Автентичните Казби (Фортифицирани Селища) В Долината Драа, Мароко

Африканци, араби, евреи, европейци, простосмъртни и султани, учени и глупаци, пирати и свети мъже пътували неспирно от всички краища на света до земите на днешно Мароко. По пътя им, изпълнен с опасности и несгоди, отдих те намирали в уникалните фортифицирани селища – казбите (kazbah). Животът е процъфтявал по тези земи и основна роля за това са играели тези защитени населени места. Те обикновено са се строяли в оазиси, където има вода и могат да се отглежда добитък и палми.

Част от селяните са живели извън стените, елитът е живеел вътре. Там се приютявали и богатите търговци, които са пътували по тези земи. Днес цяло Мароко, но най-вече в пустинната му част и с особена гъстота в долината на река Драа, може да видите стотици такива изоставени кирпичени фортифицирани селища. Някои от тях са превърнати в музеи, други продължават да си съществуват просто така, като огромни музеи на открито. Точно такава казба намерихме случайно докато пътувахме в района на градчето Агдз. Мотахме се почти цял ден из него. Преживяването беше истинско, без излишни украшения, реставрации или намеса от страна на съвременните хора. Сякаш попаднахме в един приказен свят, от който не ни се тръгваше.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.