ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Най-вкусният бедуински хляб в пустинята

По време на нашите преходи в пустинята Wadi Ram (Вади Рум) водачите ни бедуини винаги приготвят местния арабски хляб на място. Двата основни вида хляб, приготвяни навсякъде в пустините и планините на Близкия Изток, са фатир (fatir) и либба (libba). Първият се пече върху метална плоскост, а вторият се заравя в жарта и така се пече.

Хлябът фатир (fatir) се приготвя върху гореща кръгла метална плоскост. Обикновено двама души си помагат – един подготвя тестото, а другият пече хляба. Малките топки тесто се търкалят по металната плоскост, докато се оформи пита хляб. Докато първата пита се пече, ново топче тесто се полага на друга метална плоскост и се разточва. Фатирът трябва да се обърне веднъж върху горещия метал, за да се опече добре от двете страни.

От друга страна тестото на либбата се оформя в един дебел хляб. Разчиства се място в жарта на огъня и се полага вътре. Днес завиват тестото във фолио за печене т.е няма пряк контакт между огъня и тестото. Либбата е покрита с жарава и това е разликата с предишния хляб. Двата типа хляб се сервират със сирене и салата. Това е едно много типично бедуинско ястие.

Нашите водачи бедуини в пустинята изглежда комбинират двата метода. Те полагат тестото върху металната плоскост (фатир), след което го покриват с фолио и го заравят с жар (либба). Резултатът е умопомрачително вкусен хляб, който ние винаги изяждахме с огромен апетит.

Видеото и снимките са от нашите пътувания в пустинята.

Всички наши програми в Йордания, а също още пътеписи, кратки истории и снимки, сътворени по време на нашите пътувания в района.

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!