КОЛЕДНИТЕ ПАЗАРИ В БЕРЛИН, ПРАГА И ВИЕНА ЗА ЕДИН ДЪЛЪГ УИКЕНД

Идеята на тази програма е да обиколим коледните пазари в 3 европейски столици – Берлин, Прага и Виена в рамките на един по-дълъг уикенд. Разбира се ще разгледаме градовете, ще посетим известни и по-неизвестни местенца. Ще се наслаждаваме на коледната атмосфера с греяно вино, кафе или хубави манджи. Летим с България Еър до Берлин и Райън Еър от Виена на връщане. Между столиците ползваме удобните влакове, които тръгват и пристигат на ценралните гари, разположени в центровете на градовете. Хотелчетата са 3 звезди, централно разположени, така че да са удобни за разходките по пазарите и забележителностите. Освен пазарите за всеки от градовете ще има по една опознавателна разходка по основни забележителности, а също и такава до някои по-малко известни места. Тези разходки нямат точно определен предварителен маршрут и списък с обекти. Предложение ще бъде направено предишния ден и който желае може да се включи. Идеята е да бъдем максимално флексибилни, така че всеки да може да прекара възможно най- приятно времето си, съобразено с личните предпочитания.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основанiе за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

Първи вариант – изготвяне на пакет за пътуването – ние уреждаме всичко, включително резервациите и заплащането им (предпочитан от клиентите, тъй като тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи)

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване и други. Цената на самолетните билети се предлага отделно и не е част от общата пакетна цена. След като ние сме готови с пакета и крайната му цена, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Ако програмата се осъществи, услугата по изготвяне на пакета е безплатна за вас. Ако по някакви причини програмата не се осъществи (*), се удържат 5% от стойността на пакета (без самолетните билети) или не по-малко от 70 евро. Така например ако общата стойност на програмата (без значение колко човека участват) е 1500 евро, заплащането към нас в случай на неосъществяане ще бъде 75 евро.

(*) Ние предлагаме няколко вида застраховки, които биха могли да минимизират загубата на средства при непредвидени обстоятелства. Прочетете повече в секцията “Застраховки”.

Втори вариант – изготвяне на подробна логистична програма от нас. Вие правите сами резервациите си и плащанията за тях

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден (например ако пътуването е 6 дни, цената на тази наша услуга ще бъде 180 лева). Тази сума се заплаща преди да е започнала работата по изготвяне на логистичната програма

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

Програма

Ден 1 Пътуване към Берлин, Германия

Днес ползваме ранния полет на България Еър София – Берлин. Следва трансфер към хотела и кратка почивка. След това се впускаме да разглеждаме Коледните пазари.

Коледните пазари в Берлин са над 13. Преди пътуването ще получите конкретна информация за всеки един от тях с местоположение, работно време и други. Ние разбира се ще идем групово поне на два, които ще изберем заедно. По-долу са дадени само два примера

Коледния пазар до двореца Шарлотенбург има уникално местоположение точно срещу двореца Шарлотенбург. Около 250 продавачи излагат и продават традиционни коледни стоки. Ще хапваме от немския сладкиш щолен, бисквитите Шпритс и много други. Няма да пропуснем и коледните наденички, гряното вино и бирата!

Коледният пазар  до Гендарменмаркт  (Gendarmenmarkt) е един от най-красивите в града, разположен между Френската и Немската Църкви.

Пазарът предлага широка гама от ръчно изработени предмети, коледни храни и забавления. В голямата палатка на занаятите посетителите могат да наблюдават как работят дърворезбари, майстори на колани, шивачи, майстори на гребени и други занаятчии. Има също арт пазар, където художници, фотографи, каменоделци и други аристи показват своите произведения. Като цяло пазарът е по-разнообразен от този до Шарлотенбург, с повече атракции, като джаз и класически концерти и други. Нощувка в хотел в Берлин.

Ден 2 Берлин – Прага с влак

След закуската в хотела се качваме на влака за Прага. Ще пътуваме около 4 часа през едни от най-красивите планински райони на Германия и Чехия – саксонска Швейцария (откъм немската страна) и Бохемска Швейцария (откъм Чешка страна). Пристигаме в Прага по обяд, след което се настаняваме в хотела. Следват първи разходки из чешката столица. По желание може още днес да идем до някои от коледните пазари.

Коледният пазар в стария град на Прага е най-големия в Чехия и един от най-красивите в Европа. Пазарът се състои от десетки дървени сергии и къщички, в които търговците предлагат типични коледни стоки и аксесоари като традиционни чешки стъклени топки, изделия от скъпоценни камъни, ръчно бродирани покривки, дървени играчки и много други неща. Ще опитваме разбира се от греяното вино, чешките коледни бисквитки, люти печени кестени, меденки или типични чешки колбаси на скара, полети обилно с бира. В града има още около 4 или 5 коледни пазари, повечето в централните части, които по желание също може да обиколим. Нощувка в хотел в Прага.

Ден 3 Още от Прага; с влак до Виена

Днес продължаваме с коледните пазари в Прага до обяд. По обяд отиваме на гарата, за да хванем влака за Виена. Ще пътуваме около 4 часа и ще бъдем в австрийската столица късния следобед. Настаняваме се в хотела, след което тръгваме на вечерна обиколка из коледните пазари.

Виена е градът с може би едни от най-красивите и атрактивни коледни пазари не само в Европа, но и в света. Един от най-известните е традиционната „Виенска магия на Адвента“, която превръща площада пред кметството в приказно коледно селце. Коледни подаръци, сладкиши и традиционното греяно вино с вурстчетата и всичко останало ще го има тук в изобилие. Нощувка в хотел във Виена.

Ден 4 Виена

Днес целият ден е посветен на Виена. Освен коледните пазари, които ще обикаляме, ще направим и една опознавателна разходка из основните забележителности на града. Нощувка в хотел във Виена.

Ден 5 Полет към София

След закуската в хотела ще имаме бавно кафе или кратка разходка, след което отиваме на летището за обедния полет обратно към София.

Photo by Stefan Widua on Unsplash

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА