ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ГРУЗИЯ (С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА АБХАЗИЯ)

Това пътуване ще ни отведе до най-интересните места в страната, включително отдалечени, трудно достъпни и непосещавани често от туристи. Започваме с полет до Тбилиси. За грузинската столица сме отделили един цял ден за разходки и посещение на забележителности. Продължаваме нашето пътешествие към град Местия в района Сванети. Ще минем през масивни планини и високи проходи, където ще спираме често за снимки и почивки. По пътя ще се отбием в музея на Сталин в неговия роден град Гори, манастира Гелати (XII век, UNESCO място) и манастриския комплекс Моцамета. 

Ще минем през град Зугдиди, изходен пункт за пътуване до Абхазия (по желание на участниците можем да удължим програмата с посещение на този интересен район). От Местия с джипове ще се доберем до най-високото населено място в Европа – селото Ушгули (2,200 м), уникално място като архитектура, култура и природа. На връщане към Тбилиси ще се отбием през Мцхета, старата столица на Грузия и манастира Жвари. 

Ще пътуваме по стария военен път към другия високопланински драматичен район – Казбеги. По пътя ще се отбием през крепостта Ананури и известния ски курот Гудаури. В района на Казбеги ще се качим до внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) (пеш за около час или с буса) – днес символ на Грузия. По желание може да организираме и изкачване на ледника Гергети (3,260 м), към който води пътека от църквата още нагоре. На връщане към Тбилиси ще се отбием през древния пещерен град Уплистсикхе („Крепостта на Господ“). Летим обратно от Тбилиси до София.

Бележка: Това пътуване може да се съчетае с пътуването ни до Армения (http://thousandvoyages.com/tours/armenianagornikarabah/), като това може да с случи за готови групи от най-малко 4 или 5 човека, които желаят да посетят двете дестинации.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Kатегория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Дати: 10-17 юни 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 7 нощувки/ 8 дни;

Група: 4\5  – 7\8 човека; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 750 евро на човек (група от 7 човека);

Цената включва: български водач; транспорт с хубав климатизиран бус навсякъде в страната, джиповете до Ушгули и трансферите от/до летището; 7 нощувки в нормални хотели по двама човека в стая или къщи за гости (в отдалечените места); входни билети за пещерния град Уплистсикхе („Крепостта на Господ“) и музея на Сталин; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf).

Цената не включва: самолетни билети София – Тбилиси-София (*); храна, разходи от личен характер; допълнителни застраховки (**).

(*) Полети с Луфханза (към момента най-удобни и изгодни)

Отиване:
София 13.05 – Мюнхен 14.00;
Мюнхен 22.15 – Тбилиси 04.05;

Връщане:
Тбилиси 05.05 – Мюнхен 07.15;
Мюнхен 09.30 – София 12.20;

Цена към днешна дата (март 2021): 233 евро/човек. В момента на резервацията цената може да има леки промени.

Към момента на сформиране на групата ще бъдат предложени други маршрути и цени, като ще изберем най-удобните и изгодни към момента.

Програма с полети на WizzAir от Солун до Кутайси

Друга възможност е програмата да се изпълни до и от Кутайси в Грузия, като се ползва ниско-тарифна линия на WizzAir от Солун до Кутайси и обратно. За този вариант може да има промяна в датите, за да съвпаднат с полетите на авиокомпанията. В зависимост от предпочитанията можем да уредим транспорт от София до Солун и обратно за цялата група. Към днешна дата (март 2021) цената на този билет е 150 евро/човек. Ще има допълнителни разходи за пътуване до Солун и евентуално хотел там, тъй като на връщане самолета каца в Солун късно вечерта. 

Полетите са както следва:

Отиване: Солун 21.55 – Кутайси 01.25;
Връщане: Кутайси 19.35 – Солун 21.20;

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Тбилиси, грузинската столица

Днес пристигаме рано сутринта в Тбилиси. Следва трансфер до хотела и почивка след нощния полет. Малко по-късно започваме с разходките из града. Ще посетим църквата Метекхи (XII век), серните бани наречени на името Абанотубани, крепостта Нарикала (IV век), катедралата Сиони (V-VII век) и базиликата Антсхисхати (VI век).

По желание ще посетим и историческия музей на Грузия и богата му сбирка от артефакти, разказващи историята на страната. Смята се, че тази колекция е една от най-богатите в Европа. Днес денят е повече релакс и почивка, заедно с разходките из стария Тбилиси. Нощувка в хотела.

Ден 1
Ден 2

От Тбилиси до Местия в района Сванети 

Рано сутринта потегляме към град Местия в планинския район Сванети, което ще отнеме около 8-9 часа с преход през драматични и трудно достъпни планини. Сванети е един от най-отдалечените райони на Грузия, рядко посещаван, но изключтително драматичен като визия и като история. 

По пътя ще спрем за повече време в град Гори, където ще се отбием в музея на Сталин, открит през 1957 година. Ще разгледаме и трите секции, разположени в центъра на града – Къщата на Сталин, Музеят на Сталин и вагона, с който се е возил.

Продължаваме към манастира Гелати (XII век, UNESCO място) в Кутайси. Тук е известна църквата, богата на стенописи, рисунки и мозайки. За много дълго време манастирът е бил основно духовно средище на Грузия. Имало е висше училище, подслонявало едни от най-изявените учени, теолози и философи на Грузия. Продължаваме към Моцамета, комплекс от манастири на 6 км североизточно от Кутайси. Според легендите има подземен проход между манастирите Моцамета и манастира Гелати.

Продължаваме към град Зугдиди. Тук няма забележителности и туристически обекти, освен че е изходен пункт за псещение на Абхазия. По желание програмата може да се разшири с посещение и на Абхазия. Ако желаете това, моля пишете в запитването.

Късно следобед или вечерта ще пристигнем в главното градче Местия на района Сванети, където ще пренощуваме. Градчето е малко старо и приятно за  разходка преди лягане.

Ден 2
Ден 3

Селото Ушгули – най-високото населено място в Европа (2,200 м)

След закуската в хотелчето се качваме на джипове за високопланинския преход около 2 часа нагоре в планината до най-високото населено място в Европа – селото Ушгули.

Ще разгледаме подробно старите къщи с отбранителните кули нарчени Сван, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-старите кули датират от VIII и IX век. В миналото те са служели за жилища и за защита както срещу врагове, така и срещу лавини и други капризи на природата. Играели са роля на сигнални кули и охранителни постове също така. Ще посетим разбира се някои от кулите, ще се рахождаме между старите къщи и ще си говорим с хората, които все още живеят на това отдалечено място (около 200 човека от около 70 фамилии постоянни жители).

На хълм над селото се намира малкия манастир Ламария, построен през XI век. Местните вярват, че там е погребана царица Тамара. Манастирът работи и може да бъде посетен. Недалеч от манастира Ламария се намира и църквата Свети Георг Йграг.

Много интересен е етнографския музей в селото, където ще научим за историята на района и ще разгледаме останали предмети от миналото. Нощувка в къща за гости в селото.

Ден 3
Ден 4

От Ушгули – Мцхета – Манастира Жвари – Тблиси

Рано сутринта поемаме бавно по обратния път към Тбилиси, който ще отнеме целия ден.

Този път ще се спрем за повече време в Мцхета, старата столица на Грузия. Паметниците в този град са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим катедралата Светитсковели, където се смята, че е заровена мантията на Исус Христос. Това е свещенно място за грузинците, а също и седалище на архиепископа на Мцхета и Тбилиси, който е и патриарх на цяла Грузия. Сегашната сграда на катедралата е построена през XI век от грузинския архитект Арсукисдзе. На самото място е имало постройки още през IV век. Мястото е обвито с легенди, предимно свързани с ранното християнство по тези земи. 

Следващата ни спирка е манастира Жвари, построен на хълма над стария град, обект включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вечерта простигаме в Тбилиси. Нощувка в хотела.

Ден 4
Ден 5

На север по историческия грузински военен път през крепостта Ананури, известния ски курот Гудаури до селото Казбеги в района Казбеги

Днес продължаваме нашето пътешествие из Грузия на север по историческия грузински военен път. Ще спрем в крепостта Ананури (XIV—XVIII век) – място с прекрасна природа и голяма историческа стойност. Архитектурният комплекс Ананури е принадлежал към обкръжението и семейството на войнствения местен деспот Еристави. Комплексът включва самата крепост, две църкви, стара наблюдателна кула, затвор и няколко обществени сгради.

Продължаваме към известния ски курот Гудаури. Ще минем през прохода  Крос (2,196 м). Ще спрем на прохода Жвари (2,379 м), за да се насладим на великолепните планински пейзажи. Ще достигнем до селото Степантсминда (Казбеги) (1,900 м), което е разположено в подножието на връх Казбеги (5,033 м). Тук ще нощуваме.

Ден 5
Ден 6

Районът Казбеги – един от най-красивите и драматични планински райони на Грузия; Селото Казбеги, внушителната църква “Света Троица” в Гергети (2,200 м) и ледникът Гергети (3,260 м)

Районът на селото Казбеги (1,900 м) е граничен със Северна Осетия (Русия). Тук се намира единственият граничен пункт с Русия.

Ще посетим може би една от най-панорамните църкви в Грузия – “Света Троица” (църква в Гергети), разположена в планините на височина от 2,200 м. До църквата може да се стигне с кола (има път), но може и да се ходи (около час в едната посока) от селото. Църква в Гергети е построена през XIV век. Има голяма отделна камбанария, която датира от същия период. Изолираното й разположение на върха на стръмна планина, заобиколена от необятни планини, я превръща в символ за Грузия. Грузинският автор от 18 век Вахушти Батонишвили пише, че тук са били донесени ценни реликви от Мцхета, включително Кръстът на Свети Нино. По време на съветската епоха всички религиозни служби са били забранени.

По желание за хората от групата (или част от тях) може да организираме и изкачване до ледника Гергети (3,260 м). Пътят към ледника поема нагоре от Църквата и отнема общо около 7-8 часа отиване и връщане до селото Казбеги. Този пешеходен преход е труден, но не изисква допълнителна екипировка. Може да се направи от физически здрави хора. Участниците, които желаят да направят този трекинг е необходимо да заявят това при записването. Вечерта нощувка в селото Казбеги.

Ден 6
Ден 7

Казбеги – Пещерния град Уплистсикхе – Тбилиси

Днес пътуваме обратно към Тбилиси. Ще се отклоним, за да посетим Пещерния град Уплистсикхе (буквално „Крепостта на Господ“), изоставен скален град, който някога е играл важна роля в грузинската история. Мястото е основано в късната бронзова епоха, около 1000 г. пр. Н. Е. и продължава да бъде обитавано до 13 век след Христа. Между VI в. Пр. Н. Е. и XI в. Сл. Н. Е. Уплистсикхе е един от най-важните предхристиянски  политически и религиозни центрове на днешната територия на Грузия.

Вечерта пристигаме в Тбилиси. Нощувка в хотела.

Ден 7
Ден 8

Полет към София

Днес рано сутринта са полетите към София, където ще пристигнем по обяд.

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ЗАДКАВКАЗКИТЕ РЕПУБЛИКИ

Пътешествие из Грузия и Армения с възможност за изкачване на ледника Гергети

Пътешествие през Азербайджан с възможност за посещение на района Накчиван

Пътешествие из Грузия (с възможност за посещение на Абхазия)

Панорамна обиколка на най-живописните места в Армения и Нагорни Карабах

ПРОГРАМИ ЗА НАШИ ПЪТУВАНИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Пътешествие през Румъния, Молдова и Украйна с бус

Пътешествие из Полша

Варшава и Западен Беларус – Беловежката Гора, Брест и старите градчета наоколо

Пътешествие из Марамуреш с Посещение на солната мина в Турда в Румъния

Пътуване до Киев и Чернобил с посещение на Киевско-Печерската Лавра и Резиденцията на бившия украински президент

Пътешествие в Украйна – Киев, Лвов и още малко от западна Украйна

ВСИЧКО ЗА РУСИЯ

Програми, интересни места и фото галерии от Русия.