ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Остров Мияджима в Залива Хирошима и неговите Порти

Два пъти съм ходил на острова Мияджима в залива на Хирошима, Япония. Определено натоварено е това красиво местенце – туристи, стотици магазинчета за сувенири…изобщо място, което бих избягвал. Има обаче нещо магично тук. Ако човек игнорира тълпите и шума и за момент успее да “види” само ярко оранжевите “Порти” в средата на полу-залетия залив, ще почувства една особена енергия и емоция. Тук именно започнах да тренирам умението да игнорирам околните и шумната среда, за да се насладя на мястото и емоцията. После прилагах това и на други подобни места. Особено полезно е за Япония, където трудно можеш да останеш на някое известно място сам.

Комплексът-светилище на острова е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Целият визуален ансамбъл, който представлява “Портите”, светилището, свещените върхове на планината Мисен (Misen), обширните гори и драматичния изглед към залива са нещата, заради които пътуваме близо 900 км от Токио до тук.

Най-разпознаваемата и прочута част на храмът Ицукушима (Itsukushima Shrine) е неговата петдесет-метрова висока врата (“голяма порта”), изградена от устойчива на разпад дървесина от камфорово дърво. Поставянето на допълнителен стълб пред и зад всеки главен стълб, идентифицира тези “Порти” като част от стила Ryōbu Shintō (двойно синто), средновековна школа на езотеричния японски будизъм. “Портите” сякаш плават при прилив. Когато има отлив, мястото е достъпно пеша. Събирането на миди в близост е популярно занимание при отлив. През нощта мощни светлини от брега осветяват целия ансамбъл. Първите “Порти” са от 1168 г., а сегашната е поставена на това място през 1875 г.

Нашите програми в Япония, както и още пътеписи и снимки може да видите тук: http://thousandvoyages.com/fareast/

НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
.

Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
Централна Азия
Близък Изток
Далечен Изток и Югоизточна Азия
Индийски субконтинент
Мароко

Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

error: Content is protected !!