ПЪТЕШЕСТВИЕ ОТ ОСЛО В НОРВЕГИЯ ДО ТАЛИН В ЕСТОНИЯ С ВЛАК И КОРАБ ПРЕЗ ЦЯЛА СКАНДИНАВИЯ

Това е пътетешествие за туристи, които биха искали да се насладят на Скандинавия, пътувайки бавно с влак и фери. Пътуването започва от Осло, до където стигате със самолет. От там продължавате с влак към шведската столица Стокхолм. Следващата спирка е Хелзинки, до който стигате с фери от Стокхолм. След като разгледате града, продължавате с друго фери до естонската столица Талин. Всички влакове и ферита тръгват и пристигат в централни райони на градовете или такива с много удобни връзки. Преходите не са дълги и изморяващи, а освен това са и почти през ден, така че да не се натоварите прекалено много с път. Програмата и маршрутът са флексибилни и могат да бъдат променяни.

Тип пътуване: Индивидуални туристи, малки групи/семейства с или без български водач. Ако желаете да пътувате в група, изпратете запитване, за да ви включа в списъка на хората, които се интересуват от това пътешествие. Когато се съберат най-малко 4 или 5 човека, определяме дата и пътуваме.;
Период на пътуване: цялата година, но най-добре през лятото;
Дати: по избор;
Продължителност: 9 нощувки/ 10 дни (или по избор);
Група/индивидуално пътуване: минимум 4/5 участника – максимум 7/8 за група с водач. Това пътуване може да се организира за самостоятелни туристи, без български водач. Прочетете повече в секцията “Записване”  или се свържете с нас.
Цена: при пътуване в група ще бъде предложена цена, която ще зависи от броя участници, категорията хотели, и други детайли; за индивидуални туристи ще бъде предложена първоначална програма/маршрут/оферта. Прочетете повече в секцията “Записване”  или се свържете с нас.
Цената ще включва: транспорт с бързи влакове и ферита от Осло до Талин (*); 9 нощувки в хотели с категория по желание, с включени закуски (**); самолетни билети София (или друг град) – Осло на отиване и Талин – София (или друг град) на връщане (***) застраховка “Помощ при пътуване” и “Отмяна на пътуването” по желание.

Цената няма да включва: обяди и вечери; билети за градски транспорт в градовете (****); разходи от личен характер.
Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/ 

Често Задавани Въпроси за организацията на индивидуални пътувания: http://thousandvoyages.com/изготвяне-на-индивидуални-маршрути-и/ 

Бележка: Тази програма е флексибилна – може да се съкрати или удължи с включване на допълнителни дестинации.

(*) Всички влакове тръгват и пристигат в централни райони на градовете. Преходите между градовете не са дълги и са разпределени почти през ден, така че да не се натоварите прекалено много с път.

(**) Хотелите, които избираме са с добра репутация и отзиви. Намират се близо до гарите или до възлови транспортни артерии, така че да е максимално удобно да отивате до тях пеш или с градски транспорт. Всеки хотел ще бъде отбелязан на google картата, която ще Ви бъде предоставена, за да го намирате по-лесно и бързо. Необходимо е да посочите категорията хотел, за да предоставим максимално адекватна на вашите възможности цена и програма.

(***) Полети

Осло и Талин се обслужват от множество авиолинии, което предоставя възможност за изгодни самолетни билети, както и за удобни връзки. С финалната програма ще бъдат предложени поне 2 или 3 варианта. Всеки от вариантите ще бъде със своята отделна цена, за да може да избирате между удобство (по-скъпи варианти с по-удобни полети) и цена (по неудобни връзки и полети за сметка на цената).

(****) Гарите обикновено се намират в централните части на градовете, където избираме и хотелите. Това означава, че най-вероятно няма да ви се налага да ползвате градски транспорт за посещения на основните забелжителности. Това ще се налага само, ако мясотото където искате да идете е отдалечено. Ако включите такива места в програмата си, ще бъде предоставена информация как да стигнете до там, колко струва транспорта, входни билети и всичко останало.

I. За индивидуални пътешественици или малки групи/семейства без български водач

За изготвянето на първоначална програма/маршрут/оферта с включена цена (т.е калкулирана цялата логистика) за това пътуване е необходимо заплащането на депозит от 100 лева. При осъществяване на пътуването тази сума ще се приспадне от крайната цена, посочена в офертата. Следват дискусии, поправки и корекции, докато програмата напълно ви удовлетвори. Ако дори след промените и поправките все пак не приемете тази първоначалната програма/маршрут/оферта и пътуването не се осъществи, заплатеният депозит не се възстановява.

Какво да направим първо?

 1. По телефона (0888 420160) или чрез ел. поща (info@thousandvoyages.com) споделете с нас Вашите идеи за това пътуване – кога желаете да пътувате (евентуално дати), колко човека, допълнителни места за посещение и всички останали подробности, които бихте желали да бъдат включени в програмата ви.
 2. В резултат на разговора/кореспонденцията ние изготвяме първоначална програма/маршрут/оферта с включена цена на Вашето пътуване. Изпращаме този документ на посочената ел. поща в рамките на 1 до 3 работни дни. Дискуираме и поправяме, ако е необходимо.
 3. Ако желаете да пътувате по предложената програма/маршрут/оферта, ние изготвяме подробна логистична програма (виж примерна такава за друга дестинация в уеб формат: http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат: http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf. Извършваме всички упоменати в програмата резервации и предоставяме необходимите документи. 

Какви документи ще получим то вас?

Финалният пакет документи за Вашето пътуване ще съдържа: 

 1. Подробна логистична програма;
 2. Договор за индивидуално пътуване;
 3. Фактура за платените средства; 
 4. Пътни документи като например: ваучери за хотели и екскурзии, самолетни билети, билети за градски транспорт, входни билети за забележителности и други в зависимост от конкретното пътуване;
 5. Подробна Google карта с отбелязани всички хотели и забележителности;
 6. Кратка информация за актуалната епидемиологична обстановка във връзка с вирусната криза и възможните ограничителни мерки;
 7. Условия за възстановяване на вече заплатени средства;
 8. Задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, по желание застраховката “Отмяна на пътуването”, както и всяка друга застраховка, която би била релевантна (например за по-приключенски пътувания е добре да се сключи и застраховката World Nomads;
 9. Всички останали документи, които ще са Ви необходими, за да осъществите пътуването.

Какво се случва при отказ от пътуването?

Принципно фирма “Хиляда Пътешествия” възстановява платените средства за програмата в дадената дестинация 100 %. Ние не изчакваме пари да се възстановяват от “Гаранционния фонд”, а се изплащат веднага. Овен това фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”, която е задължителна. Все пак тази процедура ще зависи от конкретните условия в момента на осъществяване на пътуването.

Възстановяването на самолетните билети става от авиокомпаниите, според техните правила и процедури. Ние представляваме клиента пред тях и движим процедурата по възстановяването на тези средства.

Пример за правила за възстановяване на средства може да видите в демонстрационната ни програма до Исландия: в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf ).

Повече информация за изготвянето и осъществяването на индивидуални програми, включително за предоставяне на актуална информация за епидемиологичната обстановка, видове застраховки и други полезни неща са обощени в  Често Задаваните Въпроси за индивидуалните ни пътувания, които може да разгледате тук: http://thousandvoyages.com/изготвяне-на-индивидуални-маршрути-и/ 

II. За организирани малки групи с български водач

Ако желаете да пътувате в група, изпратете запитване, за да ви включа в списъка на хората, които се интересуват от това пътешествие. Когато се съберат най-малко 4 или 5 човека, определяме дата и пътуваме.

Ден 1

Полет до Осло

Днес летите до Осло. Има множество удобни полетни връзки и комбинации, които ще бъдат предоставени с финалната програма. В зависимост от часа на пристигане, ще бъде предложена програма за града.

Ден 1
Ден 2

Осло

Целият ден днес е посветен на Осло.

Може да разгледате крепостта Акерсхус (Akershus). Това е средновековно укрепление, разположено на носа на един от фиордите в Осло, почти в центъра на града. Строителството е завършено през 1300 г. по времето на крал Håkon V. Крал Кристиан IV (1588-1648) е модернизирал замъка, след което го превръща в своя резиденция. През 17-ти и 18-ти век крепостта запада. Възстановена е отново през 1899 г. Днес тя представлява една от основните забележителности на града. Вход безплатен.

В 10:00 сутринта има безплатна обиколка с екскурзовод на кметството в Осло (Oslo City Hall). Сградата е завършена през 1950 година, декорирарана богато с мотиви от норвежкото изкуство от периода 1900-1950. Смята се за една от основните забележителности на града.

След обяд може да посетите скулпторния парк Ekebergparken (http://www.ekebergparken.com/en/ ). Това е любимо място за разходки на местните хора. Могат да бъдат разгледани около 30 скулптури в целия парк. От алеите и поляните се разкриват прекрасни гледки към пристанището и града. Вход безплатен.

Друга забележителност е ботаническата градина в Осло (http://www.nhm.uio.no/english/visiting/  ). Около 1800 растения могат да бъдат видени тук. Вход безплатен.

Нощувка в Осло.

Ден 2
Ден 3

Влак от Осло до Стокхолм

Днес през деня взимате влак от Осло до шведската столица Стокхолм. Разстоянието от 417 км ще вземете за около 6 часа. Влакове има през няколко часа и са много удобни. В зависимост от часа на пристигане в Стокхолм, ще бъде предложена програма. Нощувка в Стокхолм.

Ден 3
Ден 4

Стокхолм

Днес целият ден е посветен на града. Стокхолм е разположен на 14 острова и на бреговете на архипелага, там където езерото Меларен се допира до Балтийско море. 

Освен стария град, който е задължителен като място за разходка и мотане, може да посетите музея на АББА и музея Ваза (Vasa), където ще видите най-стария келтски кораб. Друго интересно място е музея посветен на алкохола. Интересна е улицата Странджаген (Strandvagen), която би трябвало да прилича на известния парижки булевард Шанз Елизе.

Ще ви предложим програма за обиколка на забележителностите този ден, както и много други идеи за интересни места в града. Нощувка в Стокхолм.

Ден 4
Ден 5

Фери от Стокхолм до Хелзинки 

Целият ден отново е посветен на Стокхолм и неговите забележителности. Вечерта се качвате на фери за прехода към Хелзинки. Отнема цялата нощ.

Ден 5
Ден 6

Хелзинки 

Днешният ден е посветен на града. Хелзинки е политическият, финансов, културен, научноизследователски и образователен център на страната, както и един от най-важните градове в Северна Европа.

Много са нещата, които може да видите във финландската столица. Може да посетите например Националния музей на Финландия, Музикалния център, където се намира Академията Сибелиус. Със сигурност няма да пропуснете сградата на Парламента. Заслужава си и Музея на съвременното изкуство Каизма. Градът е известен с църквите и катедралите. Може да се разходите по главната улица “Акесандър” или да идете до пазара на пристанището за оригинални подаръци. Индивидуална програма за града ще ви бъде предоставена  за този ден. Нощувка в Хелзинки.

Ден 6
Ден 7

Фери от Хелзинки до естонската столица Талин

Имате избор от бързи ферита за по-малко от 2 часа или по-дълги (съответно по-евтини) за една нощ. И в двата случая преходът е приятен и безпроблемен. Когато изпращате запитване за тази програма, моля пишете ни предпочитанията си за бавно или бързо фери. 

Ден 7
Дни 8 и 9

Тези дни са посветени на естонската столица Талин

Талин днес е един от най-важните градове в Източна Европа и Прибалтика. Основната забележителност е Старият град, разделена на две подчасти: Тоомпеа и Стария град, заселен в миналото главно от германци и руснаци.

Днес Старият Талин е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки че Талин е бомбардиран през Втората световна война, Старият град е почти непокътнат. Към него се включва и построената през 15 век игла в готически стил на църквата „Свети Олаф“. Точно заради тази игла между 1549 и 1625 г. тази църква е най-високата в света, 123 м. Градът има още много с какво да ви изненада. Индивидуална програма за града ще ви бъде предоставена  за този ден. Две нощувки в Талин.

Видеото е от Естония

 

 

Дни 8 и 9
Ден 10

Полет Талин – София

Обикновено това са полети през Варшава. Ще бъдат предоставени различни комбинации.

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА