ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Автентичните Казби (Фортифицирани Селища) В Долината Драа, Мароко

Африканци, араби, евреи, европейци, простосмъртни и султани, учени и глупаци, пирати и свети мъже пътували неспирно от всички краища на света до земите на днешно Мароко. По пътя им, изпълнен с опасности и несгоди, отдих те намирали в уникалните фортифицирани селища – казбите (kazbah). Животът е процъфтявал по тези земи и основна роля за това са играели тези защитени населени места. Те обикновено са се строяли в оазиси, където има вода и могат да се отглежда добитък и палми.


Част от селяните са живели извън стените, елитът е живеел вътре. Вътре са се приютявали и богатите търговци, които са пътували по тези земи. Днес цяло Мароко, но най-вече в пустинната му част и с особена гъстота в долината на река Драа, може да видите стотици такива изоставени кирпичени фортифицирани селища. Някои от тях са превърнати в музеи, други продължават да си съществуват просто така, като огромни музеи на открито. Точно такава казба намерихме случайно докато пътувахме в района на градчето Агдз. Мотахме се почти цял ден из него. Преживяването беше истинско, без излишни украшения, реставрации или намеса от страна на днешните хора. Сякаш попаднахме в един приказен свят, от който не ни се тръгваше.

Нашата програма в пустинно Мароко

Пътешествие из Западна Сахара (Мароко) с посещение на Маракеш, Казабланка и Танжер

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!