ЗИМНА ИСЛАНДИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ (ПОДХОДЯЩО ЗА ПРАЗНУВАНЕ НА НОВА ГОДИНА)

Пътуването в Исландия през зимата има своите няколко съществени предимства. Като цяло цените са по-ниски, светлината (макар и за по-кратко през деня) е изключително наситена и някак мека (идеална за фотография) и на трето, но не последно място – има шанс да се види Северното сияние, заради което програмата включва специална екскурзия. Ще имате възможност да разгледате столицата на Исландия – Рейкявик, един от най-красивите и уютни градове в Европа, Националния Парк Пингвелир (Þingvellir); водопада Гулфос (Gullfoss); Гейзир (Geysir). Ако пътуването ви е по време на новогодишните празници ще станете свидетели на епични новогодишни празненства. Новогодишният празник ще започне с традиционна клада, около която хората се събират вечерта преди Нова Година. С напредване на ноща ще имате възможност да наблюдавате едни от най-впечатляващите фоерверки в Европа. По желание може да приключите в някой от баровете, които ще бъдат отворени през ноща. На първи януари може да участвате в традиционното новогодишно плуване (New Year’s Day Sea Swim) в Атлатическия океан до термалните извори Nautholsvík. По желание пътуването ви може да включва допълнителни еднодневни турове около исландската столица, като например тур с малко корабче за наблюдение на китове, посещение на Синята Лагуна или екскурзия покрай южния бряг на острова, която включва водопада Seljalandfoss, черния плаж Reynisfjara и впечатляващия водопад Skogafoss.

Период на пътуване: зима, включително около Нова Година; 

Дати: по желание;

Продължителност: 5 нощувки/6 дни;

Група: а) индивидуално пътуване без български водач; б) малки групи с български водач – ако сте сам/а пишете ни и ще ви включим в списъка с хора, които се интересуват от това пътуване. Когато групата стигне най-малко 4 или 5 човека, определяме датите и тръгваме;

Цена: както за индивидуалните пътувания (без български водач), така и за малките групи, цената ще зависи от броя хора в групата и други фактори. Тя ще бъде определена и предоставена в рамките на ден или два след отправено запитване за индивидуално пътуване или след като се съберат поне 4 или 5 човека, които желаят да пътуват по тази програма с или без български водач; При всички случаи ни пишете за повече информация и опции.

Цената ще включва: самолетни билети София – Рейкявик -София (*); трансфери от и до летището в Рейкявик; 5 нощувки с включена закуска; екскурзия за наблюдение на Северното сияние (3-5 часа); екскурзия до така наречения “златен триъгълник” (8.5 часа); екскурзия по южното крайбрежие на острова (10 часа) и всички останали екскурзии, които си изберете; застраховка Асистанс.

Цената няма да включва: обяди и вечери; новогодишна вечеря, ако сте решили да пътувате по време на Новогодишните празници (такава обаче може да се уреди по желание); допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; други разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети

Има много и различни варианти за пътуване до Рейкявик, включително и с ниско-тарифни авиолинии. Заедно с индивидуалната програма ще бъдат предоставени поне 2 или 3 маршрута с цени, от които да избирате. Средно цената може да бъде между 400 и 550 евро/билет в завсиимост колко рано е закупен билета.

 

Как да се запишем?

1) Ако сте индивидуални туристи или малка група без български водач, ние ще изготвим пакетна програма за вашето пътуване (логистична програма), в която ще бъде включена цялата логистика – транспорт, хотели, екскурзии, ваучери за всички услуги и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Примерна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Заплащане: след като се съгласите с пакетното предложение, заплащате 50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

2) Ако желаете да пътувате в малка група с български водач, моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

Всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците, след като пътуването бъде потвърдено.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването, след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. По желание предлагаме застраховка “Отмяна на пътуването” Допълнително по желание ще предлагаме също World Nomads застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. Повече информация: https://www.worldnomads.com/eu/travel-insurance. Все още проучваме специалните застрахователни продукти, свързани с епидемията от Ковид-19.

 

Зимата в Исландия трае от октомври до април. Средната температура е около -2 градуса по Целзии на юг и около – 10 градуса по Целзии на север. Има сняг, но като цяло зимата не е толкова студена заради Гълфстриим. През януари средната продължителност на деня е около 5 часа, но към март нараства до към 9 часа, което е достатаъчно за разглеждане на природни забележителности и пътуване из острова.

 

Кацнахме и спахме първата нощ в Reykjavik, след което си взехме джип под наем и се отправихме към първата ни спирка по околовръстното на острова – водопадът Seljalandsfoss. Той е разположен на реката Seljalandsá, чийто води падат от 60 м височина. Най-забележителното на този водопад е, че можеш да се разходиш зад сгромолясващите се с трясък води…много впечатляващо!

После продължихме към другото чудо на природата –  водопадът Skogafoss, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена. Спряхме се и до вулкана Eyjafjallajökull, който изригна през 2010 година, предизвиквайки хаос във въздушния трафик на почти цяла Европа.

Продължихме покрай природния резерват Dyrholaey, разположен в най-южната част на Исландия. Тук гнездят хиляди птици през лятото, поради което мястото е истински рай за природолюбителите.

Стигнахме до черния плаж Reynisfjara, където се разходихме сред причудливи скални образования, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези скални форми.

Вечерта пътувахме с ферибот към архипелага и едноимемен град Vestmannaeyjar, разположен на най-големия от островите – Heimaey, с население от 4,135 човека. Островите са дом на стара рибарска общност и хиляди птички Puffin. Освен чрез риболов, в миналото хората са оцелявали благодарение на тези симпатични птички, като са ги ловели за храна. В някои ресторанти се предлагат ястия от тези птици, както и от месо на кит, но ние взехме твърдо решение да не си поръчваме такова ядене. Като цяло Vestmannaeyjar е прекрасно място, с живописен скрит от бурните ветрове залив, където е разположено пристанището.

На другия ден се отбихме през малкото градче Vik, след което продължихме към мочурищата Mýrdalssandur – странни, почти извънземни пейзажи. Минахме покрай планината Petursay (275 m) и един внушителен глетчер. Целият район е плодороден, зелен, с множество ферми навсякъде.

Прекосихме Skeiðarársandur – около 1000 кв км поле покрито с глетчерен пясък, простиращо се до глетчера Skeiðarárjökull. Това е най-голямото такова поле в света. Стигнахме и до самия глетчер, по точно до мястото където свършва в малко езеро, покрито с ледени късове. Мястото, разбира се, е магично.

Продължихме към глетчерната лагуна Jökulsárlón. Огромни късове лед се откъсват от глетчера и падат в нещо като езеро, което се оттича през река в морето. Ледените късове биват изтласкани от морето обратно на черен вулканичен пясък. Гледката на леда върху черната повърхност е наистина впечатляваща.

Пренощувахме в градчето Höfn, където хапнахме морски деликатеси в един прекрасен ресторант на пристанището.

Следващият ден беше посветен на исландските фиорди. Пътят се вие покрай брега, на някои места ставаше черен. Гледките към морето през цялото време са изключително впечатляващи.

Стигнахме до градчето Egilstaðir. След кратка почивка продължихме към района на езерото Mývatn. Пейзажът е осеян с разнообразни скални формации от лава и вулканични останки.

Отбихме се през Námafjall, геотермален район недалече от вулкана Krafla, с множество бликащи кални локви, пара и мирис на сяра. На дълбочина от около 1000 м температурата е 200 градуса. В миналото от този и други подобни райони на Исландия е добивана сяра в големи количества, ползвана за производството на барут.

Следващата ни спирка беше едно кафене до езерото Mývatn, разположено в район с активка вулканична дейност в близост до вулкана Krafla. Затова и тук всичко се кръщава с етикета “лава”…”лава” чай, “лава” хляб и т.н. Сервитьорът ни разказа набързо за технологията на приготвяне на “лава” хляба…носят го до Námafjall, където го пекат в специални пещи в земята, в близост до геотермалните извори.

Езерото и района около него е ивестно с биоразнообразието си; обявено е за орнитологично важно място. Реката Laxá, която се оттича от езерото, е богата на риба, най-вече атлантическа сьомга.

След “лава” емоциите приключихме този ден в малкото северно градче Húsavík. Хапнахме вкусна риба в местната кръчма на пристанището, купихме си билети за наблюдение на китове за другия ден и се разходихме наоколо. Градчето е било център на мощната китиловна промишленост в миналото, а днес е световната столица на китовете. За щастие китоловът днес е заменен с туристи, плащащи по около 60 евро за 3 часова разходка навътре в залива, където наблюдават китовете в естествената им среда. Хората от групичката ни видяха и даже заснеха китове от съвсем близко разстояние, а после казаха, че това е било едно от най-впечатляващите неща, които са виждали!

На следващия ден продължихме към Akureyri, столицата на Севера. По пътя се отбихме до Goðafoss или както местните го наричат “Водопадът на Боговете”. Водата от река Skjálfandafljót пада от 12 м височина с гръм и трясък. През година 999 или 1000 така нареченият говорител на закона (специална фукция в скандинавските страни, която се е изпълнявала от най-мъдрите мъже) със звучното име Þorgeir Ljósvetningagoði, обявил християнството за официална религия в Исландия. Казват, че след като направил това, той хвърлил статуите на местните богове във водите на водопада.

Самият град Akureyri е прилежен, уютен северен град с модерна зала за културни събития, хубав малък център със спретнати стари сгради и едно прекрасно кафене, като извадено от скандинавска приказка, където пихме кафе. Разположен е по бреговете на фиорда Eyjafjörður по начин, който му осигурява учудващо хубаво време за географското си разположение (60 мили от полярния кръг). Тук опитахме и от прочутия исландски хотдог….наистина има защо да е прочут. Адски вкусен е!

Продължихме на север покрай полуостров Tröllaskagi, минахме през градчетата Dalvík, Ólafsfjörður, пресякохме прохода Lágheiði Pass и се спуснахме към бившата столица на херингата град Siglufjörður. В началото на XX век градчето е било с просперираща рибарска индустрия, поради което се е наричало “Столицата на херингата”. Това е времето на индустриалния улов на херинга, който през 1968 година, обаче, намалява драстично. Днес градът е изостанал, леко призрачен …гледка не много типична за Исландия.

Продължихме покрай фиорда Skagafjörður, до градчето Hofsós. Минахме през най-странния тунел, през който някога съм шофирал. Съоръжението скъсява разстоянието между  Siglufjörður and Ólafsfjörður с около 47 км. Тунелът е еднопосочен, като на всеки 200 м има отбивки. Ако насреща се задава автомобил, се отклоняваш в отбивката и го пропускаш. За мое и на всички безкрайно учудване, системата работи безотказно и на практика няма задръствания или връщане на коли на заден…сякаш тунелът е така математически изчислен, че всичко да минава без проблеми.

След тунела се спуснахме към долината Héðinsfjörður, едно отдалечено, забравено от Бога място.

След нощувката в Sauðárkrókur, продължихме покрай западното крайбрежие на острова, в посока Националния парк Þingvellir. По пътя се отбихме през Deildartunguhver, най-големият горещ извор в Европа. Ако не беше този факт, както и това, че са построени около 70 км тръбни инсталации за отвеждане на горещата вода, не бих казал, че е нещо супер впечатляващо. До паркинга на мястото бяха оставени домати в торбички, произведени в парника до извора за около 200 крони (около1,2 евро)…цена на която почти нищо друго не можеш да си купиш в Исландия.

Посетихме живописното градче Borgarnes на брега на морето, където разгледахме местния музей разказващ за историята на заселването на острова. Продължихме след това посока Reykjavik, като на няколко километра от града се отклонихме посока Националния парк Þingvellir. Минахме през друг тунел…под дъното на залива. Първоначално тунелът се спуска полегато надолу, след което започва да се изкачва…отново странно преживяване в тунел. В Исландия минахме през двата най-странни тунела, през които някога съм минавал.

Националниат парк Þingvellir е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и севрноамериканската. Хората се разкрачват между двата скални ръба за снимка…с единия крак в Америка, с дргия в Европа. Това е на практика северния гребен на така нареченият Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света, разположена по дъното на Атлантическия океан.

Мястото е и историческо – тук е бил основан първият исландският парламент през 930 година.

В края на деня пристигнахме в малкото селце Laugarvatn, известно със СПА хотела си Laugarvatn Fontana.

В района още посетихме Geysir (от тази дума произлиза и английската geyser) – място богато на гейзери и геотермални извори. Това са първите гейзери, описани в печатна книга, а също така са и първите познати на съвременните европейци. Гейзерите от това място могат да изхвърлят вряща вода на около 70 м височина, но днес изригванията са непостоянни. В миналото са спирали понякога напълно. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат…това чудо на природата определено доставя много радост на хората.

След нощувката в Laugarvatn, продължихме към един от най-впечатляващите водопади в Исландия – Gullfoss, разположен в живописния каньон на реката Hvítá. Дебитът му е 140 m³/сек през лятото и 80 m³/сек през зимата.

Завършихме пътуването си отново в Reykjavik, като имахме време да обикоим града и да се насладим на някои от най-важните му забележителности, като Tjörnin (езерцето), футуристичната църква Hallgrímskirkja, модерната концертна зала Harpa, старото пристанище на Reykjavík, модернистичната скулптура на викингски кораб и други.

Най-хубавото в този град е, обаче, усещането за уют, за което допринасят многобройните дизайнерски кафенета, малките бутикови магазинчета, малкият център с малките си цветни сгради…Човек има усещането за приказна атмосфера.

После се прибрахме в България 🙂

 

Поне 20 човека вече пътуваха с нас до Исландия с водач от тук или самостоятелно.

 

Ето какво казва Божидар за неговото пътуване до острова:

 

“Пътуването до Исландия, организирано от Павел беше невероятно преживяване. Организацията бе перфектна, програмата бе съставена така, че да се случат възможно повече неща за краткия престой там. Павел бе постоянно на линия и с готовност за логистична помощ.

Бих се радвал  на второ пътешествие до тази дестинация. Благодаря на ” Хиляда пътешествия”!

Поздрави,

Божидар”

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Исландия

Днес пристигате в Исландия. Следва трансфер от летището до хотела в Рейкявик, столицата на острова. В зависимост от часа на пристигане ще предложим програма за разходка из града. Нощувка в хотел в града, където ще са и всички останали нощувки по време на това пътуване.

 

Ден 1
Ден 2

Рейкявик; екскурзия за наблюдение на Северното Сияние

През зимата градът е особено очарователен на фона на снега, лавата и зимното небе. Вечерта е специалната екскурзия в търсене на Северното сияние (aurora borealis). Тя продължава между 3-5 часа; пътува се до специални места, където няма светлинно замърсяване от столицата. Ако  тази вечер светлинното шоу не се появи, ще може да се пробвате в следващите дни, напълно безплатно. 

 

Ден 2
Ден 3

Рейкявик; Подготовка на новогодишната нощ (ако пътувате по време на новогодишните празници)

Днес денят е посветен на столицата на Исландия – Рейкявик, най-големия град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Ето някои от по-известните забележителности в исландската столица – Църквата „Hallgrimskirkja“, Скулптурата Sun Voyager (Sólfar), Концертна зала „Харпа”, Музей на пенисите, Perlan (Перлата), Vikin – Maritime Museum, изложба Китовете на Исландия (Whales of Iceland, Градското езеро Tjörnin, Главната улица “Laugavegur”. По желание може да се организира и тур за наблюдение на китове.

Ако сте решили да празнувате Нова Година по исландски днес може да наблюдавате подготовката за новогодишната нощ. Добре е да си купите алкохол от някой нормален магазин. Алкохолът в баровете вечерта става забележително скъп, а без наздравица на Нова Година не не ОК. Добре е също да хапнете някъде по-рано днес. Програмата не предвижда официална новогодишна вечеря (Ако желаете такава ще ви ангажираме по желание в някой ресторант в града). Добре е да си вземете от някой магазин сандвичи или храна в кутии за вечерта.

Към 7 вечерта се отправяте към някоя от многобройните клади. Едно от уникалните преживявания в исландската столица по време на новогодишната нощ са кладите, които се палят на определени места в града към 8 вечерта. Хората се събират около огъня слушат музика, топлят се и като цяло се забавляват. Тази традиция води началото си от 18 век.

Ние ви препоръчваме да идете на кладата Ægissíða, която е близо до центъра. Локацията на тази клада, както и на няколко други по-популярни, може да видите на картата по-долу. В документите за пътуването ще бъдат точно отбелязани координатите на мястото, за да може лесно да го намерите по картата.

Карта ка кладите в столицата: http://icelandbike.com/maps/bonfires_in_reykjavik.pdf 

Към  22.30 вечерта кладите се напускат и хората си отиват по домовете за кратка почивка. Вие също може да се стоплите или преоблечете в хотела. Към 23.30 хората от целия град се спускат към  центъра на града, за да наблюдават празничните фоерверки, едни от най-впечатляващите не само в Европа, но и в света. Светлинното шоу е мощно и изключително красиво на фона на зимното небе, светлините на града, залива и снежните планини от другата страна на залива. Много хора казват, че това е най-страхотното преживяване, което са имали на Нова Година.

За най-добро наблюдение на фоерверките на фона на целия град и залива местните препоръчват да идете до една от знаковите сгради в града – Perlan или “Перлата”, разположена на хълма Öskjuhlíð. Другото най-популярно място е Hallgrímskirkja, най-изестната църква в центъра на града. Добри места са също пристанището (близо до хотела ви) и изобщо района около крайбрежната улица. След 01.00 местата, където може да се стоплите, са баровете в града, които са отворени за празника. Имайте предвид, че цените на питиетата в тях са сериозни.

 

Ден 3
Ден 4

Рейкявик; Термалните извори Nautholsvík в Рейкявик

Ако се събудите навреме може да идете до термалните извори Nautholsvík, които изливат топлите си води в Атлатническия океан на един много романтичен плаж със същото име. Мястото не е далече от центъра на града (до летището за вътрешни полети). Тук, на 01 януари в 11.00 ентусиасти се къпят в океана с дрехите, по-възможност с официалните. Традицията не е стара, но събира все повече хора. Температурата на морето около изворите е около -1 градуса. Има нещо като басейн, където температурата е около 20 градуса. Заедно с документите за пътуване ще получите подробни указания как да стигнете до това място. Не е далече от центъра на града.

 

Ден 4
Ден 5

Златният триъгълник – Националния Парк Пингвелир (Þingvellir); водопада Гулфос (Gullfoss); Гейзир (Geysir)

Днес имате еднодневна екскурзия до така нареченият “Златен триъгълник”. Ще посетите Националния Парк Þingvellir, място с характерен почти извънземен пейзаж, намиращо се под защитата на UNESCO. Това е също така и историческо място, тъй като тук е бил основан исландския парламент през 930 година.

Националният парк Пингвелир (Þingvellir) е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и северно-американската. Хората се разкрачват между двете скални маси за снимка…с единя крак в Америка с дргия в Европа. Това е на практика гребена на така наречения  The Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света разположена по дъното на Атлантическия океан.

Продължавате към Гулфос (Gullfoss) или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Хвита (Hvítá) се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст. 

Следва Гейзир (Geysir) – място богато на гейзери, от които извира вода на всеки няколко минути. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат. Нощувка в хотел в Рейкявик

 

Ден 5
Ден 6

Отлитане за София

В зависимост от часа на полета може да включом в програмата и посещение на Синята лагуна, която е недалече от летището. Обратни полети към София.

Допълнение: Водопадите и черния плаж в Южна Исландия

По желание пътуването може да се удължи с ден или повече, като в един от допълнителните дни може да се направи екскурзия до водопадите и черния плаж в Южна Исландия.

Пътува се покрай южния бряг на острова през градчето Selfoss, до водопада Seljalandfoss, където може да се разходите зад водната стена на самият водопад – определено весело преживяване. 

Продължавате към черния плаж Reynisfjara, където ще се разходите сред странните скални образования, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги е замръзила в тези скални форми.

На връщане към столицата ще посетите впечатляващия водопад Skogafoss, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена.  

 

Ден 6
Ден 7

Полет към София

Трансфер до летището и полет към София.

 

Ден 7

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА