ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ БАНГЛАДЕШ

Програмата за пътешествие из Бангладеш е резултат от моето пътуване в района около месец. Избрал съм интересни места, които мисля разкриват автентичната красота на тази страна. В Бангладеш няма забележителности или паметници от световна величина. Цялата тя обаче една голяма забележителност. Хората пътуват в Бангладеш заради все още останалата автентичност в по-голямата си част.

Ще започнем това пътуване с полет до Дака, столицата на Бангладеш. На отиване и връщане ще имаме по един ден за Дака, където ще посетим някои от основните забележителности, между които речното пристанище, смятано за едно от най-големите в света, стара Дака както и хиндуистката част на града. Ще посетим и корабостроителница от другата страна на река Буриганга и ще се запознаем с тардиционното корабостроене по тези земи.

С микробус ще се отправим към Сримангал, чаената столица на Бангладеш. Следващите 4 дни ще разглеждаме чаените плантации, ще снимаме хората и процеса на събиране на чаените листенца, ще разгледаме музея на чая и разбира се ще пием много чай. Ще посетим селата на племената Трипура, Гаро и Каши и ще надникнем в една автентична култура, която не е променяла своите традиции от столетия. Ще разберете какво е бетел, как се отглежда и обработва. Ще посетим плантация за отглеждане на ананаси и ще стигнем до прекрасното езеро Мадхобпур. По пътя ще видим плантации с каучукови дървета, ще се спираме в селските пазари, както и ще гостуваме на местните хора.

През втората част от пътуването ще посетим района на Барисал. Освен града, ще пътуваме през провинцията, ще се возим на лодки по множеството канали, ще посетим рибарските села, където ще участваме в риболов и ще се насладим на изключителната бенгалска природа. Прибираме се в Дака, от където летим за София.

Тук може да разгледате всички галерии от моето пътуване из Бангладеш.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: през сухия сезон от ноември до март;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 8 нощувки/10 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: български водач; местен водач; самолетни билети от София – Дака – София (*); виза за Бангладеш (издава се на летището); 8 нощувки в хотели със закуски (**), наземен транспорт с микробус в Бангладеш, разходка с лодка в Барисал и Дака по река Буриганга, 2 официални вечери; застраховка;

Цената няма да включва: обяди, вечери и напитки (храната в Бангладеш е много евтина), входни билети за забележителности, допълнителни застраховки (***); бакшиши и други; разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страната. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) Ще ползваме най-вероятно полетите на Турските Авиолинии през Истанбул. Към момента на сформиране на групата ще предложа маршрут и цена.

(**) Хотелите ще бъдат със западен стандарт, но не луксозни. Настаняването е по двама в стаи със собствени бани и тоалетни. Ще има възможност и за самостоятелни стаи.

(***) Допълнителни застраховки. Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Дака, Бангладеш

Днес сутринта пристигаме в Дака, Бангладеш. Настаняваме се в хотела, малко почивка, бяня и закуска. Малко преди обяд отиваме да хапнем някъде в града. Следва разходка из старата част на Дака. Към късния следобед или привечер ще отидем до Садаргат или речното пристанище, едно от най-внушителните в света и топ атракцията на Дака. Ще снимаме хилядите лодки, кораби и цялата какафония от пристигащи и заминаващи хора. Нощувка в хотела в Дака.

Ден 1
Ден 2

От Дака до Сримангал

С микробус днес се отправяме към град Сримангал, чаената столица на Бангладеш, намиращ се на около 4 часа път от Дака. Следобед ще се разходим из града, местния пазар и по важните забележителности. Ще хапнем в някой местен ресторант. 

Нощувка в Сримангал.

Ден 2
Ден 3

Чаените плантации

Този ден ще посветим на чаените плантации, с които районът е известен в цял  свят. Ще посетим няколко плантации, като ще снимаме брането на чай, приемането му от специалните събирателни пунктове, ще се запознаем с целия цикъл на производство, както и ще посетим музея на чая, разположен в едно малко селце. 

Пътьом ще спрем в каучукова плантация, където нашият водач ще разберем повече за производството на каучук, друг важен поминък в района. Разбира се ще спираме в селата, по пазарите, за да си приказваме с хората и да снимаме.

Нощувка в Сримангал.

 

Ден 3
Ден 4

Местните племена Трипура, Гаро и Каши

Този ден ще посветим на местните племена Трипура, Гаро и Каши. Ще посетим техните села, ще се запознаем с техните традиции и обичаи. Ще ходим сред истинска джунгла между селата (трекинг в джунглата около 3 часа), ще обядваме в малки селски ресторантчета. Като цяло ще се потопим в една доста по-различна от бенгалската култура. Този ден ще се запознаем с традициите в отглеждането на Бетел, ще се запознаем с процеса на бране и обработка на листата. 

Нощувка в Сримангал.

 

Ден 4
Ден 5

Отново на гости на племенатата; Езерото Мадхобпур; ананасовите плантации

Ще продължим с посещения на племенните общности в района. През този ден ще посетим и красиввото езеро Мадхобпур с лилиите, както и анансова плантация, където ще се запознаем с отглеждането на ананас и разбира се ще хапнем плодове.

Ден 5
Ден 6

Трансфер до Барисал

Сутринта след закуска ще се отправим към Барисал. След настаняване в хотела ще се разходим из града, ще посетим пристанището, ще се повозим на лодки из многобройните канали, пресичащи града. Ще посетим наколните жилища и ще се снимаме с местните хора, които между другото обожават да бъдат снимани. Бангладеш е мястото, където може да упражнявате уменията си в снимане на хора неограничено.

Ден 6
Ден 7

Разходка из селския Барисал

Този ден ще се отправим към дълбоката провинция, където ще посещаваме селца, фермички и обширни оризови полета. Докато градският Бангладеш може да се нарече неуютен, то тези части от страната са идилични, спокойни, където времето е спряло някъде в средата на миналия век. Ще имаме възможност да посетим рибарскте села, да видим традиционните начини на риболов, да пийнем чай в местните кръчмички, разположени сред китни тропически гори.

Ден 7
Ден 8

Дака

Рано сутринта потегляме към Дака

След настаняването в хотела ще се отправим към старата част на града, където са разположени най-интересните и монументални сгради, ще се мотаме по улица Хинду, хиндуисткото сърце на града. Ще посетим стотиците малки работилнички на статуи на Буда.

Ден 8
Ден 9

Още малко разходки из Дака

Сутринта ще се разходим по река Буриганга с лодка и ще посетим работилниците за кораби и лодки на другия бряг, където ще наблюдаваме и снимаме традиционни методи за корабостроене. Още малко разходки и пазар. Вечерта ще имаме трансфер към летището и обратен полет към Истанбул и София.

Ден 9

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА