С КОРАБ ПО НИЛ И ВЛАК ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛ ЕГИПЕТ

Идеята е да пропътуваме през почти цял Египет със самолет, кораб по Нил и влак, посещавайки повечето от най-известните археологически и исторически забележителности на страната. Започваме от Кайро и “Градът на мъртвите”, Гиза с Пирамидите и Сфинкса, както и Египетския Музей. Летим до Асуан, почти до границата със Судан, от където се качваме на круизен кораб, с който потегляме на север към Луксор по реката. 

На кораба ще се храним и спим (3 нощувки/4 дена). От кораба ще имаме екскурзии с местни екскурзоводи до по-интересните забележителности от двете страни на реката: Асуанския Язовир, “Храмът на Исиза на Фила” , “Недовършения Обелиск”, “Храмът Ком Омбу”, “Храмът на Едфу”, “Долината на царете”, “Храмът на Хатшепсут”, Колосите на Мемон, “Храмът на Карнак” и “Храмът на Луксор”. 

Нощувка в Луксор, след което хващаме дневния влак за Кайро от Луксор. Идеята е да пътуваме покрай реката през деня, за да видим и останалата част от Египет, този път от прозорците на влака. Летим обратно от Кайро за София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: пролет/есен; 

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети по маршрута София – Кайро- София (*); български водач; трансфери от и до летището в Кайро; 3 нощувки в 3 звезден хотел в Кайро, една нощувка в 3 звезден хотел в Луксор с включени закуски в стаи по двама човека; 3 нощувки на круизен кораб по река Нил от Асуан до Луксор (3-ма човека в кабина) с включени закуски, обяди и вечери; билет за влака от Луксор до Кайро първа класа с климатик; всички екскурзии упоменати в програмата, като в екскурзията до Пирамидите е включен обяда; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf 

Цената няма да включва: обяди и вечери, с изключение дните на кораба и обяда по време на екскурзията до Гиза, които са включени; входни билети за забележителности с изключение на екскурзиите по време на круиза с кораба по Нил, трансфери от хотела до гарата в Луксор и от гарата в Кайро до хотела (на място ще ги платим, не са големи сумите); виза за Египет (25 долара) (**); допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети

Отиване:
София 07.25 – Виена 08.05;
Виена 11.10 – Кайро 14.40;

Връщане:
Кайро 15.40 – Виена 19.20;
Виена 20.25 – София 22.55;

Цена: 371 евро с един багаж 23 кг. В момента на резервацията цените може да са различни. При сформиране на групата ще предложим и други алтернативи, от киото ще изберем най-изгодните и удобни към момента.

(**) Виза за Египет. Издават се туристически визи на летището в Кайро. Цената е 25 USD. Не са необходими имунизации.

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Кайро, Египет

Днес летим за Кайро, където пристигаме по следобед. Следва трансфер до хотела и почивка. Разходка из града. По желание може да отидем до “Града на мъртвите” – голямо гробище в централните части на града, което се обитава от хора, които живеят в малките къщички, построени от опечалените и роднините на мъртвите. Мястото е уникално и нетипично туристическо. Нощувка в хотел.

Ден 1
Ден 2

Гиза, Пирамидите, Сфинкса

След закуската в хотела се отправяме на екскурзия в Гиза с автобус и местен екскурзовод. Ще посетим Пирамидите, ще видим Сфинкса…изобщо всичко по-важно на това място. Обядът е включен, но не и входните такси за отделните обекти, тъй като те са много и разнообразни. Всеки ще прецени например в коя пирамида иска да влезе и ще си плати на място за това. Днес или предишния ден може да посетим Египетския музей в Кайро по желание. Нощувка в хотела.

Ден 2
Ден 3

Полет до Асуан; първи ден на круизния кораб по Нил

Сутринта имаме трансфер до летището. Следва полет до град Асуан, почти на границата със Судан. Тук се качваме на круизния кораб,  където първо ще имаме обяд, след което заедно с местен екскурзовод тръгваме на обиколка из град Асуан и неговите забележителности.

Първо ще се качим на една от насипните стени на Асуанския язовир. Самият язовир е построен между 1898 и 1902 г., за да предотврати ежегодното наводняване, предизивквано от река Нил. Язовирът осигурява също вода и ел енергия. Строителството на така наречения Голям (или висок) язовир започнало през 1960 г., се смята за един от най-големите инфраструктурни проекти на президента Гамал Абдел Насер. Въпреки че язовирът не е най-големия в света, той представлява впечатляващо инженерно постижение.

Следващата спирка днес е “Храмът на Исиза на Фила” (Temple Of Isis On Philae). Този красив храмов комплекс е един от най-живописните в цял Египет. Разположен е на остров Аглика (Aglika), южно от стария язовир Асуан. До него ще стигнем с лодки. Храмът е преместен на сегашното си място след построяването на Големия язовир.

Следващата спирка е “Недовършения Обелиск”, най-големият известен в света, с тегло около 1,200 тона. Най-вероятно е построен по време на царуването на кралица Хатшепсут.

След като приключим с обиколката се връщаме на кораба. Ще имаме още свободно време до вечерта, след това вечеря на кораба.

Ден 3
Ден 4

Круиз по река Нил; Храмът Ком Омбу; Храмът на Едфу

Пътуваме вече на север по река Нил. Наслаждаваме се на живописните брегове на реката и се мотаме из кораба.

Първата спирка днес е “Храмът Ком Омбу” (Temple Kom Ombu), построен между 180-47 г. пр. Н. Е. по време на династията на Птолемеите. Южната част на храма е посветена на Собек, крокодилския бог и създател на света, а другата половина е посветена на Хор Старейшина. Този храм най-добре се вижда именно от към реката, тъй като е разположен на живописен хълм точно на брега.  Разбира се в храма отдавна няма крокодили. Ще го разгледаме подробно. Следва обяд на кораба.

Следобед ще посетим “Храмът на Едфу” (Temple of Edfu) или така наречения Птолемейски храм, построен между 237 г. пр.н.е. и 57 г. пр.н.е., известен със своето историческо, археологическо, религиозно и архитектурно значение. Посветен е на Бог Хорус. Изграден е от каменни блокове (пясъчник). Ще видим Вратата на Пилона и светилището в центъра на храмовата структура. Храмът се счита за един от най-впечатляващите по поречието на Нил между Луксор и Асуан. 

Вечеря на борда, докато корабът се носи на север към Луксор. 

Ден 4
Ден 5

Круиз по река Нил; Тебес на западния бряг на Луксор, включително Долината на царете, Храмът на Хатшепсут, Колосите на Мемон

Ще закусим отново на борда на кораба. 

По-късно слизаме на брега, за да разгледаме Тебес на западния бряг на Луксор, включително “Долината на царете”. Нарича се така поради факта, че в рамките на около 500 години тук са погребани няколко египетски фараона. Това е един от най-значимите археологически обекти в Египет, който ние ще разгледаме подробно.   

Следва “Храмът на Хатшепсут” разположен сред скалите и останките на древния Тебес. Този древен храм е посветен на бога Амун-Ра. Това е един от най-забележителните храмове в археологическия комплекс.  

Следват двете огромни статуи – Колосите на Мемон, които си стоят на мястото от близо 3400 години, маркирайки входа на древен некропол. И двете статуи изобразяват фараона Аменхотеп III и са изработени от пясъчник. 

След като приключим с обиколките, се връщаме на кораба за обяд. Вечерята също ще е на борда на кораба.

Ден 5
Ден 6

Круиз по река Нил; Източния бряг на Нил  – Храмът на Карнак, Храмът на Луксор

След закуската на борда на кораба следва екскурзия по източния бряг на Нил.

Първата спирка за днес е “Храмът на Карнак”, огромен комплекс от полу-разрушени храмове, някога представлявал египетския град Тебес. Това е огромен музей на открито, където са видими останки от различни периоди от древно-египетската цивилизация. Карнак има три основни части: Амун, Мут и района на Монту. Най-големият и важен от тях е районът на Амун. Всичко друго в Египет ще ви се стори дребно и незначително в сравнение с този огромен комплекс. 

Следва “Храмът на Луксор”, заради който може би  Луксор си е спечелил прозвището „Най-големият музей на открито в света“. Построен на мястото на древната египетска столица Тебес, храмът е един от най-добре запазените древно-египетски паметници. Статуята и релефните рисунки все още са непокътнати, което го прави едно от най-впечатляващите в района на Луксор и в цял Египет. 

Вечерта нощувка в хотел в Луксор. 

Ден 6
Ден 7

С влак от Луксор до Кайро

Днес сутринта отиваме на гарата, от където хващаме експреса за Кайро. Ще пътуваме първа класа в удобен климатизиран вагон. Ще пътуваме покрай Нил на север до Кайро около 8 часа. Ще се наслаждаваме на гледките от прозорците на вагона, тъй като влакът се движи покрай реката до Кайро. Нощувка в нашия хотел в Кайро

Ден 7
Ден 8

Обратно към София

Днес летим обратно за София

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА