ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ ОКОЛО ЕЗЕРОТО ВАН, ДРЕВНИЯ АРМЕНСКИ ГРАД АНИ, ВУЛКАНА НЕМРУТ И ОЩЕ НЯКОЛКО ИНТЕРСНИ МЕСТА

Това пътешествие ще ни отведе до най-известните забележителности в източната част на Турция. Летим до град Ван на източния бряг на едноименното и най-голямо езеро в Турция от Истанбул. Първо ще посетим древната крепост Кавуштепе и замъка Хосап, недалече от град Ван, както и самия град Ван с неговата крепост. Продължаваме към добре запазения Дворец “Исхак Паша” от 1685 г, след което ще стигнем до странния град Карс с неговите прави улици, наследство на силното руско влияние в миналото. Идваме до този район заради Ани, древната столица на Арменската империя. Ще се насладим на сюрреалистичния степен пейзаж с десетките полуразрушени червени, арменски катедрали, църкви, домове, крепости и дворци. Продължаваме на юг към гробниците на Ахлат, които впечатляват с огромните си размери. Ще се качим до ръба на кратера на един от най-големите вулкани в света – Немрут (3,050 м), който се извисява величествено над град Татван и езерото Ван.  На върха има общо пет езера, две от които съществуват постоянно. Ще разгледаме град Татван на западния бряг на езерото Ван. Преди да приключим обиколктата си обратно в град Ван, ще се отбием през остров Акдамар, втория по големина в езерото, където ще посетим катедралата на Светия кръст от 10-ти век, известна с добре запазените си барелефи. Летим обратно за Истанбул.

 

Дати: 16-22 октомври 2020;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 620 евро/човек;

Цената включва: български водач и шофьор; наем/гориво/паркинги на минибус Mercedes Vito (8+1) в Турция; 6 нощувки в нормални (2 или 3 звезди) хотели в стая с две легла с включена закуска, като една от нощувките е в Истанбул на отиване; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 10,000 евро.

Цената не включва: Пътуването до град Ван и обратно (*); обяди и вечери; входни билети за забележителности; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” разходи от личен характер. 

(*) Пътуването до град Ван и обратно

Към днешна дата най-добър и изгоден вариант е пътуване от София или други градове до Истанбул с автобус и от там (Летище Сабиха Гьокчен) до град Ван, в източната част на страната със самолет (АнадолуДжет).

Отсечката София-Истанбул-София

Възможни са няколко варианта с различни автобусни фирми за пътуване от София (или други градове) до Истанбул. Билетът София – Истанбул – София е средно по 60 лева на посока, някои фирми предлагат билет по 95 лева за двете посоки. 

Тази отсечка може да пътувате и със самолет на Турските авиолинии. 

Ето разписание с цени към днешна дата:

16 октомври София 21.10 – Истанбул 22.40; 84 евро 

Ако ползвате този вариант, трябва да имате трансфер в Истанбул още около 3 часа до хотела до летище Сабиха Гьокчен, където се събира групата за полета на другата сутрин. Към днешна дата няма дневен полет от София до Истанбул.

Необходимо е вечерта да сте в хотела в Истанбул близо до летището Сабиха Гьогчен, тъй като полетът на другия ден е много рано сутринта. Името на хотела ще бъде оповестено, след като групата се сформира и пътуването се потвърди. Цената на тази нощувка в хотела е включена в общата цена на пътуването.

Отсечката Истанбул Сабиха Гьогчен – град Ван – Истанбул Сабиха Гьогчен

Отиване: 17 октомври; Истанбул Сабиха Гьокчен 07.00 – Ван 09.00  – 15 евро с 4 кг багаж в кабината и 15 кг чекиран багаж;

Връщане: 22 окт Ван 05.40 – Истанбул Сабиха 07.50 – 15 евро с 4 кг багаж в кабината и 15 кг чекиран багаж;

Може да се ползват услугите на Турските авиолинии, тъй като има достататъчно време за придвижване от летище Сабиха Гьокчен до Летище Истанбул с градски транспорт.

22 октомври Истанбул 19.05 – София 20.20; 109 евро

Ако ще ползвате автобус обратно до България, има няколко такива които тръгват от Истанбул през целия ден или вечерта. 

Ние съдействаме за всички билети. Можем да закупим или съдействаме за закупуване на автобусни билети без комисионна от наша страна.

Самолетните билети за отсечката Истанбул – Ван – Истанбул или София – Истанбул – София може да закупите също сами от сайтовете на съответните авикомпнаии или ние ще ги закупим срещу комисионна от 7 евро/билет.

Цените на самолетните билети са валидни към днешна дата. В момента на закупуването им, може да са различни.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какви грижи и мерки ще вземете за опазване на здравето на хората по време на пътуването?

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance. Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързан с епидемията от Ковид-19.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас! Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

Още информация за нашите пътувания: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/ 

 

Необходимо е да изпратите запитване чрез формата в края на тази страница, по телефона или ел.поща. Не е необходимо да заплащате капаро, за да се запишете. Нужни са само имената, снимка на паспорта, телефон и ел.поща за връзка. След като се сформира групата, ще бъдат дадени допълнителни указания за закупуване на самолетни билети и всички останали детайли.

.

 

АНИ - ДРЕВНАТА АРМЕНСКА СТОЛИЦА

ПРОГРАМА

Ден 1

Пътуване към летище Сабиха Гьокчен в Истанбул

Днес всички пътувме към Истанбул и хотела в близост до летище Сабиха Гьокчен в града, където групата се събира вечерта. Ще има основна група, която ще пътува от София, но всеки ще може самостоятелно да избере как да стигне до Истанбул и летището. Ние ще съдействаме за всеки начин, който изберете. Името на хотела ще бъде оповестено, след като групата се сформира и пътуването се потвърди. По желание може да се организира престой в Истанбул един или няколко дни преди или след пътуването. Нощувка в хотел в близост до летище Сабиха Гьокчен в Истанбул.

 

Ден 1
Ден 2

Ван – Кавуштепе (Çavuştepe) – замъкът Хосап (Hoşap)

Полетът е рано сутринта. Пристигаме в град Ван в 09.00. Взимаме буса под наем и се отправяме към хотела. Настаняваме се, лека почивка след което се отправяме към Кавуштепе (Çavuştepe), древна крепост по пътя, водещ към град Хаккари, през долината известна като Айоц Дзор  или “Долина на арменците”. Съоръжението е било използвано от урартските царе като крепост през VIII век пр. Хр. В арменския фолклор това е крепостта, построена от легендарния основател на арменската нация Айк, близо до мястото, където е убил нахлулия вавилонски крал Бел или вероятно Нимрод.

Следва замъкът Хосап (Hoşap), построен от местния османски управител Сари Сулейман бей през 1643 г.  Хошап или Xoşabê означава неделя на арамейски език. 

Вечерта е посветен на града Ван, където ще посетим Крепостта Ван, известна още като цитаделата на Ван. Това е масивна каменна укрепителна конструкция, построена по времето на древното царство Урарту през 9-ти до 7-ми век пр. Хр. Това е най-запазената постройка от този вид в района. Има много подобни такива укрепления в целия район, където се срещат съвременните Армения, Турция и Иран. Нощувка в града.

 

Ден 2
Ден 3

Град Ван – Дворецът Исхак паша (Ishak Pasha) – град Карс

След закуската в хотела потегляме към Дворецът Исхак Паша от османския период, чието строителство е започнато през 1685 г. Дворецът се намира на древния “Път на коприната”, близо до иранската граница. Архитектурата му не е съвсем османската, а е по-скоро смесица от анадолска, иранска и северномесопотамска архитектурна традиции. Елементи от този дворец са взаимствани от кралските дворци в градове като Бурса, Одрин и Истанбул. Мястото е вълшебно и като прирда и като историческа забележителност.

На няколко места по пътя ще спираме, за да се насладим на гледките към планината Арарат с най-високия връх Голям Арарат (Büyük Ağrı Dağı) (5,165 м). Традиционно Арарат се свързва с планината, на която Ноевият ковчег е заседнал в края на потопа.

Следобед пристигаме в град Карс, където ще нощуваме в хотел.

Ще имаме време днес да разгледаме града. Самият град е с интересен градоустройствен план – прави улици, което е следствие на силното руско влияние в миналото. Някои улици имат статуи на животни като маркери, за да ги различават. Замъкът Карс се вижда на хълма над самия град. Вътре има запазени сгради от руско време, включително официални правителствени такива. Интересен е хотелът Катерина Сарай, построен като дворец на цар Николай II. Руснаците окупират Карс през 1800 г., но след Втората световна война отново е в границите на Турция.

 

Ден 3
Ден 4

Ани – древната столица на Арменската империя

След закуската в хотела се отправяме към Ани, древната столица на Арменската империя. Ще вземем за около час 50 -те км разстояние. Руините на Ани се намират до самата граница с Армения.

Някога Ани, столицата на Арменската империя при династията Багратид, съперничила  на най-мощните градове в Близкия Изток. Сега градът (ЮНЕСКО) е полу-разрушен. Червени каменни руини на арменски катедрали, църкви, домове, крепости и дворци са пръснати в степта. Картината е сюрреалистична. Повечето от добре запазените арменски църкви датират от края на десети до началото на единадесети век. Най-отличителната е може би църквата на Христос Изкупител, разделена идеално наполовина от мълния. Въпреки това тя все още стой изправена. Има също по-малки сгради, които някога са били къщи, останките от крепостните стени на градовете и крепост с изглед към руините. През дерето ще видим множество карстови пещери, които някога са служили като жилища на местните. Следобед се връщаме в Карс, където ще нощуваме в същия хотел.

 

Ден 4
Ден 5

Карс – гробниците на Ахлат – вулкана Немрут с езерата – град Татван

Тази сутрн ставаме по-рано, тъй като пътят ще бъде малко по-дълъг. Отправяме се към град Татван на западния бряг на езерото Ван. Целта ни първо са гробниците на Ахлат (Ahlat), известни със своя дизайн и най-вече с огромните си размери. Надгробните паметници са в и около цитаделата на Ахлат и са от средновековието.

Продължаваме към вулкана Немрут (Mount Nemrut; Nemrut Dağı), висок 3,050 м., който се  извисява величествено над град Татван и езерото Ван. Това е спящ вулкан, който при изригване преди 250 000 години блокирал изтичането на вода и съответно станал причина за образуването на езерото Ван. Последното изригване е през 1692 г. 

С ширината от почти 10 км, кратерът на вулкана Немрут е един от най-големите в света, всъщност втория по големина. Западната половина на кратера е покрита от езерото. На върха има общо пет езера, две от които съществуват постоянно, а останалите са сезонни. Най-голямото от езерата е езерото Немрут под формата на полумесец. То е сладководно, безцветно и без мирис. Има геотермални извори, които правят водата на едно от езерата приятна за къпане.

Има асфалтов път до ръба на вулкана и може да се стигне с кола. Вечерта слизаме в Татван и нощуваме в хотел.

 

Ден 5
Ден 6

Татван – Остров Акдамар (Akdamar) – Ван

Сутринта ще разгледаме град Татван, след което се отправяме към остров Акдамар (Akdamar) в езерото Ван. Езерото е обградено от високи планини, поради което районът е особено живописен.

Ще се движим покрай южния му бряг докато стигнем мястото, от където ще се прехвърлим на острова. Самият остров Акдамар (Akdamar) е вторият по големина от четирите острова в езерото Ван. Площта му е около 0.7 км² и се намира на около 3 км от брега. В западния му край се издига твърда, сива варовикова скала с височина 80 м над нивото на езерото (1912 м надморска височина). 

Тук ще разгледаме арменската катедрала на Светия кръст от 10-ти век, която е била седалище на арменската църква от 1116 до 1895 година. Архитектурата е близка до тази използвана в Армения няколко века по-рано. Катедралният храм на Светия кръст е уникален заради барелефите на предимно библейски сцени, които украсяват външните й стени. Значенията на тези барелефи са били предмет на множество разнообразни тълкувания.

След острова продължаваме към Ван, където приключва нашето пътуване. Вечерта нощувка във Ван.

 

Ден 6
Ден 7

Обратен полет към Истанбул

Сутринта имаме ранен полет към Истанбул, където пристигаме сутринта. От тук пътуваме към България. 

 

Ден 7

Карта на местата, които ще посетим

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА