ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ЩАСТЛИВИЯ БУТАН

Ще летим от София до Катманду (Непал). Ще имаме на разположение два непълни дни за разглеждане на забележителностите на непалската столица (по един на отиване и връщане от Бутан). Ще летим от Катманду (Непал) до град Paro (Paro) (Бутан). Ще се разходим из столицата на Бутан – Тимфу (Thimphu). Ще посетим Националния Мемориал Чортен (National Institute of Zorig Chusum), Националния Институт по Традиционна Медицина (National Institute of Traditional Medicine) и етнографския музей (Folk Heritage Museum). С джипове ще пътуваме през прохода Дочула (Dochula Pass) (3,140 м) до зимната столица на Бутан, високопланинския град Пунакха (Punakha). Ще посетим Пунакха  Дзонг (Punakha Dzong) (Дворецът на Щастието). Ще имаме лек планински преход до Чими Лаканг (Chimi Lhakhang) (Храма на плодовитостта). Ще спираме из малките селца и общности, за да се опитаме да разберем защо бутанците са една от най-щастливите нации в света. Ще се наслаждаваме на живописните оризови поля и впечатляващи пейзажи на Хималаите. Ще посетим и живописно-разположения женски манастир Сангчен Доржи Чхолинг (Sangchen Dorji Lhundrup Chholing). Ще се изкачим до Камсун Юлей Намгиел Чортен (Khamsum Yulley Namgyel Chorten) – място за магия построено от Кралицата Майка. Ще имаме лек пешеходен преход до Такшанг Гонпа (Taktshang Gonpa) на ръба на 900 м пропаст, която вероятно всички сте виждали от снимките от Бутан. Ще се отбием през отдалечените и не много посещавани руини на храма Другиел Дзон (Drugyel Dzong), както и ще посетим стария, великолепен храмов комплекс – Кичу Лаканг (Kichu Lhakhang). Ще летим обратно от Paro (Бутан) за Катманду, от където се прибираме в София. 

 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: пролет/есен;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 7 нощувки/9 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: Подробна програма с логистиката и цена ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват.

Цената ще включва: български водач; местни водачи и екскурзоводи в Бутан; всички трансфери в Непал и Бутан, включително от и до летищата; две нощувки в Катманду в хотел поне 3 звезди; виза за Бутан; 5 нощувки в хубави хотели с включени закуски, обяди и вечери в Бутан; транспорт с джипове в Бутан; всички входни такси за музеи и забележителности в Бутан и Непал; самолетни билети от/до София (или друг град) (*), както и самолетни билети Катманду – Буран – Катманду, които ще бъдат предложени отделно като цена, извън пакетната; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 евро;

Цената няма да включва: обяди и вечери (освен включените в програмата); билети за градски транспорт в градовете; допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

(*) Самолетните билети София – Катманду – София

(пример)

Отиване:

София 16.05 – Истанбул 17.25
Истанбул 20.45 – Катманду 06.20

Връщане:

Катманду 07.35 – Истанбул 12.55
Истанбул 15.35 – София 16.55

Цена: между 500 и 650 евро (в момента на резервацията цената може да е различна).

Полетът от Катманду до Паро (Бутан) трае около час и струва около 320 евро в двете посоки.

(**) За получаване на виза на летището в Катманду е необходим паспорт и две снимки. Туристическата виза е валидна за срок от 60 дни, а таксата е 30 щатски долара.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Непал;

Днес пристигаме в Катманду, столицата на Непал. След настаняването в хотела ще имаме време до вечерта за разходки из града.

Тук ще видим Суамбху (Swayambhu) или Храмът на Маймуните, много важно място за будистите с великолепна панорама към града. Ще видим тук и една от най-големите будистки ступи в света. Ще се разходим по така наречената “Откачалска улица”, известна като мястото, където са отсядали хипитата от САЩ и Западна Европа в средата на миналия век. Днес мястото няма вече тази слава, но ще е приятно да си поиграем за малко на хипита и да пийнем нещо свежо в някой ресторант по тази улица. Каквото не успеем да видим днес, ще видим на връщане, когато ще имаме отново няколко часа в града. Нощувка в Катманду.

 

Ден 1
Ден 2

Полет до Бутан; Разходка из столицата Thimphu

Ще летим с полет на ДрукЕър (Druk Air), националния превозвач на Бутан. Самият полет е изключително живописен, тъй като по-голямата част от него е над най-високите върхове на планетата, сред ледници и стръмни урви. От летището ще имаме трансфер до столицата на Кралство Бутан, град Тимфу (Thimphu). 

След като се настаним в хотела ще идем до кулата ББС (BBS Tower), за да се насладим на великолепните панорами към града и околните планини. Ще видим също днес и Ташикое Дзонг (Tashichoe Dzong) – седалището на Бутанското правителство.

 

Ден 2
Ден 3

Разходки из столицата  Тифну

Днес продължаваме разходката из Националния Мемориал Чортен (National Institute of Zorig Chusum), Националния Институт по Традиционна Медицина (National Institute of Traditional Medicine) и етнографския музей (Folk Heritage Museum). Ще обядваме в ресторант в града, след което може да посетим музея на текстила, както и забележителноститеЧангха Лаканг (Changangkha Lhakhang) и Ташичодзонг (Tashichhodzong).

 

Ден 3
Ден 4

Пунакха (Punakha)

Този ден ще пътуваме с джипове от столицата до градчето Пунакха (Punakha), зимната столица на Кралството. Ще преминем през прохода Дочула (Dochula Pass) на височина 3,140 м. Малко преди Пунакха ще посетим Пунакха  Дзонг (Punakha Dzong), Дворецът на Щастието, построен през 1637. Дворецът е много живописно разположен между две реки – По Чу (Po Chu) (мъжката река) и Мо Чу (Mo Chu) (женската река). Следва обяд в приятен ресторант, след което ще имаме лек преход до Чими Лаканг (Chimi Lhakhang) (Храма на плодовитостта), построен през 1499 от “лудия светец” (Divine Madman), Лама Друкпа Куенли (Lama Drukpa Kuenley). По пътя ще посетим няколко села, в които ще се запознаем с местната култура и бит на хората. Ще спираме да снимаме живописните оризови поля. 

Днес ще посетим и впечатляващия женски манастир Сангчен Доржи Чхолинг (Sangchen Dorji Lhundrup Chholing), разположен на върха на един хълм. 

 

Ден 4
Ден 5

Долината Пунакха – Камсун Юлей Намгиел Чортен (Khamsum Yulley Namgyel Chorten)

Днес продължаваме с изследването на долината Пунакха. Ще се изкачим до Камсун Юлей Намгиел Чортен (Khamsum Yulley Namgyel Chorten), една необикновенна сграда, която не е била предвидена за манастир или за други подобни дейности. Била е построена като място за магия от Кралицата Майка, място за превръщане на негативната енергия в позитивна и място за генериране на благодат за всички живи същества. Много особена сграда и район като цяло. Била е построена изцяло според указанията на древните скриптове, а не според обичайните архитектурни правила на будисткото строителство.  

След посещението на магичната сграда и района, бавно започваме да се връщаме към долината Паро (Paro). Като цяло ще пътуваме бавно из района, за да се насладим напълно на природата, местния живот и всичко, което ни е довело до Бутан.

 

Ден 5
Ден 6

Пешеходен преход до Такшанг Гонпа (Taktshang Gonpa)

След закуската днес ще имаме лек пешеходен преход до Такшанг Гонпа (Taktshang Gonpa) – на ръба на 900 м пропаст, която вероятно всички сте виждали от снимките от Бутан.

След драматичните пейзажи наоколо, започваме спускане. Ще се отбием през отдалечените и не много посещавани руини на храма Другиел Дзон (Drugyel Dzong). 

Следва един от най-старите и великолепни храмове в Бутан – Кичу Лаканг (Kichu Lhakhang), построен от тибетски крал.

 

Ден 6
Ден 7

Отпътуване от Бутан                                                                        

Днес имаме трансфер към летището, от където ще летим обратно за Катманду, Непал. Следва трансфер до хотела в Катманду, почивка и отново разходки из града. Днес ще посетим местата, които не сме успели да видим на идване.

 

Ден 7
Ден 8

Катманду – София

Днес летим обратно за София от Катманду.

 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА