Горящите кратери Дарваза или Портата към Ада в Туркменистан

След около час път пристигнахме до първия от трите кратери Дарваза, който всъщност е запълнен с вода, бълбукаща под настиска на отделящия се газ. Вторият кратер също представлява огрома кална дупка с няколко огнени огнища. Най-важният от всички е третият кратер – най-големият, най-горещият и най-атрактивният.

Диаметърът му е 69 метра, а дълбочината – 30 метра. Цялото дъно е покрито с отделни огнища, като язви, които горят неспирно от 1971 година насам. Тогава група съветски учени (геолози) са открили газови находища в района, поради което са предприели сондиране с надежда да отрият и нефт. В резултат големи подземни кухи пространства (каверни) са колабирали, образувайки тези кратери. Геолозите са се опасявали, че изтичащият газ ще застраши околните селища, поради което са го запалили. Те изчислили, че ще са необходими няколко седмици, за да изгори всичкия газ…но не познали. Ако се опасявате, че няма да успеете да видите този природен феномен преди да е угаснал, ще ви кажа че откритите находища газ в района са едни от най-големите в света. Все пак има основания за притеснения, тъй като през 2010 година сегашният президент на страната заявил, че трябва да се угасят, защото ще пречат на все по-силно нарастващия добив на газ. Най-вероятно в този момент въображението му вече е рисувало най-големия мраморен град в света, а той не би бил възможен без достигане на добив от почти 225 милиарда куб метра синьо гориво за година през следващите 20 години.

Гледката около кратера е красива. От време на време духва вятър, който подемва горещината от вътре и я плиска върху любипитните туристи, които бързо се отдръпват назад. Прекрасно преживяване е вечерния пикник, който си организирахме пред зейналото гърло на кратера, под огнените отблясъци от залязващото слънце горе в небето и пламъците от горящия газ долу в кратера. Велико!

Първият човек стъпил на дъното на горящия ад е изследователят George Kourounis. Цялата операция е заснета на филм от екип на Националното Географско Дружество, излъчен по известния канал през 2014 година. Най-странните неща, които изследователят донесъл от дъното на кратера, са екстремофилни микроорганизми т.е. живи същества, които са намерили своята естествена среда за живот при такива екстремални условия като кратерите от Darvaza.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.