ПЪТЕШЕСТВИЕ ПО РЕКА АМУР И ПРИМОРСКИ КРАЙ В РУСКИЯ ДАЛЕЧЕН ИЗТОК

   

Идеята на това пътешествие е да обходим и разгледаме по-подробно два района (края) от Руския Далечен Изток – Хабаровски край по средното и долно течение на река Амур и Приморски край около Владивосток. Основната ни цел е мощната река Амур с градовете, селата и местното население, живеещо по бреговете й. Започваме с полет до град Хабаровск. Градът е прекрасен, красив, с прекрасни плажове по река Амур и други интересни неща за гледане и правене. Един ден сме отделили на нанайците от село Сикачи – Алиан на около 70 км от Хабаровск по реката, тяхната култура и  древните скални петроглифи, датиращи от 20,000 г. пр.н.е. Продължаваме с кораб тип “Комета” надолу по реката до Комсомолск на Амур, “град-образец“ , осъществена съветската мечта в Далечния изток и един от главните центрове на лагерите на ГУЛАГ. Със същия тип кораб продължаваме още надолу по течението до град Николаевск на Амур (на 977 км от Хабаровск), на ръба на Тихия океан, известен със старите си сгради от 19 век и типичната си провинциална далекоизточна атмосфера. Със самолет летим обратно до Хабаровск (около час и половина). Един ден сме отделили на остров Усурийски в река Амур, разположен точно на руско-китайската граница. С влак по Байкало-Амурската магистрала продължаваме към Владивосток. Освен града, ще идем до остров Руски, където ще си направим пешеходен преход по популярния маршрут до нос Тобизина. Може да идем с фери до островите Попов, Рейнеке или Песчани. По желание може да посетим и красивия град Находка, разположен на едноименния залив. Летим от Владивосток обратно за Москва и София.

Заглавната снимка е на Sputnik Mania (Helen Flamme).

Период на пътуване: късна пролет/лято/ранна есен (началото на октомври) като това е най-подходящото време за пътуване заради есенните багри на природата;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 12 нощувки/13 дни максимум; Програмата може да бъде по-кратка в зависимост от конкретните условя и избраните дати на пътуване, като например дали ще се наложи нощувка в Москва на отиване и/или на връщане. Оставени са един или два буферни дни, което правя за маршрути и програми, където има вероятност за закъснения поради нередовен транспорт или други подобни. Точният брой нощувки ще бъде упоменат в крайния вариант на програмата, който ще бъде изготвен след като групата се събере и пътуването се потвърди. Визата ще бъде най-малко за две седмици, независимо че пътуването е по-кратко.

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети София – Москва – Хабаровск на отиване и Владивосток – Москва – София (*) на връщане; вътрешен полет Хабаровск-Николаевск; съответния брой нощувки в нормални хотели по двама човека в стая с бани и тоалетни в стаята и включена закуска; всички екскурзии упоменати в програмата; билет за влака от Хабаровск до Владивосток (място в купе с 4 места); билети за ферито до островите Попов, Рейнеке или Песчани, както и за автобуса до Находка; виза за Русия (**); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 30,000 евро

Цената няма да включва: трансферите от летища/гари до хотелите и обратно (***); обяди и вечери, освен тези, които са включени (отбелязани в програмата); допълнителни засраховки, описани в секцията “Застраховки”; разходи от личен характер. 

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Полети

Полетите ще бъдат с Аерофлот и местна авиокомпания за вътрешния полет. Цената на полетите от София до Хабаровск и след това от Владивосток до София е около 750-800 евро. Към момента на сформиране на групата ще предложим маршрути с цени. В зависимост от датите ще стане ясно дали ще бъде/бъдат необходими допълнителни нощувки в Москва на отиване и съответно на връщане.

(**) Руска виза

Цената на руската виза е 120 лева. Ние уреждаме документите, като няма да е необходимо да посещавате руските визови центрове. Възможно е скоро да бъде въведена електронна руска виза, за която ще ви уведомим и ще дадем повече информация.

(***) Трансфери между летища/гари. Тези трансфери не са скъпи. Преди пътуването ще съберем малка сума, която ще покрива този разход или ще направим това на място. 

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно.

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Хабаровск

Днес пристигаме в град Хабаровск. Следва почивка и разходка из града.

Градът е разположен на десния бряг на река Амур на 30 км от границата с Китай. Разстоянието от Москва по права линия е приблизително 6100 км, а по железопътната линия – 8533 км. Основан през 1858 г. като военен пост Хабаровка, наречен в чест на руския пътешественик от 17 век Ерофей Хабаров.

Градът е много приятен. Ще се разхождаме покрай река Амур. Има плажове, където може да се къпем в реката. Може да вземем корабче за разходка по реката. В града има няколко далекоизточни музея – военен, на изкуството и други, които по желание може да посетим.

Катедралата в града е впечатляваща, намира се близо до плажа и реката, така че тук може да прекараме време в разходки и почивка. Нощувка в хотел в града.

 

Ден 1
Ден 2

На гости на нанайците; разходка с лодка по Амур до древните скални петроглифи

След закуската в хотела се отправяме с частен бус само за нас към селото Сикачи – Алиан (около час и половина), разположено на брега на река Амур, на около 70 км от Хабаровск. Идеята е да се запознаем с бита и ежедневието на хората от етническата група Нанай. Ще посетим местния музей, ще гостуваме на нанайско семейство, което ще ни нагости с традиционните нанайски ястия, ще посетим и училището. 

Следобед ще се качим на лодки, които ще ни закарат по река Амур до място, където са открити древни скални петроглифи, датиращи от 20,000 г. пр.н.е. Връщаме се обратно в хабаровск, където ще нощуваме в нашия хотел.

 

Ден 2
Ден 3

С кораб тип “Комета” (или автобус/влак ако корабите не пътуват) до Комсомолск на Амур (6 часа е пътуването с кораб по реката)

Днес ще пътуваме с кораб тип “Комета”, познат от българското черноморие в миналото. Възможно е поради ниски води на реката или по други причини да няма кораби по времето, когато пътуваме. Вместо това ще ползваме автобус или влак (БАМ). Целият ден всъщност ще мине в кораба, автобуса или влака, като това е шанс да разгледаме този район от поречието на река Амур.

 

Ден 3
Ден 4

Комсомолск на Амур – градът на Амур и БАМ

През 30-те години на миналия век нахъсани съветски комсомолци пристигат в това отдалеченото място, за да построят социалистически „ град-образец“ с широки алеи, модерни трамваи и големи фабрики – един вид осъществената съветската мечта в Далечния изток. Има безброй паметници, посветени на постиженията на комсомола и строителите на БАМ. Освен ентусиазма, мястото обаче е също известно с лагерите на ГУЛАГ. Казват, че почти три четвърти от строителите всъщност са били осъдени криминални или политически затворници, японски военнопленници и други дисиденти.

Социалистическата архитектура в града е добре запазена. Неофициалният символ на града е една къща, построена през 1956 г. близо до площад Ленин, на чиято фасада пише „Работата в Съветския съюз – въпрос на чест, доблест и героизъм“.

Градоустройството на Комсомолск-на-Амур е като “лъчева система” или „град-слънце“, с обособен център и лъчеобразно излизащи улици от него. Градът е като музей на социализма на открито, обитаван и жив. Място подобно на нашия Димитровград, но в по-големи размери. Има интересни музеи, които по желание може да посетим. Нощувка в града.

 

Ден 4
Ден 5

С кораб тип “Комета” до град Николаевск на Амур, на ръба на Тихия океан (12 часа)

По последни данни пасажерските кораби се движат редовно лятото от Комсомолск то Николаевск, тъй като  за много от селищата по долното поречие на Амур, това е единствената връзка с по-големите населени места и цивилзиацията.  Пътуването отнема 12 часа, така че целият ден ще сме на кораба.

Бележка: Ще направим опит да уредим спирка в село Богородское (по средата между Комсомолск и Николаевск), главното населено място в Улчинския район, където живеят няколко местни малцинства с уникална култура. Проблемът тук е, че ако желаем да продължим към Николаевск, което ние всъщност желаем, кометата взима само толкова човека, колкото свободни места има в кораба, незаети от пасажери от Комсомолск. Ако все пак успеем да уредим това и се снабдим с билети, програмата ще се удължи с ден или два. Самото село има дървена църква и интересен музей, посветен на местните култури. Това е място където най-близко можем да наблюдаваме селския живот по река Амур и да се запознаем поне отчасти с уникалната местна култура.

Вечерта пристигаме в Николаевск на Амур, където нощуваме в хотел. Ако спрем в Богородское, ще останем за нощувка там.

 

Ден 5
Ден 6

Николаевск на Амур

Градът е разположен на левия бряг на река Амур, на 80 километра от мястото, където мощната река се влива в Тихия океан. Това е най-близкото значимо селище до пролива Тартар, отделящо континента от остров Сахалин.

Градът е стар и много приятен за разходки с множесто запазени стари сгради от 19 век. Ще посетим няколкото забележителности, свързани с руско-японската история – старото японско гробище, разположено на мястото на японския концентрационен лагер 5512. Има хубав етнографски музей и център Нивкхи, посветен на местните етнически общности и население. Интересно е и старото кино „Илюзия“, където може да погледаме стари черно-бели филми (ако е отворено за посещния). Ще идем до крепостта Чнирах – исторически военен пост, построен през 1855 г. Можем да организираме и посещение на рибопреработвателния завод “Восточное” в селото Инокентиевка на 30-40 минути от Николаевск. Има възможност за разходка из фабриката, дегустация и закупуване на рибни продукти. Нощувка в Николаевск.

 

Ден 6
Ден 7

Полет обратно до Хабаровск (около час и половина; 977 км); остров Усурийски на руско-китайската граница

След сутрешния кратък полет обратно до Хабаровск, директно се натоварваме на бусче от летището, което ще ни разхожда почти цял ден (около 6/7 часа) до остров Усурийски в река Амур, разположен точно на руско-китайската граница. Ще разгледаме пограничното село Казакевичево и ще се запознаем с богатата му история, свързана с руско-китайските гранични отношения. На острова има специален местен музей, посветен на историята на заселването на тази територия от руснаците, археологически артефакти и други. От определено място с бинокли ще видим ясно китайските гранични съоръжения. Ще бъдем гости на местно домакинство, с чиито членове ще можем да си поговорим, да разгледаме къщата, да опитаме от храната им и изобщо да си починем наслаждавайки се на природата наоколо. Вечерта се качваме на влака за Владивосток. Ще ползваме удобни кабини с 4 места, за да пътуваме и наспим удобно във влака.

 

Ден 7
Ден 8

Владивосток

Днес сутринта пристигаме във Владивосток. Градът е разположен на тихоокеанското крайбрежие, от двете страни на залива “Златен рог”. Там се намира и най-голямото руско пристанище на Тихия океан. Интересен факт е, че градът е разположен на ширината на Варна.

След като се настаним в хотела, следват разходки из града. Владивосток е европейски град.Има множество музеи, театри, художествени галерии и други, които може да посетим по желание.

Това филмче показва града от една по-необичайна за туриста гледна точка…ние харесваме тези гледни точки и може да посетим местата, които показват кадрите.

Близко до центъра е яхтенето пристанище и плаж също. Той е забранен на закъпане, но местните игнорират забраната и го ползват. Има хубава крайбрежна алея.

Може да посетим “Гнездото на орела” – място на един от хълмовете с прекрасна гледка към целия град. Друга възможност е да идем до така наречения “Стъклен плаж”. Името идва от това, че плажът е покрит почти целия с малки стъклени парчета, които от морето са станали полирани и изглеждат като скъпоценни камъни на фона на пясъка и слънцето. Мястото е много интерсно за снимки.

Вечерта ще се разходим до впечатляващия мост “Златния рог” за снимки към града и морето. Нощувка в хотел.

 

Ден 8
Ден 9

Руския остров

Днес сутринта отиваме до Руския остров, най-близкия и най-голям остров до Владивосток, свързан с града с два моста. Единият от тях е “Руски мост” – един от най-големите “висящи” мостове в света. Островът е приятно място за разходки и плаж. Ако групата желае може да си направим лек пешеходен преход до нос Тобизина, популярен маршрут, който местните много харесват.

В центъра на острова е Ворошиловската батарея, една от главните забележителности на града, днес музей. Нощувка в хотела във Владивосток.

 

Ден 9
Ден 10

С фери до островите Попов, Рейнеке или Песчани

Сутринта отиваме до морската гара във Владивосток, за да вземем фери до близкия остров Попов, част от архипелага Юджин Де Монтижо. В зависимост от метеорологичните условия и разписанието може да стигнем и до островите Рейнеке или Песчани. Лятото тези острови са много посещавани от жителите на Владивосток, тъй като се намират близо, природата е феноменална, прекрасни дестинации за разходки и фотография. Вечерта отново с фери се прибираме във Владивосток.

 

Ден 10
Ден 11

Отпътуване от Владивосток или град Находка (4 часа с автобус)

Бележка: Днес е буферен ден за нас. Такива дни оставяме за маршрути и програми, където има вероятност за закъснения поради нередовен транспорт или други подобни. Ако групата желае, този ден може да бъде включен в програмата.

С автобус от Владивосток може да стигнем до град Находка (4 часа), разположен в залива Находка.

Заливът Находка е открит през 1859 г. от руски търговски кораб, който търсел подслон по време на буря. Името най-добре се превежда като „късметлия“. Малко рибарско селце е основано през 1907 г., а получава статут на град през 1950 г. За разлика от Владивосток, Находка никога не е бил затворен град. Днес той е „свободна икономическа зона“, по подобие на успешните Китайски специални икономически зони. Тук се намира “Восточный”, едно от големите пристанища в руския Далечен изток. Градът е много живописно разположен над залива. Има интересен център с няколко музея и паметници, както и много красив плаж.

В зависимост от конкретната обстановка (и кога на следващия ден е полета към Москва), ще останем да нощуваме в града или ще се върнем обратно във Владивосток.

 

Ден 11
Ден 12

Обратен полет към Москва

Днес летим към Москва. Ако няма връзка същият ден, ще нощуваме в града, за да летим към София на следващия ден.

 

Ден 12
Ден 13

Москва и обратен полет към София

Днес летим към Москва, но може и да го пропуснем, ако има удобна връзка за София.

Снимките в галерията по-долу са на Alexxx Malev, Haydn Blackey и Raita Funo.

 

Ден 13

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.