ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗКАЧВАНЕ ДО ЛЕДНИКА ГЕРГЕТИ

Това комбинирано пътуване ще ни отведе до най-интересните места в Грузия и Армения. Започваме с полет до Тбилиси, Грузия. За грузинската столица сме отделили един цял ден за разходки и посещение на забележителности. Продължаваме нашето пътешествие по стария военен път към високопланинския район Казбеги. По пътя ще се отбием през крепостта Ананури и известния ски курот Гудаури. В района на Казбеги ще се качим до внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) (пеш за около час или с буса) – днес символ на Грузия. По желание може да организираме и изкачване на ледника Гергети (3,260 м), към който води пътека от църквата още нагоре. Продължаваме през централна и западна Грузия – пещерния град Уплистсикхе, манастира Гелати и Моцамета край Кутайси, където ще пренощуваме. На другия ден продължаваме към арменската граница. На път към Ереван ще спрем последователно в селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат (ЮНЕСКО) и куротния град Дилижан, наричан „Арменска Швейцария“ заради прекрасните планини и природа. Продължаваме към манастира  Хор Вирап, селото Арени с църквата и манастира Нораванк. Следва манастира Татев преди да стигнем до град Горис. От там продължаваме към стария Хондзорск и живописния каньон, праисторическия Карахунд с големите каменни гробници и водопадите Шаки. Ще стигнем до планинското градче Йермук. Продължаваме към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия. По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим. Ще видим внушителния манастир Хайраванк, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Последно ще спрем до манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Прибираме се в Ереван, от където летим обратно за Виена и София.

Снимка на заглавната страница: Denis Arslanbekov on Unsplash

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Kатегория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 1-11 септември 2021; 16-26 юни 2022;

Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 10 нощувки/ 11 дни;

Група: 5/7  човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,195 евро на човек (група от 7 човека); Ако групата  е по-малка цената малко ще се увеличи;

Цената включва: български водач; транспорт с минибус навсякъде в двете страни; 10 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая или къщи за гости с включени закуски; една вечеря в Казбеги; входни билети за предхристиянския храм Гарни, селото Арени с църквата и манастира Нораванк и Манастира Татев; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf).

Цената не включва: самолетни билети София – Тбилиси на отиване и Ереван – София на връщане (*); храна, разходи от личен характер; допълнителни застраховки (**).

(*) Полети с Луфтханза и Австрийски авиолинии

Отиване:
София 13.05 – Мюнхен 14.00;
Мюнхен 16.15 – Тбилиси 22.05;

Връщане:
Ереван 04.45 – Виена 06.30;
Мюнхен 12.50 – София 15.20;

Цена към днешна дата: 414 евро/човек. В момента на резервацията цената може да има леки промени.

След сформиране на групата ще бъдат предложени и други маршрути и цени, като ще изберем най-удобните и изгодни към момента.

Photo by Iman Gozal on Unsplash

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Тбилиси, грузинската столица

Днес пристигаме вечерта в Тбилиси. Следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 1
Ден 2

Тбилиси

Днес целия ден е посветен на грузинската столица. Ще се разхождаме бавно из стария град. Ще посетим църквата Метекхи (XII век), серните бани наречени на името Абанотубани, крепостта Нарикала (IV век), катедралата Сиони (V-VII век) и базиликата Антсхисхати (VI век).

По желание ще посетим и историческия музей на Грузия и богата му сбирка от артефакти, разказващи историята на страната. Смята се, че тази колекция е една от най-богатите в Европа. Днес денят е повече за релакс и почивка, заедно с разходките из стария Тбилиси. Нощувка в хотела.

Ден 2
Ден 3

На север по историческия грузински военен път през крепостта Ананури, известния ски курот Гудаури до селото Казбеги в района Казбеги

След закуската в хотела тръгваме на север по историческия грузински военен път. Ще спрем в крепостта Ананури (XIV—XVIII век) – място с прекрасна природа и голяма историческа стойност. Архитектурният комплекс Ананури е принадлежал към обкръжението и семейството на войнствения местен деспот Еристави. Комплексът включва самата крепост, две църкви, стара наблюдателна кула, затвор и няколко обществени сгради.

Продължаваме към известния ски курот Гудаури. Ще минем през прохода  Крос (2,196 м). Ще спрем на прохода Жвари (2,379 м), за да се насладим на великолепните планински пейзажи. Ще достигнем до селото Степантсминда (Казбеги) (1,900 м), което е разположено в подножието на връх Казбеги (5,033 м). Тук ще нощуваме.

Ден 3
Ден 4

Районът Казбеги – един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия; Селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледникът Гергети (3,260 м)

Районът на селото Казбеги (1,900 м) е граничен със Северна Осетия (Русия). Тук се намира единственият граничен пункт с Русия.

Ще посетим може би една от най-панорамните църкви в Грузия – “Света Троица” (църква в Гергети), разположена в планините на височина от 2,200 м. До църквата може да се стигне с кола (има път), но може и да се ходи (около час в едната посока) от селото. Църква в Гергети е построена през XIV век. Има голяма отделна камбанария, която датира от същия период. Изолираното й разположение на върха на стръмна планина, заобиколена от необятни планини, я превръща в символ за Грузия. Грузинският автор от 18 век Вахушти Батонишвили пише, че тук са били донесени ценни реликви от Мцхета, включително Кръстът на Свети Нино. По време на съветската епоха всички религиозни служби са били забранени.

По желание за хората от групата (или част от тях) може да организираме и изкачване до ледника Гергети (3,260 м). Пътят към ледника поема нагоре от Църквата и отнема общо около 7-8 часа отиване и връщане до селото Казбеги. Този пешеходен преход е труден, но не изисква допълнителна екипировка. Може да се направи от физически здрави хора. Участниците, които желаят да направят този трекинг е необходимо да заявят това при записването. Вечерта нощувка в селото Казбеги.

Ден 4
Ден 5

Централна и Западна Грузия – пещерния град Уплистсикхе, манастира Гелати и Моцамета

Днес пътуваме към Централна и Западна Грузия. Ще посетим пещерния град Уплистсикхе (буквално „Крепостта на Господ“), изоставен скален град, който някога е играл важна роля в грузинската история. Мястото е основано в късната бронзова епоха, около 1000 г. пр. Н. Е. и продължава да бъде обитавано до 13 век след Христа. Между VI в. Пр. Н. Е. и XI в. Сл. Н. Е. Уплистсикхе е един от най-важните предхристиянски  политически и религиозни центрове на днешната територия на Грузия.

Продължаваме към манастира Гелати (XII век, UNESCO място). Тук е известна църквата, богата на стенописи, рисунки и мозайки. За много дълго време манастирът е бил основно духовно средище на Грузия. Имало е висше училище, подслонявало едни от най-изявените учени, теолози и философи на Грузия. 

Следващото място е Моцамета, комплекс от манастири на 6 км североизточно от Кутайси. Според легендите има подземен проход между манастирите Моцамета и манастира Гелати. Нощувка в хотел в Кутайси.

Ден 5
Ден 6

От Кутайси (Грузия) към Арменската граница

Днес пътуваме с буса към Арменската граница. След като минем границата, първо ще спрем в селото Хагпат, забележително с манастира Хагпат, религиозен комплекс от 10 век и включен в списъка на ЮНЕСКО. Манастирът е великолепен пример за средновековна арменска архитектура. Селото е живописно, лежи на огромно плато, разчленено от дълбоки „пукнатини“.

Продължаваме към Дилижан, курортен град с мек климат и чист въздух. Известен е със своята прекрасна природа, поради което често го наричат „Арменска Швейцария“. След като се разходим наоколо продължаваме към Ереван, арменската столица. Нощувка в Ереван.

Ден 6
Ден 7

Ереван – манастира Гегард – предхристиянския храм “Гарни” – Ереван

След закуската в хотела поемаме към манастира Гегард, един от най-представителните примери за средновековна арменска архитектура от 13 век. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук ще научим как се приготвя и пече местния хляб лаваш. 

Следва храмът “Гарни” от предхристиянска Армения, единствената запазена почти напълно гръко-римска сграда с колони в страната и бившия Съветски съюз. Вечеряме в селото, след което се прибираме обратно в Ереван, за да нощуваме в нашия хотел.

Ден 7
Ден 8

Ереван – манастира  Хор Вирап – селото Арени с църквата – манастира Нораванк – манастира Татев – град Горис

След закуската в хотела се отправяме към манастира Хор Вирап. Той е известен най-вече с местоположението си и гледката към библейския връх Арарат, където според легендата Ноевият ковчег бил заседнал. 

Продължаваме към едно от най-живописните села в страната – Арени, място известно с виното си. Ще се отбием до църквата на С. Аствацацин, еднокорабна арменска църква с два купола, завършена през 1321 г. . Идваме тук основно заради разкошните панорами, които се разкриват от тук, тъй като постройката е разположена на плато с изглед към река Арпа и селото Арени.

Продължаваме към манастира Нораванк от 13 век, разположен в тесен пролом на реката Амагу, на около 6 км от селото. Мястото е особено живописно. Дефилето е известно с високите, отвесни тухленочервени скали, които се извисяват срещу манастира. Интересна е църквата “Света Богородица” с нейното тясно каменно стълбище, един от най-ранните примери за конзолна архитектура.

Продължаваме към манастира Татев, основан през 9 век, поредният живописен манастир (според някой най-живописния в страната). Той е бил основен икономически, политически и духовен център столетия наред. Късният следобед пристигаме в град Горис. Лека разходка, вечеря и нощувка в града.

Ден 8
Ден 9

Горис – стария Хондзорск – праисторическия Карахунд – водопадите Шаки – планинското градче Йермук

След закуската в хотела отиваме до района Хондзореск, който е известен с каньона, живописните скални образувания и древното пещерно селище. Изкуствените пещери са били обитавани до към 50-те години на миналия век. 

Следва Карахунд, праисторически археологически обект, в който са разположени около 223 големи каменни гробници. Често го наричат “Арменския Стоунхендж”. Около 80 от камъните имат кръгла специфични дупки, като 37 от тях са все още изправени. Археолозите смятат, че са били използвани за астрономически наблюдения. 

На връщане ще се отбием до живописния водопад Шаки, много впечатляващо и релаксиращо  място. Късният следобед пристигаме в планинското градче Йермук, известно с минералните извори и SPA хотелчета. Вечерта може да се възползваме от топлата вода в града. Ще нощуваме в хотел в града.

Ден 9
Ден 10

Йермук – каравансерая Селим – Норатус – Хайраванк – Севан – Ереван

След закуската в хотела продължаваме пътешествието към езерото Севан, едно от най-големите и живописни високопланински сладководни езера на Евразия. 

По пътя ще се отбием до стария каравансераят Селим, разположен в планинския проход Селим (Сулема), на 2,410 м над морското равнище. Каравансераят е построен на стария път, който свързва историческия Гегаркуник с Вайоц Дзор. Според двата надписа на сградата (единият от които е на арабски) той е построен през 1332 г. от княз Орбелян Чесар.

Ще обядваме и починем около езерото Севан. Следобед ще посетим гробището Норатус с множество качкари, специфични арменски надгробни камъни, на които освен кръстове често има изрисувани или издълбани други мотиви – растения, розетки или фигури. Тези надгробни камъни са уникални за Армения. 

Продължаваме покрай езерото Севан, за да стигнем до внушителния манастир Хайраванк от 9 до 12 век, разположен живописно на югозападния бряг на езерото. Монашеският комплекс се състои от църква, параклис и гавит. Около манастира има също множество качкари и надгробни паметници, които са част от малко гробище. Недалече от манастира се намират останки от бронзовата епоха, стари средновековни крепостни стени и основи на селище. 

Следва манастира Севанаванк, разположен на полуостров на северозападния бряг на езерото Севан. Първоначално манастирът се е намирал на южния бряг на малък остров. След изкуствено източване на езерото Севан, започнало по времето на Сталин, нивото на водата паднала с около 20 метра, което превърнало острова в полуостров. Освен познавателно, мястото е и много живописно. След разходка около езерото и манастира, пътуваме обратно за Ереван и нашия хотел там. 

Ден 10
Ден 11

Ереван; полети към София

Днес много рано сутринта имаме трансфер към летището за много ранен полет към Виена и София.

Ден 11
Photo by Aram Grigoryan on Unsplash

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.