fbpx
ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Религиозният Комплекс По-И-Калян В Бухара, Узбекистан – Приказната Ислямска Архитектура

Най-важната забележителност в Бухара, Узбекистан е Po-i-Kalyan или Poi Kalyan – ислямски религиозен център, разположен в централната историческа част на Бухара. Комплексът е бил завършен през 1514 година. Покривът е конструиран във вид на 288 кубета, чиито основи се поддържат от 208 стълба. Красивата порта Iwan отвежда към красив вътрешен двор, който прави впечатление с изящния си дизайн и декорации.


Минарето Kalyan, част от комплекса, е известно още като “Минарето на смъртта”, защото в средните векове престъпниците били хвърляни от него. Минарето днес всъщност е декоративно, а днес е един от символите на Бухара.

Част от този централен комплекс е медресето Mir-i-Arab, построено от йеменския шейх Abdullah Yamani. Сградата е прекрасна и напълно запазена. На площада между двете сгради често се провеждат културни събития, особено музикални заради великолепната акустика.

Няма как да бъде пропусната огромната крепост в центъра на града (Ark of Bukhara). Днес тя е възстановена в по-голямата си част. Първи сведения за крепостта се намират в книгата “Историята на Бухара” от Abubakra (899 – 960). Не е е установено с точност кога е била построена. Знае се, че към 500 след Христа там вече е имало обитатели – местните управници, емири, военни и слуги. Когато войниците на Чингис Хан са навлезли в града, обитателите са търсели убежище зад стените на крепостта. Така или иначе градът, заедно с крепостта са били завладени от монголския владетел.


Стените са дълги 789.6 метра, високи от 16 до 20 метра, затварящи площ от около 4 хектара. Огромен портал с две кули от 18 век води към вътрешността на укреплението. Централната част е много добре запазена, като най-важната сграда е джамията Ul’dukhtaron. Името й се свързва с легенда за 40 девойки, който били измъчвани тук, а след това зазидани в стените. В крепостта има хубав уреден музей с богата сбирка, разказваща не само за крепостта, но и за историята на града.

Тук научихме любопитни факти за една странна личност – роденият в Унгария евреин лингвист Arminius Vámbéry, който в средата на 19 век пътувал из Средна Азия, преоблечен като дервиш. Arminius Vámbéry живял преди това няколко години в Истанбул, като се препитавал от преподаване на чужди езици и рецитиране на поеми в истанбулските кафенета. Той владеел повече от 20 езика, които по това време се говорели в Османската Империя.

През 1863 той пристигнал в Khiva (днешен Узбекистан) през Shiraz (в Иран), а след това пътувал и живял в Бухара и Самарканд. Това пътуване е било особено мъчително за него, тъй като е бил куц с единия крак. Документирал е обаче всичко много подробно, като криел белезките си под дервишката роба. Никой не успял да заподозре неговия произход, като дори успял да заблуди местния емир в Бухара. 


След като се връща в Европа, пътува няколко пъти до Лондон. През 2005 година Външното Министерство на Великобритания разсекретява документи, свързани с личността на Arminius Vámbéry, които показват, че той всъщност е бил разузнавач на Британската Корона. Негова задача е била да проследява руските имперски апетити в Средна Азия, а също и заплахата за британските интереси в Индия. В Лондон той е бил нещо като знаменитост, един от най-добрите експерти по Средна Азия по това време. Умира през 1913 година на 81 годипна възраст като професор по ориеналски езици към Университета в Пест, Унгария.

Нашата програма за пътешествие из Туркменистан и Узбекистан може да разгледате тук 

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> Има още места за пътуването ни до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент: 9-13 октомври 2019

  –> За трекинга в Ливан – Долината Кадиша (Qadisha) (Юнеско) и Природния Резерват Хорш Еден (Horsh Ehden) за дати 4-9 октомври 2019 има още 3 или 4 места

  –> За есенното (2-11 октомври) пътешествие из Оман имаме 2 свободни места. При повишен интерес можем да увеличим капацитета (още един джип);

  –> За пътешествие из югоизточна Турция през есента (25-30 октомври 2019) има още 4 места в групата;

  –> За пътешествието ни през Туркменистан и Узбекистан (25 октомври – 5 ноември 2019) има още 4 или 5 места;

  –> Пътешествие през автентичните райони на Северен Тайланд с престой в Банкок:  дати 5-14 ноември 2019; има още 5 места в есенната група (от 6 налични);

  –> За пътешествието ни из иракски Кюрдистан (3-10 ноември 2019) има още 3 места;

  –> Пътешествие и трекинг в северен Виетнам (района Сапа), заливът Халонг и Ханой (12 – 21 ноември 2019). Има още 4  места;

  –> Има още 4 места в групата за пешеходния преход в пустинята Уади Рам в Йордания с посещение на Петра (6-10 ноември);

  Има още 3 места в групата за пътешествието ни през западна Африка (Гана, Того и Бенин) (5-15 ноември 2019);

  –> Още 4 или 5 места има в групата за пътешествието ни из пустинно Мароко за дати 18-25 ноември 2019;

  –> Участие в поредица събития водени от Негово Светейшество Далай Лама в Бодхгая, Индия – (26 декември 2019 – 2 януари 2020. Към момента има още 3 или 4 места в групата.

  –> Има още 4 или 5 места за Нова Година с пешеходен преход и джип сафари в пустинята Wadi Rum (Уади Рум) с посещение на Петра в Йордания (29 декември 2019 – 01.01.2020);

  –> Календар за 2019 с планираните ни пътувания с малки групи

 • error: Content is protected !!