ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ПУСТИННО МАРОКО И ГРАД ЕСАУИРА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА

Нашето пътешествие из пустинно Мароко започва от Маракеш. В града ще се разходим до един от най-известните площади в Африка – Джамаа Ел Фна (Jamaa el Fna), който ще посетим както вечерта, когато отварят десетките ресторантчета, така и през деня, когато атмосферата е коренно различна. Ще се полутаме из Медината, където се намира и един много хубав музей на фотографията с чудно кафе и панорамна гледка към града. Екзотичните градини Мажорел (Majorelle) са също интересно място. С бус специално за нашата група продължаваме на юг през прохода Tichka в Атласките планини (2,260 метра) към една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко – Ait Ben Haddou Kasbah, под защитата на UNESCO. Ще спрем в столицата на пустинно Мароко – град Квазарзате (Ouarzazate), от където ще продължим към пролома Тодрха (Todrha). След кратка разходка измежду отвесните скали, продължаваме към град Ерфауд ( Erfoud), където се произвеждат най-вкусните фурми в Мароко. Ще завършим деня в пустинното село Мерзоуга (Merzouga), изходен пункт за изследване на Сахара в тази част на Мароко и известните дюни Ерг Чеби (Erg Chebbi). Тези дюни са най-големите в Мароко – над 150 м високи, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Тафилалет (Tafilalet). Ще стигнем до дюните на камили (около 45 мин) или пеш, ще наблюдаваме залеза на слънцето от някоя висока дюна, ще имаме вечеря и удобно легло с бели чаршафи в лагер от големи удобни палатки издигнати сред дюните. На сутринта ще посрещнем слънцето на върха на близката дюна, след което се връщаме с камилите към селото, където бусът ще ни чака. От тук продължаваме нашето пътешествие пряко през пустинята към долината на река Драа и по-точно към пустинното градче Agdz. Ще останем вечерта в малко хотелче сред палмова гора с разкошна градина. В района ще посетим автентично полу-изоставено кирпичено село, в което все още живеят хора в някои от къщите. Това не е туристически обект, а живо село, което прилича на музей на открито. Ще се разходим из палмовите горички наоколо, ще видим реката Драа, най-важният водоизточник за целия район. Вечерта ще прекараме в центъра на малкото градче Agdz, където ще се помотаме из местния пазар, ще хапнем дюнери и ще зяпаме местните докато пийваме чай от някое от кафенетата на площада. Продължаваме към Маракеш, като по пътя ще спрем на специалните панорамни площадки, от които се вижда величествения каньон Tizi n tinifitf. Един ден сме отделили на морското градче Есауира (Essaouira) на брега на Атлантика. Летим за София от Маракеш в рамките на един ден.

 

Период на пътуване: пролет/есен; 

Дати: 22-29 март 2021; Ще има дати и за есента; Ако сте група от поне 4 или 5 човека – датите са по желание само за вашата група.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 6 човека (има възможност групата да е до 8/9 човека, което съответно ще редуцира цената);

Цена: 695 евро на човек (група 6 човека) (има възможност за малко по-голяма група); 

Цената включва: български водач; трансфери от и до летището в Маракеш; транспорт с малък климатизиран бус; 3 нощувка в 3 звезден хотел в Маракеш с включени закуски; 2 нощувки в малки семейни хотели тип B&B във вътрешността с включени закуски; 1 нощувка на палатков лагер (предварително построени големи палтки с легла и място за измиване) в пустинята с включена закуска; една бедуинска вечеря в пустинята; екскурзия до Есауира (Essaouira) на брега на Атлантика; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 10,000 евро.

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Маракеш (Marrakech) – София (*); обяди и вечери, с изключение на една вечеря в пустинята; входни билети за забележителности (само на няколко места има входни такси и те не са скъпи), застраховка “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер. 

(*) Полети и самолетни билети

Поради динамичната ситуация с полетите и авикомпаниите, маршрут и цени за полети до Маракеш ще предоставим след като групата се сформира и очевидно, след като границите на страната се отворят за туризъм. До Маракеш летят и ниско-тарифни авиолинии, които ще бъфат включени към предложението. С редовна авиолиния (Луфтханза) маршрута би изглеждал така: 

Отиване:

София 06.00 – Мюнхен 07.05
Мюнхен 09.10 – Маракеш 12.55

Връщане:

Маракеш 14.55 – Виена 19.05
Виена 20.20 – София 22.55

Цена: 321 евро/човек (цената е ориентировъчна).

С ниско-тарифни авиолинии цената може да е по-ниска, но с по-неудобни връзки. На всяко летище трябва да се вземе багажа и да се чекира наново (ако имате багаж включен), понякога се отменят полети т.е дори един от всичките 4 полета да бъде отменен, пътуването се проваля.

 

Записване/Документи/Условия

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какви грижи и мерки ще вземете за опазване на здравето на хората по време на пътуването?

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance . Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързан с епидемията от Ковид-19.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас! Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Маракеш; Площад Джамаа Ел Фна (Jamaa el Fna) през ноща

Днес летим за Маракеш. Трансфер до хотела и почивка. След като се настаним в хотела, отиваме до най-известния площад в Африка – Jamaa el Fna в центъра на Маракеш (Marrakech), където с падането на вечерта започват да се издигат малки ресторантчета, които предлагат всякаква храна, включително известните охлюви. По това време на деня започва да се събира публиката на всякакви видове улични представления, като укротители на змии, гълтачи на саби или просто разказвачи на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Днес ще се ограничим само с разходка из вечерния площад. След като хапнем в някое ресторантче, се връщаме в хотела. Нощувка в хотел в Маракеш.

 

Ден 1
Ден 2

Маракеш (Marrakech)

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Отново ще се разходим из площада – Jamaa el Fna, който през деня има съвсем друг вид и атмосфера. Днес ще навлезем по-дълбоко в медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци, които продават всичко, каквото човек може да потърси в Мароко. 

Ще посетим музея на фотографията (http://maisondelaphotographie.ma),  разположен в стара къща – малък, но учудващо богат музей, където ще разгледате фотографии от Мароко и Маракеш от появата на фотографията по тези земи. На покрива има разкошно кафене с една от най-добрите панорами към целия Маракеш (вход 40 дирхама; кафето е 14 дирхама).

По желание може да посетим градините Majorelle (http://jardinmajorelle.com/ang/) (вход 70 дирхама) – наистина великолепно, спокойно и екзотично кътче в многолюдния Маракеш с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции (вход 30 дирхама), както и приятно ресторантче. Нощувка в хотела.

 

Ден 2
Ден 3

Маракеш (Marrakech) – Квазарзате (Ouarzazate) (около 220 км; около 5 часа)

След закуската тръгваме с нашия бус към град Квазарзате (Ouarzazate) в юго-източна посока. Ще преминем през планинския проход Тичка (Tichka) в Атласките планини на около 2,260 метра надморска височина. Това е един от най-красивите високопланински пътища в Африка – прекрасни гледки, малки бедуински села, където ще спираме за снимки и почивка. Малко преди Квазарзате (Ouarzazate) ще се отбием в една от най-запазените казби (фортифицирани селища) в Мароко – Ait Ben Haddou Kasbah, под защитата на UNESCO. Тук е сниман филмът “Гладиаторът”, в чест на който има малък музей. Заради екзотичната природа и запазени кирпичени сгради, тук са снимани и други известни филми.

Aït Benhaddou е древна арабска крепост с прилежащата към нея казба (Kasbah) – фортифицираното селище от 11 век (ЮНЕСКО). Този уникален архитектурен комплекс е добър пример за берберска архитектура и строителни традиции. Местоположението й е уникално, в подножието на Атласките планини, на кръстопът, от където векове наред са минавали древни търговски пътища. Най-известният от тях е този от Тимбукту в Мали. Гледките към планините и пустинята наоколо са също впечатляващи. 

Квазарзате (Ouarzazate) е екзотичен пустинен град, изходен пункт за пътувания в Сахара. Ще се разходим из центъра на града, ще хапнем дюнери и ще пийнем чай или кафе в някое кафене. Нощувка в хотел в Квазарзате (Ouarzazate).

 

Ден 3
Ден 4

Ouarzazate – Пролома Todrha – село Merzouga (около 400 км; около 6 часа)

Днес ще станем малко по-рано тъй като ни предстоят около 400 км. преход с буса.

Ще се отправим на изток по живописен път покрай долината Дадес (Dades), между Атласките планини и Джебел Сахро (Jebel Sahro). Целият път е осеян с фортифицирани селища и малки селца с харатерните къщи, боядисани в охра. След около 2 часа ще стигнем пролома Тодхра (Todhra), внушителен планински проход. Тук ще спрем за обяд, кафе или чай в някое от ресторантчетата с прекрасен изглед към планините наоколо. Ще се разходим покрай реката пресичаща пролома. Ще останем общо около 2 -3 часа в района. След това се връщаме на пътя, който се вие между Атласките планини, като постепенно ще навлизаме в палмовите масиви Джорф (Jorf), стигащи до град Ерфауд (Erfoud). Тук се произвеждат най-добрите фурми в Мароко. Около града ще видим и първите дюни. До 16.00 трябва да сме стигнали до пустинното селище Мерзуга (Merzouga), изходен пункт за посещение на най-високите и масивни дюни в маракоанската част на Сахара. 

В едно малко хотелче в Мерзуга (Merzouga) ще срещнем нашия водач, който ще ни прекара през дюните до лагера с опънати големи палатки, където ще прекараме вечерта и ноща. Разстоянието от селото до лагера е около 3 км и се изминава за около 45 минути. Може да се мине на камила (15 евро в двете посоки; не е включено в общата цена) или пеш. Вечерта в лагера има включена вечеря, приготвена от берберите, които по-късно ще ни пеят и забавляват. На път към лагера ще се изкачим на някоя от най-високите дюни, от където ще наблюдаваме залеза на слънцето…без съмнение едно от най-страхотните преживявания по време на това пътуване.

Лагерът е малък, състои се от вече опънати палатки с нормални легла вътре с бели чаршафи и завивки т.е. не е необходимо да си носите спален чувал за спането в тези палатки. В лагера има вода за измиване и тоалетна.

 

Ден 4
Ден 5

Дюните около Мерзуга (Merzouga) – градчето Агдз (Agdz) ( около 300 км около 4 часа и 30 мин)

Тази сутрин нашите берберски домакини ще ни събудят в 06.00, за да видим изгрева на слънцето от друга близка дюна…отново незабравимо преживяване. След това се качваме на камилите (по желание) и се отправяме към хотелчето, където ще сме си оставили буса. Тук ще има сервирана закуска за нас. Ще може да ползваме баните и тоалетните на хотелчето за душ. Към него има и басейн, който също може да се ползва.

Дюните Ерг Чеби (Erg Chebbi) до село Мерзуга (Merzouga) са най-големите в Мароко – над 150 м високи, простиращи се на над 40 км дълбоко в долината Tafilalet. Това е изключително красив район на Мароко, където ще се наслаждаваме на прекрасни пустинни пейзажи.

След закуската потегляме напреки през пустинята към малкото градче Агдз (Agdz). Днес денят изцяло е посветен на Сахара. Ще спираме по пътя за снимки, почивки и чай. Към 15.00 следобед ще пристигнем в градчето Agdz, малко пустинно населено място. В покрайнините на градчето ще се настаним в малко хотелче, разположено в палмова гора. Хотелчето има разкошна градина, пространство на покрива с чудна гледка към планините и палмите. След кратка почивка бусът ще ни отведе до малко село на около 3 км, където ще разгледаме подробно полу-изоставено кирпичено село с казба, изцяло изградени от кирпич. Това е всъщност цял кирпичен квартал, който си стои така порутен, като музей на открито. Ще се разходим по тесните му улички, ще надникнем в изоставените жилищни помещения, за да усетим напълно атмосферата на тези странни жилищни комплекси, потънали в зеленината на палмовите горички. В част от него все още живеят хора, които се препитават от фурмите и малките ниви, които заобикалят селото. Ще се срещнем с тях, ще си поговорим и ще разберем повече за тяхното ежедневие и бит. 

След като свършим с разходката из селото се отправяме с буса към центъра на градчето Агдз (Agdz), където ще се разходим из местния пазар, ще хапнем страхотни дюнери или просто ще се помотаме. 

След това се прибираме в хотелчето с палмите, където ще прекараме остатъка в разкошната градина.

 

Ден 5
Ден 6

Агдз (Agdz) – Квазарзате (Ouarzazate) – Маракеш (Marrakech) (около 260 км; около 5 часа и 30 мин)

След закуската в палмовото хотелче, тръгваме на север по долината на река Драа (Draa). Ще спираме в палмовите горички и градини в долината, където ще се наслаждаваме на прекрасната природа и прохлада. 

Постепенно ще започнем да се изкачваме през планините като ще стигнем до един от най-живописните каньони в Мароко – Tizi n tinifitf, простиращ се между градчето Агдз (Agdz) и Аит Саоун (Ait Saoun). Ще спрем на специалните панорамни площадки, за да снимаме планините и каньона.

После продължаваме на север, като ще пресечем юго-западните части на Jebel Sahro и още на север през Атласките планини към Маракеш (Marrakech), където ще отседнем в същия хотел, като при пристигането. 

Разходка из Маракеш (Marrakech).

 

Ден 6
Ден 7

Маракеш (Marrakech) или Есауира (Essaouira) на брега на Атлантика

Днес имате избор – или да останете в Маракеш за още разходки, почивка и мотане из точи чуден град или еднодневна екскурзия до Есауира (Essaouira) на брега на Атлантика. Билета за луксозен туристически автобус е 110 дирхама (около 11 евро) на посока. Когато се записвате за пътуването, моля отбележете дали желаете тази екскурзия днес.

Екзотичното крайморско градче Есауира (Essaouira) е разположено на брега на Атлантика. Ще пътуваме сутринта до градчето и се прибираме същата вечер. Разтоянието се взима за около два часа и половина до три на посока с автобус.

Градът има хубаво рибарско пристанище и стара Медина – много приятно място за разходки и почивка. Медината е защитена от силните морски ветрове (Alizée) и нападения с крепостни стени, строени през 18 век. Тук са все още оръдията защитавали града от набези.

Забележителен е и плажа. Той не е подходящ за плуване и слънчеви бани, тъй като е много ветровит, а водата студена, но е идеален за кайт сърф и дълги разходки. Нощувка в Маракеш. 

 

Ден 7
Ден 8

Маракеш; Полети към София

В зависимост от полетите ще имаме още разходки из Маракеш. Обратен полет за София.

 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА