ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Пътуване До Ладак В Индийските Хималаи – Част Първа

Част Първа – Пристигане в Делхи, столицата на Индия

Събуди ме нежния глас на стюардесата от Катарските авиолинии, която с приятна усмивка ме попита дали искам кафе или чай. Поех кафето от нежните й пръсти с червено-боядисани нокти и отпих с почти видимо удоволствие. През илюминатора започнаха да изплуват очертанията на сградите в Делхи, потънали в смесица от влажен въздух, смог, прах и изпарения, образуващи качествено нова субстанция. Докато пия кафето през следващия половин час, сградите и кварталите се сменят, но без да свършват. Усещането за Индия започна да ме завладява все повече и повече. Надигнаха се и спомени от предишни пътувания….всеки, рано или късно пак се връща тук!

 

Нашият приятел и водач за Делхи ни посрещна на летището, метнахме се на две коли и поехме на обиколка из града. Отправихме се към Ню Делхи, административната столица на Делхи и един от неговите 11 района. Често Делхи и Ню Делхи се ползват, за да  обозначат столицата на Индия – National Capital Territory of Delhi, но всъщност двете са различни, като Ню Делхи е само малка част от Делхи.

 

Административният център на страната е огромен комплекс правителствени и административни сгради. Архитекти на целия ансамбъл са англичаните сър Edwin Lutyens и сър Herbert Baker. Новата столица е била официално открита на 13 февруари 1931 от губернатора на Индия – Лорд Irwin.

 

 

Жегата вече беше станала нетърпима, затова се метнахме на колите и се отправихме към така наречената Индийска порта (India Gate или All India War Memorial), която се очертваше в далечината, потънала в смог и мараня. Мемориалът се намира на единия край на така наречената “церемониална ос” – път, по който минават официалните паради по време на тържества. В миналото той се е наричал Kingsway или пътят на кралете. Помпозно, внушително…и пълно с дребни женици опитващи се да продадат на чужденците малки дрънкулки със забележително упорство, като направо слагаха гривните по ръцете на жените, плътно долепени до нас. Имах усещането, че ще скочат на главата ми всеки момент и ще продължат търговията си от там за по-добра видимост…но обратно към мемориала. Той е бил построен в чест на 82,000 -та войници, убити по време на Първата Световна Война по всички краища на света, както и в памет на загиналите по време на Англо-Афганската война. Там са изписани имената на 13,000 бойци, включително и на такива от британската армия. Често оприличават тази сграда с Триумфалната Арка в Париж по очевидни причини.

 

 

След лека словесна схватка и надхитряне с жените около Арката, се запътваме с колите към следващата забележителност – Паркът и Гробницата на могулския император Humayun. Тук малко си отдъхваме защото паркът и изобщо мястото са чисти, спокойни с много въздух (колкото може да има в Делхи) и зеленина.

Гробницата на могулския император Humayun (Maqbara e Humayun) е била поръчана от неговата първа жена империатрица Bega Begum и е конструирана от персийския архитект Mirak Mirza Ghiyas през 1569-70. Това е първата гробница – градина на Индийския суб-континет, а също така и първата масивна сграда, построена с характерния за района червен камък, с който по-късно са построени Червената крепост и крепостта в Агра. Целият компелекс е под защитата на ЮНЕСКО.

Нашият водач разказва толкова увлекателно историите свързани с това място, че почти не забелязваме как времето тече.

 

 

Продължаваме пътешествието из миналото на Делхи, разхождайки се покрай Червената Крепост, една от най-важните забелжителности на града. Това отбранително съоръжение е било резиденция на могулските императори за около 200 години, до 1857 година. Конструирана е през 1639 година от петия могулски император Shah Jahan. За времето си това е било много модерно и иновативно съоръжение, с множество павилиони и градини, вдъхновили по-късно строежа на други подобни обекти из цяла Индия.

 

Вече полу-изтощени се озоваваме на едно оживено кръстовище до Крепоста, където се качваме на местните тук-тук…странни моторизирани превозни средства, с които следващите 30 минути си проправяме път през най-наблъсканата, многолюдна, мръсна, миришеща улица на света, минаваща през сърцето на Старо Делхи. Нашият език е общо взето беден, за да опиша това преживяване.

 

 

Стигаме до пазара на подправките – Khari Baoli, едно от най-екзотичните места в Старо Делхи и най-голям подобен пазар в света. Образуваме индианска нишка с нашия водач отпред и аз отзад, начин да не изгубим някой в тълпата. Пазарът на подправки е лабиринт от сгради, малки улички и проходи, които започват и свършват внезапно, място където малко неща са се променили през вековете. Чували с подправки, чили и неизвестни силно миришещи субстанции са складирани или просто разпилени навсякъде. Продавачите лежат сврени по дупките или малките си канцелариийки, пушат, въртят сделки и броеници или просто зяпат тълпата. Най-вероятно мястото не е било почиствано или подреждано от момента на строитеството, някъде далече в миналото. Непрекъснатото дострояване, пре-аранжиране и ремонти са превърнали целия квартал в безкраен лабиринт, живеещ сякаш свой собствен живот в индийската столица. Тук е сърцето на Старо Делхи и всеки, който иска да усети Индия трябва да дойде тук. След нестихващо кихане, кашляне, отупвайки се от праха се измъкваме на улицата … с леко оглупял вид, полузяпнали от възхищение и отврат едновременно.

 

 

Мятаме се отново на два тук-тука, намираме колите си, които ни отвеждат до един от най-големите сикхски храмов в Индия – Gurudwara Bangla Sahib. Мястото се свързва с най-важния сикхски гуру – Har Krishan. Храмът е построен в началото като малко място за поклонение от сикхския генерал Sardar Bhagel Singh през 1783 година.

 

Кухнята (langar hall) е едно от най-интересните места в храмовия комплекс, която ние за съжаление не видяхме….т.е. ако ходите до храма не пропускайте кухнята. Храната (Langar) се приготвя от хора наречени gursikhs, а също и от доброволци. Всеки може да се нахрани там независимо от религията или националността си. На същото равнище се намира огромно изкуствено езеро, където се извършват сикхски ритуали. На това ниво има училище и художествена галерия също така.

Вътрешността на храма е великолепна. Хората сядат около централното място, където се провеждат религиозните служби. Музика и молитви звучат…атмосферата е магична. Седнахме и ние на пода като другите, слушахме и наблюдавахме…

В комплекса има средно училище, музей наречен Baba Baghel Singh, хостел “Yatri Niwas”, паркинги и други сгради.

 

Бяхме вече доста скапани от нощния полет и дневните препускания из индийската столица, затова с удоволствие се отправихме към хубавото хотелче до летището, където смесицата на европейското с индийското вече беше започнала да ни подготвя за предстоящото пътуване навътре в страната.

 

Част II – Град Ле (Leh), столицата на района Ладак (Ladakh) в щата Jammu & Kashmir

Част III – На запад от град Град Ле (Leh) по пътя NH1 (Leh – Srinagar)  до Lamayuru и обратно

Част IV – Долината Нубра (Nubra)

Част V – Езерото Пангонг (Pangong lake)

Част VI – Езерото Tso Moriri,  селото Korzok и неговият манастир

Част VII – Делхи и отпътуване от Индия

————-

Тематичната ни страница за Индия/Пакистан/Бангладеш, където може да намерите нашите пътувания из тези страни, пътеписи, галерии снимки и други материали.

 

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!