ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Двуседмичното пътешествие до Австралия и Нова Зеландия включва посещения на някои от по-известните места в двете страни. Ще започнем от Сидни, след което продължаваме към Сините планини. По пътя ще се отбием през водопадите Уентуорт и живописните градчета Леура и Катоомба. Тук ще видим скалната формация “Скалата на трите сестри”, а по желание може да посетим другата голяма атракция в района наречена “Живописен Свят”. В Даруг ще видим скални рисунки от аборигени и ще се запознаем с тяхната история, бит и култура. На път към пристанището на Сидни ще минем покрай Олимпийското градче Залив Хоумбуш. Следва круиз по река Парамата до централната част на града – Циркулар Кей.

 

Един ден ще посветим на столицата на Австралия – Канбера. Продължаваме към един от най-красивите австралийски градове – Мелбърн. От там ще пътуваме един цял ден по живописния Велик Океански Път, като ще минем по най-дългия мост в Австралия – Западния Мост, както и през Геелонг, втория по големина град в щата Виктория. Ще видим плажовете на сърфистите с малките градчета покрай тях. От наблюдателния пункт “Източната Гледка” ще се насладим на великолепните панорами към Великия Океански Път, “Мемориалната Арка” и океана. Около градчето Kennet ще направим разходка из природата, за да се насладим на огромните евкалиптови дървета и дивите коали. Продължаваме към така наречения “Бряг на разбитите кораби” и Националния Парк “Port Campbell”. Тук ще видим впечатляващите скални формации, които започват от ждрелото Loch Ard. На залез слънце ще стигнем до известните скални формации “Дванадесетте апостоли”, една от най-интересните и популярни природни забележителности в Австралия. Продължаваме пътуването към град Кърнс, изходен пункт за посещения на Големия Бариерен Риф и тропическите гори в тази част на Австралия. Един ден ще отделим на Зеления остров, където ще наблюдаваме коралите и подводния свят на Големия Бариерен Риф от лодка с прозрачно дъно или с шнорхел. Около града и на острова ще имаме възможност да се разходим и сред тропическата гора.

 

От Кърнс продължаваме с полет към Уелингтън, столицата на Нова Зеландия, където ще останем 2 дни за почивка и разходки наоколо. Следва панорамно пътуване с влака Северен Изследовател от Уелингтън  на южния край на Северния остров до Окланд на северния му край през едни от най-красивите пейзажи в Нова Зеландия. Това е един от най-впечатляващите влакови маршрути не само в Нова Зеландия, но и в света. Ще останем два дни в Окланд и района, като единия ден ще пътуваме през дивия парк Уаитакере. Ще се отбием през посетителския център Аратаки, от където се разкриват панорамни гледки към града и към двете му пристанища. В Центъра ще разгледаме богатата колекция от артефакти и истории свързани с маорската култура и традиции. Следва районът Piha с каскадата от водопади и плажовете, покрити с типичния черен вулканичен пясък. Тук ще видим известната скална формация наречена “Лъвската Скала”. От Окланд летим за  обратно за София.

.

Основна информация

Категория:Пътешествие за за маниаци – организира се при минимум 4 или 5 участници, които са проявили интерес. Прочетете повече в секцията “Информация и записване”;
Период: есен/зима/пролет (в южното полукълбо по това време е пролет/лято/есен);
Дати: точните дати се определят, когато се събере необходимия минимум от участници, които се интересуват от това пътуване;
Продължителност: 14 нощувки/16 дни;
Група: прочети повече в секцията “Информация и записване”;
Цена: около 4,500 евро на човек; Крайната цена ще бъде определена, след като се установи точния брой на участниците в пътуването;;
Цената ще включва: самолетни билети както следва: София – Сидни и Сидни-София*, Сидни – Мелбърн, Мелбърн – Кърнс, Кърнс – Уелингтън, Окланд – Сидни; билет за автобуса Сидни-Канбера и обратно; билет за панорамния влак от Уелингтън до Окланд; трансферите от и до летищата; български водач; всички екскурзии според програмата с изключение на тези, за които е упоменато, че не са включени; 14 нощувки в хотели 2/3 звезди с включена закуска, застраховка Асистанс на стойност 20,000 евро.
Цената няма да включва: обяди и вечери; транспорт в градовете; входове за забележителности с изключение на тези, за които е упоменато, че са включени; разходи от личен характер.

Пътуване с Катарските авиолинии (примерни полети)

Отиване:

София 11.55 – Доха 17.30
Доха 20.55 – Сидни 19.00

Връщане:

Сидни 22.10 – Доха 05.05
Доха 06.40 – София 10.55

При по-значителна промяна в цените на самолетните билети е възможно крайната цена да бъде коригирана.

Визи

За посещение на Австралия се изисква виза, която е електронна и се нарича eVisitor. За този тип виза се кандидатства онлайн и е напълно безплатна. От този адрес може да се получи повече информация: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/651.aspx

Ние ще съдействаме за попълването на формуляра. Възможно е да бъдат изискани допълнителни документи. Към всеки кандидат се подхожда индивидуално и обемът на допълнително поисканите документи варира. Като цяло не би следвало да имате проблеми с получаването на eVisitor.

За посещение на Нова Зеландия не се изисква виза за български граждани.

Информация/записване

Това пътуване се осъществява, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека, които са проявили интерес към програмата. Групите са от 4 до 10 човека максимум. Не препращаме хора към други, чуждестранни фирми. Цялото пътуване се организира от нас, а плащанията са към фирмата в български лева. След като се събере минимума брой участници, определяме точните дати за периода от годината, когато това пътуване е подходящо да се проведе (виж “Период на пътуване”). Крайната цена ще зависи от: бройката хора в групата, категорията хотели, времето на резервацията, допълнителни екстри или места за посещение и други. В този случай е необходимо да заявите интерес по някой от комуникационните ни канали, за да ви включим в списъка. След като се сформира групата ще бъдат дадени подробни указания за хода на организацията – самолетни билети, документи и други. Още информация и други подобни програми: http://thousandvoyages.com/малки-групи-до-страхотни-места/

Ден 1

Пристигане в Сидни, Австралия

Днес пристигаме в най-големия град на Австралия – Сидни в 19.00. Следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 1
Ден 2

Сидни

След закуската в хотела тръгваме на разходка из града.

Сидни е най-големият и най-стар град в Австралия (основан през 1778 г.), столица на щата Нов Южен Уелс. Разположен е на брега на Тасманово море, в югоизточната част на страната. Много неща можем да видим в града, поради което ще направим маршрута за днешния ден в зависимост от желанията на участниците.

Централният делови район на Сидни е разположен в протежение на около 3 км на юг от залива, до зоната на Централната гара, като граничи на изток с поредица паркове, а на запад – с Дарлинг Харбър, туристически квартал с активен нощен живот.

В града може да посетим:

Китайската градина на приятелството (вход за възрастни 6 AUD; за деца 3 AUD);

Хайд Парк- най-старият парк в Австралия (безплатно);

Кралската ботаническа градина (безплатен вход с безплатни турове в определени часове);

Кулата на Сидни (Sydney Tower);

Мостът Харбър (The Harbour Bridge);

Зоологическата градина Таронга (Taronga Zoo) ;

Обсерваторията в Сидни;

Разходка до квартала Manly (плажове, сърфисти и други);

Най-известният пример за съвременната архитектура на Сидни е сградата на Операта, открита на 20 октомври 1973 година, която разбира се също ще посетим.

Ден 2
Ден 3

Сините планини и круиз по реката Parramatta (около 10 часа)

След закуската потегляме с бус, който ще ни вземе от хотела, за да ни отведе до Сините планини.

Първият стоп за чай, почивка и лека закуска (включено в цената) ще бъде до реката Nepean край западните покрайнини на Сидни. Ще спираме за снимки на специални места за наблюдения, от където се разкриват прекрасни панорами към Сините планини. В един момент ще имаме малък преход сред дивата природа, за да стигнем до водопадите Wentworth, от които се открива друга фантастична гледка към Сините планини.

Следва спирка за разходки и свободно време в живописното градче Leura. Тук ще обядваме (обядът не е включен в общата цена).

След почивката и обяда се отправяме към Katoomba, главното градче на Сините планини. От тук се отправяме към скалната формация “Скалата на трите сестри” (Three Sisters rock), едно от най-интересните места в Сините планини. Тук нашият водач ще ни разкаже истории за аборигените живели по тези места.

По желание може да посетим другата голяма атракция в Сините планини – Живописния Свят (Scenic World). Билетите за нея не са включени в общата цена. Посещението на Живописния Свят може да включва Skyway (небесен път) – най-високата въжена линия в Австралия, Cableway (въжен път) – най-голямата въжена линия в Австралия; Railway (железен път) – най-стръмната наклонена железница не само в Австралия, но и в цял свят и Walkway (пешеходна пътека) – най-дългата пешеходна платформа в Австралия, която достига на около 2,4 км наътре в джунглата. Разбира се панорамите и природата наоколо са прекрасни, от където и името – Живописен Свят (Scenic World).

Продължаваме нашето пътуване към Dharug където отново ще видим скални рисунки на аборигени и ще научим подробности от техния живот от преди 22,000 години.

Ще минем покрай Homebush Bay, олимпийското градче, построено за провеждането на олимпийските игри през 2000 година.

Продължаваме към пристанището на Сидни, от където ще се качим на малко корабче за круиз по река Parramatta до центъра на града – Circular Quay, където приключва днешната екексурзия.

Бележка: Обядът не е включен в цената. Може да си купим сандвичи или друга храна преди екскурзията или можем да обядваме в Leura, където обаче е доста туристическо място и съответно не евтино.

Тук само билетите за Живописния Свят (Scenic World) не са включени в общата цена. Цени за неограничено ползване на Railway, Skyway, Cableway и Walkway, както и за ползване на другите атракции са както следва: 39 AUD за възрастни; 21 AUD за деца (4-13 год възраст). 

Ден 3
Ден 4

Канбера, столицата на Австралия

След закуската в хотела се качваме на обществен автобус (хубав) за около 3 часово пътуване до Канбера, столицата на Австралия. За столица на Австралия са се състезавали два града – Мелбърн и Сидни и за да се сложи край на този спор през 1927 г. е избрана Канбера.

Градът грубо е разделен на две части – северно от езерото Burley Griffin и съответно южно от езерото. Ще се разходим и из двете части.

Северно от езерото Burley Griffin се намира Австралийския военен мемориал – един от най-големите музейни комплекси на континента, разказващ и показващ военната история на австралийския народ (https://www.awm.gov.au/; Вход свободен). В тази част на града се намират повечето музеи, като например Националния музей на Австралия, Националната Портретна Галерия на Австралия (http://www.portrait.gov.au/; Вход свободен), както и Националната Ботаническа Градина (https://www.anbg.gov.au/gardens/; Вход свободен), която също може да посетим.

Южно от езерото Burley Griffin се намира така наречената парламентарна зона, където са разположени повечето от правителствените сгради. Тук е Съдът, Библиотеката, старата и новата сгради на Парламента, както и някои от националните музеи.

Посещенията на Парламента стават чрез два вида турове: по-общ тур, който е безплатен и по-задълбочен тур (платен; 15 AUD) с обхождане на по-важните публични пространства в сградата. И двата тура се водят от специални екскурзоводи. Повече информация: http://www.aph.gov.au/Visit_Parliament/Whats_On/Tours

Тук са обобщени по-важните забележителности на града, които могат да се посетят: https://visitcanberra.com.au/attractions

Следобед се качваме на автобуса за Сидни, където ще пристигнем към 7 вечерта.

Ден 4
Ден 5

Мелбърн

Днес рано сутринта летим за Мелбърн (около час полет). Следва трансфер и настаняване  в хотела. Целият ден е посветен на този красив австралийски град. Мелбърн е най-големият град на австралийския щат Виктория и втория по големина град в Австралия (след Сидни) с население от около 4,1 милиона души с предградията. Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Центърът на града е много красив и уютен, а за това играят роля основно малките кълдъръмени улички. Ще започнем от улицата Flinders, ще минем надолу по улица Degraves, за да се изгубим сред лабиринта от галерии, кафенета, ресторантчета и куп други приятни местенца.

Следобед може да се качим на трамвая на улица Bourke в централната бизнес зона до крайбрежната зона St Kilda. Ще отидем до моста St Kilda, където живее малка колония от пингвини. Тук се намира и стар Луна парк, където може да се разходим. Градът разбира се има множество галерии, музеи и всякакви атракции за любителите, но повечето хора идват тук, за да се насладят на самия град. Казват за него, че е един от най-красиивите не само в Австралия, но и в цял свят.

Ето някои атракции с цени:

Разходка с вечеря в стар трамвай по улиците на града – 85 AUD;

Платформата за наблюдение – Eureka Skydeck 88 – 20 AUD;

Круиз покрай речните градини на града (River Gardens Melbourne Sightseeing Cruise) – 23 AUD;

Ден 5
Ден 6

По Великия Океански Път и скалните формации”Дванадесетте Апостоли”

След закуската в хотела ни взима специален бус и местен водач за пътешествие по панорамния Велик Океански Път. Ще напуснем града през Западния Мост – най-дългия мост в Австралия. От моста се разкрива прекрасна панорама към града, пристанището и залива Port Phillip. Ще минем през Geelong, втория по големина град в щата Виктория. Ще минем покрай плажовете на сърфистите, наречени така заради чудесните условия за сърф. Покрай тях са разположени малки сънливи селца, където сърфистите обикновено отсядат.

Ще спрем в селцето Anglesea, за да се разходим покрай реката Anglesea. Продължаваме по Великия Океански Път, който предлага едни от най-впечатляващите морски пейзажи не само в Австралия, но и в цял свят. Ще спираме на много места за снимки, включително на едно място наречено “Източната Гледка”, от където се разкрива страхотна панорама към пътя и океана. Тук се намира и така наречената “Мемориална Арка”, която допълва красотата на пейзажа. 

Ще спрем в градчето Kennet за обяд (не е включен към общата цена). От тук ще направим разходка из природата, за да се насладим на огромните евкалиптови дървета, дом на дивите коали. Ще ги видим как спят на групи по дърветата или мляскат лениво евкалиптови листа, тяхната основна храна.

Продължаваме към така наречения “Бряг на разбитите кораби” и Националния Парк “Port Campbell”. Тук ще видим впечатляващите скални формации, които започват от ждрелото Loch Ard. Нашият местен водач ще ни разкаже за корабокрушенията в района от 1878 година. Тук ще видим още множество страховити скални формации, оформящи този изключително опасен за корабите бряг.

От тук се отправяме към крайната цел на днешното пътешествие – скалните формации “Дванадесетте Апостоли”. Ще пристигнем тук по залез слънце, когато играта на светлината е най-впечатляваща. Ще останем тук докато слънцето залезе, за да се насладим напълно на фантастичната природа.

На връщане към Мелбърн ще спрем в градчето Colac за вечеря (не е включена в цената). Бусът ще ни докара до хотела ни в града.

Бележка: Може предварително да си вземем сандвичи от града, тъй като обядът и вечерята не са включени в общата цена. Ще имаме спирки за обяд и вечеря, за тези които искат да хапнат в ресторанти.

Ден 6
Ден 7

Кърнс

Днес много рано сутринта (6.00) е полетът ни до град Кърнс (Cairns). Ще пристигнем в 8.20. След настаняването в хотела и кратка почивка тръгваме на разходка из този чуден град.

Град Кърнс (Cairns) е изходен пункт за посещение на Националния Парк “Голям Бариерен Риф”, Тропическата гора Daintree и нос Tribulation в тропическата част на Северен Куинсланд. Градът е много живописен, разположен сред тропическа гора на брега на океана. Това е определено туристическо място, особено популярно сред японските турсти.

Днешният ден може да бъде посветен на плаж, разходки по крайбрежната алея…като цяло екзотична почивка. Градът е известен с над 200 пътеки и маршрути за ходене през тропическите гори и покрай лагуните наоколо. За хората от групата, които искат да ходят, ще изберем една или няколко от тези пътеки, които да обходим пеш.

Ден 7
Ден 8

Посещение на Зеления Остров за наблюдение на Големия Бариерен Риф

На около 45 минути път с катамаран от Кърнс се намира Зеленият Остров, чиито плитчини са част от около 6,000 годишен коралов риф, който пък е част от Големия Бариерен Риф и едноименен Морски Парк.

Този остров е и Национален Парк, покрит с тропическа гора, в която могат да се видят около 120 вида растения, многообразие от птици и най-важното – цветен коралов риф, заради който всъщност идваме основно до тук.

Бус ще ни вземе от хотела, за да ни закара до пристанището, където ще се качим на катамаран, който от своя страна ще ни отведе до острова. От тук може да изберем разходка с лодка с прозрачно дъно, през което да наблюдаваме коралите (за хората, които не искат да се мокрят) или гмуркане с шнорхели, за по-близък контакт с морския свят на кораловите рифове.

През останалата част от времето може да се разходим из джунглата на острова, която е другата причина да го изберем за посещение днес.

На острова може да се ползват удобствата на малкия туристически комплекс като душове, шезлонги за плажа и други. На място може да изберете други допълнителни забавления, които не са включени в общата цена като например гмуркане с акваланг, обяди, пиене в бара на катамарана, шезлонги на плажа на туристическия комплекс и други.

Късният следобед катамарана ще ни върне обратно в Кърнс.

Ако желаете по-далечно посещение на Големия Бариерен Риф може да се уреди еднодневна екскуризия с катамаран още по-навътре в морето с посещение на най-малко две места, където може да се наблюдават коралите. Доплащането е от 50 евро с включен обяд (бюфет) и екипировка за гмуркане с шнорхел. Ако желаете да се гмуркате с акваланг, цената е по-висока.

Ден 8
Ден 9

Полет до Уелингтън (Wellington), Нова Зеландия

Днес имаме полет от Кърнс в 12.25 до Уелингтън (Wellington), Нова Зеландия, където пристигаме в 23.55 вечерта. Следва трансфер и настаняване в хотела.

Ден 9
Ден 10

Уелингтън, Нова Зеландия

Днес денят е посветен на този изключително красив град в Нова Зеландия. Уелингтън (Wellington) е столицата на островната държава, най-голямата урбанизирана зона, най-гъсто населената столица в Океания и най-южната столица в света. Намира се в областта Уелингтън в южната част на Северния остров близо до географския център на страната.

Разположен е в близост до пристанище сред китни и зелени хълмове. Градът е известен с едни от най-силните ветрове на света и също така със сравнително честите земетресения, от които е бил почти изцяло разрушен през 1848 и 1855 г.

Ето някои напълно безплатни атракции в града:

Музеят на Нова Зеландия “Te Papa Tongarewa”;

Разходка до хълма Виктория за гледки към града;

Разходка по крайбрежната алея;

Музеят “Уелингтън” (един от 50-те най-добри музеи в света);

Тур в Парламента на Нова Зеландия;

Ден 10
Ден 11

Уелингтън, Нова Зеландия

Днес е ден за почивка и релакс. След закуската в хотела следват отново разходки из града. Днес може да се качим на градската въжена линия, за да се насладим на пейзажа от високо. С нея може да стигнем до Ботаническата градина, където да се разходим.

Ден 11
Ден 12

Панорамно пътуване с влак от Уелингтън  до Окланд

Днес отиваме на гарата в Уелингтън (Wellington), за да хванем панорамния влак за Окланд (Auckland) в 07.55. Ще пътуваме целия ден през едни от най-красивите пейзажи в Нова Зеландия от южния край на Северния остров до северния му край, където се намира Окланд (Auckland).

Това е епично 681 километрово панорамно пътуване със специален влак с големи прозорци, който носи името Северен Изследовател (Northern Explorer). По пътя ще се насладим както на драматични морски пейзажи, така и на вулкани, планини, зелени поля или диви гори…всичко каквото Нова Зеландия може да покаже. Днес тази ЖП линия следва старата ЖП линия наречена “North Island Main Trunk Railway”, която е била завършена през 1908 година. Влакът минава през изключително живописните железопътни отсечки, като спиралата Raurimu, подковата Turangarere Horseshoe и виадукта Makatote. Гледките от тези места са наистина страхотни. Този маршрут е един от най-известните панорамни влакови маршрути в света. След като пристигнем в града се настаняваме в хотела.

Ден 12
Ден 13

Окланд

След като се наспим тръгваме на разходка из града.

Окланд е най-големия град в Нова Зеландия, разположен на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров.

Окланд е типичен морски град, заобиколен от около 50 малки островчета. Градът е добре уреден, като за кратко време може да се достигне до почти всички по-интересни места. Може да отидем до някой от островите или да си направим разходка през тропическа джунгла, да дегустираме вино в някоя от многобройните винарни или просто да се помотаме по някой от красивите плажове до града.

Разбира се ще се разходим из центъра на града, ще идем до известния мост над пристанището, който най-вероятно сте виждали по картички или списания. Градът е очарователен, с много галерии, музеи, кафененца…ще имаме голям избор от неща за разглеждане и правене.

Ето някои от атракциите на града:

Мемориален Комплекс Бастиона (Bastion Point) – мястото предлага страхотни гледки към залива Hauraki и пристанището Waitemata.

Аквариумът “Kelly Tarltons”. Цена за възрастни NZD 39, пенсионери NZD 30 и деца NZD 22.

Розовите градини “Parnell”; Вход свободен

Катедралата “Света Троица”: Вход Свободен

Музеят на Окланд (Auckland Museum). Цена за възрастни NZD 25, за деца NZD 10.

Кварталът Parnell се смята за най-старият в града, място където са живели първите европейски заселници от 1841 година. Има множество галерии, малки ресторанти…като цяло е много приятно място за разходка.

Театралния ъгъл (Civic Theatre Corner) е самият център на града, където минава една от главните улици – Кралската. Тук в близост се намират красивия парк Albert и художествената галерия на града с над 15,000 произведения на изкуството. Галерията предлага безплатни турове.

Кулата на Окланд (Auckland’s Sky Tower) е много известна атракция. Висока е 328 метра – най-високата сграда в Нова Зеландия. От върха й погледът може да стигне до над 80 км в далечината. Цената е NZD 28.

Морският Музей на Нова Зелндия е също много интересен Цена за възрастни NZD 20.

Ден 13
Ден 14

Пътуване през дивия парк Уаитакере 

След закуската, от хотела ще ни вземе бус за пътуването до парка Waitakere (около 30 мин). Първо ще спрем до посетителския център Arataki, от където се разкриват страхотни панорамни гледки към града и към двете му пристанища. В Центъра ще разгледаме богатата му колекция от артефакти и истории свързани с маорската култура и традиции. Ще научим повече и за местната флора и фауна, включително за насекомите ‘weta’  и високите дървета  ‘Kauri’.

От посетителския център навлизаме още по-дълбоко в дивата природа, за да достигнем до района Piha. Тук ще се разходим до каскадата от водопади. След това продължаваме към един от плажовете, покрити с типичния черен вулканичен пясък . Тук ще видим известната скална формация наречена “Лъвската Скала”. Тук ще имаме обяд, който е включен в общата цена. Бусът ще ни върне обратно в хотела.

Ден 14
Ден 15

Полет Окланд до Сидни сутринта и дългия полет към София вечерта

Рано сутринта е първия полет от Окланд (7.20) до Сидни (09.00)

Дългият полет към София е вечерта в 22.10. По желание може да се разходим из града за няколкото часа, които ще имаме на разположение.

Ден 15
Ден 16

София

Пристигане в София в 10.55.

Ден 16