ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ЛИВАН

Почти пълната обиколка на Ливан включва посещения на най-важните природни и културно-исторически забележителности на страната. Спим в хубав хотел в центъра на Бейрут, от където правим еднодневни екскузии до местата. Започваме от Бейрут, където ще се разходим из някои от по-интересните квартали – Хамра със своите студенти, центърът на Бейрут, наричан в миналото “Париж на Близкия Изток”, квартала Боурж Хаммоид или малката Армения и бохемския квартал Геммайзех. 

Един ден сме отделили на пещерата Джейта и град Библос, един от най-старите постоянно обитавани градове в света (ЮНЕСКО). Друг ден сме посветили на храмовия комплекс Баалбек с неговите най-големи и най-запазени римски храмове – Храмът на Вакх и Храмът на Юпитер (ЮНЕСКО). Продължаваме към Сидон с неговия Морски замък, построен от кръстоносците, Храмът Ешмон и странната Голяма  джамия край морето. Следва Тире със своите чисти плажове. Тук ще разгледаме археологическия комплекс Ал Бас с римския хиподрум, Руините на горещия извор в християнския квартал, Фарът и скалистия бряг с руините на старо финикийско пристанище – Ал Гамал. Един ден сме отделили на символа на Ливан – кедровите горички, където ще имаме лек пешеходен преход. Прибираме се обратно в България през Истанбул.

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 2-9 септември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 5 или 7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 780 евро/човек (при група от 7 човека); 850 евро/човек за група от 5 човека;

Цената включва: български водач; местен бус с шофьор; трансфери от/до летището в Бейрут; 7 нощувки в хубав хотел три звезди с центъра на Бейрут в стаи по двама с включена закуска; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf)

Цената не включва: самолетните билети София – Бейрут – София (*); обяди и вечери; входни билети за забележителности и музеи; допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети/полети

Първи най-удобен вариант с полети от София с Турските авиолинии

Отиване:
София 09.55 – Истанбул 11.25;
Истанбул 12.50 – Бейрут 14.45;

Връщане:
Бейрут 09.10 – Истанбул 11.10;
Истанбул 13.30 – София 14.50;

Цена: 447 евро/човек. В момента на резервацията цените може да са различни.

Втори вариант с ниско-тарифната авиокомпания Пегасус Еър за полетите Истанбул – Бейрут – Истанбул

Истанбул (Сабиха Гьокчен) 21.25 – Бейрут 23.10; Цена 106 евро/човек;

Бейрут 04.50 – Истанбул (Сабиха Гьокчен) 05.55; Цена 87 евро/човек;

До Истанбул (Сабиха Гьокчен) може да се стигне както с автобус от България, така и с полетите на Турските авиолинии. В този случай ще имате допълнителен трансфер между двете летища в Истанбул.

Когато се калкулират всички разходи, този вариант излиза със същата или почти същата цена като предложението на Турските авиолинии, така че ако не смятате да пътувате отделно до Истанбул, този вариант не е по-изгоден.

Виза за Ливан се получава на летището при пристигане и към момента е безплатна.

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Полет до Бейрут

Днес летим от София до Бейрут. Имаме трансфер към хотела в центъра на града. Следват почивка и вечерна разходка. 

Ден 1
Ден 2

Бейрут

Днес ще се разхождаме из града. Всеки квартал има свой различен облик и усещане. Ще се разходим първо из Хамра, където е разположен хотела (и повечето хотели в града). Тук се намира най-престижния университет в Ливан – Американския Университет, поради което районът е пълен със студенти и всичко свързано с тях.

Центърът на Бейрут e наричан в миналото “Париж на Близкия Изток”. Днес – бутиков квартал със скъпи магазини и хубави кафенета.

В града мирно живеят шиити, сунити, католици, православни и разновидностите им, заедно с различни етноси. Поради това ще виждаме много църкви, джамии и други религиозни храмове.

Може да посетим Боурж Хаммоид или малката Армения, основан от оцелелите от арменския геноцид в Турция в началото на миналия век. Това е квартала на уличното изкуство.

Войната в Ливан е приключила през 1990, но много сгради са останали невъзстановени, като символ и напомняне за страшните времена. Ще ги виждаме навсякъде.

Ще посетим и квартала Геммайзех, смятан за един от хубавите и много живи квартали на Бейрут, известен с баровете, ресторантите и като цяло с бохемската си визия и усещане. Това е може би “най-европейската” част на Бейрут. Нощувка в хотела.

Ден 2
Ден 3

Пещарата Джейта и град Библос

След закуската в хотела се качваме на буса само за нас и се отправяме към пещерата Джейта. Намира се в долината Нар Ел-Калб на 18 км северно от Бейрут. Целият парк наоколо заедно с пещерата са едно от най-интересните природни забележителности в Близкия Изток.

Пещерата е открита през 1836 г. от американски мисионер. В долната пещера (температура 16 °) има река, дълга 7,800 м. Има лодки, които могат да се ползват. Горната пещера (температура 20°) е също внушителна със своите огромни каменни гъби и други каменни формации. Дължината на галериите е 2,200 м. Целият комплекс ще разгледаме за около 2-3 часа. Цена: 18,000 LBP (около 10 долара).

Следващата спирка днес е град Библос, за който се смята че е непрекъснато обитаван от 5000 г. пр., което от своя страна го прави един от най-старите постоянно обитавани градове в света (ЮНЕСКО). В града ще разгледаме археологическия комплекс, който включва няколко обекта – Аин Ел Малик или Кралския извор, Храм на 2,700 години, Храмът на Обелиските (1600-1200 преди Христа), некрополи и Римски театър. Самият град има хубаво пристанище, заобиколен е от планини и като цяло е много живописен. Остатъкът от деня ще прекараме тук, за да разгледаме бавно и на спокойствие всички интересни места наоколо. Вечерта се прибираме с буса в хотела в Бейрут.

Ден 3
Ден 4

Баалбек

Днес целият ден ще бъде посветен на Баалбек, град разположен в ливанската долина Бекаа, на около 85 км североизточно от Бейрут. В гръцко и римско време Баалбек е бил известен като Хелиополис. В града ще разгледаме храмовия комплекс Баалбек, който включва два от най-големите и най-запазени римски храмове – Храмът на Вакх и Храмът на Юпитер. Той е вписан през 1984 г. като обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Мястото е голямо и с богата история, поради което ще му отделим цял един ден. Вечерта се връщаме с буса обратно в хотела в Бейрут.

Ден 4
Ден 5

Сидон – Тире

След закуската в хотела тръгваме към района на градовете Сидон и Тире, на около 30 км от Бейрут.

Сидон е гръцкото име („риболов“) на древния финикийски пристанищен град Сидония (или Сайда) в днешен Ливан. Заедно с град Тире, Сидон е бил най-мощния град-държава на древна Финикия. Тук за първи път се произвежда лилавото багрило или кралския цвят. Районът на Сидон е бил обитаван още през 4000 г. пр.н.е., а през 8-ми век Омир пише за умението на сидонците да произвеждат стъкло. Заедно с лилавото багрило, производството на стъкло е допринесло значително за богатството и просперитета на Сидон.

В Сидон ще видим Морския замък – основната атракция на града. Построен от кръстоносците, мястото предлага прекрасни гледки към града и пристанището. Храмът Ешмон – руините на храма на финикийския Бог на изцелението. Голямата джамия – интересна и малко странно изглеждаща джамия, разположена край морето.

Продължаваме към град Тире (Tyre), особено забележителен със своите чисти плажове (за разлика от тези в Сидон), както и с останките и руините от римската епоха. Разположен на полуостров, той е най-големият град в южната част на страната след Сидон.

Археологическият обект Ал Бас е най-известната атракция, с най-големия и най-добре запазен римски хиподрум. Тук също ще видим голям некропол (с няколкостотин добре запазени саркофази), непокътнат римски път, акведукт и монументална арка. 

Руините на горещия извор се намират в християнския квартал – много добре запазени римски останки, за щастие оцелели от израелските бомбардировки по време на войната.

Фарът, разположен на северозападния край на полуострова, е красиво и тихо място, където ще се насладим на прекрасните гледки към морето. 

Ал Гамал е скалист плаж в югозападния край на полуострова, където могат да се видят руините на старо финикийско пристанище. Ако остане време може да поплуваме тук защото мястото изглежда като древен басейн, издълбан в скала, с дълбочина 1 метър и размери 30 х 20 метра.

С буса се връщаме обратно в Бейрут и хотела. 

Ден 5
Ден 6

Божествените кедри

След закуската в хотела се отправяме към едно уникално място в Ливан, където все още са запазени кедрите – величествените дървета, символ на страната. Една огромна част от кедровите гори са изсечени за съжаление. Останали са съвсем малко места, където те все още растат и тук е именно едно такова място. Ще имаме лек трекинг през кедровата гора, ще се наслаждаваме на красивата природа. Може да си организираме и пикник сред природата тук. Един цял ден сме отделили на това място, тъй като е по-отдалечено от Бейрут и второ защото последният ден ще искаме да прекараме сред прекрасните планини и кедрови гори на Ливан. Прибираме се с буса обратно в Бейрут и хотела.

Ден 6
Ден 7

Триполи

След закуската в хотела потегляме към град Триполи, най-големия град в Северен Ливан  и негова стара столица. Старият град няма укрепления, но масивните къщи с тесните улички между тях са нарочно така конструирани, че да пазят жителите му от силните ветрове и жежкото слънце. Това специално разположение и градоустройство е имало за цел да затруднява достъпа, ако града се окаже под обсада. Има стари сукове (пазари) и ханове (керван-сараи), хамами (турски бани), цитадели, джамии и медресета. Старият град е пълен със стари и по-нови магазинчета и работилници на кожари, сапунарници и шивачи в тесните улички. Градът е известен с производството на сапун, медни и месингови тави, гравирани дървени кутии, мебели и ориенталски сладкиши.

По желание може да отидем до Природен резерват “Палмови острови”, на около 30 минути с лодка от Триполи. Трите малки острова са обявени за природен резерват през 1992 г., заради редките птици, които го обитават, както и заради това, че мястото е любимо за морските костенурки, които снасят яйцата си тук. Вечерта се връщаме в хотела в Бейрут.

Ден 7
Ден 8

Полет към Истанбул и София

Днес имаме трансфер към летището в Бейрут, от където ще летим първо към Истанбул, а след това към София. 

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА