СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В ИСЛАНДИЯ ПРЕЗ ЕДИНБУРГ В ШОТЛАНДИЯ

Нашата зимна програма до Исландия през Единбург (Шотландия) ви дава възможност да посетите две приказни дестинации, които през този сезон имат своите няколко съществени предимства. Като цяло цените са по-ниски, светлината е изключително наситена и някак мека (идеална за фотография) и не последно място – има шанс да се види Северното сияние в Исландия, заради което програмата включва специална екскурзия. Ще се разходите из столицата на Исландия, Рейкявик, един от най-красивите и уютни градове в Европа. Ще имате еднодневна екскурзия до “Златния триъгълник”, който включва Националния Парк Пингвелир (Þingvellir); водопада Гулфос (Gullfoss) и гейзерното поле Гейзир (Geysir). Друг ден ще пътувате покрай южния бряг на острова, като ще посетите Водопада Селяландсфос (Seljalandfoss), плажа Рейнисфяра (Reynisfjara) и впечатляващия водопад Скогафос (Skogafoss). Ще разполагате с ден и половина за шотландската столица Единбург, където ще ви предложим индивидуална програма в зависимост от предпочитанията ви (или пък може просто да се мотате бавно в този великолепен град). Един ден е предвиден за посещение на Шотландските Възвишения (Scottish Highlands) и езерото Лох Нес. Списък с възможните ексурзии в Шотландия и Исландия, които може да се включат в това пътуване, ще бъде предоставен при запитване. Зимата в Шотландия/Исландия трае от октомври до април. Средната температура е около -2 градуса по Целзии на юг и около – 10 градуса по Целзии на север. Има сняг, но като цяло зимата не е толкова студена заради Гълфстриим. През януари средната продължителност на деня е около 5 часа, но към март нараства до към 9 часа.

Период на пътуване: късна есен/зима/рана пролет (включително около Нова Година); 

Дати: по желание;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: а) индивидуално пътуване; б) малки групи с български водач – ако сте сам/а пишете ни и ще ви включим в списъка с хора, които се интересуват от това пътуване. Когато групата стигне най-малко 4 или 5 човека, определяме датите и тръгваме;

Цена: както за индивидуалните пътувания (без български водач), така и за малките групи, цената ще зависи от броя хора в групата и други фактори. Тя ще бъде определена и предоставена в рамките на ден или два след отправено запитване за индивидуално пътуване или след като се съберат поне 4 или 5 човека, които желаят да пътуват по тази програма с или без български водач; При всички случаи ни пишете за повече информация и опции.

Цената ще включва: самолетен билет София – Единбург (Шотландия) – Рейкявик (Исландия) – София (*); трансфери от и до летището в Рейкявик; нощувките в Единбург и Рейкявик в хотели с избрана категория по желание и с включени закуски; Екскурзии: Шотландия – до езерото Лох Нес; Исландия – екскурзия за наблюдение на Северното сияние (3-5 часа); до така наречения “Златен триъгълник” (8.5 часа), екскурзия по южното крайбрежие на острова (10 часа) и всички други екзкурзии в двете дестинации, които желаете да бъдат включени (допълнително ще бъде предоставена информация за възможните места за посещение и екскурзии); застраховка “Отмяна на пътуването” по желание (тази застраховка не е задължителна).

Цената няма да включва: трансфери от/до летището в Единбург; закуски, обяди и вечери; застраховка “Помощ при пътуване”; други разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети

В момента на запитването ще бъдат предоставени вариант за полети с традиционни авиолинии и ниско-тарифни такива със съответните цени за всеки от вариантите. Може самостоятелно да си закупите билетите през сайтовете на авиокомпаниите или ние да ви ги закупим (+ 7 евро на билет комисионна за нашата услуга).

 

Как да се запишем?

1) Ако сте индивидуални туристи или малка група без български водач, ние ще изготвим пакетна програма за вашето пътуване (логистична програма), в която ще бъде включена цялата логистика – транспорт, хотели, екскурзии, ваучери за всички услуги и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Примерна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Заплащане: след като се съгласите с пакетното предложение, заплащате 50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

2) Ако желаете да пътувате в малка група с български водач, моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

Всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците, след като пътуването бъде потвърдено.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването, след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance. Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързани с епидемията от Ковид-19.

Поне 20 човека вече пътуваха с нас до Исландия с водач от тук или самостоятелно.

Ето какво казва Божидар за неговото пътуване до острова:

“Пътуването до Исландия, организирано от Павел беше невероятно преживяване. Организацията бе перфектна, програмата бе съставена така, че да се случат възможно повече неща за краткия престой там. Павел бе постоянно на линия и с готовност за логистична помощ.

Бих се радвал  на второ пътешествие до тази дестинация. Благодаря на ” Хиляда пътешествия”!

Поздрави,

Божидар”

 

Кацнахме и спахме първата нощ в Reykjavik, след което си взехме джип под наем и се отправихме към първата ни спирка по околовръстното на острова – водопадът Seljalandsfoss. Той е разположен на реката Seljalandsá, чийто води падат от 60 м височина. Най-забележителното на този водопад е, че можеш да се разходиш зад сгромолясващите се с трясък води…много впечатляващо!

После продължихме към другото чудо на природата –  водопадът Skogafoss, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена. Спряхме се и до вулкана Eyjafjallajökull, който изригна през 2010 година, предизвиквайки хаос във въздушния трафик на почти цяла Европа.

Продължихме покрай природния резерват Dyrholaey, разположен в най-южната част на Исландия. Тук гнездят хиляди птици през лятото, поради което мястото е истински рай за природолюбителите.

Стигнахме до черния плаж Reynisfjara, където се разходихме сред причудливи скални образования, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези скални форми.

Вечерта пътувахме с ферибот към архипелага и едноимемен град Vestmannaeyjar, разположен на най-големия от островите – Heimaey, с население от 4,135 човека. Островите са дом на стара рибарска общност и хиляди птички Puffin. Освен чрез риболов, в миналото хората са оцелявали благодарение на тези симпатични птички, като са ги ловели за храна. В някои ресторанти се предлагат ястия от тези птици, както и от месо на кит, но ние взехме твърдо решение да не си поръчваме такова ядене. Като цяло Vestmannaeyjar е прекрасно място, с живописен скрит от бурните ветрове залив, където е разположено пристанището.

На другия ден се отбихме през малкото градче Vik, след което продължихме към мочурищата Mýrdalssandur – странни, почти извънземни пейзажи. Минахме покрай планината Petursay (275 m) и един внушителен глетчер. Целият район е плодороден, зелен, с множество ферми навсякъде.

Прекосихме Skeiðarársandur – около 1000 кв км поле покрито с глетчерен пясък, простиращо се до глетчера Skeiðarárjökull. Това е най-голямото такова поле в света. Стигнахме и до самия глетчер, по точно до мястото където свършва в малко езеро, покрито с ледени късове. Мястото, разбира се, е магично.

Продължихме към глетчерната лагуна Jökulsárlón. Огромни късове лед се откъсват от глетчера и падат в нещо като езеро, което се оттича през река в морето. Ледените късове биват изтласкани от морето обратно на черен вулканичен пясък. Гледката на леда върху черната повърхност е наистина впечатляваща.

Пренощувахме в градчето Höfn, където хапнахме морски деликатеси в един прекрасен ресторант на пристанището.

Следващият ден беше посветен на исландските фиорди. Пътят се вие покрай брега, на някои места ставаше черен. Гледките към морето през цялото време са изключително впечатляващи.

Стигнахме до градчето Egilstaðir. След кратка почивка продължихме към района на езерото Mývatn. Пейзажът е осеян с разнообразни скални формации от лава и вулканични останки.

Отбихме се през Námafjall, геотермален район недалече от вулкана Krafla, с множество бликащи кални локви, пара и мирис на сяра. На дълбочина от около 1000 м температурата е 200 градуса. В миналото от този и други подобни райони на Исландия е добивана сяра в големи количества, ползвана за производството на барут.

Следващата ни спирка беше едно кафене до езерото Mývatn, разположено в район с активка вулканична дейност в близост до вулкана Krafla. Затова и тук всичко се кръщава с етикета “лава”…”лава” чай, “лава” хляб и т.н. Сервитьорът ни разказа набързо за технологията на приготвяне на “лава” хляба…носят го до Námafjall, където го пекат в специални пещи в земята, в близост до геотермалните извори.

Езерото и района около него е ивестно с биоразнообразието си; обявено е за орнитологично важно място. Реката Laxá, която се оттича от езерото, е богата на риба, най-вече атлантическа сьомга.

След “лава” емоциите приключихме този ден в малкото северно градче Húsavík. Хапнахме вкусна риба в местната кръчма на пристанището, купихме си билети за наблюдение на китове за другия ден и се разходихме наоколо. Градчето е било център на мощната китиловна промишленост в миналото, а днес е световната столица на китовете. За щастие китоловът днес е заменен с туристи, плащащи по около 60 евро за 3 часова разходка навътре в залива, където наблюдават китовете в естествената им среда. Хората от групичката ни видяха и даже заснеха китове от съвсем близко разстояние, а после казаха, че това е било едно от най-впечатляващите неща, които са виждали!

На следващия ден продължихме към Akureyri, столицата на Севера. По пътя се отбихме до Goðafoss или както местните го наричат “Водопадът на Боговете”. Водата от река Skjálfandafljót пада от 12 м височина с гръм и трясък. През година 999 или 1000 така нареченият говорител на закона (специална фукция в скандинавските страни, която се е изпълнявала от най-мъдрите мъже) със звучното име Þorgeir Ljósvetningagoði, обявил християнството за официална религия в Исландия. Казват, че след като направил това, той хвърлил статуите на местните богове във водите на водопада.

Самият град Akureyri е прилежен, уютен северен град с модерна зала за културни събития, хубав малък център със спретнати стари сгради и едно прекрасно кафене, като извадено от скандинавска приказка, където пихме кафе. Разположен е по бреговете на фиорда Eyjafjörður по начин, който му осигурява учудващо хубаво време за географското си разположение (60 мили от полярния кръг). Тук опитахме и от прочутия исландски хотдог….наистина има защо да е прочут. Адски вкусен е!

Продължихме на север покрай полуостров Tröllaskagi, минахме през градчетата Dalvík, Ólafsfjörður, пресякохме прохода Lágheiði Pass и се спуснахме към бившата столица на херингата град Siglufjörður. В началото на XX век градчето е било с просперираща рибарска индустрия, поради което се е наричало “Столицата на херингата”. Това е времето на индустриалния улов на херинга, който през 1968 година, обаче, намалява драстично. Днес градът е изостанал, леко призрачен …гледка не много типична за Исландия.

Продължихме покрай фиорда Skagafjörður, до градчето Hofsós. Минахме през най-странния тунел, през който някога съм шофирал. Съоръжението скъсява разстоянието между  Siglufjörður and Ólafsfjörður с около 47 км. Тунелът е еднопосочен, като на всеки 200 м има отбивки. Ако насреща се задава автомобил, се отклоняваш в отбивката и го пропускаш. За мое и на всички безкрайно учудване, системата работи безотказно и на практика няма задръствания или връщане на коли на заден…сякаш тунелът е така математически изчислен, че всичко да минава без проблеми.

След тунела се спуснахме към долината Héðinsfjörður, едно отдалечено, забравено от Бога място.

След нощувката в Sauðárkrókur, продължихме покрай западното крайбрежие на острова, в посока Националния парк Þingvellir. По пътя се отбихме през Deildartunguhver, най-големият горещ извор в Европа. Ако не беше този факт, както и това, че са построени около 70 км тръбни инсталации за отвеждане на горещата вода, не бих казал, че е нещо супер впечатляващо. До паркинга на мястото бяха оставени домати в торбички, произведени в парника до извора за около 200 крони (около1,2 евро)…цена на която почти нищо друго не можеш да си купиш в Исландия.

Посетихме живописното градче Borgarnes на брега на морето, където разгледахме местния музей разказващ за историята на заселването на острова. Продължихме след това посока Reykjavik, като на няколко километра от града се отклонихме посока Националния парк Þingvellir. Минахме през друг тунел…под дъното на залива. Първоначално тунелът се спуска полегато надолу, след което започва да се изкачва…отново странно преживяване в тунел. В Исландия минахме през двата най-странни тунела, през които някога съм минавал.

Националниат парк Þingvellir е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и севрноамериканската. Хората се разкрачват между двата скални ръба за снимка…с единия крак в Америка, с дргия в Европа. Това е на практика северния гребен на така нареченият Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света, разположена по дъното на Атлантическия океан.

Мястото е и историческо – тук е бил основан първият исландският парламент през 930 година.

В края на деня пристигнахме в малкото селце Laugarvatn, известно със СПА хотела си Laugarvatn Fontana.

В района още посетихме Geysir (от тази дума произлиза и английската geyser) – място богато на гейзери и геотермални извори. Това са първите гейзери, описани в печатна книга, а също така са и първите познати на съвременните европейци. Гейзерите от това място могат да изхвърлят вряща вода на около 70 м височина, но днес изригванията са непостоянни. В миналото са спирали понякога напълно. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат…това чудо на природата определено доставя много радост на хората.

След нощувката в Laugarvatn, продължихме към един от най-впечатляващите водопади в Исландия – Gullfoss, разположен в живописния каньон на реката Hvítá. Дебитът му е 140 m³/сек през лятото и 80 m³/сек през зимата.

Завършихме пътуването си отново в Reykjavik, като имахме време да обикоим града и да се насладим на някои от най-важните му забележителности, като Tjörnin (езерцето), футуристичната църква Hallgrímskirkja, модерната концертна зала Harpa, старото пристанище на Reykjavík, модернистичната скулптура на викингски кораб и други.

Най-хубавото в този град е, обаче, усещането за уют, за което допринасят многобройните дизайнерски кафенета, малките бутикови магазинчета, малкият център с малките си цветни сгради…Човек има усещането за приказна атмосфера.

После се прибрахме в България 🙂

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Единбург (Шотландия)

Днес летите до Единбург от София. Ще имате трансфер до хотела, почивка и нощувка. В зависимост от полетите ще предоставим допълнителна информация или програма за града.

Ден 1
Ден 2

Единбург

Днес денят е посветен на шотландската столица. Разположен на южния бряг на залива Фърт ъф Форт, в Средношотландската низина, Единбург е една от големите световни туристически дестинации с 13 милиона посетители годишно. Първото, което може да направите тук е разходка из стария град на Единбург. Ще видите Паметникът на Уолтър Скот и Колежът „Доналдсън“. Може да стигнете и до Дворецът „Холируд, много интересно, историческо място. В зависимост от персоналните ви предпочитания, ще ви подготвим програма за деня с подробности, цени и всичко останало. 

Ден 2
Ден 3

Шотландските възвишения (Scottish Highlands) и езерото Лох Нес с пикник

Днес се отправяте на 12 часова екскурзия навътре в Шотландия, като целта днес е пътешествие из Шотландските Възвишения (Scottish Highlands) и посещение на прочутото езеро Лох Хес. Ще минете през масивите Раноч Моор до Глен Кое, а след това през Грат Глен до градчето Форт Аугустус, където ще имате пикник. Следва разходка покрай езерото Лох Нес. По желание може да се разходите с лодка по езерото. След разходката тръгвате обратно към Единбург, като ще минете през прохода Друмочтер и възвишенията Пертшире, от където ще видите Моста Форт, обект под защитата на ЮНЕСКО.

Ден 3
Ден 4

Единбург – Рейкявик

Днес имате трансфер до летището в Единбург, следва полет към Рейкявик, столицата на Исландия, трансфер до центъра на града, отдалечен на около 55 км от летището, настаняване в хотела и почивка. Ще бъде предоставена информация какво може да правите през останалите часове извън полетите в Рейкявик. Нощувка в града.

Ден 4
Ден 5

Рейкявик; Северното Сияние

Целият ден е посветен на града. В центъра ще видите няколкото емблематични сгради, като например Perlan (Перлата), Alþingishúsið (където се помещава Парламентът на Исландия) и църквата Hallgrímskirkja. Ще се разходите по главната улица и пристанището на Рейкявик, където може да хапнете най-вкусната супа от лобстер в света в едно малко, но доста популярно ресторантче. Градът е малък но уютен и много приятен за разходки.

Исландската столица е особено очарователна на фона на снега, лавата и зимното небе. Вечерта е специалната екскурзия в търсене на Северното сияние (aurora borealis). Тя продължава между 3-5 часа; пътува се до специални места, където няма светлинно замърсяване от столицата. Ако  тази вечер светлинното шоу не се появи, ще може да се пробвате в следващите дни, напълно безплатно. Важно е да отбележим тук, че става дума за природно явление.

Ден 5
Ден 6

Златния триъгълник – Националния Парк Пингвелир (Þingvellir); Гулфос (Gullfoss); Гейзир (Geysir)

Днес продължавате  с така наречения “златен триъгълник”. Ще посетите Националния Парк Пингвелир (Þingvellir), място с характерен почти извънземен пейзаж, намиращо се под защитата на UNESCO. Това е също така и историческо място, тъй като тук е бил основан исландският парламент през 930 година.

Националният парк Пингвелир (Þingvellir) е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и северно-американската. Хората се разкрачват между двете скални маси за снимка…с единя крак в Америка с дргия в Европа. Това е на практика гребена на така наречения  The Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света разположена по дъното на Атлантическия океан.

Продължавате към Гулфос (Gullfoss) или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Хвита (Hvítá) се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст. 

Следва Гейзир (Geysir) – място богато на гейзери, от които извира вода на всеки няколко минути. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат.

Ден 6
Ден 7

Водопадите и черния плаж в Южна Исландия

Днес продължавате покрай южния бряг на острова през градчето Селфос (Selfoss), до водопада Селяландсфос (Seljalandfoss), където може да се разходите зад водната стена на самият водопад – весело преживяване. 

Продължавате към плажа Рейнисфяра (Reynisfjara) , където ще се разходите сред странните скални образования, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези скални форми.

На връщане към столицата ще посетите впечатляващия водопад Скогафос (Skogafoss), за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена.  

Ден 7
Ден 8

Полет към София

В зависимост от обратния полет към София ще бъде предоставена програма за деня. Може например да се организира посещение на Синята Лагуна, която е в близост до летището.

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА