ПАНОРАМНА ОБИКОЛКА НА НАЙ-ЖИВОПИСНИТЕ МЕСТА В АРМЕНИЯ И НАГОРНИ КАРАБАХ

Важно! Това пътуване включва посещение на Нагорни Карабах. Възможно е  програмата ни за този район да се видоизмени в зависимост от ситуацията и от това кои места можем да посетим и кои не можем! Местата, които не може да видим в Нагорни Карабах, ще заменим с други места в Армения.

Тази програма включва обиколка на най-живописните исторически, духовни и природни  места в Армения и Нагорни Карабах. Тръгваме от Ереван, който разбира се ще разгледаме. Пътешествието навътре в страната започваме от манастира Хор Вирап, селото Арени известно с виното и панорамната църква, манастира Нораванк разположен в тесен живописен каньон и манастира Татев, който според някои пътешественици е най-живописния в страната. Стигаме до град Горис, след което продължаваме към стария Хондзорск, известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. 

Следва Карахунд, праисторически археологически обект, често наричан “Арменския Стоунхендж”. Малко преди планинското SPA градче Йермук, ще се отбием до водопадите Шаки. По пътя към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия, ще се отбем през каравансерая Селим. Около езерото ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви. Около езерото още ще посетим внушителния манастир Хайраванк и манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото. Интересно място, до което ще стигнем, е манастира Гегард (ЮНЕСКО) и храмът “Гарни”, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз. 

Три дни сме отделили на Арцах, както местните наричат спорният район между Армения и Азербайджан. Ще имаме две нощувки в административната столица, град Степанакерт. Ще разгледаме града, както и музея в него, където се съхраняват над 50,000 артефакта. Навътре в района сме планували да разгледаме разгледаме манастира Дадиванк. Продължаваме към два природни феномена – Морския камък и Скалистия лъв. Следващата спирка ще бъде манастира Гандзасар с арменската апостолска катедрала от 13 век. Следват останките от античния град Тигранакерт, древно арменско селище, датиращо от елинистическия период. Продължаваме към добре запазената крепост Аскеран на брега на река Какар. Специално внимание ще отделим на района наречен „Хунот Каньон“, където има живописен каньон, а също много исторически, природни и архитектурни паметници – пещерата на командира Аван Юзбаши, известния пещерен извор „Мъхестия чадър“, останки от селото Хуно и средновековния мост, стари мелници и много други интересни неща. Ще видим и един доста интересен паметник наречен “Ние сме нашите планини” в чест на арменската кауза. През последния ден от престоя ни в Нагорни Карабах ще посетим добре запазената крепост “Шуша”, ще видим възстановения танк Т-72, който днес играе ролята на мемориал в памет на загиналите по време на конфликта в Нагорни Карабах. Продължаваме към горната част на каньона Хунот, който местните наричат ​​Йдрдуз (Jdrduz). Мястото е уникално красиво заради панорамните гледки към целия район. Последното, кеото ще видим в Нагорни Карабах е Катедралата “Свети Спасител” с арменската апостолска катедрала, една от най-големите арменски църкви в света, използвана по време на войната като склад за ракети. Отпътуваме от Ереван за София.

Пътуването може да се съчетае с пътуването ни до Грузия (10-17 юни 2021) (http://thousandvoyages.com/georgiatour/ ). В този случай ще пътуваме с влак от Тбилиси до Ереван, което си е приключение само по себе си.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 1-10 юни 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 5 – 7 човека максимум;

Цена: 795 евро/човек (група от 7 човека); При по-малък брой хора, цената съответно ще се увеличи малко;

Цената включва: български водач; местен водач; 8 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая с включена закуска; всички трансфери и транспорт в страната само за нашата група с включени всички такси; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf).

Цената не включва: полетите София – Ереван – София (*); обяди и вечери; входни билети за забележителности (повечето от местата са безплатни), допълнителни застраховки (**); бакшиши и други разходи от личен характер. 

Бележка: Пътуването може да се съчетае с пътуването ни до Грузия (10-17 юни 2021) (http://thousandvoyages.com/georgiatour/ ). В този случай ще пътуваме с влак от Тбилиси до Ереван, което си е приключение само по себе си. Възможно е да се организира пътуване с повече ходене по планините с или без Нагорни Карабах. 

(*) Полети  с Австрийски авиолинии

Отиване: София 21.00 – Виена 21.35;

Виена 22.35 – Ереван 03.55;

Връщане: Ереван 04.45 – Виена 06.30;

Виена 15.20 – София 17.50;

Цена: 305 евро/човек (към датата на пътуване цената може да е различна; ще предложим най-актуалната и изгодна цена, както и маршрут след като се сформира групата и пътуването бъде потвърдено).

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Ереван, столицата на Армения

В зависимост от това дали програмата е комбинирана с тази в Грузия, ще имаме трансфер съответно или от ЖП гарата или от летището в Ереван до хотела. Според часа на пристигане ще си организираме разходка из града. Едно местенце знаем за вечерта където ще хапнем арменски манджи и където може да послушаме местна музика или да видим фолклорна програма. Нощувка в хотел в Ереван.

Ден 1
Ден 2

Ереван – манастира  Хор Вирап – селото Арени с църквата – манастира Нораванк – манастира Татев – град Горис

След закуската в хотела се отправяме към манастира Хор Вирап. Той е известен най-вече с местоположението си и гледката към библейския връх Арарат, където според легендата Ноевият ковчег бил заседнал. 

Продължаваме към едно от най-живописните села в страната – Арени, място известно с виното си. Ще се отбием до църквата на С. Аствацацин, еднокорабна арменска църква с два купола, завършена през 1321 г. . Идваме тук основно заради разкошните панорами, които се разкриват от тук, тъй като постройката е разположена на плато с изглед към река Арпа и селото Арени.

Продължаваме към манастира Нораванк от 13 век, разположен в тесен пролом на реката Амагу, на около 6 км от селото. Мястото е особено живописно. Дефилето е известно с високите, отвесни тухленочервени скали, които се извисяват срещу манастира. Интересна е църквата “Света Богородица” с нейното тясно каменно стълбище, един от най-ранните примери за конзолна архитектура.

Продължаваме към манастира Татев, основан през 9 век, поредният живописен манастир (според някой най-живописния в страната). Той е бил основен икономически, политически и духовен център столетия наред. Късният следобед пристигаме в град Горис. Лека разходка, вечеря и нощувка в града.

Ден 2
Ден 3

Горис – стария Хондзорск – праисторическия Карахунд – водопадите Шаки – планинското градче Йермук

След закуската в хотела отиваме до района Хондзореск, който е известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. Изкуствените пещери са били обитавани до към 50-те години на миналия век. 

Следва Карахунд (Carahunge), праисторически археологически обект, в който са разположени около 223 големи каменни гробници. Често го наричат “Арменския Стоунхендж”. Около 80 от камъните имат кръгла специфични дупки, като 37 от тях са все още изправени. Археолозите смятат, че са били използвани за астрономически наблюдения. 

На връщане ще се отбием до живописния водопад Шаки, много впечатляващо и релаксиращо  място. Късният следобед пристигаме в планинското градче Йермук, известно с минералните извори и SPA хотелчета. Вечерта може да се възползваме от топлата вода в града. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 3
Ден 4

Йермук – каравансерая Селим – Норатус – Хайраванк – Севан – Ереван

След закуската в хотела продължаваме пътешествието към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия. 

По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим, разположен в планинския проход Селим (Сулема), на 2,410 м над морското равнище. Каравансераят е построен на стария път, който свързва историческия Гегаркуник с Вайоц Дзор. Според двата надписа на сградата (единият от които е на арабски) той е построен през 1332 г. от княз Орбелян Чесар.

Ще обядваме и починем около езерото Севан. Следобед ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви – растения, розетки или фигури. Тези надгробни камъни са уникални за Армения. 

Продължаваме покрай езерото Севан, за да стигнем до внушителния манастир Хайраванк от 9 до 12 век, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Монашеският комплекс се състои от църква, параклис и гавит. Около манастира има също множество качкари и надгробни паметници, които са част от малко гробище. Недалече от манастира се намират останки от бронзовата епоха, стари средновековни крепостни стени и основи на селище. 

Следва манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Първоначално манастирът се е намирал на южния бряг на малък остров. След изкуствено източване на езерото Севан, започнало по времето на Сталин, нивото на водата паднала с около 20 метра, което превърнало острова в полуостров. Освен познавателно, мястото е и много живописно. След разходка около езерото и манастира, пътуваме обратно за Ереван и нашия хотел там. 

Ден 4
Ден 5

Ереван – манастира Гегард – предхристиянския храм “Гарни” – Ереван

След закуската в хотела поемаме към манастира Гегард, един от най-представителните примери за средновековна арменска архитектура от 13 век. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук ще научим как се приготвя и пече местния хляб лаваш. 

Следва храмът “Гарни” от предхристиянска Армения, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз. Вечеряме в селото, след кеото се рибираме обратно в Ереван, за да нощуваме в нашия хотел.

Ден 5
Ден 6

Нагорни Карабах Ереван – манастира Дадиванк – манастира Гандзасар – град Степанакерт, администраривната столица на Нагорни Карабах

Важно! Това пътуване включва посещение на Нагорни Карабах. Възможно е  програмата ни за този район да се видоизмени в зависимост от ситуацията и от това какво сега може да посетим и какво не можем! Местата, които не може да видим в Нагорни Карабах, ще заменим с други места в Армения.

Днес поемаме към Нагорни Карабах, спорния район между Армения и Азербайджан. Тук може да прочетете накратко за района и историята с войната: https://bg.wikipedia.org/wiki/Нагорни_Карабах 

Арменците наричат региона с името Арцах във връзка с десетата област на Кралство Армения, интегрирана по времето на Агбани.

В Нагорни Карабах Първо  ще посетим манастира Дадиванк, построен между 9-13 век. По време на войната (1994 г) е бил затворен и отворен отново за посещения през 2004. Манастирът е добре поддържан и възстановен в по-голямата си част. Много интересно място.

Продължаваме към два природни феномена, каменни формации – Морския камък и Скалистия лъв. Следващата спирка ще бъде манастира Гандзасар с арменската апостолска катедрала от 13 век близо до село Ванк. Манастирът е бил най-важният в региона, един от шедьоврите на арменската архитектура от средата на 13 век. Сградата е най-известна с богато украсения си купол. 

Вечерта пристигаме в град Степанакерт, административната столица на Нагорни Карабах, където ще нощуваме.

Филмче за Нагорни Карабах и историята на конфликта (на руски език):

Ден 6
Ден 7

Музеят на Степанакерт – древния град Тигранакерт – крепостта Майраберд – паметник „Ние и нашите планини” – района „Хунот Каньон“ – Степанакерт

Продължаваме днес да изследваме Нагорни Карабах. Започваме с културно-историческия музей на Степанакерт. Посещаваме го заради богатата колекция от артефакти (над 50,000) от най-древни времена до наши дни. Това е мястото, където ще научим за историята на Нагорни Карабах и ще разгледаме каквото е останало от минали времена. 

Следват останките от античния град Тигранакерт, древно арменско селище, датиращо от елинистическия период. Това е един от няколкото бивши градове на арменското плато със същото име, наречен в чест на арменския цар Тигран Велики (95–55 г. пр. Н. Е.).

Продължаваме към добре запазената крепост Аскеран, на брега на река Какар, построена от владетеля на карабахския ханат Панах Али хан. По време на Руско-персийската война от 1804-1813 г. руският лагер е бил построен близо до крепостта. През 1810 г. в крепостта са проведени мирните преговори между руснаци и перси.

Ще се отбием през района наречен „Хунот Каньон“, където има живописен каньон, а също много исторически, природни и архитектурни паметници. Гигантски скали с височина  до 300 метра се издигат от долината на река Каркар. Под тези скали е разположена пещерата на командира Аван Юзбаши, както и известният пещерен извор, известен като „Мъхестия чадър“, останки от селото Хуно и средновековния мост, стари мелници и много други интересни неща. В зависимост от времето ще направим пешеходен преход през каньона Хунот. 

По обратния път към Степанакерт ще спрем да разгледаме един доста интересен паметник наречен “Ние сме нашите планини”. Скулптурата е сътворена през 1967 г. от Саргис Багдасарян и се счита за символ на арменското наследство на Нагорни Карабах. Вечерта се прибираме в нашия хотел в Степанакерт.

Ден 7
Ден 8

Крепостта “Шуша”, възстановения танк Т-72 – Йдрдуз – катедралата “Свети Спасител” – Ереван

През последния ден от престя ни в Нагорни Карабах ще посетим добре запазената крепост “Шуша”. Архитектурата на крепостта е типичната за феодалния период по отношение на избора на местоположение и структурата. Крепостта има три главни порти: Гейнджа порта, Иреванската врата и Агогланската порта.

В близост ще видим възстановения танк Т-72, който днес играе ролята на мемориал в памет на загиналите по време на конфликта в Нагорни Карабах.

Тук е била проведена така наречената операция “Сватба в планината”, значителна военна победа на арменските сили по време на Нагорно-Карабахската война. Битката се води в стратегически важния планински град Шуша вечерта на 8 май 1992 г., и приключва само за ден с победа над азерите. “Шуша” е била най-важната военна крепост в Нагорни Карабах под управлението на Азербайджан и загубата на тази битка до голяма степен е решила изхода на войната. 

Продължаваме към горната част на каньона Хунот, който местните наричат ​​Йдрдуз (Jdrduz). Мястото е уникално красиво заради панорамните гледки към целия район. Височината е около 1,300 м. В дъното на каньона тече река Каркар.

Катедралата “Свети Спасител” е арменска апостолска катедрала в Шуша (Шуши), една от най-големите арменски църкви в света. Построена между 1868 и 1887 г., катедралата е осветена през 1888 г. Тя е силно повредена по време на клането над арменците от азербайджанците през март 1920 г. и преживява десетилетия упадък по време съветския период. По време на Нагорно-Карабахската война Азербайджан използва катедралата като склад за съхранение на ракети. Възстановена и реконструирана през 1998 тази църква се превръща в символ на арменската кауза в нагорни Карабах. Вечерта се прибираме в Ереван, където нощуваме.

Ден 8
Ден 9

Днес летим обратно за София

Полетът е рано сутринта.

Ден 9

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.