Остров Мияджима в залива Хирошима и неговите чудни Порти

Остров Мияджима в залива на Хирошима, Япония е популярно туристическо място – тълпи, магазинчета за сувенири и всичко покрай масовия туризъм. Има обаче нещо магично тук. Ако човек игнорира хората и шума и се вгледа в ярко оранжевите “Порти” в средата на залива, ще почувства една особена енергия и емоция. 

Комплексът-светилище на острова е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Целият визуален ансамбъл, който представлява “Портите”, светилището, свещените върхове на планината Мисен, обширните гори и драматичния изглед към залива са нещата, заради които пътуваме близо 900 км от Токио до тук.

Най-разпознаваемата и прочута част на храма Ицукушима е неговата петдесет-метрова висока врата (“голяма порта”), изградена от устойчива на гниене дървесина от камфорово дърво. Поставянето на допълнителен стълб пред и зад всеки главен стълб, идентифицира тези “Порти” като част от стила Ryōbu Shintō (двойно синто), средновековна школа на езотеричния японски будизъм.

“Портите” сякаш плават при прилив. Когато има отлив, мястото е достъпно пеша. Събирането на миди в близост е популярно занимание при отлив. През нощта мощни светлини от брега осветяват целия ансамбъл. Първите “Порти” са от 1168 г., а сегашната е поставена на това място през 1875 г.

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.