ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

Пътешествието ни през иракски Кюрдистан ще започне от столицата Ербил. Ще се разходим из централния площад и ще посетим джамията Джалил Хаят. Ще влезем в Цитаделата на Ербил с над 7000 годишна история, ще се отбием през Анкауа – голям християнски квартал в града. В кафенето Мачко Чай Кана, което не е затваряло от 1940 година, ще пийнем чай или кафе. Няма да пропуснем и изоставения арабски квартал в града. 

Продължаваме към вътрешността на страната, като първо ще посетим град Рауандуз. Ще минем през водопадите Бехал. Ще пътуваме по живописния планински път Хамилтън, забележително постижение на английската инженерна мисъл и техника от началото на 20 век. По пътя ще спрем до водопадите Гали Али Баг. Продължаваме към района Шаклава или “Кюрдската булка”, наречен така заради красотата си. Следва замъкът Ханзад от 16 век. Изключително интересно е язидското изоставено село с чуден храм с конусовидна форма – Лалиш. Къщите в селото стоят отворени за поклонниците язиди, които идват тук. В Ханис ще видим забележителните барелефи от преди 2,700 години. 

Следва селото Алкош, единственото християнско село в района с оцелели 4 църкви, 2 манастира и 500 християнски семейства. Продължаваме към католическия манастир Рабан Хормиз (640 г. сл. Хр) и манастира “Свети Матей”, признат за един от най-старите християнски обители. Ще отседнем в град Дохук, близо до река Тигър. Ще видим от близо язовира Дохук, пещерата Шварстоун, свързвана със зороастризма, един от 100 те летни дворци на дикататора Саддам (днес разрушен), пещерата Инишке – днес хубав ресторант и древния град Амеди- едно от най-живописните места в Кюрдистан. 

Продължаваме към град Коя със воите джамии и най-голямото изкуствено езеро в Кюрдистан – Дукан. В интересния град Сулеймания ще посетим непременно  музея “Сулеймания”, притежаващ най-голямата колекция в Кюрдистан и втората по големина колекция от антики в Ирак. Ще видим “Червения затвор“- музей на зверствата на Саддам Хюсеин и планините Гойе с панорамните гледки към града. 

Продължаваме към Ахмад Ауа- комплекс водопади в изключително красив район и Халабжа, град недалече от иранската граница, известен с химическата атака на дикаторския режим срещу жителите на града през 1988 година. Нощувките са в нормални (не луксозни) хотели три звезди в стаи по двама.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати

Дати: 22-29 октомври 2021;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 5 човека;

Цена: 1,095 евро/човек;

Цената включва: български водач; местен водач/шофьор; транспорт в джип или микробус навсякъде по маршрута; 7 нощувки в хотел 3 звезди в стаи по двама с включена закуска; трансферите от/до летището; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид .

Цената не включва: самолетни билети (1); обяди и вечери; входни билети за забележителности и музеи (около 15 долара общо); допълнителни застраховки (2); разходи от личен характер.

Срок за записване: 1 Септември 2021;

(1) Полети

1) Полети с Турските авиолинии

Отиване:

София 21.30 – Истанбул 22.55;
Истанбул 00.05 – Ербил 02.40;

Връщане:

Ербил 09.15 – Истанбул 12.05;
Истанбул 13.30 – София 14.50;

Цена: около 500 евро

2) Полети до Ербил (Иракски Кюрдистан) с ниско-тарифната Пегасус Еър от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул

Пътуването от София или други градове до Истанбул е с автобус или самолет с Турските Авиолинии.

Отсечката София-Истанбул-София: Възможни са няколко варианта с различни автобусни фирми за пътуване от София (или други градове) до Истанбул. Билетът София – Истанбул – София е средно по 60 лева на посока, някои фирми предлагат билет по 95 лева за двете посоки. Тази отсечка може да пътувате и със самолет на Турските авиолинии. Актуално разписание на полетите на Турските авиолинии ще бъде предоставено 2 месеца преди датата на отпътуване.

Отсечката Истанбул Сабиха Гьогчен – Ербил (Иракски Кюрдистан) – Истанбул Сабиха Гьогчен

Отиване: Летище Сабиха Гьокчен (Истанбул)  22.50 – Ербил (иракски Кюрдистан) 01.30 (на следващия ден);

Връщане: Ербил (иракски Кюрдистан) – летище Сабиха Гьокчен (Истанбул) 05.15

Цена: 328.45 евро/човек общо за двете посоки.

В момента на закупуването тази цена може да е различна.

Ако се избере варианта с ниско-тарифната авиолиния, в цената няма да са включени ****билети за автобус/самолет от България (Вашия град) до Истанбулското летище Сабиха Гьокчен и обратно. Ще получите съдействие за закупуване на подходящия за вас билет в зависимост от града, където живеете.

Ние осигуряваме всички билети в зависимост от избора.

(2) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Към момента (юли 2021) се изисква наличието на отрицателен ПСР тест преди полета до Ербил. Такъв се изисква и преди обратния полет. Ние уреждаме този тест на място. Надяваме се, че до октомври тези правила ще се променят.

Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Виза: Визата се получава на летището в Ербил и струва 70 евро.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМАТА

Ден 1  Пътуване към летище Сабиха Гьокчен в Истанбул и полет към град Ербил, Иракски Кюрдистан

Днес пътуваме към Истанбул и Ербил (иракски Кюрдистан).

Ден 2: Пристигане в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан; Разходки из града

В 01.30 пристигаме на летището в административната столица на Иракски Кюрдистан – град Ербил. Следва трансфер до хотела и почивка до към 10.00. Тази нощувка е включена към общата цена. Следва закуска и разходка из града.

Историците твърдят, че градът е бил постоянно населен от 28-ти век пр.н.е., което го прави един от най-старите градове в света (ЮНЕСКО). Ербил (или Хоулър, както го наричат местните жители) е столицата на Иракски Кюрдистан,  град със страхотни стари пазари, кафенета и исторически забележителности.

В града ще посетим централния площад, където се събират местните за да пият чай, да си общуват и където се случва най-съществената част от активния социален и културен живот на града.

Джамията Джалил Хаят, която наподобява по стил джамията Мухаммад Али в Кайро и Синята джамия в Истанбул, е открита в Ербил на 19 януари 2007 г., след като е била строена в продължение на много години. Има капацитет за 1500 до 2000 души.

Цитаделата на Ербил има над 7000 години история и е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Следва Анкауа – дом на най-голямата християнска общност в Кюрдистан, което означава, че това е район с много магазини за алкохол и църкви и където живеят повечето чужденци. Тук може да хапнем и/или пием чай.

Ше намерим къде е кафенето Мачко Чай Кана, което е на 75 години. Тук са си пиели кафето си, а и днес продължават да го пият, както известните хора на Кюрдистан, така и местните хора и туристи. От 1940 година до днес то не е затваряло никога.

Разбира се ще посетим покрития пазар и ще разгледаме забележителните графити в града.

Ще посетим и едно много интересно място – изоставеният арабски квартал в града. Кюрдите не са араби т.е става дума за две съвсем различни култури.

Старият арабски квартал е в центъра и в днешно време е напълно изоставен и в развалини, което го прави особено интересно място за разходка. Нощувка в хотел в Ербил.

Ден 3 Град Рауандуз, водопада Бехал, пътят Хамилтън с водопадите Гали Али Баг, Шаклава, замъка Ханзад

След закуската в хотела продължаваме към град Рауандуз, на 107 км североизточно от Ербил. Името на града идва от Раун, известен поет от района и Дуз, което означава цитадела или кула. Намира се между Долината Каранд и Кала Раш и е на над 500 метра над морското равнище. Районът е заобиколен от планини.

След разходка из града продължаваме към водопада Бехал. В подножието има нещо като базар. Може да се изкачим по една пътека до върха на водопада. Водата от реката се продава като бутилирана питейна вода в Ирак и Кюрдистан.

Продължаваме по пътя наречен Хамилтън – тясно шосе през един изключително живописен каньон. Идваме тук заради впечатляващата природа и заради самото приключение да пътуваме през този каньон.

Строителството му започва през 1928 г., когато британците поемат контрола над Ирак след падането на Османската империя. Арчибалд Хамилтън (пътят е на негово име) проектира пътя през планините до иранската граница. Това е не само важна комуникация, но и постижение на инженерната мисъл от онова време. Самият инженер Арчибалд Хамилтън написал книга за това “Пътят през Кюрдистан”.

По пътя ще спрем също до водопадите Гали Али Баг (Gali Ali Bag), смятани за най-високите водопади в Близкия Изток.

Продължаваме към Шаклава. Мястото е много зелено (заради водата тук) и красиво, поради което го наричат Кюрдската булка.

Продължаваме към замъка Ханзад, на пътя между Шаклава посока Ербил. Построен е по време на Соранския емират през 16-ти век под управлението на принцеса Ханзад и брат й принц Сюлейман Бег. Цитаделата е висока около 40 метра и е разположена на малък хълм. Замъкът е запазил голяма част от първоначалната си форма и има четири кръгли кули на всеки от четирите ъгъла. Изработен от камъни и гипс. Този замък е един от най-запазените в района, поради което е и една от най-интересните забележителности тук.

Вечерта се връщаме обратно в хотела в Ербил.

Ден 4 Язидското село Лалиш, Ханис – люлката на цивилизацията на Кюрдистан, християнското село Алкош, манастирът Рабан Хормиз, манастирът “Свети Матей”, Дохук

След закуската в хотела продължаваме към селото Лалиш, основано преди хиляди години. Тук обаче има храм, който е бил използван за първи път от древните шумери и други ранни месопотамски цивилизации. Смята се, че в светилището с коничен покрив е  гробницата на шейх Ади ибн Мусафир, важен язидски светец. Това място е свещенно за язидите, които идват тук на поклонение поне веднъж в живота си.

Днес самото село е необитавано. Има, обаче, голям брой къщи, които са оставени отключени и достъпни за поклонниците.

Следва Ханис, недалече от град Дохук(където ще отседнем тази вечер). Тук ще видим забележителни релефи, за които се смята че са на възраст от около 2700 години.

Следва селото Алкош, заемащо днес мястото на древен асирийски град. От ранното средновековие това населено място е християнско, каквото е останало и до днес. Това е единственото християнско село в района с оцелели четири църкви, два манастира и 500 християнски семейства. Тук е живял старозаветният пророк Нахум, а неговият гроб може да бъде посетен в стария център на Алкош.

Хората тук се самоуправляват и едно от правилата е, че само на християните тук е разрешено да притежават земя или къщи в града . Това играе много важна роля в опазването на общността.

Следва Рабан Хормиз – важен католически манастир, основан около 640 г. сл. Хр., Издълбан е в планините на височина от около 815 метра, на 2 км североизточно от град Алкош. Манастирът е на 10 км от река Тигър, на източния й бряг. Мястото е било обитавано от много отшелници, които са живели в пещерите и килиите издълбани в скалите, разпръснати из цялата планина около манастира. Има повече от 40 килии. Някои от тях очевидно са много трудно достъпни, други постепенно са интегрирани в монашеските сгради. Размерите на килиите варират от много малки до по-големи. Подобно на други манастири в Близкия изток, системата от взаимосвързани пещери е бил най-важният начин за предпазване от нашественици и съхраняване на ценности и храна.

Следва манастирът “Свети Матей”, признат за един от най-старите християнски обители. Известен е със своята великолепна библиотека и значителна колекция от сирийски християнски ръкописи. Основан е от Свети Матей през 363 година.

Днес приключваме денят в град Дохук.

Дохук е кюрдски град с около 250,000 жители. Наблизо е река Тигър и величствените планини покрай нея. Наблизо има интересни водопади. Ще посетим и пазара с една много стара джамия в близост до него. Нощувка в хотел в града.

Ден 5 Язовирът Дохук, Пещера Шварстоун, един от летните дворци на Саддам, пещерата Инишке, древният град Амеди, Ербил

Днес сутринта се отправяме към язовира Дохук, северно от града. Той е завършен през 1988 г. с основна цел да осигури вода за напояване в района.

Недалече от язовира ще посетим зороастрийската пещерата Шварстоун (Chwarstoon). Зороастрийската религия е основана през 6 век пр.н.е. и е била популярна в тази област. В пещерата ще видим издълбани знаци в стените, за които се смята, че са свързани със зороастризма. Страните и покривът на пещерата все още са покрити с втвърдени сажди, което е последица от огньовете, които са горели в пещерите в продължение на много години.

В планините край Дохук ще посетим и така нареченият “Летен Дворец на Саддам”. По време на почти 24-годишната си власт иракският президент построил близо 100 големи къщи в цялата страна. Там диктаторът отпочивал със свитата и жените си. Около 2 милиарда долара са били употребени общо за тези къщи. Тази тук е именно една такава къща, която днес е в руини.

Следва една пещера, която някога е била дом на неандерталците. Днес тук има прекрасен ресторант, където може да хапнем.

Продължаваме към древния град Амеди, разположен на един хълм. Датира от 2500 г. пр. Хр., когато е бил част от древна Асирия. Единствения начин да влезем в града е през тясно стълбище, изсечено в скалата. От града се разкрива разкошна панорама към цялата околност. В него има и естествени извори за вода, което го е превърнало в почти непробиваема крепост. Мястото е едно от най-интересните в Иракски Кюрдистан, поради което ще останем повече време тук. След това се връщаме в Ербил

Ден 6 Град Коя, Езерото Дукан, град Сулеймания- Музея Сулеймания, Червеният затвор“ и планините Гойе с панорамните гледки към града

Град Коя е разположен в близост до огромна долина, заобиколен от планини. Градът е известен със своите джамии и пазара, които ще разгледаме. В центъра на града има стар (от 18-ти век) кераван-сарай, използван от минаващите от векове.

Следващата ни спирка е езерото Дукан, най-голямото изкуствено езеро в Ирак, популярно заради риболова, разходките с лодка и други летни забавления.

Следва град Сулеймания, който в миналото е бил столица на историческото кюрдско княжество Бабан, а днес е голям град с население от над 1 500 000 души. Той е важен икономически център на Иракски Кюрдистан, а също и културен център на кюрдите, които говорят езика Соран. От основаването си, Сулеймания винаги е бил център на велики поети, писатели, историци, политици, учени и певци. Това е един от най-забележителните градове в Кюрдистан.

Тук непременно ще посетим Музея “Сулеймания”, притежаващ най-голямата музейна колекция в Кюрдистан и втората по големина колекция от антики в Ирак. В него има много кюрдски и древни персийски артефакти, датиращи от 1792 – 1750 г. пр. Хр.

Ще посетим и „Червеният затвор“, днес музей разположен в бивш затвор за мъчения. Този затвор/музей е символ на усилията на Саддам Хюсеин да унищожи кюрдите в района.

Разбира се ще посетим и местния пазар.

Страхотни панорамни гледки към Сулеймания има от планините Гойе (Goyje). Ще се качим до там на залез, когато всичко наоколо е окъпано от залязващото слънце. Нощувка в град Сулеймания.

Ден 7 Водопадите Ахмад Ауа, Халабжа, Ербил

Днес се отправяме към Ахмад Ауа комплекс водопади в изключително красив район. Има и курорт, заради красивата местност.

Следващата спирка е Халабжа, град недалече от иранската граница. Мястото е известно с химическата атака на дикаторския режим срещу жителите на града, при която умират над 5000 жители. Това се случило на 16 март 1988 г. Генерал Али Хасан ал-Маджид, известен като “Химическия Али”, главният извършител на това престъпление, е обесен през 2010 г.

Ще разгледаме града, след което тръгваме обратно за Ербил. Настаняваме се в хотела и си почиваме до към полунощ, когато имаме трансфер до летището за полета много рано сутрин на следвашия ден. Тази нощувка е включена към общата цена на пътуването.

Ден 8 Истанбул, София

Обратни полети към Истанбул и София.

ПОВЕЧЕ ЗА ИРАКСКИ КЮРДИСТАН

Технически Кюрдистан е в Ирак, но автономността е толкова силна, че почти няма нищо общо с южен Ирак (арабския Ирак). Кюрдите имат свой собствен премиер, парламент, национален химн, флаг и собствена армия от 175 000 души (пешмерга). Повечето кюрди ще ви кажат, че не искат да имат нищо общо с Багдад и останалата част от Ирак.  На практика от 2003 г. насам кюрдите развиват паралелна държава. Това е един от най-стабилните райони в един относително нестабилен Близък Изток.

Кюрдистан има различна култура от останалата част на Ирак. Кюрдите не са араби. Те имат свои традиционни дрехи, имат своя уникална кюрдска кухня и говорят кюрдски. Кюрдите казват, че тяхната култура е по-близо до иранците, отколкото до арабите.

 

Иракски Кюрдистан и южен Ирак (арабски Ирак) са два напълно различни региона и, каквото и да сте чували по новините, през последните години, във връзка с бомби, терористични атаки и ИД, това не се случва в Кюрдистан, а в останалата част на Ирак.

Днес Кюрдистан е сравнително безопасно място за пътуване. От април 2014 г. не е имало терористична атака, а от 2003 г. насам не е убит нито един чужденец

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА