ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ – ОТ АМАЗОНИЯ ДО ПУСТИНЯТА ТАТАКОА И ЕЛ ДОРАДО

   

Това пътешествие из Колумбия ще ни отведе до амазонската джунгла, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца в тази огромна страна. Започваме от Богота, столицата на Колумбия. Един може да посетим Националния Парк Чингаза (Chingaza), за да се разходим през уникалната екосистема „парамо“ – тропическа тундра (съчетание на 3,000 метра надморска височина с тропически климат), която може да бъде видяна само още в 5 държави в света. Продължаваме с вътрешен полет към град Летисия, най-южния град в Колумбия и изходен пънкт за изследване на поречието на река Амазонка. Градът има квартали, които са в Колумбия, Перу и Бразилия, като движението вътре е свободно между трите държави. Три дни ще изследваме Амазония в горното й течения с лодки и пешеходни преходи в джунглада. Ще плуваме с розовите делфини, ще ловим пирани с въдица, ще отседнем в хубаво дървено хотелче на самия бряг на реката. Връщаме се в Богота, от където с джип само за нашата група ще пътуваме на юг до градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята Татакоа, втората по големина пустиня в Колумбия. Един ден сме отделили на пустинята, където ще имаме леки пешеходни преходи в каньоните, с които това място е известно. Връщаме се отново в Богота, където приключва основната част от програмата (10 дни). По желание на групата, може да останем още 2 дни (общо 12 дни), за да стигнем до Вила Де Лейва (Villa de Leyva), единственото градче с напълно запазена колониална архитектура в Колумбия. В тези допълнителни дни ще посетим и подземната солна катедрала Зипакира (Zipaquira) и Лагуната Гуатавия (Guatavita). Златото, уникална природа, космологията на древните хора живели по тези места – Муиска, много история и уникалната природа около лагуната са причините накратко да посетим тези места. Летим обратно за София от столицата Богота. 

 

 

Дати: 9-21 януари 2021;

Продължителност: 12 нощувки/13 дни;

Група: 5 или 7  човека;

Цена: 1,595 евро/човек (при група от 7 човека); 1,745 евро/човек (при група от 5 човека) или оскъпяването е със 150 евро/човек при по-малката група;

Цената включва: 

Водачи: Български водач и отделни водачи по местата описани в програмата;

Хотели: Общо 12 нощувки (основната програма) както следва: 7 нощувки в хубаво малко хотелче в Богота в стаи с две легла и баня/тоалетна в стаята (Снимки: http://thousandvoyages.com/galleries/хотел-богота/ ); 2 нощувки в дървено еко-хотелче в амазонската джунгла по двама човека в стая и с общи бани и тоалетни в коридора; 2 нощувки в малко хотелче в близост до пустинята в стаи по двама и бани/тоалетни в стаята; 1 нощувка в историческия център на градчето Вила Де Лейва в уникално хотелче по двама човека в стая с баня/тоалетна; 

Храна: Всички закуски, както и една част от обядите/вечерите са включени в общата цена. Вижте ден по ден в програмата какво е включено като храна в общата цена.

Транспорт/вътрешни полети: Всички трансфери в Колумбия с бус/джип, включително от/до летищата; вътрешни полети Богота-Летисия-Богота;

Такси: Всички такси за посещение на амазонската джунгла и пустинята;

Застраховка: Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 евро; Още един вид местна застраховка;

Цената не включва: 

Самолетни билети (*) София – Богота – София; храненията, които не са включени към общата цена (вижте програмата); разходи от личен характер; застраховка “Отмяна на пътуването” или друг вид застраховка.

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(*) Самолетни билети/полети с Луфтханза

1) Основната програма: 

Отиване:
София 07.00 – Франкфурт 08.35;
Франкфурт 10.40 – Богота 17.00;

Връщане:
Богота 18.50 – Франкфурт 13.40 (+1);
Франкфурт 19.50 – София 23.00;

Цена: 597 евро/човек в двете посоки + 5 евро такса за издаване на билета или общо 602 евро/човек (в момента на резервацията цената може да е различна).

Обща цена:

В случай на група от 7 човека: 2,197 евро/човек (1,595 за програмата в Колумбия + 602 евро за самолетен билет);

В случай на група от 5 човека: 2,347 евро/човек (1,745 евро за програмата в Колумбия + 602 евро за самолетен билет)

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какви грижи и мерки ще вземете за опазване на здравето на хората по време на пътуването?

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance . Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързан с епидемията от Ковид-19.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас! Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Богота, столицата на Колумбия

Днес пристигаме в Богота. Следва трансфер и настаняване в хотела, който се накира в историческия център на града. Вечерта ще излезем за вечеря някъде наблизо, след което почивка и сън в хотелчето.

Включени в общата цена хранения: Днес няма включени хранения

 

Ден 1
Ден 2

Богота

Днес разглеждаме Богота, столицата на Колумбия. Градът е много живописен, така че една значителна част от времето ще се разхождаме из централната историческа част и района Канделария (Candelaria), където са съсредоточени най-интересните места. Ще се мотаме бавно с чести спирки за кафе или хапване на местни деликатеси. Столицата на Колумбия има богата история и е известна със своите музеи. Можете да идем до известния музей на златото или музея на Ботеро.

Ще се разходим по главния площад, площада Боливар с правителствените учреждения и многото улични търговци и художници. Може също да се качим с лифта до хълма Монсерат (Monserrate), за да се насладим на невероятна гледка към града. Както правим с други наши пътувания, програмата за града ще съставим в зависимост от желанията на участниците. Нощувка в хотел.

 

Ден 2
Ден 3

Ден 3 Богота или еднодневна екскурзия до Националния Парк Чингаза (Chingaza)

Днес по желание може или да продължим да изследваме Богота или да си направим еднодневна екскурзия до едно изключително уникално място, на около час и половина път с кола от Богота – Националния Парк Чингаза (Chingaza). Цената на тази еднодневна екскурзия не е включена в общата цена. За група от 5 човека цената е 60 евро/човек, а за група от 7 човека е 47 евро/човек.

Националния Парк Чингаза (Chingaza) е основан, за да опази уникална екосистема, която може да бъде намерена само още в 5 държави в света. Тази екосистема се нарича „парамо“ и най-добре може да бъде описана като тропическа тундра. За да съществува тази екосистема, тя се нуждае от най-малко 3,000 метра надморска височина и тропическа среда. Растителността е уникална с това, че се е развила във форми които й помагат да абсорбира колкото се може повече влажност и течности от преминаващите облаци. Тази вода преминава през корените на тези растения и по този начин се създават малки реки с прясна вода, които се спускат по планините.

В Парка има няколко туристически пътеки, които ще ни позволят да се разходим до най-интересните и панорамни места, с прекрасна гледка към планините и езерата. При късмет може да видим мечка (специален вид, който се среща в Андите), ендемичните птици и други представители на уникалната фауна на Парка.

Ще тръгнем рано сутринта (около 7.00) с нашия бус и ще пътуваме около час и половина. По пътя ще спрем в малка гостилница за да хапнем от едни местни малки питки пълни със сирене (арепи) + кафе разбира се. 

На входа на парка ще ни очаква местен водач, който е от региона т.е добре запознат  с типичната флора и фауна, традициите на местните жители, които обитават района.

Ще се разхождаме по пътеките около 3 часа (или колкото пожелаем). Ще стигнем до лагуната Буитраго (Laguna de Buitrago). Още малко разходка наоколо, топла напитка някъде наблизо, след което следобеда отиваме до изхода на Парка, където ще ни чака буса.

 

Ден 3
Ден 4

Още малко Богота; Полет до град Летисия в Амазония

След закуската в хотела, продължаваме с разходките в града. Следва трансфер до летището и около 2 часов полет на юг към Амазонската джунгла. Кацаме на летището в Летисия около 5 следобед. Следва трансфер към хотела и почивка.

Летисия е разположен на северния бряг на река Амазонка. Това е столицата на щата Амазонас, най-южният град на Колумбия и единственото му голямо пристанище на реката. Летисия е малък (42,000 жители) доста интересен град, който е разположен на три граници и включва райони, които са в Колумбия, Бразилия  и Перу. Хората се движат в града, пресичайки невидимите граници свободно. Така например, ако идем до градския район Табатинга, всъщност ще сме вече в Бразилия, същото важи и за острова Санта Роса в Амазонка (част ог града), който е част от Перу. Това е единственият град в околността, който обслужва огромната територия по горното течения на Амазонка.

Включени в общата цена хранения: Закуска

 

Ден 4
Ден 5

Амазония

Днес започваме нашето пътешествие из Амазонската джунгла. С корабче се спускаме от пристанището на Летисия надолу по течението на Амазонка и нейния приток река Джавари, като ще изминем около 75 км. Пристигаме в малко хотелче тип еко-хижа, изградено изцяло от дърво. Тук ще прекараме две нощи и ще се храним през цялото време. Еко-хотелчето е на самият бряг на Амазонка. Стаите са за по двама човека, с тоалетни и бани в коридора. Има вентилатори в стаите, мрежи против комари за всеки. Електирчество има по няколко часа на ден. Следват настаняване, почивка и обяд. 

Следобед се качваме на лодки, за да изследвме сливането на двете реки Амазонка и Джавари. Ще търсим розови и сиви делфини, които обикновено се събират тук. Може даже да поплуваме с тях, ако имаме късмет. Тук ще посрещнем залеза.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд и вечеря

Снимка на хотелчето

 

Ден 5
Ден 6

Още Амазония

След закуската в хотела се качваме на лодките, като идеята днес е да се движим близо до брега наблюдавайки животните и растенията в джунглата. В един момент ще слезем и ще продължим пеш през джунглата. Ще имаме специален водач, който ще ни разказва за растенията, животните и всичко друго интересно свързано с амазонската гора. Ще видим най-големите лилии в света (Виктория Регия), растящи в езерото Мараджа. Ще наблюдаваме множество екзотични птици, каймани, маймуни, ленивци и други диви животни!

Вечерта ще имаме специална разходка покрай реката, за да наблюдаваме нощния амазонски живот. Кайманите наприемр са по-активни нощем, както и множество друг животни. Следват приятна вечер на брега на реката в хотелчето, вечеря и почивка. 

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд и вечеря

 

Ден 6
Ден 7

Още Амазония и обратно към Богота

Започваме деня отново с разходка с лодки по реката, като идеята днес е да тръгнем много рано, за да видим джунглата в ранните часове при изгрев слънце.  Местният ни водач ще ни е приготвил въдици, за да ловим червена пирана.

След обяд ще се върнем със скоростна лодка обратно до Летисия, за да можете да хванем вечерния полет към Богота. Следва трансфер и настаняване отново в хотелчето в Богота.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд

 

Ден 7
Ден 8

През планините към пустинята Татакоа

След закуската в хотела се качваме на нашия бус за 7 часовото пътуване към пустинята Татакоа. Оставили сме целият ден за бавно пътуване с буса, защото ще спираме често за снимки, почивки и хапване по изключително живопсния път. Вечерта пристигаме в градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята. Тук отсядаме в наскоро реновирано малко хотелче  в стаи с бани и тоалетни и басейн, където ще отморим след дългото пътуване днес. Вечеря нощувка и закуска.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Татакоа или “Долината на скръбта”, както е наречена през 1538 г. от конквистадора Гонсало Хименес де Кесада, не е просто пустиня, а тропическа суха гора. В миналото тук е било по-влажно, със земя покрита с цветя и дървета. Постепенно засушаването се засило, превръщайки мястото в пустиня. Тук няма дюни, а скали и особено живописни каньони. Пустинята Татакоа е втората по големина в Колумбия след тази на полуостров Гуаджира. Заема повече от 330 квадратни километра. Известна е с неземно красивите си пустинни пейзажи и многото вкаменелости, открити тук.

Снимка на хотелчето

 

Ден 8
Ден 9

Пустинята Татакоа

Днешният ден ще изследваме пустинята Татакоа. Ще имаме специален водач, който ще ни вземе от хотелчето и ще ни разхожда цял ден из най-красивите места на пустинята. Ще имаме кратки пешеходни преходи, ще спираме в каньоните, за да снимаме, изобщо днес целият ден е пустинен.

Ако предварително си поръчаме, ще ни приготвят Кабрито – специалното местно ястие, приготвено от козе месо, което ще хапнем в гостилничка в пустинята (не е включено в цената). Следобед се прибираме в хотелчето с басейна. Следва релакс, почивка и разходки из градчето за тези, на които им се ходи още.

Още текст и снимки за тази пустиня може да разгледате тук: https://www.atlasobscura.com/places/the-tatacoa-desert-villavieja-colombia 

Включени в общата цена хранения: Закуска

 

Ден 9
Ден 10

Обратно към Богота 

След закуската в хотела, се качваме на нашия бус за обратния път към Богота. Отново сме отделили един цял ден затова, за да можем спокойно да спираме на красивите места, да снимаме и да си хапваме в ресторантчетата по пътя. Вечерта се прибираме в нашето хотелче в Богота.

 

Ден 10
Ден 11

Вила Де Лейва (Villa de Leyva)

След закуската в хотела отново на буса, за преход от около 3 часа (150 км) до малкото градче Вила Де Лейва (Villa de Leyva), стар колониален град и един от малкото градове в Колумбия, който е запазил цялата си колониална архитектура. Градът е приказен. Идеята е да нощуваме в стария град в малко уютно хотелче, което си е преживяване само по себе си. Ще се изкачим до статуята на Христос на един от хълмовете, за да се насладим на прекрасната атмосфера и красиви гледки към града.

Късния следобед може да идем до Позос Азулес (Pozos Azules) –  парк на около 2 километра извън града, с множество басейнчета с яркосиня минерална вода. Тук може да се къпем в специалните бани (входът е COP 5000, а ползването на баните COP 500). Има места за пикник, така че може да си купим някаква храна от магазина и да хапнем тук на открито.  Вечерта отново в хотелчето, почивка и нощувка.

Включени в общата цена хранения: Закуска

 

Ден 11
Ден 12

Подземната солна катедрала Зипакира (Zipaquira) и Лагуната Гуатавия (Guatavita)

Закусваме бавно в хотелчето, след което се отправяме към Богота. По пътя ще се отбием на две приказни места.

Първото от тях е впечатляващата солна катедрала Зипакира (Zipaquira). Тук се намира едно от най-богатите на сол места в света. Поради това от сол (камъни богати на сол) е изградена и подземната катедрала, чудо на инженерната мисъл и неземна красота. 

След като разгледаме подробно солната катедралата, продължаваме към Лагуната Гуатавия (Guatavita). Това е свещенно място за хората Муиска, древните жители на района. Тук ще разгледаме и ще се насладим на уникалната лагуна, с нейната богата растителност и животински свят. Тук е мястото, където се ражда и придобива известност легендата за Ел Дорадо (на тази легенда е кръстено летището в Богота). Тук ще научим и за уникалната космология и вярванията на древните Муиска и тяхното отношение към лагуната. Златото, уникална природа, древна космология, много история и уникална природа са причините да посетим това място. Ще имаме обяд в хубаво ресторантче (включен към цената). До вечерта ще сме се прибрали в Богота.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд

 

Ден 12
Ден 13

Богота; Обратен полет към България

Днес летим обратно за България

Включени в общата цена хранения: Закуска

 

Ден 13

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА