ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

FAQ

Най-краткото описание на Агенцията?

Туристическа агенция за бавни пътувания “Хиляда пътешествия” ЕООД е лицензиран туроператор и туристически агент, специализиран в организацията на приключенски, културно-познавателни туристически програми и почивки при спазването на основните принципи на “бавното пътуване” като водеща философия.

Какво стои в основата на концепцията за “бавното пътуване”?

При бавното пътуване човек: 1) има възможност да открива случайно неща; 2) има време да научи повече за нещата и местата; 3) има възможността да усети контекста на мястото; 4) има време да усети културната среда на мястото; 5) има възможност да установи контакт с хората, да завърже разговор, да общува с местните; 6) има възможността да усети пространството и реалността наоколо, както и себе си в тях; 7) оставя по-малък отпечатък върху природата, все едно ходи със сандали, а не с военни ботуши.

Как на практика осъществявате философията и принципите на “бавното пътуване”

Пътуваме в малки групи от 5 до 8 човека максимум; отсядаме в семейни хотели или B&B; пътуваме с обществен транспорт или наемаме малки коли и бусове; храним се в местни ресторанти и кръчми или в семейните хотели, където нощуваме, като наблягаме на местната храна; опитваме се да подпомагаме местните бизнеси и услуги; не препускаме по забележителности с цел да видим всичко, само и само да отбележим, че сме били там; не пътуваме с огромни куфари; пътуваме леко, само с най-необходимото за дадената дестинация; можем да оставаме различно време по местата, които харесваме, като все пак спазваме предварителната програма; пием дълго кафе; бавно се храним и НЕ БЪРЗАМЕ.

Какви са предимствата на “бавното пътуване”?

Имаме време да усетим мястото и да се насладим на всеки един момент на пътуването в противовес на концепцията “да видим максимално много за минимално време”; малката група е много по-мобилна, много по-уютна, ако щете; пътуване в малка група е в пъти по-екологично и природозащитно от масовия туризъм и стандартните туристически схеми и пакети; хората от групата се сприятеляват по-лесно, като често това приятелство продължава дълго време след приключване на самото пътуване; общуваме много по-лесно с местните хора; можем да посетим места, които няма как бъдат посетени от големи групи от 30 или 40 човека; можем да останем колкото искаме някъде, ако ни хареса; става дума по-скоро за културно преживяване отколкото за туристическо пътуване.

Организирате ли пътувания за вече сформирани групи или приятели до дестинации, които те изберат?

Всъщност това е един от основните начини, по който Агенцията оперира. Предимството е, че хората вече се познават помежду си, най-вероятно са пътували заедно преди. Условието е групата да е не по-малка от 5 човека и не повече от 8 човека. Можем да организираме пътуване до всяка точка на планетата.

Какво не сте?

Агенция предлагаща пакети и програми, свързани с масов туризъм. Ние не предлагаме оферти за масови пътувания (над 15 или 20 човека в една група) в 4 или 5 звездни хотели или почивки тип all inclusive (всичко вътре).

По-скъпо ли е пътуването в малки групи?

Когато пътуваме по известен и посещаван туристически маршрут или дестинация, има леко оскъпяване в сравнение с подобен маршрут, предлаган като туристичски пакет за голяма група туристи от стандартна туристическа фирма. Разликата в цените идва от това, че големите групи ползват намаления в големите хотели или за някои други туристически услуги.

По маршрути, които не са масово туристически, нашите пътувания са по-евтини. Където няма силно развит масов туризъм с 5 звездни хотели, големите фирми не могат да ползват отстъпки и цените им съответно са по-високи.

Затова се стараем да избираме предимно дестинации, които все още не са част от масовия индустриализиран туризъм.

Защо не включвате цената на самолетните билети в общата цена на вашите пътувания?

Цените на самолетните билети се менят доста често. Тяхната цена зависи от броя свободни места в кабината на самолета за дадения полет към датата на запитването и още ред други неща. Смятаме за най-справедливо да информираме участниците в групата за последните, актуални цени на самолетните билети в момента когато групата се сформира и пътуването потвърдено т.е когато е време да се направи резеревацията и да се закупят самолетните билети. Това дава възможност на участниците в групите да платят наистина актуалната и най-изгодна цена за самолетен билет.

Ние пътуваме само с малки групи и не закупуваме самолетни билети предварително, преди групата да се е сформирала и пътуването потвърдено. Това е коректното отношение към участниците в нашите пътувания.

Допълнително, много често даваме възможност участниците да си купят сами самолетните билети (като например за полетите на Rayanair до Акаба за трекинга ни в пустинята Уади Рум). Можем и ние да закупим билетите срещу комисионна, която е обявена в съответната програма (обикновено 7 евро).

В програмите винаги има примерен маршрут и цена на самолетните билети към датата на обявяване на програмата. Това служи за ориентация на хората за евентуалната цена на самолетните билети и разписанието на полетите. Много често към датата на пътуване се появяват и по-изгодни полети, които ние взимаме предвид и предлагаме на хората. Пазарът на самолетни билети и опции, маршрути и други е доста динамичен, така че по всяко време се появяват нови възможности. Нашата идея е участниците в пътуванията да имат най-изгодните към момента на резервацията самолетни билети, маршрути и екстри.

Колко голяма е разликата в самолетните билети от датата на обявяването им на страницата на пътуването и датата на действителната резервация?

Опитът показва, че това зависи от дестинацията. Например за пътуванията до Пакистан, ако самолетните билети се резервират 2 или 3 месеца преди пътуването, тяхната цена е примерно около 700 евро. Самолетен билет купен седмица преди пътуването може да стигне цена над 1000 евро. Причината е, че не много авикомпании летят до Пакистан и няма особено яростна конкуренция. Друг е случаят с дестинации като Пекин или Токио. Там разликата в цената е около 100 евро средно т.е няма големи флуктуации. В този смисъл ние винаги предупреждаваме желаещите да пътуват до по-редки дестинации (каквито са повечето наши програми), че е добре записването да става навреме или възможно най-рано, за да се закупят възможно най-изгодни самолетни билети. Това е също валидно за ниско-тарифните авикомпании, където цената на самолетен билет 3 месеца преди пътуването е доста по-различна (обикновено по-висока) от цената на билета седмица или по-малко преди пътуването.

Пакетна цена с включени самолетни билети предлагат Агенции, които организират големи групи (над 20 до 40 човека) т.е. масови пътувания, нещо което ние не правим. Те резервират много бройки самолетни билети, като цената не е актуалната такава (няма как да бъде месеци преди пътуването) много често това е възможно най-високата цена, тъй като агенциите няма как се окажат в положение да субсидират самолетните билети на участниците в пътуването в случай, че някой се запише за пътуването седмица или по-малко преди самото пътуване, когато цените са стигнали тавана. Това е разбираемо, но нашите пътувания не са масови, поради което ние не практикуваме по този начин.

Но все пак пътувате и до популярни места, нали?

Да, имаме програми до Йордания например, където също предлагаме класически маршрути с включени популярни туристически места като Петра. В тези случаи ние наемаме местни водачи, които да ни покажат скритите кътчета, тези които не се виждат на пръв поглед или местата, където живеят местните жители. Основната ни цел при тези пътувания е да усетим автентичността, да вкусим от истинския живот, да усетим истинската миризма. Посещението на такива места е възможно само с малки групи.

Кой е основателят на Агенцията и основна движеща сила?

Собственик на Агенцията, водач и организатор на пътуванията е Павел Господинов, човек с многогодишен опит и хиляди навъртени километри зад гърба си.

Уеб сайта на Павел е ето тук: http://pavelgospodinov.com

Искате ли да станете голяма туристическа агенция?

Не!

А какво искате?

Искаме хората, които пътуват с нас да се чувстват комфортно, сред приятели и единомишленици. Да са спокойни и уверени, че когато са на дадено място те наистина виждат най-хубавото, усещат на-доброто и получават най-качественото преживяване. Искаме хората да изпитат истинското удоволствие от пътуването.

Някакъв любим текст свързан с философията на Агенцията?

“Пътуването е малко легло и вечно заети бани. То е стар телевизор и бавна Интернет връзка. Пътуването е изключителен разговор с не-изключителни хора. Пътуването е когато сервитьорката, бензинаджията и домашната помощница се превърнат в най-интересните хора на света. Пътуването е църква, на която не може да устоиш да не влезеш. То е McDonalds, превърнал се в лукс. Това е усещане, като че ли си бил роден в грешната страна. Пътуването е усмивка, която води до разговор на развален английски. То е откритието, че всички момичета се смеят по един и същ начин навсякъде. Пътуването е 10 % бакшиш, за който получаваш прегръдка. Пътуването е същата тази бяла тениска, която обличаш отново на другия ден. Пътуването е поетичен секс след добро вино и твърде много цигари без филтър. Пътуването е отпускане на задната седалка на раздрънкан автобус с кикотещи се странници. То е улица пълна с брадати пътешественици, втренчени в картите си. Пътуването е да искаш още една хапка от онова, което тъкмо е свършило. То е преоткриване на желанието просто да вървиш. Пътуването е споделяне на бутилка алкохол в среднощен влак с нов приятел. Пътуването е като да си помислиш – Може би не трябва да правя това по този начин, когато се прибера в къщи”.

Превод от анонимен автор в Интернет

Какво последно искате да ни кажете?

Ние вярваме, че животът е наистина това, което ни се случва СЕГА И В МОМЕНТА. Надяваме се тук да намерите вдъхновение за нови пътешествия. Надяваме се да бъдем провокатори на вашите мечти.

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!