Хасанкеиф – вълшебното градче с нещастната съдба край река Ефрат

Хасанкеиф има история обхващаща хилядолетия. Разкопките разкриват останки от педи 3000 г., а повечето от пещерните жилища в скалите са на около 2000 години. Може би е обитаван първо от асирийците и / или от урбайците, а след това последователно от римски, византийски, турски и арабски династии. Голяма част от старата архитектура на Хасанкиф, която е видима днес, носи подписа на аююбидския султан ел-Мелик ел-Адил Султан Продашман (1378-1432).

Към днешна дата Хасанкиф вече е наводнен следствие завършването на поредния мега-язовирен проект. Ние видяхме багери и тежки машини да работят току под руините и пещерите. Някои от местата, като Калето например, са недостъпни за туристи. Гледката е повече от сюрреалистична – древни руини, църкви, крепост, обитавани пещери и сред тях багери и тежки машини.

Intensive construction work in front of the ancient ruins of Hasankeyf in southeastern Anatolia in Turkey

Ние се разходихме до пещерите, които до 1970 година са били почти плътно заселени. Днес там живеят може би около 2 или 3 семейства. Ние срещнахме един дядо, с който се снимахме. Мястото е уникално и малко тъжно.

A Kurdish man in front of cave dwellings carved out of the surrounding rock hills in Hasankeyf, southeast Turkey

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

КАРТА С ВСИЧКИ НАШИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Син пин – пътувания с определени дати;
Зелен пин – пътувания без определени дати;

Кликнете на пин, за да отворите малък прозорец с кратка информация за пътуването и линк към програмата.