Хората от бедуинското племе Ал Б’дул – старите жители на Петра в Йордания

Бедуините Ал Б’Дул (Al B’doul) или още Бедули, населявали пещерите в Петра до към 80 те години на миналия век, твърдят че са произлязли от набатейците, живели по тези земи към края на съществуването на Римската империя.

The daily routine of the Bedouins Of Petra (Bdoul), Jordan

Днес те наброяват около 1000 души, но се смята, че населяват района едва от началото на 19 век. Поради липса на достоверна информация и надеждни източници, учените не могат да докажат тяхната родственост с набатейците.

След Първата световна война, Емир Абдула (който управлявал следвоенната Трансйордания от 1921 г. до независимостта през 1946 г. до смъртта си през 1951 г.) се срещнал с бедулските шейхове през 1923 г. Запитал ги дали желаят териториалните им претенции към Петра и околностите да бъдат официално регистрирани, което съответно било свързано с плащане на данъци. Бедуините нямали разбира се пари, поради което се съгласили земята да стане държавна в замяна на гаранция за тяхния живот и съществуване. Така те вече не били собственици на земята около Петра.

The daily routine of the Bedouins Of Petra (Bdoul), Jordan

След като Петра влиза в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство в средата на 80-те години, много хора от бедуините Ал Б’Дул били принудени да изоставят полу-номадския си живот и да се преместят в изкуственото селище до Петра – Ум Сайхун, където живеят и до днес.

Те отиват в Петра всеки ден, за да работят като екскурзоводи или пък да внасят местен колорит – от музика и развлечения до превоз с камили и магарета. Те чувстват силна привързаност към мястото, а някои все още се придържат към живота и навиците на бедуините в древната долина.

ФОТО ГАЛЕРИЯ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.