ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ АЗЕРБАЙДЖАН С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА РАЙОНА НАКЧИВАН

Идеята на това пътуване е да посетим някои от най-интересните места в Азербайджан, с акцент планинските села и исторически райони. Започваме от Баку с неговия стар град, централна улица Низами и световни архитектурни шедьоври като Центъра „Хайдар Алиев“, проектиран от Заха Хадид. Продължаваме навътре в страната към Гобустан, където се намира внушителния кален вулкан. Следва Националния Парк Гобустан (ЮНЕСКО), обхващащ мощните скалисти планини по бреговете на Каспийско море. Тук ще видим древните скални рисунки, с които това място е известно. 

Ще посетим нефтения кладенец, където за пръв път в света петролът се добива индустриално, както и „Yanardag“ или “Огнената планина” – хълм, където огънят непрекъснато припламва и гори. Няма да пропуснем и Храма на пожарникарите – Атешгах, построен върху кухина пълна с природен газ и вечен огън, почитан още от зороастрийците. Следва районът на Губа, разположен в източните поли на Кавказките планини, част от древната Кавказка Албанска Империя (няма нищо общо с днешните албанци), известен със съхранените си традиции и потомците на 26-те племена живели тук в миналото. Ще стигнем до Хиналиг, най-високото село в Европа (ако се смята, че Азербайджан е част от Европа). 

В Губа ще посетим още старата Джамия Джума (отвън), центъра за тъкане на килими и така нареченото “Червено село”, планинско село населено с евреи –  най-голямата еврейска общност, заселила се в Кавказката Албанска Империя пр. Продължаваме към дрвеното село Лахий, като по пътя ще спрем, за да видим мавзолея на Дири Баба – гробницата на известен суфи и Йедди – мавзолея Гумбес в гробището на хановете на град Шамахи. Ще се отбием в селото на ковачите Дамирчи, известно още и с драматичните си пейзажи към Кавказките планини. Древното село Лахий (1,505 м), играло важна роля по пътя на коприната, който е минавал от тук (или негов клон). Ще се отбием в занаятчийските работилници на ковачите, грънчарите и тъкачите на килими. 

Продължаваме пътуването към селото Габала. По пътя ще спрем до планинското езеро Нохур в селото Ногургислаг. В Габла ще идем до планина Туфандаг, където има въжена линия. Ще се отбием в албанската църква Чотари в селото Ниж, където живеят хората от етническата група Уди. По късно днес ще продължим към селото Киш, където е била построена първата църква в Кавказ. Последният район и градче които ще разгледаме подробно е Шаки. Ще видим средновековната крепост, Двореца на Шаки – лятната резиденция на хановете на Шаки, Историческия музей; Кръглия храм (отвън); занаятчийски работилници за изработка на национални музикални инструменти  и други. Има възможност за посещение на винарна за дегустация на вино. Приключваме в Баку, от където летим за София.

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 11 – 17 август 2020; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 4 до 7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 695 евро/човек (група от 7 човека); 

Цената включва: български водач; местен водач; 5 нощувки в хотели 3 звезди; 1 нощувка в къща за гости или в къща на местни хора в стаи по двама със закуски; всички трансфери и транспорт в страната, включително и местните коли и джипове до по-труднодостъпните места с включени всички такси; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf).

Цената не включва: полетите София – Баку – София (*); обяди и вечери (**); входни билети за забележителности, извън програмата (***), допълнителни застраховки (****); бакшиши и други разходи от личен характер. 

(*) Полети през Истанбул

Вариант 1 Полети с Анадолуджет от Истанбул

Отиване: Истанбул (Сабиха Гьокчен) 00.15 – Баку 03.55;

Връщане: Баку 05.15 – Истанбул 07.20;

Цена (март 2021): 279 евро. В момента на резервацията цената може да е различна.

Пътуването до Истанбул може да стане с друг транспорт или с Турските авиолинии. Ето тяхното разписание и цени (март 2021):

Отиване: София 9.55 – Истанбул 11.25;

Истанбул 13.30 – София 14.50;

Цена: 197 евро/човек;

Ако се избере този вариант, ще е необходим трансфер между Летище Истанбул (Турски авиолинии) и летище Сабиха Гьокчен (Анадолуджет). Този трансфер ще бъде осигурен за цялата група.

Вариант 2 Само с Турските авиолинии

София 09.55 – Истанбул 11.25;

Истанбул 17.20 – Баку 21.10;

Баку 6.40 – Истанбул 08.50;

Истанбул 13.30 – София 14.50;

Цена: 537 евро/човек

С наближаване на времето на пътуването ще бъдат предложени други варианти и маршрути, като ще се избере възможно най-изгодния и удобен.

(**) Обядите струват по 14 евро/обяд, а вечерите по 18 евро/вечеря. Ако желаете да имате всички обяди и вечери, тази сума ще съберем в началото на пътуването.

(***) Общо цената на всички билети за забележителностите, които са изброени в програмата струват около 38 евро/човек. Те не са включени в общата цена, тъй като може да не посетим всички места упоменати в програмата или някой от групата да не желае да посети някое от местата. Ще съберем парите на място.

(****) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. [Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.](http://thousandvoyages.com/insurance/)

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пътуване към Баку, столицата на Азербайджан 

Днес ще летим към Баку. В зависимост от избраните полети, ще има програма за този ден. Нощувка в Баку.

Ден 1
Ден 2

Баку; Гобустан с калния вулкан; Националния парк Гобустан; Първия нефтен кладенец; “Огнената планина”; Храма на пожарникарите – Атешгах; стария град на Баку, наречен Ичеришехер

След закуската в хотела потегляме към градчето Гобустан, като целта там е внушителния кален вулкан, образуван от изригването на кал, вода и газове на хълм, който се намира на 8 км от главния път. Калните вулкани не бълват гореща лава. Земята непрекъснато бълва материя с вид на кал. За да стигнем до калния вулкан ще се прехвърлим на местни коли. Ако вали и е кално ще трябва да повървим пеш до вулкана, тъй като в калта коли не могат да се движат.  

Следва Националния Парк Гобустан (ЮНЕСКО). Гобустан е като природен музей на открито, обхващаш мощните скалисти планини по бреговете на Каспийско море. Първобитните хора са рисували и дълбали сцени и мотиви от ежедневието си върху скалите в района – известните скални рисунки. По скалите на Каспийското крайбрежие са открити над 6000 такива скални творения от древността. 

На връщане към Баку ще посетим известния нефтен кладенец, където за пръв път в света петролът се добива индустриално. 

Следващата спирка е „Yanardag“ или “Огнената планина” – хълм, където огънят непрекъснато припламва и гори, поради газта, която изтича от дълбините на земните недра. Мястото е на полуостров Абшерон, близо до Баку, известен като “Земята на огъня”. Пламъците се издигат в небето във вид на огнена струя, извираща от тънък, порест пясъчен слой. Тук ще посетим “Храма на пожарникарите” – Атешгах. Храмът е построен върху кухина пълна с природен газ, който подхранва специален резервоар, осигуряващ „вечен“ огън. Този огън е съществувал и в древността и е бил почитан от зороастрийците. 

Прибираме се в Баку. Вечерта ще имаме свободно време да се разходим до някои от култовите сгради на града, световни архитектурни шедьоври като Центъра „Хайдар Алиев“, проектиран от Заха Хадид (иракско-британски архитект). Ще имаме панорамна обиколка на града, започвайки от залива Баку, високия парк (Highland Park), ще минем през Алеята на мъчениците, ще се насладим на страхотните гледки към Кулите с пламъците. 

Следва стария град на Баку, наречен Ичеришехер. Тук ще видим входни порти на Стария Баку, крепостната кула; кервансарая Бухара и Мултан; кулата Майдан (Maiden Tower) (ЮНЕСКО); стари джамии и бани, музея на миниатюрните книги и дворецът на Ширваншах (ЮНЕСКО). Ако остане време днес ще се разходим и по улица Низами – голяма търговска улица в центъра на Баку.

Ден 2
Ден 3

Баку; Губа

След закуската в хотела продължаваме към Губа (1,5 часа път), разположен в източните поли на Кавказките планини. Районът е бил част от Кавказката Албанска Империя (IV пр.н.е. – VII г. сл. Хр.) (няма нищо общо с днешна Албания и албанците). В тази империя са живели 26 племена. Днес потомци на тези племена (Кетиш, Хапут, Лезгин, Тат и др.) живеят в северната част на Азербайджан, запазвайки до голяма степен своя език, култура, традиции до днес. Ще стигнем до Хиналиг, древно азербайджанско село на върха на Големите Кавказки планини, основано още по времето на Кавказката Албанска Империя. Това е най-високото селище в Европа (ако се смята, че Азербайджан е част от Европа). Жителите на селото наричат ​​себе си Кетиш и смятат себе си за наследници на Ной, успели да оцелеят от потопа. Ще се разходим подробно из селото и ще обядваме в местно семейство. Следобед се връщаме в град Губа. Тук ще посетим старата Джамия Джума (отвън), центъра за тъкане на килими и така нареченото “Червено село” – планинско село населено с евреи –  най-голямата еврейска общност, заселила се в Кавказката Албанска Империя. Следва красивото езерото Чанбел, където ще останем до края на деня. Настаняваме се в хотел в Губа.

Ден 3
Ден 4

Губа – Лахий 

След закуската в хотела продължаваме към село Лахий. По пътя ще спрем, за да видим мавзолея на Дири Баба – гробницата на известен суфи шейх. Продължаваме към Йедди – мавзолея Гумбес в гробището на хановете на град Шамахи в град Шамахи.

Ще се отбием в работилниците в село Дамирчи – един от най-важните занаятчийски центрове в Азербайджан. Името на селото произлиза от ковач, професия широко практикувана в селото. Гледките към Кавказките планини в този район са страхотни. Ще спираме често за снимки. 

Ще стигнем до древното село Лахий, играло важна роля по пътя на коприната, който е минавал от тук (или негов клон). Ще се отбием в занаятчийските работилници на ковачите, грънчарите и тъкачите на килими. Ще се разходим бавно по калдъръмени каменни улици. Населението на селото са от етническата група Татси. Самото село е разположено на 1,505 м надморска височина. През 18 и 19 век селото също било един от центровете за производството на мед и оръжия в Азербайджан. Тук ще се настаним в къща за гости или местна къща, където ще нощуваме.

Ден 4
Ден 5

Лахий – Габала – Шеки

След закуската продължаваме към селото Габала. По пътя ще спрем до планинското езеро Нохур в селото Ногургислаг.

В Габла ще идем до планина Туфандаг, където има въжена линия за изкачване (доплащане 13 евро). След като се насладим на планината, продължаваме през планински проход към градчето Шеки. По пътя ще се отбием в албанската църква Чотари в селото Ниж. Хората от етническата група Уди, които живеят в това село, са потомци на жителите на Кавказката Албанска Империя. Те са запазили своя език и традиции. Селото Ниж също е било известно с големия си пазар, който работи само в неделя и е най-големия в региона. След като пристигнем с градчето Шеки, се настаняваме в хотела.

По късно днес ще продължим към селото Киш, където е била построена първата църква в Кавказ, основана от апостол Елисей през 1 век на мястото на езическия храм на Луната. Нощувка в Шеки.

Ден 5
Ден 6

Шеки – Баку

След закуската в хотела ще се разходим още из стария Шеки. Ще видим средновековната крепост, Двореца на Шаки – лятната резиденция на хановете на Шаки, Историческия музей; Кръглия храм (отвън); занаятчийски работилници за изработка на национални музикални инструменти  и други.

Продължаваме с Шеки Каравансарай – исторически паметник в Шеки. Тук има пазар също така, където може да пазаруваме или да се разходим.

След като приключим с Шеки се връщаме в Баку. По пътя ще спрем във винарна, където може да дегустираме вино (23 евро). 

След като се настаним в хотела в Баку, ще имаме още време да се разходим из града за пазар или просто за почивка.

Ден 6
Ден 7

Ден 7 Отпътуване за Баку

Днес отпътуваме от Баку. В зависимост от полетното разписание, ще бъде предложена програма.

Бележка: Тази програма може да се удължи с два или три дена, като се посети едно от най-уникалните места в страната – региона Накчиван ( Nakhchivan), който е отделен от основаната част на Азърбайджан. До него се лети кратко и много лесно. Тъй като е бил изолиран, а и продължава да бъде, мястото е запазило доста уникални черти, крепости и ред други места. Повече инфо може да получите от тук – https://en.wikivoyage.org/wiki/Nakhchivan_(region). За съжаление на български няма нищо за това забравено от Бога, но уникално място.

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.