ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Етично ли е да се пътува в Саудитска Арабия

Автор: Джоан от “Срещу компаса” (Joan from Against the Compass); Превод от английски.

Оригиналната статия: https://againstthecompass.com/en/visit-saudi-arabia-ethical/ 

Бележка: Статията е писана преди обявяването на електронните визи за масовия турист през септември 2019.

 

През декември 2018 г. Саудитска Арабия започна издаването на туристически визи за първи път в историята (бел.прев. става дума за туристически визи за големи спортни и културни събития в Саудитска Арабия, нещо като тест преди оповестяването на ел. визи за граждани на 49 страни, което се случи септември 2019). Като любител на Близкия Изток от много време исках да посетя Саудитска Арабия, така че когато чух, че най-накрая издават визи, веднага кандидатствах. Беше невероятно пътешествие, тъй като посетих много интересни места, за които не знаех, че съществуват, а освен това срещнах и много прекрасни хора. След като публикувах мои снимки и няколко статии и истории, много хора всъщност бяха изненадани от всички красоти, които тази страна може да предложи. От друга страна, както очаквах, получих и много негативни коментари от скептично настроени хора, които твърдяха, че посещението на Саудитска Арабия противоречи на западната етика и морал. 

 

Ако не искате да посещавате Саудитска Арабия, това е ОК, тъй като всеки е напълно свободен да прави своя избор на дестинации. Твърдението, че посещението на Саудитска Арабия като независим турист е неетично обаче, не е правилният подход и като пътешественик бих искал да ви кажа защо. “Как можете да хвалите държава, която не зачита основните права на човека? Как можете да говорите добри неща за мъже, които потискат жените си? Вие сте сексист и женомразец. Вие сте невеж, човек, който неразбира нищо.” – Електорнната ми поща беше буквално залята с такива съобщения … Изтрих повечето от тях и блокирах онези хора, които ме обиждаха. Да, посетих Саудитска Арабия. Как може това да ви ядоса? И да, искам да кажа добри неща за онези хора, които се отнасяха с мен като с цар. Просто исках да споделя гледната си точка като пътешественик, с единствената цел да покажа красиви места, а не да се опитвам да продавам някаква пропаганда. 

 

Нека започна по ред: “Не бива да посещавате Саудитска Арабия защото страната не спазва основните права на човека.” Изглежда, че много хора харесват това твърдение, тъй като често ми го пращаха по ел поща. Не пътувам, за да съдя правителства и не ходя на бира с президенти. Когато пътувам, посещавам места, срещам обикновени хора и се запознавам с тяхната култура. Да не пътувате до държава, защото не сте съгласни с политиките на нейното правителство, е много погрешен подход. Според мен едно от най-сбърканите правителства е това в САЩ. Разбира се, държавата може да е демократична, но международната й политика е крайно тъпа. По същата логика, трябва ли всички да спрем да ходим в САЩ? 

 

Ами Испания? Доколкото знам, Испания е един от най-големите износители на оръжие за Саудитска Арабия, оръжия, които се използват за войната в Йемен. Трябва ли всички да спрем да пътуваме до Испания? Аз съм от Испания и моето правителство е частично отговорно за войната в Йемен. Ще ме намразите ли заради това? Моля, обърнете внимание, че много добре знам какво се случва в Саудитска Арабия, но страната има население от 20 милиона, като повечето от тези милиони са добри хора, които не можем да обвиняваме за действията на тяхното управление, независимо дали го харесваме или не. 

 

“Не бива да ходите в Саудитска Арабия, защото жените са подтиснати от мъжете си”. През последните няколко години много профеминистки групи твърдят, че Саудитска Арабия е екстремно патриархално общество, където жените са потиснати и принудени да се покриват почти напълно против волята си. Вижте, напълно разбирам тяхното мнение и да, Саудитска Арабия е патриархално общество, но горното твърдение е заредено с доста демагогия и е далеч от реалната действителност. Първо, искам да попитам нещо тези, които твърдят, че жените в Саудитска Арабия са потиснати – провеждали ли сте някога проучване в Саудитска Арабия, питайки местните жени какво мислят за това? Изглежда, горното твърдение е на хора от Запада, породено от западните ценности, а не от жени, които живеят в Саудитска Арабия Знам, че може да ме намразите, че го казвам, но реалността е, че повечето жени в Саудитска Арабия избират да носят хиджаб. Да, това е суровата реалност и трябва да приемете това. Носят го, защото смятат, че това е правилното нещо, тъй като според тяхната интерпретация на исляма това е, което Бог диктува, поради което силно вярват, че трябва да го носят, толкова колкото и мъжете смятата така. Грешат ли? Е, аз не съм религиозен, така че лично аз да, мисля, че грешат, но също така уважавам техните решения, тяхната религия и това, което искат да правят с живота си. Това не е моя работа. Когато слушам мненията на хората, изглежда, че те мислят, че жените в Саудитска Арабия са нещастни и прекарват цял ​​ден плачейки в стаите си, оплаквайки се от злите си съпрузи за това, че не се държат добре. Това не е така. Саудитските мъже не са зли, обичат жените си и правят всичко, което смятат, че е най-добро за тях. Това включва защита, която за нас е прекалена. За тях и през техния поглед  и култура (на мъжете), жените са слаби и крехки и се нуждаят от защита. Да, има много случаи на либерални саудитски жени, които искат да избягат от семействата си, защото са принудени да правят определени неща, като тази жена, която избяга в Канада наскоро, твърдейки, че саудитските жени са роби на саудитското общество. Вярвам й и със сигурност, в очите й всички са роби, но това е така, защото тя самата е много либерална. Повечето жени не се чувстват по този начин. 

 

Знаете ли, че само в САЩ почти 3 жени се убиват всеки ден от техните интимни партньори? В този ред на мисли планувам следващата ми статия да бъде “Етично ли е пътуването до САЩ?” Моля, обърнете внимание, че тук не се опитвам да оправдая нищо. Трябва ли в страната нещо да се подобри? По дяволите, да и то много! Това обаче не означава, че ходенето там е неетично. Аз съм напълно наясно с всички проблеми, че законите не са справедливи в много отношения за жените. Аз не споделям много аспекти от тяхната култура. Важно е, обаче да се каже, че това тотално потисничество на жените, за което пишат и говорят, не е напълно вярно. Това не бива да ви пречи да посетите Саудитска Арабия. И между другото, в случай, че се чудите, Саудитска Арабия е безопасно място за западни жени, а чуждестранните жени, които живеят там, твърдят, че към тях винаги се отнасят като кралици, което е свързано с гореспоменатия културен феномен на свръхзащита към жените. Като жена-турист, не е нужно да прикривате главата си, можете да посетите Саудитска Арабия, като несемейна, с гаджето си и дори да носите бикини на плажа. 

 

“Посещението на Саудитска Арабия не е етично, защото хората там са хомофоби”. Разбира се, хомосексуалността не е добре приета в Саудитска Арабия, както не и в повечето мюсюлмански страни, от Судан до Сирия и Оман. Не е нужно обаче да пътувате до мюсюлманска страна, за да се сблъскате с хомофобия. Отидете до центъра на Тбилиси, столицата на Грузия, със знамето с дъгата (символът на ЛГБТ) и ще видите какво ще се случи. В Грузия има голяма група хора (подкрепена от Църквата), които се борят срещу хомосексуалисти и като казвам голяма, имайте ми доверие. Просто отидете в YouTube и въведете ключови думи “гей демонстрации в Тбилиси”. Ще се изумите от това, което ще видите. И да, знам, че законът срещу хомосексуалните хора в Саудитска Арабия е много краен, но отново …аз не посещавам правителства! Ако хомофобията е причината, която смятате, че посещението на Саудитска Арабия не е етично, добре, но тогава също не пътувайте до Оман, Иран, Грузия и други подобни страни. 

 

“Посещението на Саудитска Арабия не е етично, защото те са расисти и се отнасят зле с индийците, бенгалците и пакистанците”. Аз получих няколко коментара и съобщения от индийци и пакистанци, които твърдяха, че причината саудитите да са ми толкова приятни е, че съм западен турист. Напълно съм съгласен, че да бъда испанец помага много и не мога да го оспоря. Това, което мога да ви кажа обаче е, че за съжаление расизмът не е уникално нещо за Саудитска Арабия. Той се случва по целия свят и, както винаги и навсякъде, ще срещате както расисти, така и нерасисти. Живях в Дубай близо 3 години, където живеят и много работници от Южна Азия. Не можете да си представите безкрайните случаи на лошо отношение, които тези работници получават от германци, британци, както и от араби от други страни. Колкото и да мразя да казвам това, расизмът е реалност във всички общества, особено срещу по-големите малцинства. Между другото, много индийци ще се съгласят с мен, че самите индийци са расисти спрямо други индийци от различни етноси … В Саудитска Арабия има много етноси. 

 

Какъв е моят опит в Саудитска Арабия като турист? Както във всяка страна, вие ще намерите добри и лоши хора. Аз лично имах невероятни преживявания в Саудистка Арабия. Казвал съм го много пъти, но пак ще го кажа – Хората в Саудитска Арабия определено са толкова приятелски настроени и гостоприемни колкото тези в Иран, Пакистан и Оман. Пътувах на автостоп 1 300 км, от Рияд до Джизан. Безброй случайни хора отвориха къщите си за мен, каниха ме на обяди, вечери, в техните ферми за камили и ми показхваха красивите си градове и села. Всичко беше много различно от това, което медиите ни казват и показват. Местните хора и места заслужават да бъдат посетени и видени не по-малко отколкото другите подобни места в района. Мисля, че тази реч на омразата, пълна с демагогия, както и всички съобщения, които получих, единствено увеличват общото усещане за омраза и негативизъм. На онези, които ме нарекоха женомразец, сексист и невежа, знаете ли какво? Вместо да лежа на дивана си, да плюя и редя демагогски статуси в нета, аз поне се опитвам да отворя съзнанието на хората, както и да разбивам погрешни и вредни стереотипи. Накратко: посещението на Саудитска Арабия като независим турист е етично. Точка. 

 

Джоан от “Срещу компаса” (Joan from Against the Compass)

 

Оригиналната статия: https://againstthecompass.com/en/visit-saudi-arabia-ethical/ 

https://againstthecompass.com/en/

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> Има още 3 или 4 места за пешеходния преход с диво къмпингуване в пустинята Уади Рум и Петра в Йордания (18-22 март 2020);

  –> Пътуването до Туркменистан/Узбекистан е потвърдено и ще пътуваме. Има още 2 или 3 места (но може и повече хора); Дати 1-15 април 2020; Може да се включите само в една от двете страни;

  –> Има още 1 или 2 места за пътешествието ни през иракски Кюрдистан. (11 – 18 май 2020); Може да се съчетае с пътуването ни до Ливан (виж следващото предложение по-долу)

  –> Има още 4 места с групата за почти пълната обиколка на Ливан (18-24 май 2020). Може да се съчетае с пътуванто през иракски Кюрдистан (11-18 май);

  —> За пътешествието от Кападокия през източен Анадол до руините на древния Арменски град Ани в Турция с влак (30 май- 5 юни) има още 5 места в групата;

  –> Има още 4 места за пътешествието ни през Киргизстан с лек пешеходен преход и нощувки в юрти (7-16 юли 2020);

  –> Има още няколко места за пътешествието ни през централна Монголия, пустинята Гоби и Сибир в Русия (17-31 август 2020);

  –> Има още места в групата за пътешествието до остров Сокотра (Йемен) в Арабско море (14-24 септември 2020);

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Календар за 2020 с планираните ни пътувания с малки групи

 • НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!