ЗИМНА ИСЛАНДИЯ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАБЛЮДАВАНЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ И НА АКТИВНИЯ ВУЛКАН ФАГРАДАЛСФЯЛ

Пътуването в Исландия през зимата има своите няколко съществени предимства. Като цяло цените са по-ниски, светлината (макар и за по-кратко през деня) е изключително наситена и някак мека (идеална за фотография) и на трето, но не последно място – има шанс да се види Северното сияние, заради което програмата включва специална екскурзия.

Има възможност и за екскурзия до активния вулкан Фаградалсфял на полуострова Рейкянес, недалече от столицата Рейкявик. Пътуването включва подробна разходка из исландската столица Рейкявик, един от най-красивите и уютни градове в Европа, Националния Парк Пингвелир; водопада Гулфос, Гейзир – един от най-мощните гейзери в Европа.

Един цял ден сме отделили на водопадите Селжаланфос и Скогафос, черния плаж Рейнисфяра и глетчера Солхеймайокул по южното крайбрежие на острова. По желание може да идем до термалните извори Наутхолсвик, Синята лагуна или Айсберговата лагуна Йокулсарлон. Може също да наблюдаваме китове. Летим обратно за София през Лондон.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Период на пътуване: зима;

Дати: 29 ноември – 4 декември 2021; 7-12 февруари 2022;

Продължителност: 5 нощувки/6 дни;

Група с български водач: 5-7 човека

Възможно е да организираме това пътуване за самостоятелни туристи, без български водач, за дати удобни за вас. Ако не може да пътувате на тези дати и сте сам/а, пишете ни и ще ви включим в списъка с хора, които се интересуват от това пътуване. Когато се съберат най-малко 4 или 5 човека, определяме датите и тръгваме;

Цена (група с бг водач на определените дати): 1,150 евро/човек (група 5-7 човека);

Цената включва: трансфери от и до летището в Рейкявик; 5 нощувки в хотелче в центъра на Рейкявик в стаи по двама човека с бани и тоалетни в стаята, без включена закуска ; екскурзия за наблюдение на Северното сияние (3-5 часа); екскурзия до така наречения “Златен Триъгълник” (8.5 часа); екскурзия по южното крайбрежие на острова (10 часа); застраховка “Помощ при пътуване” с включено покритие от 20,000 лева, включително за състояния свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети София – Рейкявик -София (1); закуски, обяди и вечери; допълнителни застраховки като например “Отмяна на пътуването”; допълнителни екскурзии (виж в края на програмата); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети

Отиване:
София 06.20 – Лондон Лутън 07:50 (W6 4301) Уиз Еър;
Лондон Лутън 14.15 – Рейкявик 17.25 Изи Джет;

Връщане:
Рейкявик 10.20 – Лондон Лутън 13.15 Изи Джет;
Лондон Лутън 21.55 – София 02.55 Уиз Еър;

Цена: 263 евро/човек;

Цената включва малък ръчен багаж (40x30x20cm) + приорити бординг и допълнителен багаж от 10 кг, като разрешените размери са следните за двете авиокомпании: 55×40×23cm за Уиз и 56 x 45 x 25 за Изиджет. Цената включва и издаване на бордните карти за всички полети.

Тъй като авикомпаниите са ниско-тарифни, цената подлежи на пре-потвърждаване като окончателната цифра е тази в момента на резервацията.

Ако желаете допълнителен чекиран багаж, моля пишете ни и ще ви изпратим цена.

Може и сами да закупите самолетните си билети от сайтовете на авиокомпаниите, но моля не купувайте преди да е потвърдено пътуването.

Обща цена за програмата в Исландия и самолетни билети с ниско-тарифните авиокомпании: 1,443 евро/човек. Тази цена ще бъде актуализирана, ако цените на самолетните билети се променят.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основанiе за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

Първи вариант – изготвяне на пакет за пътуването – ние уреждаме всичко, включително резервациите и заплащането им (предпочитан от клиентите, тъй като тази услуга е безплатна, ако пътуването се осъществи)

Ние изготвяме пакетна програма за Вашето пътуване, правим всички резервации, заплащаме за тях през нашите канали, както и осигуряваме човек за контакт и помощ по време на самото пътуване. Вие не се грижите за нищо, освен да пътувате! Пакетът ще има конкретна пакетна цена, тъй като той се изготвя за конкретни дати и с конкретни туристически услуги като настаняване и други. Цената на самолетните билети се предлага отделно и не е част от общата пакетна цена. След като ние сме готови с пакета и крайната му цена, заплащането му към нас става както следва:

50 % от стойността на пакета + стойността на самолетните билети (ако ще се пътува със самолет). Останалите 50 % от стойността на програмата се заплащат около 10 дни преди датата на тръгване.

Ако програмата се осъществи, услугата по изготвяне на пакета е безплатна за вас. Ако по някакви причини програмата не се осъществи (*), се удържат 5% от стойността на пакета (без самолетните билети) или не по-малко от 70 евро. Така например ако общата стойност на програмата (без значение колко човека участват) е 1500 евро, заплащането към нас в случай на неосъществяане ще бъде 75 евро.

(*) Ние предлагаме няколко вида застраховки, които биха могли да минимизират загубата на средства при непредвидени обстоятелства. Прочетете повече в секцията “Застраховки”.

Втори вариант – изготвяне на подробна логистична програма от нас. Вие правите сами резервациите си и плащанията за тях

Ние изготвяме подробна логистична програма. В нея ще бъде включена цялата логистика – транспорт, адреси на хотели и линкове към тях за резервации, екскурзии и указания как да си ги резервирате и всички останали детайли, които ще са ви необходими, за да осъществите пътуването си самостоятелно. Избираме хотелите и други туристически услуги въз основа на личен опит или висок рейтинг и оценки от потребители в сайтове като booking com, tripadviser и други. Вие може да се възползвате от препоръките или да изберете други предложения.

Примерна подробна логистична програма в уеб вариант (http://thousandvoyages.com/tours/icelandsample/ ) и в pdf формат (http://thousandvoyages.com/pdf/sampleprogram.pdf  )

Тъй като програмата ще съдържа едно или няколко предложения за хотели или други туристически услуги на място, от които да избирате и съответно да резервирате, тя няма да съдържа финален бюджет и цена. Това ще зависи от Вашия избор. Заплатената сума за тази услуга не се възстановява, ако решите да не ползвате програмата. Агенцията не носи отговорност за направените от вас резервации.

Цена на услугата: 30 лева на планиран ден (например ако пътуването е 6 дни, цената на тази наша услуга ще бъде 180 лева). Тази сума се заплаща преди да е започнала работата по изготвяне на логистичната програма

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Исландия

Днес пристигаме в Исландия. Следва трансфер от летището до хотела в Рейкявик, столицата на острова. Ако ползваме горните полети, вечерта ще имаме време само за вечеря. Нощувка в хотел в града, където ще са и всички останали нощувки по време на това пътуване.

Ден 2 Рейкявик; екскурзия за наблюдение на Северното Сияние

През зимата градът е особено очарователен на фона на снега, лавата и зимното небе.

Днес денят е посветен на столицата на Исландия – Рейкявик, най-големия град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Ето някои от по-известните забележителности в исландската столица, които може да посетим – Църквата „Hallgrimskirkja“, Скулптурата Sun Voyager – символа на града, Концертна зала „Харпа”, Perlan (Перлата) и много други. Ще се разхождаме бавно из града и неговите забележителности. Ще хапнем най-хубавата супа от лобстер, която сте яли в едно малко ресторантче до пристанището.

Вечерта е специалната екскурзия в търсене на Северното сияние (aurora borealis). Тя продължава между 3-5 часа. Пътува се до специални места, където няма светлинно замърсяване от столицата. Ако  тази вечер светлинното шоу не се появи, ще има възможност да се смени с друг ден. Затова сме планирали тази екскурзия първия ден, за да има възможност при лошо време (и съответно отмяна) да се проведе в някой от следващите нощи. Имайте предвид, че дори при хубаво време и съответно неотменена екскурзия, Северното Сияние може и да не се вижда съвсем добре. Това е природен феномен, който е трудно предвидим. Тази екскурзия е с малък бус и малък брой хора, не повече от 16 човека (повечето подобни екскурзии са с големи автобуси, над 40 човека, по няколко такива автобуса) с включени топли напитки и кафе, така че ще може максимално да се насладите на вечерта.

Ден 3 Златният триъгълник – Националния Парк Пингвелир; водопада Гулфос; Гейзир

Днес имаме еднодневна екскурзия до така наречения “Златен триъгълник”. Ще посетим Националния Парк Пингвелир, място с характерен почти извънземен пейзаж, намиращо се под защитата на UNESCO. Това е също така и историческо място, тъй като тук е бил основан исландския парламент през 930 година.

Националният парк Пингвелир е известен с много ясно видимата граница между двете тектонически плочи – евразийската и северно-американската. Хората се разкрачват между двете скални маси за снимка…с единя крак в Америка с дргия в Европа. Това е на практика гребена на така наречения  The Mid-Atlantic Ridge (MAR), който е част от най-голямата планина в света разположена по дъното на Атлантическия океан.

Продължавате към Гулфос или така нареченият “златен” водопад. Той се счита за най-впечатляващия в Исландия, тъй като водите на река Хвита се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст.

Следва Гейзир – място богато на гейзери, от които извира вода на всеки няколко минути. В момента на изригването всички снимат като луди, други ръкопляскат. Нощувка в хотел в Рейкявик

Ден 4 Водопадите Селжаланфос и Скогафос, черния плаж Рейнисфяра и глетчера Солхеймайокул

С друга екскурзия днес продължаваме покрай южния бряг на острова като първата спирка ще бъде водопада Селжаланфос. Ще се разходим зад водната стена на самият водопад – определено весело преживяване.

Продължаваме към водопада Скогафос, за който легендата разказва, че крие зад водите си несметни съкровища от древни времена.

Продължаваме към черния плаж Рейнисфяра, където ще се разходим сред скални образования, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през ноща да стигнат до сушата откъм морето. Тъй като не им стигнало времето, слънчевата светлина сутринта ги замръзила в тези скални форми.

Последното място за днес е глетчера Солхеймайокул. Ще спрем съвсем близо до него и ще се разходим до самия му ръб.

Вечерта се прибираме обратно в Рейкявик и хотела.

Ден 5 Рейкявик; по желание – активния вулкан Фаградалсфял, термалните извори Наутхолсвик, Синята лагуна, Наблюдение на китове или Айсберговата лагуна Йокулсарлон

Днес е свободен ден за разходка из града. По желание (и срещу допълнително заплащане) днес можем да организираме следните екскурзии:

Екскурзия до активния вулкан Фаградалсфял на полуострова Рейкянес, недалече от столицата Рейкявик. Тази екскурзия включва ходене няколко километра по полета с лава. Около 100-120 евро на човек.

Днес може да идем до термалните извори Наутхолсвик, които изливат топлите си води в Атлатническия океан на един много романтичен плаж със същото име. Мястото не е далече от центъра на града (до летището за вътрешни полети). Температурата на морето около изворите е около -1 градуса. Има нещо като басейн, където температурата е около 20 градуса.

Синята лагуна – има няколко вида цени в зависимост какви услуги желаете.

Наблюдение на китове – около 70-80евро/човек;

Айсберговата лагуна Йокулсарлон (около 185 евро);

Ден 6 Отлитане за София

Сутринта имаме трансфер към летището и полети към Лондон и София.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА

ВСИЧКО ЗА СКАНДИНАВИЯ – ПРОГРАМИ, ПЪТЕПИСИ, ИСТОРИИ, ИНТЕРЕСНИ МЕСТА И ПРИНТОВЕ

Исландия, архипелага Свалбард, Норвегия, Швеция и Финландия, Гренландия, Дания и Фарьорските острови