ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ – ОТ ДИВОТО КАЗАНАРЕ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА ТАТАКОА ДО ЕЛ ДОРАДО (ЗЛАТНИЯ ГРАД)

Това пътешествие из Колумбия ще ни отведе до дивото Казанаре, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца в тази огромна страна. Започваме от Богота, столицата на Колумбия. 

Ще пътуваме към района Казанаре в източната част на Колумбия. Идваме тук заради невероятната дива природа, запазения традиционен начин на живот, малкото туристи и заради удоволствието да сме на едно наистина отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място. 

Връщаме се в Богота, от където с джип само за нашата група ще пътуваме на юг до градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята Татакоа, втората по големина пустиня в Колумбия. Един ден сме отделили на пустинята, където ще имаме леки пешеходни преходи в каньоните, с които това място е известно. 

Продължаваме до Вила Де Лейва, единственото градче с напълно запазена колониална архитектура в Колумбия. Ще посетим подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия. Златото, уникална природа, космологията на древните хора живели по тези места – Муиска, много история и уникалната природа около лагуната са причините накратко да посетим тези места. Летим обратно за София от столицата Богота. 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати; 

Период на пътуване: Пътуването в Колумбия е добре да се прави през сухия период, който е от декември до март. Има още един сух период – от юли до август, който също е подходящ за пътуване.

Дати: 9-20 декември 2021; 2-14 февруари 2022;

Продължтелност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 5-7 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,745 евро/човек (5-7 човека група);

Цената включва: 

Водачи: Български водач и отделни водачи по местата описани в програмата;
Хотели: Общо 11 нощувки както следва: 5 нощувки в хубаво малко хотелче в Богота в стаи с две легла и баня/тоалетна в стаята; 3 нощувки в малки хотелчета в Казанаре по двама човека в стая; 2 нощувки в малко хотелче в близост до пустинята в стаи по двама и бани/тоалетни в стаята; 1 нощувка в историческия център на градчето Вила Де Лейва в уникално хотелче по двама човека в стая с баня/тоалетна; 
Храна: Всички закуски, както и една част от обядите/вечерите са включени в общата цена. Вижте ден по ден в програмата какво е включено като храна в общата цена.
Транспорт: Всички трансфери в Колумбия с бус, включително от/до летищата;
Такси: Всички такси за посещение на природните резервати;
Застраховка: застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf )

Цената не включва: 

Самолетни билети  София – Богота – София (*); храненията, които не са включени към общата цена (вижте програмата); разходи от личен характер; застраховка “Отмяна на пътуването” или друг вид застраховка.

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(*) Самолетни билети/полети с Луфтханза

Отиване:

София 06.50 – Франкфурт 08.25;
Франкфурт 13.10 – Богота 19.30;

Връщане:

Богота 21.20 – Франкфурт 14.35 (+1);
Франкфурт 19.15 – София 22.20;

Цена: 648 евро/човек в двете посоки (в момента на резервацията цената може да е различна).

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Богота, столицата на Колумбия

Днес пристигаме в Богота. Следва трансфер и настаняване в хотела, който се накира в историческия център на града. Вечерта ще излезем за вечеря някъде наблизо, след което почивка и сън в хотелчето.

Включени в общата цена хранения: Днес няма включени хранения

 

Ден 1
Ден 2

Богота

Днес разглеждаме Богота, столицата на Колумбия. Градът е много живописен, така че една значителна част от времето ще се разхождаме из централната историческа част и района Канделария, където са съсредоточени най-интересните места. Ще се мотаме бавно с чести спирки за кафе или хапване на местни деликатеси. Столицата на Колумбия има богата история и е известна със своите музеи. Можете да идем до известния музей на златото или музея на Ботеро.

Ще се разходим по главния площад, площада Боливар с правителствените учреждения и многото улични търговци и художници. Може също да се качим с лифта до хълма Монсерат, за да се насладим на невероятна гледка към града. Както правим с други наши пътувания, програмата за града ще съставим в зависимост от желанията на участниците. Нощувка в хотел.

Включени в общата цена хранения: Закуска.

Ден 2
Ден 3

Към Казанаре

Днес ще пътуваме към района Казанаре в източната част на Колумбия. Идваме тук заради невероятната дива природа, запазения традиционен начин на живот, малкото туристи и заради удоволствието да сме на едно наистна отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място.

Природата е представена от огромни диви савани с изключтително богата тропична флора и фауна. Тези савани започват от подножието на Източните Анди и стигат чак до Венецуела.

Целият регион е с размери приблизително колкото Дания, където живеят около 350 000 души т.е много много природа и много малко хора. 

Включени в общата цена хранения: Закуска

Ден 3
Дни 4, 6 и 6

Казанаре – отдалечена дива екзотика, далече от масовия туризъм

Красотата на дивата природа на Казанаре е невероятна. Мястото не може да се сравни с нищо друго в Колумбия, включително и с популярната Амазония. Казанаре е мястото, където ще бъдем най-близко до дивото и екзотичното в Колумбия.

Благодарение на относителната си отдалеченост районът е рай за живтинския свят. Възможно е да видим мравояди, пуми, маймуни, костенурки, каймани, елени и и доста редки птици.

Местните са изключтително гостоприемни, все още живеят традиционния си начин на живот в прериите, както преди десетилетия. Грижат се за конете и добитъка си и живеят в истинска хармония с тях. Разбира се ще посетим такива ферми и ще се запознаем с живота на тези хора.

Последния ден се прибираме в Богота. 

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд и вечеря

Дни 4, 6 и 6
Ден 7

През планините към пустинята Татакоа

След закуската в хотела се качваме на нашия бус за 7 часовото пътуване към пустинята Татакоа. Оставили сме целият ден за бавно пътуване с буса, защото ще спираме често за снимки, почивки и хапване по изключително живопсния път. Вечерта пристигаме в градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята. Тук отсядаме в наскоро реновирано малко хотелче  в стаи с бани и тоалетни и басейн, където ще отморим след дългото пътуване днес. Вечеря нощувка и закуска.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Татакоа или “Долината на скръбта”, както е наречена през 1538 г. от конквистадора Гонсало Хименес де Кесада, не е просто пустиня, а тропическа суха гора. В миналото тук е било по-влажно, със земя покрита с цветя и дървета. Постепенно засушаването се засило, превръщайки мястото в пустиня. Тук няма дюни, а скали и особено живописни каньони. Пустинята Татакоа е втората по големина в Колумбия след тази на полуостров Гуаджира. Заема повече от 330 квадратни километра. Известна е с неземно красивите си пустинни пейзажи и многото вкаменелости, открити тук.

Ден 7
Ден 8

Пустинята Татакоа

Днешният ден ще изследваме пустинята Татакоа. Ще имаме специален водач, който ще ни вземе от хотелчето и ще ни разхожда цял ден из най-красивите места на пустинята. Ще имаме кратки пешеходни преходи, ще спираме в каньоните, за да снимаме, изобщо днес целият ден е пустинен.

Ако предварително си поръчаме, ще ни приготвят Кабрито – специалното местно ястие, приготвено от козе месо, което ще хапнем в гостилничка в пустинята (не е включено в цената). Следобед се прибираме в хотелчето с басейна. Следва релакс, почивка и разходки из градчето за тези, на които им се ходи още.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Снимка на хотелчето

Ден 8
Ден 9

Обратно към Богота 

След закуската в хотела, се качваме на нашия бус за обратния път към Богота. Отново сме отделили един цял ден затова, за да можем спокойно да спираме на красивите места, да снимаме и да си хапваме в ресторантчетата по пътя. Вечерта се прибираме в нашето хотелче в Богота.

Ден 9
Ден 10

Вила Де Лейва

След закуската в хотела отново на буса, за преход от около 3 часа (150 км) до малкото градче Вила Де Лейва (Villa de Leyva), стар колониален град и един от малкото градове в Колумбия, който е запазил цялата си колониална архитектура. Градът е приказен. Идеята е да нощуваме в стария град в малко уютно хотелче, което си е преживяване само по себе си. Ще се изкачим до статуята на Христос на един от хълмовете, за да се насладим на прекрасната атмосфера и красиви гледки към града.

Късния следобед може да идем до Позос Азулес –  парк на около 2 километра извън града, с множество басейнчета с яркосиня минерална вода. Тук може да се къпем в специалните бани (входът е COP 5000, а ползването на баните COP 500). Има места за пикник, така че може да си купим някаква храна от магазина и да хапнем тук на открито.  Вечерта отново в хотелчето, почивка и нощувка.

Включени в общата цена хранения: Закуска

Ден 10
Ден 11

Подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия

Закусваме бавно в хотелчето, след което се отправяме към Богота. По пътя ще се отбием на две приказни места.

Първото от тях е впечатляващата солна катедрала Зипакира. Тук се намира едно от най-богатите на сол места в света. Поради това от сол (камъни богати на сол) е изградена и подземната катедрала, чудо на инженерната мисъл и неземна красота. 

След като разгледаме подробно солната катедралата, продължаваме към Лагуната Гуатавия. Това е свещенно място за хората Муиска, древните жители на района. Тук ще разгледаме и ще се насладим на уникалната лагуна, с нейната богата растителност и животински свят. Тук е мястото, където се ражда и придобива известност легендата за Ел Дорадо (на тази легенда е кръстено летището в Богота). Тук ще научим и за уникалната космология и вярванията на древните Муиска и тяхното отношение към лагуната. Златото, уникална природа, древна космология, много история и уникална природа са причините да посетим това място. Ще имаме обяд в хубаво ресторантче (включен към цената). До вечерта ще сме се прибрали в Богота.

Включени в общата цена хранения: Закуска, обяд

Ден 11
Ден 12

Богота; Обратен полет към България

Днес летим обратно за България

Включени в общата цена хранения: Закуска

Ден 12

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА