Медината във Фес, Мароко

Медината на Фес, бившата столица на Мароко и третия по големина град, е лабиринт от прави или криволичещи, калдъръмени и павирани малки улички. Има много пазари и открити площади, безброй занаятчийски работилници наполовина в тъмни помещения, наполовина на улицата.

Медината във Фес, основана през 9 век, е най-голямата зона без автомобили в света. Състои от две части, стара или Фес Ел Бали, която датира от 9-ти и 10-ти век, и нова – Фес Йдид, която е построена през 15-ти век т.е. изобщо не е нова. За транспорт се ползват основно магарета. За известно време е било позволено използването на малки четириколесни превозни средства за извозване на отпадъците и строителни работи, но скоро след това отново били забранени заради вредното въздействие на вибрациите им върху старите конструкции на сградите.

Градоустройството на старите медини е предвиждало в тях да има само пешеходци и коне. Във Фес все още може да се видят едни метални дръжки за почукване по вратите на сградите – една на нивото на изправен човек и друга по-нагоре на нивото на човек на кон.

Подобно на всички марокански стари градове, медината във Фес има исторически порти, водещи към нея. Днес повечето хора влизат през Баб Буулуд, построена от французите. Истинската историческа порта е до нея, но днес тя не се използва. Портите на Медините традиционно никога не се отварят директно на улицата като Баб Буулуд. Те първо водят в малки, тъмни пространства, които се отварят към главните търговски улици. Това е бил начин градът да се защити.

В града се намира и най-стария действащ университет в света.

Един ден мотане в този лабиринт ви предоставя страхотни възможности за вдъхновяваща фотография, празник на сетивата и доза автентично приключение. Тактиката с висенето в някое кафене, бавно сърбане на кафе и просто наблюдаване на живота е добра и тук, както навсякъде в Мароко…изобщо супер любима дестинация!

Серията черно бели фотографии са от мое самостоятелно пътуване до Фес.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.