Хусавик – Столицата на китовете в Исландия

Хусавик е малък град в Исландия, разположен по северните брегове на острова, населяван от около 2,200 човека. Най-красивата сграда в града е дървената църква Хусавикуркиркя, построена през 1907 година.

Основният поминък на жителите идва от туризма и риболова. До неотдавана от пристанището на града се е изнасял кварц, добиван основно от близкото езеро Миватн.

Според книгата на основателите (Landnámabók), Хусавик е било първото място в Исландия посетено от норвежците. През 870 година шведският викинг Гардар Сваварсон преживял в района една зима, но след като си тръгнал, оставил там един мъж на име Натфари и двама роби – мъж и жена, които основали ферма. Името на града означава “залив на къщите”, може би с някаква връзка с къщите от фермата, които били единствените постройки в Исландия по това време.

Хусавик днес е известен с възможността да се наблюдават китове в залива…затова някои го наричат “столицата” на китовете. Има и музей на китовете, както и научен музей, в чиито двор може да се види паметник посветен на космонавтите от Аполо, които са тренирали тук за мисиите си през 60-те години на миналия век.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.