ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА МАРОКО

Идеята на това пътуване е да направим една почти пълна обиколка на Мароко с включени най-интересните места в страната. Летим в рамките на ден с ниско-тарифни авиолинии до Маракеш на отиване и от Танжер в северно Мароко на връщане. Пътуваме с малка група от 6 човека, ползваме малък удобен бус само за нас, спираме където искаме и прекарваме колкото време желаем по местата. Първо разглеждаме подробно Маракеш, след което се отправяме към Казабланка, най-големия град в Мароко. От там продължаваме към столицата Рабат и Фес. Един ден сме отделили на руините от римско време във Волубилис и на Медината в Мекнес. Продължаваме през планините на север към синия град Шефшауен, който ще разгледаме подробно преди да пристигнем в Танжер. Един цял ден сме отделили на този екзотичен град, като сме включили специална разходка по местата, свързани с творците от битническото поколение. Летим към София от Танжер.

КРАТКО ОПИСАНИЕ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати 

Период на пътуване: пролет/есен; 

Дати: 15-22 септември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. 

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 4/5 до максимално 6/7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания.

Цена: 695 евро на човек ( за група 6 човека); 

Цената включва: български водач; транспорт с малък климатизиран бус; 7 нощувки в малки хотелчета тип B&B в стаи по двама човека с баня/тоалетна с включени закуски (*); Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (Повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf ).

Цената не включва: самолетни билети по маршрута София – Маракеш на отиване и Танжер – София на връщане (**); трансферите от/до летищата в Маракеш и Танжер (малки суми, които ще платим на място); обяди и вечери; входни билети за забележителности (само на няколко места има входни такси и те не са скъпи), допълнителни застраховки (***); разходи от личен характер. 

(*) Хотелчетата са малки, удобни с всички необходими неща, но не са луксозни.

(**) Полети и самолетни билети:

Отиване:

УизЕър София 06.20 – Мадрид 09.10; Цена 216 лева/човек; 

Райън Еър Мадрид 21.30 – Маракеш 22.35; Цена 20.69 евро/човек;

Връщане:

Двата полета са на Райънеър: Танжер 07.30 – Мадрид 09.55; Цена 197 дирхама (около 18 евро/човек);  

Мадрид 20.15 – София 00.35; Цена 47 евро/човек;

Обща цена към днешна дата (края на април 2021): около 194 евро/човек;

Всички цени са без включен чекиран багаж и без такса за издаване на билета/бордните карти (5 евро на билет). След сформиране на групата ще бъдат предложени и други полетни варианти, като ще изберем най-изгодните и удобни към момента. Финалната цена ще бъде калкулирана в зависимост от желанието за чекиран багаж.

(***) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Маракеш

Днес летим за Маракеш, Мароко (виж разписанието). Ще пристигнем късно вечерта, следва трансфер до хотела и нощувка. Към датата на пътуването е възможно да има по-изгодни или по-удобни полетни връзки, като в този случай ще се нагоди и програмата за този ден. Нощувка в Маракеш.

Ден 1
Ден 2

Маракеш

Днешният ден е посветен изцяло на Маракеш. Ще се разходим из площада Джамаа Ел Фна, ще навлезем по-дълбоко в Медината (старата част), за да се полутаме из лабиринта от алеи с множество работилнички, малки кафенета и всевъзможи търговци. 

Може да се отбием през музея на фотографията, разположен в стара къща – малък, но учудващо богат музей, където ще разгледаме богатата колекция фотографии от Мароко и Маракеш. На покрива има разкошно кафене с прекрасна панорама към града.

По желание може да посетим градините Мажорел – великолепно, спокойно и екзотично кътче с богата колекция растения, особено кактуси. В рамките на градината има хубав музей посветен на берберската култура и традиции, както и приятно ресторантче. 

Вечерта отиваме пак до Джамаа Ел Фна в центъра на Маракеш, където атмосферата изцяло се сменя. Като гъби изникват малки ресторантчета, навсякъде се носи мирис на вкусни манджи и екзотични ухания. По това време започват и уличните представления на укротителите на змии, гълтачите на саби и разказвачите на истории. Пазарът става още по-шумен и разнообразен по това време на деннощието. Нощувка в хотел в Маракеш.

Ден 2
Ден 3

Маракеш – Казабланка (около 240 км)

След закуската тръгваме с нашия бус към Казабланка на брега на тихия океан. Разстоянието от около 240 км ще минем за няколко часа, защото по пътя ще спираме за разходки, снимки и мотане. Пътуваме бавно, без да бързаме. След като се настаним в хотела по обяд, ще тръгнем по крайбрежния булевард за разходка. 

Ще видим джамията на крал Хасан II, най-голямата в Мароко и третата по големина в света с най-високото минаре в света. Това е една от двете основни джамии в Мароко, отворени за немюсюлмани. 

Ще се разходим из старата Медина (стария град). Тя е доста по-малка от тези в Маракеш и Фес. 

Ще се помотаме из квартала до океана с вид на леко западнал курорт, но всъщност много живописен. Има разбира се нови хотели, ресторантчета…целият крайбрежен булевард е доста приятно място за мотане и хапване. Вечерта – почивка и нощувка в хотел.  

Ден 3
Ден 4

Казабланка – Рабат (78 км) – Фес (около 210 км)

След закуската в хотела се качваме отново на нашия бус и се отправяме към Рабат, столицата на Мароко. 

Името на града означава “Укрепено Място” и идва от живописната средновековна цитадела на крепостта Алмохадан, където ще е първата ни спирка в града. Около крепостта е разположен може би най-хубавия жилищен район на маракоанската столица с прекрасни гледки към океана и прохладни андалуски градини в единия му край. Разбира се ще се разходим наоколо. Преди градините има едно приятно кафене, където ще си починем, преди да продъжим към Кулата Хасан и Кралският мавзолей  с Кралската гвардия.

Разбира се ще се мотаме из старата Медина с  малките улички и пазари (сукове). По-късно следобед се отправяме към Фес. Ще минем около 200-та км бавно с много спирки за снимки и хапване. Пристигаме във Фес вечерта. Нощувка в хотел. 

Ден 4
Ден 5

Фес, Волубилис и Мекнес  (общо около 12о км отиване и връщане)

След закуската вхотела тръгваме из Медината на Фес, може би най-автентичния имперски град в Мароко със запазени почти напълно две стари части, по-голямата от които е Фес Ел Бали. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и се смята за едно от най-големите места в света без автомобили. Тук ще видим Ал Карауин – най-старото непрекъснато функциониращо медресе в света, основано през 859 г. Ще се разхождаме бавно из древния град, ще пием чай и ще се наслаждаваме на една истинска  ориенталска приказка. 

По обяд с нашия бус отиваме до Волубилис и Мекнес. 

Древният град Волубилис е разположен в подножието на Атласките планини, заобиколен от маслинови и бадемови дървета. Най-близкият съвременен град е Мулай Идрис. От 1997 г. Волубилис е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Първоначално това място е било картагенско селище, основано през 3 век пр.н.е. Римляните пристигат тук около 25 г. пр. Н. Е. и превръщат селището в богат град. Процъфтяващият период на Волубилис започва по времето на управлението на Юба II, берберски принц, назначен от римския император Август за владетел на региона. Ще се разходим подробно сред римските останки.

Продължаваме към Мекнес, стар имперски град, не по-малко красив и интересен от останалите подобни в Мароко, но сякаш често пренебрегван и не толкова често посещаван. Има стар град (Медина) и Нов град. Ние ще се разходим разбира се из Медината. Ще се отбием до големите порти Баб Ел Мансур. Завършени през 1732 г., портите са впечатляващи не само със своите размери, но и с оригиналните зелени и бели керемиди, мраморни колони и надписи от Корана по върха.

Може също да посетим Музея Дар Джамай, разположен в стария дворец, построен в края на деветнадесети век. Мястото е много красиво, изящна архитектура, хубави колекции от керамика, бижута, костюми и месингови изделия. 

Може да посетим също Мавзолея на Мулай Исмаил – богато украсената гробница на човека, дал на Мекнес неговия имперски статут. Ще вечеряме в някое хубаво ресторантче в стария град, след което се прибираме в хотела във Фес.

Ден 5
Ден 6

Фес – Шефшауен (210 км) – Танжер (още около 112 км)

След закуската в хотела отново се качваме на нашия бус. Тръгваме към Шефшауен – синият град. Тук спираме разбира се в Медината, която е известна със синьо боядисаните къщи. Градът наистина е приказно син, както се вижда на всички фотографии от това място. Интересно е, че първи евреите започнали оцветяването на града.

Близко до Медината е водопада Рас Ел Маа, където местните обичат да се срещат, да се разхлаждат, да си приказват и да перат (включително килими в слънчеви неделни дни). Ще се отбием до руините на старата джамия Бузафар, която се намира на хълма зад водопада. Изгледа към Медината от тук е прекрасен.  

Разбира се и тук има Казба. Отвън е интерсна, но отвъре няма какво толкова да се види. Основно ще се мотаме из стария град, между оцветените къщи. По обяд ще хапнем някъде преди да продължим към Танжер. По пътя отново ще спираме за снимки, хапване, кафета и прочие забавления. Вечерта пристигаме в Танжер, почивка и нощувка в хотела.

Ден 6
Ден 7

Танжер

Днес целият ден е посветен на Танжер, за мен може би най-интересния град в Мароко. Тук има всичко – стар град, интересна история, красиви гледки, плажове, стари кафенета и най-вече духът на едни от най-изявените представители на битническото поколение писатели и творци. Ще имаме специална разходка из местата, свързани с битниците – кафенета, книжарници, хотели. Повече може да прочетете в специалната ми статия за този град – http://thousandvoyages.com/tanjierstory/ 

Нощувка в града.

Ден 7
Ден 8

Полети към София

Днес летим към Мадрид и София (виж разписанието).

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА