ПОЧТИ ПЪЛНА ОБИКОЛКА НА ИСЛАНДИЯ

Целта на това пътешествие е да обикоим почти целия остров Исландия. Ще пътуваме лежерно, ще спираме много и ще оставаме на местата, които ни харесват повече време. Ще разгледаме, разбира се, столицата Рейкявик – малък, уютен град. Тръгваме на юг и югоизток към водопадите Селяаландфос и Скогафос.

Продължаваме към черния плаж Рейнисфяара, градчето Вик и извънземните пейзажи около мочурищата Мирдалсандур. Ще прекосим полето с глетчерен пясък Скеидарарасандур, простиращо се до глетчера Скейдарарайокул. Ще видим и прочутата глетчерна лагуна Йокулсарлон, изхвърляща огромни късове лед към морето, което пък от своя страна ги изхвърля върху черен вулканичен плаж. Ще минем през градчето Хьофн, след което ще се отклоним от крайбрежния път, за да навлезем във вътрешността на острова.

Пейзажите тук са не по-малко драматични от тези край морето, поради което програмата предвижда нощувка в истинска исландска планинска хижа (много модерна и с всички удобства). Точно до нея има минерални извори, където ще се къпем на слънчево-лунна светлина (по това време в Исландия са дългите дни) с великолепна гледка към околните планини. Ще имаме лек пешеходен преход из каньоните, водопадите и високопланинските полета в района. Продължаваме към най-мощния водопад в Европа – Детифос и Намафял – геотермален район недалече от вулкана Крафла, езерото Миватн и “столицата на китовете” Хусавик, където по желание ще имаме екскурзия за наблюдение на китове.

От тук се отправяме към Националния Парк Пингвелир, а след него ще видим и изригванията на Стоккур – най-мощния гейзер в Исландия. Завършваме обиколката обратно в Рейкявик, от където летим за София.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Индивидуални пътувания/ Група без определени дати

Период на пътуване: лято;

Дати: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Продължителност: 6 нощувки/7 дни;

Група: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Цена: повече информация в секциите за индивидуални пътувания; за групи без определени дати;

Цената ще включва: при пътуване в група с български водач цената ще включва: български водач; транспорт с микробус/коли; всички пътни такси за паркинги и тунели; 6 нощувки в малки хотелчета по маршрута; самолетни билети от/до София (или друг град) (*); застраховка “Помощ при пътуване”;

Цената няма да включва: обяди и вечери; допълнителни застраховки; разходи от личен характер; входни такси за забележителности;  допълнителни застраховки (**); други разходи от личен характер.

(*) Самолетни билети

Ние се грижим за самолетните билети. Предлагаме два варианта: 1) с ниско-тарифни авиокомпании и 2) с редовни такива. След сформирането на групата ще предложим един от тях, този който е най-изгоден и удобен към момента на закупуване на билетите. Цените средно са около 400-500 евро.

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Първи вариант – изготвяне на пакет за пътуването – ние уреждаме всичко, включително резервациите и заплащането им (предпочитан от клиентите, тъй като тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи)

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване и други. Цената на самолетните билети се предлага отделно и не е част от общата пакетна цена. След като ние сме готови с пакета и крайната му цена, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Ако програмата се осъществи, услугата по изготвяне на пакета е безплатна за вас. Ако по някакви причини програмата не се осъществи (*), се удържат 5% от стойността на пакета (без самолетните билети) или не по-малко от 70 евро. Така например ако общата стойност на програмата (без значение колко човека участват) е 1500 евро, заплащането към нас в случай на неосъществяане ще бъде 75 евро.

(*) Ние предлагаме няколко вида застраховки, които биха могли да минимизират загубата на средства при непредвидени обстоятелства. Прочетете повече в секцията “Застраховки”.

Втори вариант – изготвяне на подробна логистична програма от нас. Вие правите сами резервациите си и плащанията за тях

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден (например ако пътуването е 6 дни, цената на тази наша услуга ще бъде 180 лева). Тази сума се заплаща преди да е започнала работата по изготвяне на логистичната програма

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Рейкявик, Исландия

Днес пътуваме към Исландия. От летището взимаме колите/буса под наем и се отправяме към Рейкявик, столицата на островната държава.

Ден 1
Ден 2

Водопадите и черния плаж в Южна Исландия (около 200 км)

Днес потегляме на нашето пътешествие.

Първата спирка е водопада Селяаландфос, където може да се разходим зад водната стена на водопада – определено весело преживяване.

Следва водопадът Скогафос, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена.

Продължаваме към черния плаж Рейнисфяара. Тук ще се разходим сред причудливи скални формации, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези причудливи скални форми.

Ден 2
Ден 3

Мочурищата Мирдалсандур, глетчерното поле Скеидарарасандур, глетчерната лагуна Йокулсарлон

Днес продължаваме през малкото градче Вик, през мочурищата Мирдалсандур – странни, почти извънземни пейзажи. Ще минем покрай планината Петурсей (275 м) и един внушителен глетчер. Целият район е плодороден, зелен, с множество ферми навсякъде.

Прекосяваме Скеидарарасандур – около 1000 кв км поле покрито с глетчерен пясък, простиращо се до глетчера Скейдарарайокулl. Това е най-голямото такова поле в света. Ще стигнем и до самия глетчер, по точно до мястото където той свършва в малко езеро, покрито с ледени късове. Мястото е магично.

Продължаваме към глетчерната лагуна Йокулсарлон. Понякога огромни късове лед се откъсват от глетчера и падат в езеро, което се оттича през река в морето. Ледените късове биват изтласкани от морето обратно на черен вулканичен пясък. Гледката на леда върху черната повърхност е наистина впечатляваща.

За тези, които желаят може да се организира тур из лагуната с кораб-амфибия (допълнително заплащане).

Днес ще се отклоним от крайбрежието, за да навлезем във вътрешността на Исландия. Ще пътуваме през източните части на така наречените исландски възвишения известни с драматичната си природа. Ще достигнем до хижата Лаугарфел, намираща се буквално в средата на нищото, заобиколена от планини. До хижата има два малки минерални извори с два малки басейна с различна температура, където ще се къпем на лунно-слънчева светлина (по това време на годината дните са много дълги в Исландия). Преживяването е магично. Самата хижа е съвременна, модерна постройка с всичко необходимо. Всичко е чисто ново и изключително чисто. В хижата има ресторант с красива гледка към околните планини, където може да вечеряме.

Ден 3
Ден 4

Исландските фиорди – езерото Миватн и най-доборото място за наблюдение на китове в света – Хусавик (около 440 км)

След закуската в хижата потегляме на кратък (около 2-3 часа) трекинг в околностите. Ще минем през няколко каньона, покрай водопади, малки рекички и вископланински полета. Като цяло идеята е да придобием представа от вътрешността на Исландия. Много често туристите остват на обиколното шосе, като се придържат към морето, пропускайки изключително драматичната природа във вътрешността на острова.

След трекинга поемаме към град Егилстадир, като по пътя ще се насладим на невероятните гледки към исландските фиорди. Ще спираме често, за да снимаме и да се любуваме на прекрасните морски пейзажи. Ще посетим най-мощния водопад в Европа – Детифос.

Следващата ни спирка е Намафял, геотермален район недалече от вулкана Крафла – пейзаж изпълнен с множество бликащи кални локви, пара и мирис на сяра. На дълбочина от около 1000 м температурата е 200 градуса. В миналото от този и други подобни райони на Исландия е добивана сяра в големи количества, ползвана за производството на барут.

Продължаваме към езерото Миватн, разположено в район с активка вулканична дейност в близост до вулкана Крафла. Езерото и района около него са ивестни с биоразнообразието си. Езерото е обявено е за орнитологично важно място. Реката Лакса, която се оттича от езерото, е богата на риба, най-вече атлантическа сьомга.

Всичко тук се кръщава с етикета “лава”…”лава” чай, “лава” хляб и т.н. В кафенето до езерото ще опитаме “лава” хляба…носят го до Námafjall, където го пекат в специални пещи в земята, в близост до геотермалните извори.

Приключваме този ден в малкото северно градче Хусавик, където ще хапнем вкусна риба в местната кръчма на пристанището. Градчето е било център на мощната китиловна промишленост в миналото, а днес е световната “столица” на китовете. За щастие китоловът днес е заменен с туристи, плащащи по около 60 евро за 3-4 часова разходка навътре в залива, където наблюдават китовете в естествената им среда.

По желание купуваме билети за екскурзия за наблюдение на китове за другия ден, основното заради което хората идват тук.

Ден 4
Ден 5

Националниат парк Пингвелир

Предиобед е екскурзията за наблюдение на китове (ако сте пожелали такава). След това се отправяме на юг към Националниат парк Пингвелир. По пътя ще спирам за снимки и хапване. 

Ден 5
Ден 6

Националния Парк Пингвелир, Гейзерите и “златният” водопад

Днес ще разгледаме Националния Парк Пингвелир, известен с ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и севрноамериканската. Това е на практика северния гребен на така нареченият Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света, разположена по дъното на Атлантическия океан. Мястото е и историческо – тук е бил основан първият исландският парламент през 930 година.

От Националния Парк Пингвелир, продължаваме към район известен със своите горещи минерални извори и гейзери. Ще посетим Строккур, най-мощният гейзер в Исландия, който изхвърля вода на 15-20 метра височина.

След като се разходим добре из района, продължаваме към Гулфос или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Хвита се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст.

Следобед се връщаме в Рейкявик, където ще има време до вечерта да го разгледате. Градът е малък и се обхожда пеша за няколко часа. 

Ден 6
Ден 7

Рейкявик

В зависимост от полета ще имаме още време за разходки из Рейкявик, след което се отправяме към летището. Тук ще оставим колите/буса и се качваме на самолета.

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ВСИЧКО ЗА СКАНДИНАВИЯ – ПРОГРАМИ, ПЪТЕПИСИ, ИСТОРИИ, ИНТЕРЕСНИ МЕСТА И ПРИНТОВЕ

Исландия, архипелага Свалбард, Норвегия, Швеция и Финландия, Гренландия, Дания и Фарьорските острови