ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ (С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА АБХАЗИЯ)

Това пътуване ще ни отведе до най-интересните места в Грузия, включително отдалечени, трудно достъпни и непосещавани често от туристи. Започваме с полет от Солун до Кутайси с ниско-тарифната WizzAir. Следва трансфер през масивни планини и високи проходи до град Местия в района Сванети. От там с джипове ще се доберем до най-високото населено място в Европа – селото Ушгули (2,200 м), уникално място като архитектура, култура и природа. Продължаваме към град Зугдиди, изходен пункт за пътуване до Абхазия (по желание на участниците можем да удължим програмата с посещение на този интересен район). Следва музея на Сталин в неговия роден град Гори. Ще отделим време за старата столица на Грузия – Мцхета (ЮНЕСКО). Ще се отбием и през манастира Жвари. Един ден сме отделили на Тбилиси и неговите забележителности. Ще пътуваме по стария военен път към другия високопланински драматичен район – Казбеги. По пътя ще се отбием през крепостта Ананури и известния ски курот Гудаури. В района на Казбеги ще се качим до внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) (пеш за около час или с буса) – днес символ на Грузия. По желание може да организираме и изкачване на ледника Гергети (3,260 м), към който води пътека от църквата още нагоре. На връщане към Кутайси ще се отбием през древния пещерен град Уплистсикхе („Крепостта на Господ“), манастира Гелати (XII век, UNESCO място) и манастирския комплекс Моцамета. Летим обратно от Кутайси до Солун и после София.

Бележка: Това пътуване може да се съчетае с пътуването ни до Армения (http://thousandvoyages.com/tours/armenianagornikarabah/), като това може да с случи за готови групи от най-малко 4 или 5 човека, които желаят да посетят двете дестинации.

 

 

Това пътуване може да се съчетае със следните наши пътешестия в района:

Пътешествие из Армения и Нагорни Карабах (до колкото е възможно) (1-10 юни 2021);

Пътешествие из Азърбайджан (18-25 юни 2021);

Моля отбележет в запитването, ако желаете да комбинирате пътуванията.

Дати: 10-17 юни 2021 (Датите може да са други, но зависят от полетите на WizzAir, които се ползват за това пътуване);
Продължителност: 6 нощувки/ 7 дни;
Група: 4\5  – 7\8 човека;
Цена: 750 евро на човек (група от 7 човека);
Цената включва: български водач; транспорт с хубав климатизиран бус навсякъде в страната, джиповете до Ушгули и трансферите от/до летището; 7 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая или къщи за гости (в отдалечените места) с включени закуски; входни билети за пещерния град Уплистсикхе („Крепостта на Господ“) и музея на Сталин; застраховка Асистанс за 10,000 евро.
Цената не включва: самолетни билети Солун – Кутайси – Солун, както и транспорта от България до Солун (*); обяди и вечери; разходи от личен характер; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването” и други, за които ще бъде предоставена допълнителна информация след сформиране на групата.

(*) Полети

Ползва се редовната ниско-тарифна линия на WizzAir от Солун до Кутайси и обратно.

В зависимост от предпочитанията можем да уредим транспорт от София до Солун и обратно за цялата група. Има също обществен автобус, както и влак от София до града. Тази отсечка от пътуването ще уреждаме за всеки индивидуално в завсиимост от коя част на страната е.

Полетите са както следва:

Отиване: Солун 21.45 – Кутайси 01.15

Връщане: Кутайси 19.25 – Солун 21.10

Цена: 39.00 евро на отиване и 49.99 евро на връщане (февруари 2021; към датата на резервацията цената може да е различна; цената цитирана тук е без допълнителен чекиран багаж калкулиран). Може да закупите самолетните билети самостоятелно от сайта на авиокомпанията или ние да направим това срещу комисионна от 7 евро/билет.

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какви грижи и мерки ще вземете за опазване на здравето на хората по време на пътуването?

Безопасността и здравето на хората винаги е било приоритет и това няма да се промени! Поради естеството на нашите дестинации ние винаги сме спазвали основни хигиенни правила, като например редовното ползване на дезифенктант за ръце и други подобни. Водач е Павел Господинов т.е аз 🙂 Аз съм собственик на фирмата и съм завършил медицина. Аз винаги пътувам с пълна чанта лекарства и средства за първа помощ.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance. Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързан с епидемията от Ковид-19.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! 🙂

– Прочетете внимателно програмата на пътуването.

– Ако имате въпроси или нещо не е ясно, моля ползвайте всички канали за комуникация, за да се информирате.

– Помислете дали физически и психически бихте могли да издържите. Ако не може да прецените, моля дискутирайте това с нас.

– Желателно е да се запознаете, поне в основни линии, с района или местата, през които ще пътуваме. Моля, не се записвайте, ако нямате никаква идея къде отивате!

– Ако държите на 4 или 5 звездни хотели и имате нулева толерантност по отношение на нощувките, моля не се записвайте за пътуването. Целта на нашите пътешествия не са хотелите!

– Моля преценете дали би било комфортно за вас да пътувате в малка група с други хора. От изключителна важност са толерантността, търпимостта и  взаимното уважение между членовете на групата. Тези неща са МНОГО МНОГО важни за нас.

Уверете се, че това пътуване е подходящо за вас! Може да прочетете условията и тук: http://thousandvoyages.com/преди-да-се-запишете-за-пътуване-с-нас/ 

Още информация за нашите пътувания: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/ 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Кутайси

Днес пристигаме с полет на WizzAir в грузинския град Кутайси през ноща. За пътуването до Солун, виж секцията за полетите. Следва трансфер до хотела и нощувка.

Ден 1
Ден 2

Селото Ушгули (2,200 м) и района наоколо

Рано сутринта потегляме към град Местия в планинския район Сванети, което ще отнеме около 5 часа с преход през драматични и трудно достъпни планини. Сванети е един от най-отдалечените райони на Грузия, рядко посещаван, но изключтително драматичен като визия и като история. В главното градче Местия се прехвърляме на джипове, с които ще се катерим още около 2 часа нагоре в планината до най-високото населено място в Европа – селото Ушгули.

Видеото показва пътя от Местия до Ушгули: https://vimeo.com/350782605 

Ще разгледаме подробно старите къщи с отбранителните кули нарчени Сван, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-старите кули датират от VIII и IX век. В миналото те са служели за жилища и за защита както срещу врагове, така и срещу лавини и други капризи на природата. Играели са роля на сигнални кули и охранителни постове също така. Ще посетим разбира се някои от кулите, ще се рахождаме между старите къщи и ще си говорим с хората, които все още живеят на това отдалечено място (около 200 човека от около 70 фамилии постоянни жители).

На хълм над селото се намира малкия манастир Ламария, построен през XI век. Местните вярват, че там е погребана царица Тамара. Манастирът работи и може да бъде посетен. Недалеч от манастира Ламария се намира и църквата Свети Георг Йграг.

Много интересен е етнографския музей в селото, където ще научим за историята на района и ще разгледаме останали предмети от миналото. Нощувка в къща за гости.

 

Ден 2
Ден 3

От Ушгули – Местия – Зугдиди – Гори – Мцхета – Тблиси

Днес продължаваме нашето пътешествие към столицата Тбилиси. Пътят ще отнеме около 10 часа, поради което ще станем по-рано, за да можем да спираме на някои интересни места по пътя. Първо ще спрем в град Местия, административния град на района Сванети. Градчето е малко старо и приятно за кратка разходка. 

Продължаваме към град Зугдиди. Тук няма някакви забележителности и туристически обекти, освен че е изходен пункт за псещение на Абхазия. По желание програмата може да се разшири с посещение и на Абхазия. Ако желаете това, моля пишете в запитването.

Повече време ще прекараме в град Гори, където ще се отбием в музея на Сталин, открит през 1957 година. Ще разгледаме и трите секции, разположени в центъра на града – Къщата на Сталин, Музеят на Сталин и вагона, с който се е возил Сталин.

Следва Мцхета, старата столица на Грузия. Паметниците в този град са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим катедралата Светитсковели, където се смята, че е заровена мантията на Исус Христос. Това е свещенно място за грузинците, а също и седалище на архиепископа на Мцхета и Тбилиси, който е и патриарх на цяла Грузия. Сегашната сграда на катедралата е построена през XI век от грузинския архитект Арсукисдзе. На самото място е имало постройки още през IV век. Мястото е обвито с легенди, предимно свързани с ранното християнство по тези земи. 

Следващата ни спирка е манастирът Жвари (Jvari), построен на хълма над стария град, обект включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вечерта пристигаме в Тбилиси, настаняваме се в хотел и нощуваме

 

Ден 3
Ден 4

Тбилиси

След закуската в хотела започва обиколката на града. Днес ще посетим църквата Метекхи (XII век), серните бани наречени на името Абанотубани, крепостта Нарикала (IV век), катедралата Сиони (V-VII век) и базиликата Антсхисхати (Antschischati) (VI век).

Ще посетим и историческия музей на Грузия и изключително богата му сбирка от артефакти, разказващи историята на страната. Смята се, че тази колекция е една от най-богатите в Европа. Нощувка в хотела.

 

Ден 4
Ден 5

На север по историческия грузински военен път през крепостта Ананури, известния ски курот Гудаури до селото Казбеги в района Казбеги

Продължаваме на север по историческия грузински военен път. Ще спрем в крепостта Ананури (XIV—XVIII век) – място с прекрасна природа и голяма историческа стойност. Архитектурният комплекс Ананури е принадлежал към обкръжението и семейството на войнствения местен деспот Еристави. Комплексът включва самата крепост, две църкви, стара наблюдателна кула, затвор и няколко обществени сгради.

Продължаваме към известния ски курот Гудаури. Ще минем през прохода  Крос (2,196 м). Ще спрем на прохода Жвари (2,379 м), за да се насладим на великолепните планински пейзажи. Ще достигнем до селото Степантсминда (Казбеги) (1,900 м), което е разположено в подножието на връх Казбеги (5,033 м).

 

Ден 5
Ден 6

Районът Казбеги – един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия; Селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледникът Гергети (3,260 м) –

Районът на селото Казбеги (1,900 м) е граничен със Северна Осетия (Русия). Тук се намира единственият граничен пункт с Русия.

Ще посетим може би една от най-панорамните църкви в Грузия – “Света Троица” (църква в Гергети), разположена в планините на височина от 2,200 м. До църквата може да се стигне с кола (има път), но може и да се ходи (около час в едната посока) от селото. Църква в Гергети е построена през XIV век. Има голяма отделна камбанария, която датира от същия период. Изолираното й разположение на върха на стръмна планина, заобиколена от необятни планини, я превръща в символ за Грузия. Грузинският автор от 18 век Вахушти Батонишвили пише, че тук са били донесени ценни реликви от Мцхета, включително Кръстът на Свети Нино. По време на съветската епоха всички религиозни служби са били забранени.

По желание за хората от групата (или част от тях) може да организираме и изкачване до ледника Гергети (3,260 м). Пътят към ледника поема нагоре от Църквата и отнема общо около 7-8 часа отиване и връщане до селото Казбеги. Този пешеходен преход е труден, но не изисква допълнителна екипировка. Може да се направи от физически здрави хора. Участниците, които желаят да направят този трекинг е необходимо да заявят това при записването. Вечерта нощувка в селото Казбеги.

 

Ден 6
Ден 7

През централна и западна Грузия: Казбеги – Пещерния град Уплистсикхе – Катедралата Гелати (ЮНЕСКО) – Мотсамета – Кутайси

Днес ще пътуваме цял ден обратно към град Кутайси като по пътя ще спираме на интересни места. 

Пещерният град Уплистсикхе (буквално „Крепостта на Господ“) е изоставен скален град, който някога е играл важна роля в грузинската история. Мястото е основано в късната бронзова епоха, около 1000 г. пр. Н. Е. и продължава да бъде обитавано до 13 век след Христа. Между VI в. Пр. Н. Е. и XI в. Сл. Н. Е. Уплистсикхе е един от най-важните предхристиянски  политически и религиозни центрове на днешната територия на Грузия.

Продължаваме към манастира Гелати (XII век, UNESCO място). Тук е известна църквата, богата на стенописи, рисунки и мозайки. За много дълго време манастирът е бил основно духовно средище на Грузия. Имало е висше училище, подслонявало едни от най-изявените учени, теолози и философи на Грузия. Следобед пристигаме в Кутайси. 

Продължаваме към Моцамета, комплекс от манастири на 6 км североизточно от Кутайси. Според легендите има подземен проход между манастирите Моцамета и манастира Гелати. За съжаление няма да ни остане време да проучим този въпрос на място, тъй като вечерта трябва да сме в Кутайси. Около 17.30 трябва да сме на летището в Кутайси за вечерния полет към Солун.

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА