ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ИСЛАНДИЯ И КАНАДА ПРЕЗ ЗИМАТА

Програмата включва посещение на Исландия – столицата Рейкявик, 3 часова специална екскурзия за наблюдение на Северното сияние и еднодневна екскурзия до Националния Парк Þingvellir, водопада Gullfoss и един от най-мощните гейзери в Исландия –  Geysir. Следва полет до Торонто, Канада. На града ще отделим един цял ден за разглеждане. Ще отидем за един ден до Ниагарския водопад, който по-добре се вижда именно от канадска страна. С влак ще пътуваме до Монреал, най-големия град във френскоезичната провинция Квебек. Ден и половина ще се мотаме из стария град, известен със запазените си стари сгради. За един ден ще идем до Отава, столицата на Канада, където ще посетим “Парламентарния хълм” и други интересни места. Един ден сме отделили и за град Квебек, столицата на провинция Квебек. Летим обратно за Лондон от Монреал, а от там за София.

Категория: Пътешествие, което се организира при минимум 4 или 5 участници, които са проявили интерес. Прочетете повече в секцията “Информация и записване”.

.

Основна информация

Период на пътуване: зима;
Примерни дати: точните дати се определят, когато се събере необходимият минимум от участници, които се интересуват от това пътуване;;
Продължителност: 10 нощувки/12 дни;
Група: минимум 4-5 човека, максимум 10 човека;
Цена: от 1,295 евро на човек (при група от 5 човека); крайната цена ще бъде определена, след като се установи точния брой на участниците в пътуването;
Цената ще включва: самолетни билети София – Рейкявик (Исландия) – Торонто (Канада) – Монреал (Канада) – Лондон – София (*); български водач; трансфери от и до летището в Рейкявик, Исландия; 3 нощувки в хотел 2/3 звезди с включена закуска в Рейкявик, Исландия; екскурзия за наблюдение на Северното сияние (3-5 часа); екскурзия до така наречения “златен триъгълник” (8.5 часа); 3 нощувки в хотел 2/3 звезди с включена закуска в Торонто, Канада; 4 нощувки в хотел 2/3 звезди в Монреал, Канада; автобусни билети Торонто-Ниагарски водопад – Торонто; влакови билети както следва: Торонто – Монреал, Монреал-Квебек-Монреал и Монреал-Отава-Монреал; застраховка Асистанс с покритие от 10,000 евро.
Цената няма да включва: обяди и вечери; трансферите от/до летищата/гарите в Канада; eTA за Канада (**); други разходи от личен характер.

(*) Примерни полети и самолетни билети

София 06.35 – Лондон Лутън 08.05;
Лондон Лутън 14.00 – Рейкявик (Исландия) 17.05;

Рейкявик 15.30 – Торонто (Канада) 16.25;

Монреал 15.45 – Торонто 17.05;
Торонто 21.00 – Лондон Гетуик 09.05 );
Лондон Лутън 21.25 – София 02.30);

Цена:  от 720 евро (в момента на резервациите цените може да са различни).

(**) Влизане в Канада

От 01.12.2017 визи за Канада не са необходими за български граждани за краткосрочни пътувания с цел туризъм. Необходимо е обаче да бъде подаден по електронен път формуляр наречен eTA. По-долу може да видите самият формуляр. Вторият линк е към указания на български език как се попълва този формуляр. Той не е сложен и струва 7 канадски долара. След сформиране на групата ще бъдат предоставени допълнителни указания за процедурата по влизане в Канада.

Страницата с линк към формуляра за eTA:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html?lnktrk=eta_required

Подробни указания за попълване на този формуляр на български език може да прочетете тук: https://www.canada.ca/content/dam/ircc/migration/ircc/english/pdf/eta/bulgarian.pdf

Ако не говорите английски/френски, ние ще попълним формуляра вместо вас.

Формулярът се попълва преди закупуването на самолетните билети, така че при евентуални проблеми с него, няма да за губите пари.

Визи за Исландия не са необходими.

Информация/записване

Маршрутът, програмата или дестинацията като цяло са водещите при организирането на тези пътешествия. Те се осъществяват, когато се съберат най-малко 4 или 5 човека, които са проявили интерес към програмата. Групите са от 4 до 10 човека максимум. Не препращаме хора към други, чуждестранни фирми. Цялото пътуване се организира от нас, а плащанията са към фирмата в български лева. Посочените цени или дати (ако такива са упоменати) са ориентировъчни. След като се събере минимумът от участници, определяме точните дати за периода от годината, когато това пътуване е подходящо да се проведе (виж “Период на пътуване”). Крайната цена ще зависи от: бройката хора в групата, категорията хотели, времето на резервацията, допълнителни екстри или места за посещение и всички други допълнителни фактори, които биха могли да играят роля при формирането на цената. С групите винаги има придружаващ български водач, но е възможно да бъде организиран и вариант без придружаващ водач. Моля ползвайте нашите комуникационни канали или формата в края на страничката, за да зададете въпроси и/или се включите в списъка. Още информация и други подобни програми: http://thousandvoyages.com/малки-групи-до-страхотни-места/

Ден 1

Пристигане в Исландия

Днес летим за Исландия през Лондон Лутън. Пристигаме в исландската столица Рейкявик в 17.05 следобед. Следва трансфер от летището до хотела в центъра на Рейкявик. Тази вечер ще имаме време да се разходим само из центъра и да хапнем в някой ресторант.

Ден 1
Ден 2

Разходка из столицата; Северното Сияние

Сутринта тръгваме на обиколка из града, ще спрем в някое от многобройните кафенета, за да закусим, след което продължаваме с разходката. Ще видим няколкото емблематични сгради в центъра, включително известната църква Hallgrímskirkja. Ще се мотаме по главната улица и пристанището на Рейкявик. Ще хапнем рибена чорба в едно малко ресторантче до пристанището, където според слуховете била най-вкусна. През зимата Рейкявик е особено очарователен на фона на снега, морето и зимното небе.

Вечерта е специалната ни екскурзия в търсене на Северното сияние (aurora borealis). Тя продължава между 3-5 часа; пътува се до специални места, където няма светлинно замърсяване. Ако  тази вечер светлинното шоу не се появи, ще може да се пробваме на другия ден без допълнително доплащане. Нощувка в хотел в Рейкявик.

Ден 2
Ден 3

Златният триъгълник – Националния Парк Þingvellir; Gullfoss; Geysir

Днес продължаваме с екскурзия до 3 от най-известните и посещавани обекта в Исландия, които за щастие не са далече от столицата. Ще посетим Националния Парк Þingvellir, място с характерен почти извънземен пейзаж, намиращо се под защитата на UNESCO. Това е също така и историческо място, тъй като тук е бил основан исландският парламент през 930 година.

Националният парк Þingvellir е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и северно-американската. Хората се разкрачват между двете скални маси за снимка…с единя крак в Америка с дргия в Европа. Това е на практика гребена на така наречения  The Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света разположена по дъното на Атлантическия океан.

Продължаваме към Gullfoss или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Hvítá се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст.

Следва Geysir – място богато на гейзери, от които извира вода на всеки няколко минути. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат. Нощувка в хотел в Рейкявик.

Ден 3
Ден 4

Още разходки из Рейкявик; Полет към Торонто, Канада

Сутринта отново ще се разходим из исландската столица; ще посетим местата, които не сме успели да посетим първия ден. По обяд имаме трансфер до летището. Полетът е в 15.30. Същият ден в 16.26 кацаме на летището в Торонто. Полетът е около 5 часа и 30 мин. Следва трансфер до хотела, настаняване и почивка.

Ден 4
Ден 5

Торонто

Днешният ден е посветен на Торонто. Програмата ще направим според желанията на участниците в групата. По-долу може да прочетете за някои от известните места в града, които може да посетим.

Торонто е най-големият град в Канада, столица на провинция Онтарио и петия по големина град в Северна Америка. Градът се намира на северозападния бряг на езерото Онтарио, през което преминава границата между Съединените щати и Канада.

В града може да посетим кулата Си Ен Тауър, която е висока 553,33 метра. Друга голяма забележителност е най-дългата улица в света Yonge Street, която започва от брега на езерото Онтарио и разделя града на източна и западна част. Улицата е централна в Торонто и продължава на север с няколко извивки, достигайки до река Рейни ривър в Онтарио.

По желание също може да посетим Хокейната стена на славата, централния площад Дъндас скуеър (Dundas), огромния мол Ийтън сентър, квартала Йорквил, улицата на изкуствата Куийн стрийт уест и др.

Също така интересни са и кварталите, разделени по различни народности, като Италианския квартал (Колидж стрийт уест (College), Гръцкия квартал (Дъ Данфорт (Danforth), Китайския квартал (Спадайна стрийт (Spadina), Индийския квартал (Джерард стрийт ийст (Gerard), Арабския квартал (Виктория Парк (Victoria Park), Еврейския квартал (Батърст стрийт (Bathurst), Португалския квартал (Дъндас стрийт уест (Dundas), Полския квартал (Хай Парк (High Park), Украинския квартал (Хай Парк (High Park) и други.

Нощувка в хотел в Торонто.

Ден 5
Ден 6

Ниагарския водопад

Днешният ден ще бъде посветен на Ниагарския водопад.

Ниагара е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата, Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Сутринта взимаме автобус до града Niagara Falls (около час и половина), който е изходен пункт за посещение на Ниагарския водопад. Разстоянието от автогарата в града до самия водопад е 5 км, които могат да се минат с такси, обществен транспорт или пеш, като разходката пеш е препоръчителна. Минава се през парка Queen Victoria като гледките към реката и водопада са наистина страхотни. Два и половина водопада са на американска територия и само половината от “Подковата” е канадска, но гледката към водопада е по-добра от към канадската страна.

През последните 200 години е имало няколко много сурови зими, през които водопадът е замръзвал напълно и е било възможно човек да се разходи по реката и в подножието му. Ако имаме късмет ще видим водопада замръзнал. Вечерта взимаме автобуса обратно за Торонто. Нощувка в хотел в Торонто.

Ден 6
Ден 7

Торонто – Монреал с влак

Днес ще вземем влака сутринта от Торонто до Монреал. Пътуването е около 4 часа и половина. По обяд се настаняваме в хотела в Монреал, след което започва разходката ни из града.

Монреал е вторият по големина град в Канада и най-големият в провинция Квебек. Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Освен главния остров, Монреал е разположен и на 74 по-малки острови.

Нощувка в хотел в Монреал.

Ден 7
Ден 8

Монреал

Днешният ден е посветен изцяло на Монреал. Ще продължим с бавните разходки из града. Много от историческите сгради в Стария Монреал са все още в оригиналния си вид: базиликата Нотр-Дам дьо Монреал, пазарът Бонсекур, и впечатляващите седалища на всички най-големи канадски банки на улица Сейнт Джеймс (на френски: Rue Saint Jacques). Ораторията св. Йосиф, завършена през 1967 г., основната сграда на Юниверсите дьо Монреал, построена в стил ар деко от Ернес Кормие (Ernest Cormier), известната офис кула Place Ville Marie и други.

Като цяло днес идеята е да се разхождаме бавно, да пием кафе в приятни кафенета, да се наслаждаваме на уютната градска атмосфера. Нощувка в хотел в Монреал.

Ден 8
Ден 9

Отава, столицата на Канада

Днес сутринта взимаме влак за Отава, столицата на Канада (около 2 часа път).

Отава е четвъртият по големина град в страната. Намира се в източната част на провинция Онтарио, на едноименната река. Първоначално в града се заселват ирландци и французи и Отава става мултинационален град с разнообразно население. Градът е на второ място по качество на живот в Америка и на 14-то място в света според проучване на една известна консултанска фирма. Също така Отава е класирана като вторият най-чист град в Канада и на 3-то място в света.

Най-важното и интересно място в Отава е “Парламентарния хълм” (Parliament Hill), административния център на Канада. Целият комплекс е много интересен, а гледките към реката Отава са страхотни от височината на хълма. По желание комплексът може да се посети.

Отава е град удобен за разглеждане пеш, като повечето музеи и атракции са около “Парламентарния хълм”. Програмата ни за този ден ще направим заедно в завиисмост от желанията на участниците. Вечерта взимаме обратния влак за Монреал. Нощувка в хотел в Монреал.

Ден 9
Ден 10

Квебек, столицата на канадската френскоезична провинция Квебек

Сутринта взимаме влак за град Квебек, столицата на канадската френскоезична провинция Квебек (около 3 часа). Градът е разположен около устието на река Сейнт Лорънс. Френският е роден език за 94,8% от жителите на града, едва около 15% знаят английски език на добро ниво.

Градът е много приятен за разходка. Главната забележителност е „Замъкът Фронтенак“, построен в края на 19 век, който днес е хотел,

Квебек  e извстен със воите над 22 градини и паркове. Най-забележителната от тях е Jardins de Metis. Като цяло градът е уютен, много красив, като основното което бихме правили тук са бавните разходки, дългите кафета и можеби някои интересни музеи. Вечерта взимаме влак за Монреал. Нощувка в хотел в Монреал.

Ден 10
Ден 11

Полет Монреал – Лондон

Днес е полетът от Монреал до Лондон. В зависимост от полетното разписание ще предложим програма за деня.

Ден 11
Ден 12

Лондон – София

Днес е полетът Лондон София. В зависимост от полетното разстояние ще предложим програма в града.

Ден 12

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА