ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Гарата Камалапур в Дака, Бангладеш – архитектурен шедьовър сред градската джунгла

Бях вече няколко дни в Дака, столицата на Бангладеш. Предстоеше ми пътуване до град Сримангал и смятах да го направя с влак. Определено се изненадах от централната ЖП гара в града, наречена Камалапур (Kamalapur Railway Station) – модерна стилна сграда, рязко различаваща се от всичко наоколо. Имах достатъчно време да се разходя наоколо и да снимам. 

Гара Камалапур в Дака е най-големият и важен транспортен терминал в страната. Това е и една от най-модерните сгради в града, проектирана от американския архитект Robert Boughey, роден в Пенсилвания, САЩ. 

Group of men staying in front of a train at a Kamalapur Railway Station platform, Dhaka, Bangladesh

Освен на гарата Камалапур (1961–64) той е главен архитект и на още няколко забележителни сгради в Дака – Националния музей на Бангладеш, Колежа на Нотр Дам, Висшето средно училище Сейнт Йосиф и много други. Работил е също в Тайланд и други азиатски страни.

Първата железопътна линия в Източен Бенгал – свързваща Колката с Куштия – била въведена в експлоатация през 1862 г. Официално наречената  “Източна Бенгалска Железопътна Линия” дава значителен тласък в развитието на целия район Източен Бенгал. Провинциите на изток от река Падма, включително такива големи градски центрове като Дака, Читагонг и Силхет, дълго време са били лишени от предимствата и удобствата на железопътния транспорт. Причина за забавеното строителство е мощната речна система на река Падма, която създавала редица логистични проблеми. Построяването на гарата и жп връзките с горните градове рязко повишило възможностите за развитие на целия район.

Several passengers in a train waiting for departure from the Kamalapur Railway Station, Dhaka, Bangladesh

През ЖП гара Камалапур преминават 47 местни, 40 пощенски / експресни и 30 междуградски влака. Така например с влак може да стигнете до Джамалпур, Райджахи, Кхулна, Читагонг, Силхет, Рангпур, Динайпур и др.

Построяването на ЖП гарата Камалапур се смята за един от успехите на тогавашното правителство. Лично президента на Пакистан Мухаммад Аюб Хан присъства на церемонията по откриването, демонстрирайки интереса и загрижеността си за развитието на Източен Пакистан (сега Бангладеш)! Били с пуснати дори възпоменателни марки от това събитие.

За съжаление, както и други големи обществени сгради в Дака, и гарата Камалапур се използва от бездомни хора.

 

 • Индивидуални и самостоятелни пътувания в цял свят

  Ние организраме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Предлагаме два варианта: 1) Избор от нашите готови предложения, които могат да се нагодят към Вашите изисквания.  2) Организиране на изцяло индивидуални пътувания по Ваше задание в цял свят. Вижте детайлно описание на тази услуга, както и готови програми, които може да ползвате тук.

   

   

 • Малки групи с водач (ще се осъществят, ако ситуацията във връзка с вирусната епидемия позволява това) )

 • ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ТОВА МЯСТО

   

  Може да разгледате цялата галерия снимки тук.

  Още галерии снимки от Бангладеш.

  От горните галерии може да свалите снимки с висока резолюция. Ако желаете художествен принт на някоя от снимките, моля пишете ми и ще изпратя подробности за размери, художествени хартии, цени и други детайли.

   

  АКО ПЪТУВАТЕ САМОСТОЯТЕЛНО, НЯКОИ ОТ УСЛУГИТЕ ПО-ДОЛУ БИХА ВИ БИЛИ ПОЛЕЗНИ

   

   

  НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!