ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ СЕВЕРОИЗТОЧНА И ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ – ОТ ТРАБЗОН НА ЧЕРНО МОРЕ ДО ПЛАНИНАТА АРАРАТ И ЕЗЕРОТО ВАН

Това пътешествие ще ни отведе до най-известните забележителности в североизточната и източната част на Турция. Летим до град Трабзон (известен като Малкия Истанбул) на брега на Черно Море. Тук ще разгледаме основните забележителности заедно с манастира Сумела, пещера Карача и селото Хамсикой. Продължаваме по живописния крайбрежен път към град Ризе и чаените плантации, с които района е известен и които разбира се ще разгледаме. Продължаваме на юг през Понтийските планини (средно 2,000 м), където ще се насладим на прекрасните алпийски пейзажи и старите села. Това е един от най-запазените и автентични райони на Турция. Ще стигнем до стария град Карс, известен с руската си архитектура и градоустройство. Източно от града, почти на арменската граница ще посетим Ани, древната столица на Арменската империя и още няколко манастира и църкви по пътя. Продължаваме на юг покрай иранската граница към приказния Догубаязид, мястото където са спирали хипитата по пътя за Индия. Ще минем покрай вечно заснежения връх Арарат, най-високия в Турция, където според легендата е заседнал Ноевия Ковчег. Ще се отбием и през Двореца Ишак Паша. Продължаваме на запад към езерото и града Ван. По пътя ще се отбием през Кавуштепе и замъка Хосап. В града Ван ще видим Цитаделата, ще се насладим на най-голямото езеро в Турция – Ван и ще пазаруваме последния ден преди обратния полет към Истабул и София.

Снимката на заглавната страница: Photo by figen kokol from Pexels

АНИ - ДРЕВНАТА АРМЕНСКА СТОЛИЦА

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Дати: 7-15 август 2021;

Продължителност: 8 нощувки/9 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 1,095 евро/човек;

Цената включва: български водач и шофьор; трансфите от и до летищата; транспорт с минибус (8+1) с включени всички пътни такси, гориво и паркинги; 8 нощувки в хубави хотели и в планински курорт в малки бунгала в стая с две легла с включена закуска; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20,000 лева с включено покритие при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети София – Трабзон на отиване и Ван – София на връщане (*); обяди и вечери; входни билети за забележителности; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; разходи от личен характер. 

*) Самолетни билети с Турските авиолинии

Отиване:

София 09.40 – Истанбул 11.10;
Истанбул 12.40 – Трабзон 14.15;

Връщане:

Ван 12.00 – Истанбул 14.20;
Истанбул 19.20 – София 20.35;

Цена: 343 евро/човек. В момента на резервацията цената може да е различна. Ние купуваме билетите.

Друг вариант е с билети от Истанбул до Трабзон на отиване и на връщане от Ван до Истанбул, като цената в този случай е около 70 евро в двете посоки. Всеки може самостоятелно да уреди пътуването си от София или други части на страната до Истанбул с автобус или влак (ако го пуснат до тогава). Ние може да окажем съдействие за закупуване на съответните билети.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Трабзон на брега на Черно море, Турция

Днес следобед пристигаме в Трабзон. Настаняваме се в хотела, след което тръгваме на разходка из града. Трабзон е известен като “малкия Истанбул” поради добре запазената си историческа архитектура. Днес ще разгледаме каквото можем, а на следващия ден ще продължим. Ще видим джамията „Света София“, ще се разходим по старите улици и аркади, ще се отбием през квартала „Ковачите“, имението на Ататюрк и други. По желание вечерта може да идем на турска баня. Нощувка в хотел.

Ден 1
Ден 2

Манастирът Сумела и още разходки из Трабзон

След закуската в хотела тръгваме към манастира Сумела. Изсечен драматично на стръмна скала, Манастира се извисява на 300 метра над долината Алтиндере. Основните сгради са на повече от 1600 години. Манастирът се е използвал като гръцка образователна институция до създаването на Турската република през 1923 година.

Ще се отбием до красивата пещера Карача на 1500 метра надморска височина, пълна със сталактити и сталагмити, както и много необичайни пещерни растения. Ще стигнем до село Хамсикой, където ще спрем за кратка разходка и хапване (казват имало чудесен оризов пудинг). Късният следобед се прибираме в Трабзон. Още малко разходки, ако има време и нощувка в хотела.

Ден 2
Ден 3

От Трабзон към чаените полета около Ризе, до планинския град Юсуфели през Понтийските планини (около 250 км)

След закуската в хотела тръгваме на изток по панорамния път покрай Черно море посока Ризе. Ще се отбием в Ботаническата Градина Зираат (Ziraat Botanik Tea Garden), където ще видим известните чаени полета, ще пийнем чай и ще се насладим на прекрасните гледки към чаените плантации. 

От тук тръгваме на юг към вътрешността на страната и Понтийските планини. Тази планинска верига се разпростира на 1000 км покрай Черно море в северна Турция. Източните Понтийски планини са по-високи и имат алпийски вид. Тук е най-високата точка, връх Качкар – 3937 м. Днес ще ги пресичаме тези планини, ще спираме на места за снимки и хапване. Ще нощуваме в планински курорт около град Юсуфели.

Ден 3
Ден 4

Планинските села около Юсуфели

Днес ще изследваме планинските отдалечени села в източната част на Понтийските планини около град Юсуфели. Ще стигнем до селата Бархал, Яалалр и Олгунар на 2,150 м. Идеята е да открием автентични места, хора, традиции, да се доближим до местният начин на живот. Това са едни от най-запазените райони на Турция, все още носещи духа на старите времена. Често сравняват тази част на Турция с швейцарските алпи заради типично алпийския характер на планините.

Ден 4
Ден 5

От Юсуфели до Карс (около 220 км)

Днес пътуваме от района на Юсуфели до Карс, един от най-интересните градове в Турция. Градът има необичаен градоустройствен план – прави улици, което е следствие на силното руско влияние в миналото. Някои улици имат статуи на животни като маркери, за да ги различават. Замъкът Карс се вижда на хълма над самия град. Вътре има запазени сгради от руско време, включително официални правителствени такива. Интересен е хотелът Катерина Сарай, построен като дворец на цар Николай II. Руснаците окупират Карс през 1800 г., но след Втората световна война отново е в границите на Турция. Нощувка в хотел в Карс.

Ден 5
Ден 6

Древната столица на Арменската империя Ани

Днес ще изследваме Ани, древната столица на Арменската империя. По пътя ще се отбием през Манастира Багнаир, Църквите Огюзлу и Кизил преди да стигнем до Ани. Руините на Ани се намират до самата граница с Армения.

Някога Ани, столицата на Арменската империя при династията Багратид, съперничила  на най-мощните градове в Близкия Изток. Сега градът (ЮНЕСКО) е полу-разрушен. Червени каменни руини на арменски катедрали, църкви, домове, крепости и дворци са пръснати в степта. Картината е сюрреалистична. Повечето от добре запазените арменски църкви датират от края на десети до началото на единадесети век. Най-отличителната е може би църквата на Христос Изкупител, разделена идеално наполовина от мълния. Въпреки това тя все още стой изправена. Има също по-малки сгради, които някога са били къщи, останките от крепостните стени на градовете и крепост с изглед към руините. През дерето ще видим множество карстови пещери, които някога са служили като жилища на местните. Вечерта нощувка в хотела ни в Карс.

Ден 6
Ден 7

От Карс до град Догубаязид покрай Арарат, най-високия връх в Турция и Двореца Ишак Паша (около 200 км)

Днес потегляме на югоизток посока град Догубаязид и планината Арарат.

Най-високият връх в Турция (5137 метра) е Арарат, който ще видим ако е хубаво времето. Тази планина е описвана многократно, но най-често се свързва с мястото, където е заседнал Ноевия Ковчег. Перфектният вечно заснежен купол е едно от най-сниманите места в Турция.

Ще се отбием през Двореца Исхак Паша от османския период, чието строителство е започнато през 1685 г. Дворецът се намира на древния “Път на коприната”, близо до иранската граница. Архитектурата му не е съвсем османска, а е по-скоро смесица от анадолска, иранска и северномесопотамска архитектурна традиции. Елементи от този дворец са взаимствани от кралските дворци в градове като Бурса, Одрин и Истанбул. Мястото е вълшебно и като прирда и като историческа забележителност.

Самият град Догубаязид бил наричан в миналото “кучешката бисквитка” от хипитата, които често спирали тук на път за Иран и Индия. Градът е смес от близкоизточна и отоманска архитектура, стар и доста очарователен. Остатъкът от деня ще прекараме в разходки в този приказен град.

Ден 7
Ден 8

От град Догубаязид до Ван (град и езеро) през Кавуштепе и замъкът Хосап

След закуската в хотела потегляме към Кавуштепе, древна крепост по пътя, водещ към град Хаккари, през долината известна като Айоц Дзор  или “Долина на арменците”. Съоръжението е било използвано от урартските царе като крепост през VIII век пр. Хр. В арменския фолклор това е крепостта, построена от легендарния основател на арменската нация Айк, близо до мястото, където е убил нахлулия вавилонски крал Бел или вероятно Нимрод.

Следва замъкът Хосап, построен от местния османски управител Сари Сулейман бей през 1643 г.  Хошап означава неделя на арамейски език. 

Вечерта е посветен на града Ван, където ще посетим Крепостта Ван, известна още като цитаделата на Ван. Това е масивна каменна укрепителна конструкция, построена по времето на древното царство Урарту през 9-ти до 7-ми век пр. Хр. Това е най-запазената постройка от този вид в района. Има много подобни такива укрепления в целия район, където се срещат съвременните Армения, Турция и Иран. Нощувка в града.

Ден 8
Ден 9

Град Ван, малко пазар и отпътуване за София

Днес ще има време за малко пазар преди обяд. Полетът е по обяд, а пристигаме в София вечерта.

Ден 9

Карта на местата, които ще посетим

ОТЗИВИ ОТ НАШЕ ПОДОБНО ПЪТУВАНЕ В ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ 
 
Пътувала съм много и може би затова съм винаги критична към организацията и качеството на 
организираните с фирма пътувания.
С “1000 пътешествия” бях в Турция неотдавна, при пълен локдаун и последните дни на Рамадана. 
Отбелязвам този факт, защото в такива условия, да се проведе организирано пътуване е много, много трудно. Искрено поздравявам Павел Господинов, собственикът на туристическата агенция за всеотдайността, умението да
създава настроение, да не показва през какви трудности минава и за проявената загриженост към клиента-турист!
По време на подготовката на пътуването съм получила от него голямо количество писмена информация, която като обем
е толкова голяма, че мога да си спретна цяла папка. Това говори за висок професионализъм и желание да създадеш 
условия за едно приятно за туриста пътуване.
Най-искрено препоръчвам услугите на тази агенция, сигурна съм, че няма да останете разочаровани и че ще се 
убедите в моите слова!
Анна Драганова
———————————
Пътуването из югоизточна Турция беше организирано прецизно, имаше само приятни изненади от твоя страна (Хиляда Пътешествия) с посещения на места извън програмата. Беше много грижовен към всеки от групата. Чувствахме се в сигурни ръце, макар дестинацията да не беше обичайната туристическа. Надявам се отново да бъда част от твоите пътешественически групи.
Желая ти много здраве за нови вълнуващи нови открития. Поздрави! Зоя Иванова
———————————
Огромна благодарност за това пътуване до югоизточна Турция, което се осъществи напук на всички пречки. Организацията беше чудесна и двамата с Емо направихте за нас незабравимо пътешествие в тези необикновени места. 
До нови срещи! Анелия Кирова
 

 

Бих искала да благодаря за прекрасното пътуване до Югоизточна Турция с Павел и Емо. Всички Свети места, които посетихме, запознанството с месното население и богатата програма са изживяване, което силно препоръчвам. Благодаря от сърце на Хиляда Пътешествия, че ме направи част от това! Благодаря още веднъж за незабравимото преживяване! Стойна Милориева

———————————

Цялото това пътуване при мен стана чисто случайно..аз го разказах на групата как се случи..и най вече каква  беше  причината и желанието ми да се запиша. Не ме бива много по говоренето но все пак искам да знаеш, че за мен всичко беше наистина  едно много приятно преживяване. Благодаря много! Ти самия вложи много умения,много усилия, със сигурност изхаби много нерви по обясними причини свързани с пандемията..но..това е живота понякога. Запознах се с много хубави хора…разказаха се страхотни истории…преживяхме седем невероятни дни…Още веднъж благодаря. Пожелавам ти да си жив и здрав много успешни пътувания с приятни екскурзианти..и дай боже до нови срещи с теб и екипа ти. Красимир Арабов

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА