ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЗЛАТНИЯТ ИНДИЙСКИ ТРИЪГЪЛНИК – ДЕЛХИ, АГРА И ДЖАЙПУР

Тази програма е предназначена за хора, които искат да усетят какво е да си в Индия. Включил съм най-важните неща за гледане и правене, които ще ви дадат представа за страната, нейната култура и хора.

Пътуването ще започне от Делхи с неговите основни забележителности като стария Делхи с неговите пазари, включително най-големия пазар за подправки в страната, Червената крепост, пазара Чандни Чоук, Кутб Минар, Лотусовият храм и много други места повече или по-малко известни.

Ще продължим към крепостта Агра на десния бряг на реката Ямуна, малката гробница наречена “Малък Тадж”, както разбира се и Таджа Махал, който ще снимаме на залез слънце от специална площадка до реката и на изгрев слънце от вътре, за да усетим магичните мигове на деня пред една от най-великолепните сгради в света.

Третият град от нашето пътуване е Джайпур, така нареченият “Розов град”, където ще се насладим на крепостта Амер, Джантар-Мантар и Хава Махал. Ще посетим още Храма на Маймуните, Градския дворец  и крепостта Джайгарх. Вечерта ще идем на типично боливудско шоу, в едно от най-модерните кина в Индия. Ще завършим това пътуване в Делхи, от където летим за София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: есен/зима/пролет;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 7 нощувки/9 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети (*); водач от България; местен високо-квалифициран водач  само за нашата група; всички трансфери в Индия; частен бус/кола с климатик само за групата за целия период на престоя; настаняване в хотели (3 звезди) в двойни стаи със закуска; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 10, 000 евро.

Цената няма да включва: обяди и вечери; входни билети за забележителности; допълнителни застраховки; виза (**); допълнителни застраховки (***); лични разходи.

(*) Полети с Катарските авиолинии

Отиване:
София 12.25 – Доха (Катар) 18.05;
Доха (Катар) 20.00 – Делхи 02.05;

Връщане:
Делхи 03.50 – Доха (Катар) 05.45;
Доха (Катар) 07.10 – София 11.25;

Цена: 500 евро (в момента на резервацията цената може да е друга).

(**) Визата струва 50 щадски долара и е електронна. Подробни указания ще получите след сформиране на групата.

(***) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

София – Делхи

Днес пристигаме много рано сутринта в индийската столица. Следва трансфер, настаняването в хотела и почивка. След късната закуска тръгваме на първата обиколка из града. Ще посетим пазара Чандни Чоук и пазара на подправките. Ще се разходим из старата част на Делхи. Днес програмата е по-лека заради нощния полет. Нощувка в хотела.

Ден 1
Ден 2

Делхи

След закуската в хотела продължаваме с разходките из града. 

Червената крепост е служила като основна резиденция на Могулските императори. Мястото се смята за основна забележителност на Делхи и Индия, поради което ще му отделим специално внимание и време. 

Днес ще посетим Кутб Минар, или още “Кулата на победата”, която е част от комплекса Кутб, обект на световното наследство на ЮНЕСКО в района Мехраули. 

Ще отделим специално внимание на Лотусовия храм, прекрасна архитектурна забележителност. Продължаваме към  Индийската порта и Гурудвара Бангла Сахиб, един от най-известните сикхски гурдвари или сикхски молитвени къщи в Делхи. Разбира се ще се отбиваме и на други места по пътя, ще хапваме и снимаме доста. Нощувка в хотел.

Ден 2
Ден 3

Агра – “Малкият Тадж” и Тадж Махал на залез слънце

Днес напускаме хотела в Делхи и се отправяме към Агра. По пътя ще спрем за да разгледаме гробницата на Хумаюн от 1570 г. Тя е първата от големите династични мавзолеи, които се превръщат в синоним на архитектурата на Могулите, с най-ярък представител по-късния Тадж Махал. Гробницата на Хумаюн се намира в комплекс от 27,04 ха., който включва и други гробници от 16-ти век като Нила Гумбад, Иса Хан, Бу Халима, Афсарвала и Гробницата на Барбър.

Продължаваме към района на Агра, където ще разгледаме така наречения “Малък Тадж”, след което продължаваме към големия Тадж Махал. Целта ни е да стигнем до него точно преди залез слънце. От специално място от другата страна на река Ямуна ще снимаме прекрасната сграда на фона на залязващото слънце. От тази позиция са направени едни от най-хубавите снимки на Тадж Махал. Нощувка в хотел.

Ден 3
Ден 4

Тадж Махал на изгрев слънце; крепостта Агра; Джайпур

Този ден ще станем рано и ще посетим отново Тадж Махал, за да го снимаме на изгрев слънце. Днес ще влезем вътре в комплекса, за да го разгледаме подробно.

Тадж Махал е мавзолей в град Агра, построен от Могулския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на Могулската архитектура – стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

По-късно през деня ще продължим към крепостта Агра. Целият комплекс е построен в типичен индийски архитектурен стил и представлява наистина внушителен исторически паметник, на който ние ще отделим няколко часа време.

След обяд ще пристигнем в Джайпур, столицата на щата Радйастан. Нощувка в хотел.

Ден 4
Ден 5

“Розовият град” Джайпур

Сутринта ще разгледаме крепостта Амер. Тя се намира на около 4 км от града, разположена на висок хълм. Тук най-характерни са архитектурните елементи в типичен Хинду стил. Мястото е прекрасно, много интересно и това го прави един от най-важните туристически обекти в Индия. От крепоста се вижда езерото Маота.

Всичко в Джайпур е в розово или изглежда розово или е в друг цвят, но усещаш желание то да бъде розово. През 1876 град по-голямата част от града е боядисана в теракотено розово в чест на посещението на английския принц Алберт. Това е един невероятен град, който ще ви даде много добра представа за това, което хората наричат Индия. Подробна моя статия за този град може да прочетете в Cаpital Light – http://www.capital.bg/light/mesta/2014/01/31/2230537_pretty_in_pink/ 

Джантар-Мантар е стар астрономически комплекс. Обсерваторията се състои от 14 главни геометрични инструменти за измерване на времето, предсказване на слънчеви затъмнения, следене движението на зведите и за още доста други астрономически задачи. Самрат Янтра е най-големият инструмент, висок около 27  метра. 

Хава Махал е прекрасен дворец в Джайпур, построен през 1799 във формата на короната на хиндуситкия Бог Кришна. Веднага ще забележите десетките малки прозорчета направени с цел знатните дами обитаващи двореца да могат да наблюдават тълпата отвън без да бъдат обезпокоявани.

Вечерта ще посетим типично боливудско шоу в местно кино…преживяване, което със сигурност ще помните дълго. Нощувка в хотел.

Ден 5
Ден 6

Джайпур

Днес продължаваме с разходките из розовия град Джайпур. 

Крепостта Джайгарх е разположена на “Хълма на орлите”, от който се разкрива внушителна гледка към  крепостта Амер и езерото Маота. Крепостта е построена от Джай Сингх II през 1726 г., за да защити крепостта Амер и нейния дворцов комплекс и е кръстена на него.

Продължаваме към  “Храма на Маймуните” или както е истинското му име Галтаджи. Става дума за няколко храма, вклинени в голям хълм на около 10 км от Джайпур. Вода от естествен извор извира от върха на хълма, запълвайки поредица от свещени кундове (резервоари за вода), в които поклонниците се къпят. Посетителите и поклонниците могат да се изкачат по хълма, покрай най-високия воден басейн до последния храм на върха на хълм, откъдето се открива гледка към Джайпур и укрепленията му. 

Ще отделим време и на градския дворец в Джайпур, създаден едновременно с град Джайпур, от Махараджа Савай Джай Сингх II през 1727 г.  Джайпур е днешната столица на щата Раджастан, а до 1949 г. Градският дворец е бил церемониалното и административно седалище на махарадата на Джайпур.  Дворецът е бил и място за провеждане на религиозни и културни събития.

Нощувка в хотел в Джайпур.

Ден 6
Ден 7

Трансфер към Делхи

Днес имаме трансфер към Делхи. Настаняваме се в хотела и продължаваме с още разходки и пазар.

Ден 7
Ден 8

Ранен полет към София

Днес през ноща ще имаме трансфер към летището и ранен полет към София.

Ден 8

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА