ОТ КАПАДОКИЯ ПРЕЗ ИЗТОЧЕН АНАДОЛ ДО РУИНИТЕ НА ДРЕВНИЯ АРМЕНСКИ ГРАД АНИ В ТУРЦИЯ С ВЛАК

Това пътешествие съчетава Кападокия с източния Анадол и по-конкретно с района около град Карс и руините на древната арменска столица Ани до границата на Турция с Армения.

В Кападокия ще разгледаме основните забележителности, ще имаме пешеходни разходки сред невероятната природа, ще се наслаждаваме на утрините и вечерите от панорамната тераса на хотелчето. От Кайзери (недалече от Кападокия) ще хванем един от най-екзотичните влакове в света – панорамния влак от Анкара за Карс. От луксозните купета за двама ще се наслаждаваме на дивата природа на източния Анадол, докато влакът се изкачва на повече от 1500 м височина през заснежени планини. Смята се, че това е едно от най-красивите влакови пътешествия в света. Влакът спира за повече време в два града, които ние ще разгледаме. Ще посетим няколко известни места около град  Ерзинджан  с бус – водопадите Гирлевик и замъка Алтинтепе, със забележително добре запазените византийски мозайки от VІ век.

Следващата спирка на влака е в град Ерзурум. Тук ще разгледаме Сифте Минарели Медресе и джамията Улу. Може да разгледаме също Медресето Якутие, сега музей. От цитаделата в града (Kalesi) се разкриват страхотни гледки. Един ден сме отделили на град Карс с архитектурните останки от руско време, неговата Цитадела, хотелът Катерина Сарай, построен като дворец на цар Николай II.

Най-важното място, което ще посетим в района е Ани, столицата на Арменската империя, в миналото един от най-мощните градове в Близкия Изток. Десетките полуразрушени църкви и катедрали от арменско време придават един особен сюрреалистичен вид на целия район. Тук ще видим и църквата разцепена на две от мълния, но все още стояща изправена. Мястото е не само важен археологически обект, но и е невероятно красиво като природа заради цветята, които по това време на годината покриват степта. Пътуваме обратно за София през Истнабул от Карс.

Източният Експрес (Догу Експрес), с който ще пътуваме почти две нощи и един ден през източния Анадол от Кайзери до Карс.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Период на пътуване: пролет, лято, есен;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: Български водач; Трансфери: от летището в Невшехир до Гьореме (Кападокия), от хотела в град Карс до летището; от Гьореме (Кападокия) до ЖП гарата в Кайзери; Нощувки: 2 нощувки в малко хотелче по двама човека в стая със закуска в Гьореме (Кападокия); 3 нощувки в хубав хотел в центъра на град Карс по двама човека в стая със закуска; билети за панорамния туристически влак от Кайзери до Карс в спално купе по двама човека с климатик и хладилник в купето; Места за посещения и входни такси: Екскурзията около Ерзинджан, екскурзията до археологческия комплекс Ани с включен вход; екскурзията из основните забележителности на Кападокия; Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 10,000 евро.

Цената няма да включва: самолетен билет София (или Варна) – Невшехир (Кападокия) на отиване и Карс (Източна Турция) – София (или Варна) (*); обяди и вечери; входни билети за забележителности извън упоменатите в програмата; храната във влака; допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер.

(*) Самолетни билети 

В момента на сформиране на групата ще бъдат предложени варианти за пътуване, включително с ниско-тарифни авиокомпании

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Кападокия

Днес летим от София до Невшехир (Кападокия), след което имаме трансфер до селото Гьореме в Кападокия. Нощувка в Гьореме. 

Ден 1
Ден 2

Кападокия

Днес имаме обиколка с бус на най-интересните места в Кападокия. Започваме от замъка Учисар, който е най-високото и най-голямото скално образувание в региона. Следващата ни спирка е Музеят на открито на Гьореме (Göreme), който е най-големият музей на открито в Европа. Следват “Долината на влюбените”,  старото гръцко село Чавушин, Пашаба и “Приказните комини” – скални образувания с формата на комини, които са най-фотографираните обекти в Кападокия. След обяд ще видим музея на грънчарството и ще наблюдаваме древната хитска керамична техника на изработка на съдовете. След това ще продължим към долината Деврент, която е известна с лунните си пейзажи. На връщане ще спрем при скалното образувание “Трите красавици”. Завършваме обиколката си със замъка Ортахисар. Нощувка в Гьореме.

Ден 2
Ден 3

Кападокия; Отпътуване за Карс с известния панорамен експрес

Днес целият ден ще се разхождаме пеш сред невероятната природа на Кападокия около селото Гьореме. В зависимост от желанието на групата пешеходните преходи могат да са по-кратки или по-дълги. Могат да бъдат посетени още обекти в района по желание. Това ще уточним конкретно с хората, които ще пътуват с нас.

Вечерта имаме трансфер до град Кайзери, от където късно вечерта (около 23.00) ще се качим на известния панорамен експрес посока град Карс в източна Турция. Спим в спални купета по двама човека в купе. Има климатик и хладилник в купето. Влакът разполага с вагон-ресторант. Това е едно от най-екзотичните пътувания с влак в света. Линията минава през планини, долини и през многобройни тунели, покрай езера и гори. Това е един от най-добрите начини да се насладите на невероятната природа на източния Анадол. Цялата нощ сме във влака, утре целият ден също, като пристигаме в Карс около полунощ на следващия ден.

Ден 3
Ден 4

През източния Анадол с влак; посещения на градовете Ерзинджан (Erzincan) и Ерзурум (Erzurum)

Днес целият ден прекарваме във влака – в купето или вагон ресторанта, наслаждавайки се на пейзажите отвън. Ще имаме две спирки, където влакът нарочно стои по-дълго време, за да могат туристите да се разходят и насладят на местата.

Наближавайки град Ерзинджан (Erzincan) (около 10.30 сутринта), влакът постепенно се изкачва с почти 1000 м. Целият район е заобиколен от високи снежни планини. През 1939 година градът е почти разрушен от силно земетресение, от което той никога не се възстановява напълно. Ще имаме тук екскурзия с бус (включена е в цената). Ще посетим водопадите Гирлевик (Girlevik), където водата сякаш пада през гората и руините на църква в близост до замъка Алтинтепе (Altıntepe), със забележително добре запазени византийски мозайки от VІ век. След още малко разходка из града се връщаме във влака, който ни чака за следващата отсечка през Анадола до Ерзурум.

Град Ерзурум (Erzurum) (към 16 следобед) е с около  500 м по-висок от Ерзинджан (Erzincan). Жп гарата е в центъра на града. Ще имаме кратка разходка, като ще видим известното Сифте Минарели Медресе, построено като богословски колеж през 1200-те година. Ще видим и голямата джамия Улу. Може да разгледаме също Медресето Якутие (Yakutiye Medresesi), сега музей. От цитаделата в града (Kalesi) се разкриват страхотни гледки. Има страхотно малко ресторантче, където най-известната манджа е агнешкия кебап. Ресторантчето е само на 5 мин от гарата, така че след вечерята се качваме на влака за последната отсечка до Карс, където ще пристигнем около полунощ. Следва настаняване в хотела и нощувка.

Ден 4
Ден 5

Град Карс, Източна Турция

Влакът пристига в Карс след полунощ. Самият град е с интересен градоустройствен план – прави улици, което е следствие на силното руско влияние в миналото. Някои улици имат статуи на животни като маркери, за да ги различават. Замъкът Карс се вижда на хълма над самия град. Вътре има запазени сгради от руско време, включително официални правителствени такива. Интересен е хотелът Катерина Сарай, построен като дворец на цар Николай II. Руснаците окупират Карс през 1800 г., но след Втората световна война отново е в границите на Турция. Днес като цяло ще си почиваме и разхождаме из града. Ще опитваме от местната анадолска кухня и ще пием чай! Нощувка в хотел.

Ден 5
Ден 6

Ани – древната столица на столицата на Арменската империя

След закуската в хотела се отправяме към Ани, древната столица на Арменската империя. Ще вземем за около час 50 км разстояние. Руините на Ани се намират до самата граница с Армения.

Някога Ани, столицата на Арменската империя при династията Багратид, съперничила  на най-мощните градове в Близкия Изток. Сега градът (ЮНЕСКО) е полу-разрушен. Розови каменни руини на арменски катедрали, църкви, домове, крепости и дворци са пръснати в степта. Картината е сюрреалистична. Повечето от добре запазените арменски църкви датират от края на десети до началото на единадесети век. Най-отличителната е може би църквата на Христос Изкупител, разделена идеално наполовина от мълния. Въпреки това тя все още стой изправена. Има също по-малки сгради, които някога са били къщи, останките от крепостните стени на градовете и крепост с изглед към руините. През дерето ще видим множество карстови пещери, които някога са служили като жилища на местните. Следобед се връщаме в Карс.

Ден 6
Ден 7

Полет обратен към Истанбул и София

Днес е обратния полет към Истанбул и София.

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА