ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ В АЛТАЙСКИТЕ ПЛАНИНИ В РУСИЯ

В културно и географско отношение южен Алтай е много близък до Монголия. Смята се за едно от топ местата за приключенски туризъм в Русия. Пътуваме със самолет до Барнаул, столицата на Алтайския Край през Москва. От града пътуваме с бус на юг към монголската граница през обширната долина Чуиски. Пешеходният преход започва от лагера Перевалка. Първоначално ще минем по древния търговски път, ще пресечем два високопланински прохода, за да достигнем до алтайското село Курай. Ще пресечем долината на река Курай (1,700 м), за да достигнем до долината Актру. Ще се изкачим до морените, ще пресечем една глетчерна долина и ще достигнем до лагера Актру на 2,150 м., разположен много близо до глетчера Актру, заобиколен от иглоистни гори. Ще останем в тази приказна долина един цял ден, за да се насладим на разкошната природа. Цялото разстояние, което ще изминем по време на това пътешествие е около 1,360 км с бус и около 44 км пеш. Преходите не са трудни или продължителни, подходящи са за всеки обикновен турист в добро физическо здраве. Преходите са сравними с подобни в Рила или Пирин.

 

Период: лято;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 10 нощувки/11 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети София – Барнаул – София (*); 2 нощувки в нормален хотел в Барнаул; 7 нощувки в палаткови лагери в планината; всички трансфери; местен планински водач; всички закуски; обяди и вечери, както са отбелязани в програмата; руските бани в някои от лагерите; лагерна екипировка; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 30,000 евро, както изискват руските власти.

Цената няма да включва: виза за Русия (**); обяди и вечери; разходи от личен характер. 

Бележка: Пътуването е подходящо за всеки турист от 18 до 60 г. Преходите не са трудни или продължителни, подходящи са за всеки обикновен турист в добро физическо здраве. Преходите са сравними с подобни в Рила или Пирин. Необходими са добри планински обувки, добра раница и подходящи дрехи за планински преходи. Ще бъде предоставен допълнителен списък с препоръчителни неща за носене.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Към момента на сформиране на групата ще предложим поне два маршрута с цени, от които да избрем.

(**) Виза за Русия

Към момента цената на визата е 155 лева (когато се възобнови издаването на визи). Най-новите изисквания и цени за издаване на руска виза може да прочетете тук: https://visaforrussia.bg/специална-оферта/  

Визите ги уреждаме ние наведнъж за всички с всички необходими документи (покани и други).

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет София – Москва – Барнаул, административния център на Алтайския Край (Русия)

Днес летим за град Барнаул. Към момента на сформиране на групата ще предложим поне два маршрута с цени, от които да избрем.

 

Ден 1
Ден 2

Барнаул

Днес денят е посветен на град Барнаул, административния център на Алтайския Край в Русия, разположен на река Об в западно-сибирската равнина. Градът е красив, има няколко музея, които може да посетим. Нощувка в хотел.

 

Ден 2
Ден 3

Барнаул – лагера Перевалка (пътуване с бус 680 км; около 10 часа)

След закуската в хотела следва трансфер с бус до първия лагер, който се намира в района Чуиски – Перевалка. Ще пресечем високопланинските проходи Семински и Чике – Таман, реката Кирай, за да стигнем до долината Курай. Ще пренощуваме в лагера Перевалка. Днес само обядът не е включен в цената. 

 

Ден 3
Ден 4

Първи преход до малкото езеро Сачки на 2,150 м (около 4 часа преход)

След закуската в лагера започва пешеходня преход, като първо ще се движим нагоре покрай реката Актру (около 9 км). След това продължаваме до следващият лагер на височина 2,150 м. Тук има на разполжение баня на брега на малко езеро Сачки, покрито с лед дори до средата на юни. След горещата баня може да се охладим веднага в езерото. Закуската, обядът и вечерята ще бъдат включени в цената. Нощувка в лагер.

 

Ден 4
Ден 5

Малкия глетчер Актру (около 4 часа преход)

След закуската в лагера потегляме към малкия глетчер Актру. Ще минем между върховете Кара-Таш и Купол, след което ще започнем малко по-стръмно изкачване през един каньон до самия глетчер. Дължината на ледения къс е около 3 км, а дебелината на леда – около 92 метра. Езикът на глетчера стига до височина от 2,235 м, от където се спуска още надолу до реката Актру. Закуската, обядът и вечерята ще са включени в цената. Нощувка в лагер. 

 

Ден 5
Ден 6

Синьото езеро (около 7 часа преход)

Сутринта потегляме към Синьото езеро. Пътят минава покрай внушителни отвесни скали. Самото езеро се намира на 2,900 м надморска височина и е заобиколено отвсякъде с морени. Ако времето е хубаво, се вижда връх Актру. Изкачването отнема около 2 до 3 часа. След изкачването се спускаме към лагера за нощувка. Закуската, обядът и вечерята ще са включени в цената. Нощувка в лагер. 

 

Ден 6
Ден 7

Проходът Учител (около 4 часа преход)

След закуската продължаваме изкачването към прохода Учител (3,100 м). В началото пътеката минава през прохода, след това по скален гребен и последно през огромно поле покрито със сняг до върха Курай, от където се разкрива величествена гледка. След кратка почивка се спускаме към лагера за нощувка. Тук отново можем да се насладим на руската баня. Закуската, обядът и вечерята ще са включени в цената. Нощувка в лагер.

 

Ден 7
Ден 8

Ден без преходи

Целият ден днес ще прекараме в района, за да си починем да се разходим спокойно наоколо и да се наслаждаме на величествената природа. Закуската, обядът и вечерята ще са включени в цената. Нощувка в лагер.

 

Ден 8
Ден 9

Обратно надолу към лагера Перевалка (около 4 часа преход)

След закуската напускаме ждрелото Актру и се спускаме надолу към първият лагер Перевалка. Ще имаме специална вечер около лагерния огън за изпращане. Отново можем да ползваме руската баня.

 

Ден 9
Ден 10

Трансфер към град Барнаул (680 км с бус; 11 часа)

След закуската се качваме на буса за трансфер до град Барнаул. По пътя ще спрем при изворите Арзхаан – Суу). Водата е лечебна, съдържа сребро, мед и други минерали. Казват че действала особено добре на обмяната на веществата. Близо до изворите има голям пазар, от където могат да се купят сувенири, книги, храна и други. Нощувка в хотел в Барнаул.

 

Ден 10
Ден 11

Отпътуване

Отпътуване от Барнаул към Москва и София.

 

Ден 11

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.