Чорсу – един от най-старите и известни пазари в Ташкент, Узбекистан

Чорсу, най-известният пазар на Ташкент, е впечатляващ както отвън, така и отвътре. Тук се продава всичко – от зеленчуци до месо и подправки. Основната част от продукцията е от местни производители, включително номадите, които идват тук, за да продават стоката си на столичани. Хората са не по-малко колоритни от стоката, която се продава. Ние бяхме доста уморени, когато стигнахме до пазара. Все пак го пообиколихме.

Тенденцията към изграждането на такива базари с огромни покрити площи започва през XI век и продължава до XIII век. Днешния модерен търговски комплекс е взаимствал архитектурно от миналите традиции. Централната част на базара е основната великолепна куполна конструкция (диаметър близо 300-350 метра), украсена с ориенталски орнаменти. Представлява триетажна сграда с асансьорна система. Най-ниския етаж е зает от складови помещения, а на средния и горния етаж са разположени магазините и други търговски помещения. Мястото е впечатляващо и не особено често посещавано от чужди туристи.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.