ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ КОЛУМБИЯ – ОТ ДИВОТО КАЗАНАРЕ ПРЕЗ ПУСТИНЯТА ТАТАКОА ДО ЕЛ ДОРАДО (ЗЛАТНИЯ ГРАД)

Това пътешествие из Колумбия ще ни отведе до дивото Казанаре, пустинята Татакоа, красивата Богота и още няколко приказни местенца в тази огромна страна. Започваме от Богота, столицата на Колумбия, която ще разгледаме подоробно.

Ще посетим Вила Де Лейва, единственото градче с напълно запазена колониална архитектура в Колумбия. Ще посетим подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия. Златото, уникална природа, космологията на древните хора живели по тези места – Муиска, много история и уникалната природа около лагуната са причините накратко да посетим тези места.

Акцент на това пътешествие е района Казанаре в източната част на Колумбия. Идваме тук заради напълно запазената дива природа, традиционния каубойски начин на живот на местните и заради удоволствието да сме на едно наистина отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място. Възможностите за истинско общуване с дивата природа и наблюдение на диви животни тук е доста по-добро, отколкото в Амазония (поне в частта й достъпна за туристите). Ще имаме джип сафари, разходка с кану по реката, разходка с коне…изобщо ще навлезем дълбоко в дивите савани. Ще нощуваме в истинско каубойско ранчо, където ще си общуваме с каубоите Ланеро и за малко поне ще се потопим в техния суров наичн на живот.

Връщаме се в Богота със самолет. Продължаваме с буса на юг до градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята Татакоа, втората по големина пустиня в Колумбия. Един ден сме отделили на пустинята, където ще имаме леки пешеходни преходи в каньоните, с които това място е известно. Тук ще имаме възможност също за разходки с лодка по реката до място, известно с костенурките си или малкия палеонтологичен музей.

Летим обратно за София от столицата Богота.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: Пътуването в Колумбия е добре да се прави през сухия период, който е от декември до март. Има още един сух период – от юли до август, който също е подходящ за пътуване.

Дати: 3-15 февруари 2022; 3-15 декември 2022;

Продължтелност: 11 нощувки/12 дни;

Група: 7 човека максимум; Пътуването може да бъде осъществено за група от най-малко 5 човека, като цената леко ще се повиши. Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,850 евро/човек (група от 7 човека);1,995 евро/човек (група от 5 човека);

Цената включва:

Водачи: Български водач и отделни водачи по местата описани в програмата;
Хотели: Общо 11 нощувки в малки хубави хотелчета (вижте имената им по дни в програмата) в в стаи с две легла и баня/тоалетна в стаята и включени закуски. Нощувките в каубойското ранчо в Казанаре са с малко по-базисни условия, но също много удобни с бани и тоалетни в стаите по двама човека в стая; В хотелчето до пустинята има басейн. Нощувка в историческия център на градчето Вила Де Лейва е в уникална стара къща в стаи с баня/тоалетна.
Храна: Всички закуски по време на пътуването. В Казанаре са включени всички закуски, 3 обяда и две вечери;
Транспорт: Всички трансфери в Колумбия с бус, включително от/до летищата; Билети за вътрешения полет; Джип сафарито, разходката с кану и коне в Казанаре.
Такси: Всички такси за посещение на природните резервати;
Застраховка: застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf )

Цената не включва:

Самолетни билети  София – Богота – София (1); ****обяди и вечери, които не са включени към общата цена; разходи от личен характер; застраховка “Отмяна на пътуването” или друг вид застраховка.

За Колумбия не са необходими визи за български граждани.

(1) Самолетни билети/полети с Луфтханза

Отиване:

София 06.50 – Франкфурт 08.25;
Франкфурт 13.10 – Богота 19.30;

Връщане:

Богота 21.20 – Франкфурт 14.35 (+1);
Франкфурт 19.15 – София 22.20;

Цена: 914 евро/човек  (в момента на резервацията цената може да е леко различна).

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за влизане в Колумбия:

При влизане в Колумбия не се изисква представяне на документ, доказващ проведен лабораторен тест RT-PCR за коронавирус SARS-CoV-2 (covid-19) или бърз антигенен тест.

Всеки, който влиза на територията на Колумбия трябва да направи онлайн регистрация 24 ч. преди полета на адрес: https://migracioncolombia.gov.co/

Актуална информация: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/South America/colombia

Препоръчително е да имате сертификат за ваксинация. Преди пътуването ще бъдете информирани за условията за влизане в страната, тъй като те се променят в зависимост от епидемиологичната обстановка.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Богота, столицата на Колумбия

Днес пристигаме в Богота. Следва трансфер и настаняване в хотела (Hotel Casa Deco), който се намира в историческия център на града. Вечерта ще излезем за вечеря някъде наблизо, след което почивка и сън.

Ден 2 Богота

Днес разглеждаме Богота, столицата на Колумбия. Градът е много живописен, така че една значителна част от времето ще се разхождаме из централната историческа част и района Канделария, където са съсредоточени най-интересните места. Ще се мотаме бавно с чести спирки за кафе или хапване на местни деликатеси. Столицата на Колумбия има богата история и е известна със своите музеи. Можете да идем до известния музей на златото или музея на Ботеро.

Ще се разходим по главния площад, площада Боливар с правителствените учреждения и многото улични търговци и художници. Може също да се качим с лифта до хълма Монсерат, за да се насладим на невероятна гледка към града. Както правим с други наши пътувания, програмата за града ще съставим в зависимост от желанията на участниците. Нощувка в хотел.

Ден 3 Подземната солна катедрала Зипакира и Лагуната Гуатавия; Вила Де Лейва

След закуската в хотела потегляме към малкото градче Вила Де Лейва (около 150 км), стар колониален град и един от малкото градове в Колумбия, който е запазил цялата си колониална архитектура.

По пътя ще се отбием до солна катедрала Зипакира. Тук се намира едно от най-богатите на сол места в света. Поради това от сол (камъни богати на сол) е изградена и подземната катедрала, чудо на инженерната мисъл и неземна красота.

Продължаваме към Лагуната Гуатавия, свещенно място за хората Муиска, древните жители на района. Тук ще разгледаме и ще се насладим на уникалната лагуна, с нейната богата растителност и животински свят. Тук е мястото, където се ражда и придобива известност легендата за Ел Дорадо (на тази легенда е кръстено летището в Богота). Тук ще научим и за уникалната космология и вярванията на древните Муиска и тяхното отношение към лагуната.

Пристигаме в градчето Вила Де Лейва. Градът е приказен. Идеята е да нощуваме в стария град в малко уютно хотелче, което си е преживяване само по себе си (Hotel Posada de San Antonio).

Ден 4 Вила Де Лейва

Днешният ден е за разходки в това приказно градче.

Ще се изкачим до статуята на Христос на един от хълмовете, за да се насладим на прекрасната атмосфера и красиви гледки към града.

Ще идем до Позос Азулес –  парк на около 2 километра извън града, с множество басейнчета с яркосиня минерална вода. Тук може да се къпем в специалните бани (входът е COP 5000, а ползването на баните COP 500). Има места за пикник, така че може да си купим някаква храна от магазина и да хапнем тук на открито.  Нощувка в същото хотелче.

Ден 5 Пътуване до град Йопал, изходен пункт за посещение на Казанаре

Днес почти целият ден ще пътуваме през Колумбийската живописна провинция. Ще спираме често за почивки, кратки разходки, снимки и хапване. Пътуването ще продължи около 8 часа. След като пристигнем в град Йопал, се настанявамв хотела (Estelar Yopal).

Ден 6 Казанаре

Днес започва приключението ни в тази най-дива и рядко посещавана територия на Колумбия. Идваме тук заради невероятната дива природа, запазения традиционен начин на живот, малкото туристи и заради удоволствието да сме на едно наистна отдалечено, недокоснато в огромна степен все още място. Вероятноста да наблюдаваме диви животни е много по-голяма отколкото в Амазония.

Природата е представена от обширни диви савани с изключтително богата тропична флора и фауна. Тези савани започват от подножието на Източните Анди и стигат чак до Венецуела.

Целият регион е с размери приблизително колкото Дания, където живеят около 350 000 души т.е много много природа и много малко хора.

Една част от днешния ден ще прекараме в резревата Гуанапало.

Следобед ще имаме джип сафари, за да навлезем още по-навътре в дивата пустош.

Вечерта отсядаме в истинско ранчо в средата на огромна ферма. Към ранчото, където живеят стопаните, има пристроени няколко стаи за гости (нормални стаи с бани и тоалетни, балкони, но не луксозни). Освен нощувката, тук ще се запознаем с традиционния начин на живот на местните каубои, което е и една от причините да дойдем до тук.

Ден 7 Казанаре – отдалечена дива екзотика, далече от масовия туризъм

Красотата на дивата природа на Казанаре е невероятна. Мястото не може да се сравни с нищо друго в Колумбия, включително и с популярната Амазония. Казанаре е мястото, където ще бъдем най-близко до дивото и екзотичното в Колумбия.

Днес преди обяд ще имаме разходка с кану по реката. От кануто ще наблюдаваме дивия живот в и покрай реката. Възможно е да видим мравояди, пуми, маймуни, костенурки, каймани, елени и и доста редки птици.

Местните са изключтително гостоприемни, все още живеят традиционния си начин на живот в прериите, както преди десетилетия. Грижат се за конете и добитъка си и живеят в истинска хармония с тях.

Следобед продължаваме да изследваме района на коне, което е другият традиционен начин за придвижване по тези земи.

Ден 8 Казанаре – каубоите Ланеро; Богота

Днес продължаваме с пътешествето ни през дивото Казанаре. Ще стигнем до отдалечено каубойско ранчо, собственост на Ланеро – местните фермери и каубои. Тук ще се задълбочим в каубоския начин на живот, ще наблюдаваме как мъжете се грижат за животните, изобщо ще се потопим напълно в каубойската действителност. Вечерта ще стигнем до летището в Йопал, където ще хванем вечерния полет за Богота (разрешените килограми багаж са 15 чекиран и един ръчен – 5 кг). Нощувка в нашия хотел в Богота.

Ден 9 През планините до пустинното градче Вилавиежа на ръба на пустинята Татакоа

След закуската в хотела се качваме на нашия бус за 7 часовото пътуване към пустинята Татакоа. Оставили сме целият ден за бавно пътуване; ще спираме често за снимки, почивки и хапване по изключително живопсния път. Вечерта пристигаме в градчето Вилавиежа, изходен пункт за изследване на пустинята. Тук отсядаме в най-доброто хотелче  в градчето (La Casa Del Ángel Hotel), където има и басейн.

Ден 10 Пустинята Татакоа или “Долината на скръбта”

Татакоа или “Долината на скръбта”, както е наречена през 1538 г. от конквистадора Гонсало Хименес де Кесада, не е просто пустиня, а тропическа суха гора. В миналото тук е било по-влажно, със земя покрита с цветя и дървета. Постепенно засушаването се засило, превръщайки мястото в пустиня. Тук няма дюни, а скали и особено живописни каньони. Пустинята Татакоа е втората по големина в Колумбия след тази на полуостров Гуаджира. Заема повече от 330 квадратни километра. Известна е с неземно красивите си пустинни пейзажи и многото вкаменелости, открити тук.

Днешният ден ще изследваме пустинята Татакоа. Ще имаме специален водач, който ще ни вземе от хотелчето и ще ни разхожда цял ден из най-красивите места на пустинята. Ще имаме кратки пешеходни преходи, ще спираме в каньоните, за да снимаме, изобщо днес целият ден е пустинен.

Ако предварително си поръчаме, ще ни приготвят Кабрито – специалното местно ястие, приготвено от козе месо, което ще хапнем в гостилничка в пустинята (не е включено в цената). Следобед се прибираме в хотелчето с басейна. Следва релакс, почивка и разходки из градчето за тези, на които им се ходи още.

Ако остане време днес може да се разходим с лодка по реката до място, известно с костенурките си (около час с лодка по реката). Интересно е и местното гробище, както и малкия палеонтологичен музей. Нощувка в нашето хотелче с басейна.

Ден 11 Обратно към Богота

След закуската в хотела, се качваме на нашия бус за обратния път към Богота. Отново сме отделили един цял ден затова, за да можем спокойно да спираме на красивите места, да снимаме и да си хапваме в ресторантчетата по пътя. Вечерта се прибираме в нашето хотелче в Богота.

Ден 12 Богота; Обратен полет към България

Днес летим обратно за България

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА