Старият будистки манастир Ердене Зуу в Монголия

На около 2 км от древния град Каракорум в Монголия се намира най-стария будистки манастир в страната – Ердене Зуу. Бил е построен от Абтай Саин Кхан през 1585 след среща с Третия Далай Лама и установяването на тибетския будизъм като официална религия в монголската империя. За градежа са били ползвани предимно камъни от руините на древната столица Каракорум.

Манастирът е бил ограден с огромна стена, като намерението е било тя да има 108 ступи. На няколко пъти в миналото манастирът е бил унищожаван, като най-цветущите му години са били през XVIII век, до към 1872 година. Тогава той е имал 62 храма и около 1000 монаси.  По време на сталинистките чистки в Монголия, върлия комунистически лидер Кхорлоогиин Чоилбаса заповядал манастира да се унищожи. Оцелели няколко сгради, които днес могат да се разгледат. През 1944 година лично Сталин е заповядал на монголския си колега да спре с разрушаването му заради посещението на тогавашния американски президент. Идеята била да се демонстрира уважението на комунистическите режими към свободата на религиите. 

Манастирът е имал и по-весели времена, когато е станал известен с похотливите си обитатели. За да помогне на монасите да пазят въздържание и да не посягат към местните девойки, управата издигнала нещо като фалическа скулптура (Kharkarin Phallic  Rock) дълга около 60 см, насочена към малка долина с форма на вагина. Казват, че след построяването на скулптурата мераците на монасите стихнали. Казват още, че мястото било полезно за девойки, които искат да се сдобият с дете. Опитахме да си представим тълпите борещи се с хормоните си симона, затворени зад дебелите стени на манастира и девойките, обикалящи около фалоса само на 2 км от тях, изпълнени с  надежда да забремененят.  

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.