ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ЦЕНТРАЛНА МОНГОЛИЯ И ПУСТИНЯТА ГОБИ

Това пътешествие ще ни отведе до едни от най-красивите места в централна Монголия и пустинята Гоби. Ще пътуваме с високопроходими коли (уазки), ще спим в юрти при номадски семейства (в отделни юрти разбира се), като идеята е да се запознаем отблизо с монголските номадски традиции, култура и бит. Ще яздим коне и камили с местните. Ще се храним със семействата или храна сготвена от нашия водач. Първо ще пътуваме към  пустинята Гоби. Ще спрем и изследваме скалните формации Бага Газариин Чулу или още наречени Малките камъни на Среден Гоби. Продължаваме към Баянзаг или така наречените  “Пламтятщи Скали”, където са откривани множество фосили на динозаври. Има дори малък музей. Специален ден сме отделили на едни от най-големите пясъчни дюни в пустинята Гоби – Конгор. Продължаваме към Долината Йолин Ам или “Устата или човката на лешяда”, едно твърде мистично място. Последно в Гоби ще посетим Тсаган Сувага или Бялата Ступа, както е поплярно това място – може би една от най-красивите части на пустинята Гоби. Приключваме с Националния Парк Терелж в централна Монголия, където ще видим свещенното място за поклонения Овоо (каменни формации), местност “Орела”, пещерата на 100-те лами и “Скалата на костенурките”. Прибираме се обратно в Улан Батор, от където летим за София.

 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Период на пътуване: лято;

Дати: 1 – 11 септември 2021; Ако сте готова група от поне 4 или 5 човека, датите могат да са по ваше желание.

Продължителност: 9 нощувки/11 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 1,195 евро/човек ако се ползва един миниван УАЗ; 1,395 евро/човек ако се ползват два японски джипа;

Цената включва: трансфери от и до летището в Улан Батор; български водач; местен водач (и готвач); местен шофьор; транспорт с високопроходими превозно средство (уазки) или японски джипове (виж цената); 3 нощувки в хотели в Улан Батор (тип B&B); 6 нощувки в традиционни монголски юрти; закуски, обяди и вечери през цялото време на пътуването без дните в Улан Батор; традиционно монголско барбекю; по 1,5 л. бутилка вода на ден; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид; лични разходи;

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Улан Батор – София (1), обяди и вечери в Улан Батор; допълнителни застраховки; бакшиши и други разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети (турски авиолинии)

София 15.40 – Истанбул 17.05;
Истанбул 18.25 – Улан Батор 07.50 (+1);

Улан Батор 09.00 – Истанбул 13.00;
Истанбул 19.15 – София 20.35;

Цена: 943 евро (в момента на резервацията цената може да е различна).

Очаква се полетите между България и Русия да бъдат възстановени, така че ще предложим полетно разписание през Москва, като вероятно там цените ще са по-ниски.

Условия за провеждане: Туристи се допускат в страната след представяне на отрицателен ПСР тест, направен 3 календарни дни преди пътуването. Освен това, всички туристи трябва да са ваксинирани. Неваксинирани туристи се подлагат на задължителна карантина. 

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

 

Макар и по-приключенско по характер, това пътуване не е екстремно. Ще нощуваме в юрти (във вътрешността на Монголия няма много туристическа инфраструктура като хотели и други неща).

Едно филмче описващо юртите, от които ще добиете предства как се спи в тях.

Навсякъде ще има възможност за измиване и тоалет. Душ с течаща отгоре вода ще има на някои от местата.

Навсякъде ще има осигурени завивки, но е добре да си носите спални чували от хигиенна гледна точка. Хубавите обувки за ходене са задължителни. Това пътуване е подходящо за физически здрави хора с афенитет към приключения. Преди самото пътуване ще има подробен инструктаж с указания и информация за всеки аспект от пътешествието.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Монголия

Днес пристигаме в Улан Батор, столицата на Монголия. Следва трансфер и настаняване в хотела. Почивка след дългите полети поне до към обяд. След обед ще се разходим из центъра. Вечеря в хубав монголски ресторант и нощувка в хотела.

По-подробното разглеждане на града сме оставили за последния ден.

Ден 2 Навлизане в пустинята Гоби; Скалните формации Бага Газариин Чулу

Днес навлизаме в пустинята Гоби, като ще спираме често за снимки и разходки. Основната ни цел днес е месност осеяна с причудливи каменни формации – Бага Газариин Чулу или още наречени Малките камъни на Среден Гоби. Това са гранитни скални масиви в средата на обширен пустинен пясъчен район. Ще останем тук за леки пешеходни преходи или разходки. Нощувка в юрти.

Ден 3 Баянзаг – Пламтятщите скали; фосили от динозаври

Продължаваме пътешествието си през пустинята Гоби. Ще се отбиваме при номадски фамилии, където ще се запознаваме с местните традиции, ще пием чай или айраг (традиционно монголско ферментирало конско мляко) и ще си почиваме.

След обяда продължаваме към Баянзаг, местност с множество червеникави скални формации, образувани следствие на вековна ерозия. През годините тук са откривани множество останки от динозаври – части от скелети и черупки на яйца предимно.По пътя ще спрем на пазара за скъпоценни камъни, които се добиват и продават от местните жители. Ще посетим и местен музей, посветен на динозаврите, разположен в юрта.

Ще видим и така наречените “пламтящи скали”, чието име идва от причудливите ефекти на слънчевата светлина, отразена от оцветените скали. Тук ще останем по-дълго, заради прекрасната природа и за да се насладим на разходките сред това много важно палеонтолигчно място. Ще нощуваме близо до Баянзаг в юрти.

Ден 4 Пясъчните дюни Конгор

Днес продължаваме към пясъчните дюни Конгор, които са разположени откъм северната страна на планинските вериги Севрей и Зоолун. Тук ще се катерим по скалите, ще си правим леки трекинги до места със страхотни гледки, откъдето ще се наслаждаме на морето от цветни пясъчни дюни. Ще обядваме сред дюните, след което продължаваме с разходките из това магично място. Предвидена е и езда с камили сред дюните (около час). Ще се изкачим и на най-високата дюна в района, за да наблюдаваме залеза. Ще нощуваме в близост до дюните в юрти.

Ден 5 Долината Йолин Ам (Устата или човката на лешяда)

Днес ще пътуваме към долината Йолин Ам, което в превод означва “уста на лешояд“. Самата долина започва от планината Зуун Сайкан, разклонение на планинската верига Гуржан Сайкан, която се простира на повече от 10 км дължина. На места скалите са изключително високи, образуващи много красиви форми и формации. Самата долина има странно загадъчен вид, който в комбинация със звуците издавани от лешоядите, придават на мястото мистична атмосфера. Ще нощуваме при местно семейство в юрти.

Ден 6 Тсаган Сувага (Бялата Ступа)

Днес продължаваме пътешествието ни през пустинята Гоби на път към Тсаган Сувага или така наречената Бялата Ступа, една много красива част от пустинята. Това е огромен скален масив, чиито източен склон от далече наподобява руини на стар град. Бялата Ступа е на около 10 милиона години с характерни оцветявания на различните скални слоеве. Мястото е известно и с едни от най-добрите локации за фотография на пустинята Гоби…от тук тя изглежда фантастично (повечето известни фотографии на пустинята са от това място). Наоколо ще имаме възможност да наблюдаваме камили, газели, а също и някои редки видове разстения и животни. Отново ще гостуваме на местни номади, при кото ще отседнем в юрти.

Ден 7 Националният Парк Терелж

Днес ще пътуваме към Националния Парк Терелж. По пътя ще спрем до свещенното място за поклонения Ovoo (каменни формации), местност “Орела”, Пещерата на 100-те лами и “Скалата на костенурките”. Ще имаме време и за езда на коне в района.

Днес още ще имаме и малък пешеходен преход до Манастира Ариабал. От върха се разкрива прекрасна панорама към целия Национален Парк. Ще останем по-дълго време тук, за да се насладим на залеза. Вечерта ще отседнем при местно семейство с нощувка в юрти.

Ден 8 Връщане в Улан Батор

Днес се отправяме бавно към Улан Батор. Вечерта ще отседнем в хотела, в който бяхме в началото на пътуването. Нощувка в хотел.

Ден 9 Улан Батор – разходки из града и посещение на основните забележителности

Днешният ден е посветен на града. Улан Батор е столица на Монголия, разположен на река Тул, приток на Селенга, в полите на планината Богдо Ул. Основан през 1639 г. като будистки манастир, град Урга се развива като търговски център на пътя на чая между Русия и Китай.

Когато е обявен за столица на новата Монголска народна република през 1924 год., градът е преименуван на Улан Батор (“червен герой” на монголски език), в чест на Сухе Батор, участник в установяването на комунистическия режим в Монголия. Неговата статуя стои в центъра на монголската столица.

В града може да посетим природо-историческия музей, мавзолеят на Сухе Батор, манастира Гандантегченлин с 25-метрова статуя на Мигджид Янраисиг, както и Зимния дворец на Богд хан. Нощувка в хотел.

Ден 10 Днес отпътуваме от страната

Обратен полет към София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА