавеното строителство е мощната речна система на река Падма, която създавала редица логистични проблеми. Построяването на гарата и жп връзките с горните градове рязко повишило възможностите за развитие на целия район.

Several passengers in a train waiting for departure from the Kamalapur Railway Station, Dhaka, Bangladesh

През ЖП гара Камалапур преминават 47 местни, 40 пощенски / експресни и 30 междуградски влака. Така например с влак може да стигнете до Джамалпур, Райджахи, Кхулна, Читагонг, Силхет, Рангпур, Динайпур и др.

Построяването на ЖП гарата Камалапур се смята за един от успехите на тогавашното правителство. Лично президента на Пакистан Мухаммад Аюб Хан присъства на церемонията по откриването, демонстрирайки интереса и загрижеността си за развитието на Източен Пакистан (сега Бангладеш)! Били с пуснати дори възпоменателни марки от това събитие.

За съжаление, както и други големи обществени сгради в Дака, и гарата Камалапур се използва от бездомни хора.

 

 • Свободни места в почти сформирани групи

  Пътуванията ще се осъществят, ако епидемиологичната обстановка позволява това!

  –> Има 2 или 3 места за малката група (6 човека) за пътешествието ни през югоизточна Турция (25-31 октомври 2020);

  –> Двама човека биха искали да пътуват в малка група от 4 или 5 човека до остров Шпицберген през зимата (около Нова Година) с водач, така че се търсят още 2 или 3-ма човека.

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Има още 5 места за групата (6 до 8 места максимум) за пътуването из северен Тайланд с престой в Банкок (10-19 февруари 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до иракски Кюрдистан (27 април – 4 май 2021);

  –> Има още 3 или 4 места за групата до Грузия с възможност за посещение на Абхазия (9-16 юни 2021);

  Това пътуване може да се съчетае с пътешествито ни из Армения и Нагорни Карабах, което сме планували за дати 18-26 юни 2021;

  –> Календар за 2020/2021 с планираните ни пътувания с малки групи за определени дати

   

   

   

   

   

   

 • ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ТОВА МЯСТО

   

  Може да разгледате цялата галерия снимки тук.

  Още галерии снимки от Бангладеш.

  От горните галерии може да свалите снимки с висока резолюция. Ако желаете художествен принт на някоя от снимките, моля пишете ми и ще изпратя подробности за размери, художествени хартии, цени и други детайли.

   

  АКО ПЪТУВАТЕ САМОСТОЯТЕЛНО, НЯКОИ ОТ УСЛУГИТЕ ПО-ДОЛУ БИХА ВИ БИЛИ ПОЛЕЗНИ

   

   

  НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!