ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЯПОНИЯ С ВЛАК

Тази програма за пътуване из Япония предлага посещения на някои от най-известните места в страната. Програмата е специално съобразена с есенния сезон (по-малко валежи и тайфуни, повече ясно небе и изобилие от ярки есенни цветове на листа и дървета). Друго предимство е, че програмата е флексибилна т.е. на момента може да се променя в заисимост от желанията на участниците. Пътуването ще започне от столицата на Япония, Токио и нейните основни забележителности. Цял ден ще отделим на Хаконе, един от най-красивите планински райони в Япония, особенно есента. Ще направим пълна обиколка, като ще сменим поне 5 превозни средства –  високопланинска железница (единствената в Япония), зъбчата железница, лифт, кораб и автобус. Топ атракцията тук е езерото Ашиноко, което ще пресечем по цялата дължина с корабче, както и Хаконе Гео Парка – район на изгаснал вулкан, който обаче продължава да изпуска серни газове. От тук ще видим и вулкана Фуджи (ако е ясно времето). Със скоростен влак ще пътуваме до Хирошима, където ще посетим мемориала в чест на загиналите от атомните бомби, ще се разходим по покритата търговска улица Хондори. Един цял ден сме отделили и на магичния остров Мияджима с най-известните забележителности там – храмът Итсукушима и портата към него. Ще се качим на планината Мисен, до специална наблюдателна платформа с кафене с панорамен лифт. От там ще се насладим на 360 градусова панорама към залива на Хирошима и прилежащите острови. Ще отделим достатъчно време и на японската стара столица Киото с неговите Сребърен павилион, Философския път и градините Хожо, храма Тофуку-жи, известния Гион – кварталът на гейшите в миналото, храма Ясака с прилежащия парк, Уличката Ханами – кожи, която води до културния център Гион Корнер и други. Един ден сме отделили и на най-старата столица на Япония – Нара, която през този сезон е осбено кразива с многобройните си паркове, градини и храмове. Тази програма може да бъде променяна, като в нея бъдат включени други забележеителности. Единственото ограничение е времето.

 

Дати: 15-23 октомври 2021;

Цена: от 1,420 евро/човек (за група от 5 или 6 човека);

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: минимум 4 или 5 човека, максимум 7 -8 човека; Ако желаете да пътувате самостоятелно по тази програма, без български водач, ще ви подготвим подробна индивидуална оферта.

Цената включва: български водач, основния ЖП транспорт в Япония; 7 нощувки в хотел среден клас (2 или 3 звезди); застраховка Асистанс.

Цената не включва: самолетни билети София – Токио – София (*); закуски, обяди и вечери, входни билети за забележителности; разходи от личен характер. 

(*)Самолетни билети с турските авиолинии:

Отиване

София 21.20 – Истанбул 22.3о;

Истанбул 01.45 – Токио Ханеда 19.24;

Връщане

Токио Нарита 22.50 – Истанбул 05.20;

Истанбул 07.50 – София 09.05;

Цена: 720 евро/човек (към дататa на резервацията цената може да е различна). Когато групата се сформира и пътуването се потвърди, ще бъдат предложени няколко варианта за пътуване, като ще изберем най-изгодния към момента.

Виза за Япония не е необхдима за български туристи.

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Каква застраховка/и ще предложите на пътуващите с вас?

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Този текст представлява пътепис за пътуването на наша група до Япония през септември 2016. В него, освен местата които сме посетили, ще намерите полезна информация за страната, така че да може да се ползва и като справочник (в края на пътеписа). Този текст не претендира за изчерпателност, нито обхваща всички възможни варианти за пътуване.

Пътешествието ни започна от Tokyo, столицата на Япония, където и завърши. Ще опиша всички места, които видяхме в града наведнъж, макар някои от тях да посетихме в началото на пътуването, а другите в края. Този пътепис съдържа и описание на някои места в Tokyo, които не посетихме с групата, а само аз. Идеята е да имате повече инфо, в случай че планирате свое собствено пътуване.

Tokyo е град с около 17 милиона души население. Големият метрополис Tokyo (с всички предградия) наброява повече от 37 милиона души, което го прави най-голямата урбанизирана територия в света.

Така наречената централна част се опасва от Yamanote Line  на JR (Japan Railways), която е затворен кръг. Тук са включени районите, които са и най-интересни за посетителите на града: Chiyoda (Akihabara), Chuo (Ginza), Meguro (Jiyugaoka), Minato (Akasaka, Shinbashi, Roppongi, Odaiba, Shiodome), Shibuya (Harajuku, Ebisu), Shinagawa (Gotanda), Shinjuku i Toshima (Ikebukuro). В миналото тези части на града са били заселени предимно от шогуните и техните самураи.

Другата интересна част е важния за Япония район от ерата Едо, разположен в североизточната част на днешно Tokyo: Taito (Asakusa, Ueno), Arakawa, Bunkyo, Koto и Sumida (Ryogoku).

Първият район, който посетихме е Shiodome, който през 1872 е бил избран за строежа на известната гара от Yamanote Line –  Shimbashi Station, първата ЖП гара в Япония. По-късно е била построена друга гара, която е започнала да играе ролята на основна и най-важна в Япония – Централната гара в Tokyo (виж текста за нея по-долу). Днес Shiodome е модерен район с много небостъргачи и няколко основни забележителности, които ние посетихме. Може да стигнете до него чрез новата модерна гара Shimbashi Station на Yamanote Line.

В района първо се запътихме към най-големия рибен пазар в света – Tsukiji Fish Market. За съжаление този ден той беше затворен, както и последния ден, когато се опитахме да го посетим. Аз го посетих след това и мога да кажа, че мястото е наистина впечатляващо. Туристи се допускат след 10 часа, когато активната търговия вече е поприключила, но все още може да се види action. Не отивайте там след 11.00, няма да видите нищо освен продавачи и персонал миещ съдове, маси за риба и т.н. Най-ентусиазираните могат да посетят т.н. Tuna’s Auction, което е търг за продажба на риба тон, който се случва в 5 часа сутринта. За целта трябва да сте доста преди 5 часа там, да се наредите на опашката, като отчитате риска, че ако сте примерно 151 човек няма да ви пуснат (квотата за туристи е по 150 човека). Имайте предвид, че такситата в Tokyo са много скъпи (около 5 или 6 долара на км), които трябва да ползвате, тъй като през ноща няма транспорт в града или трябва да сте отседнали в близост до пазара.

С групата не успяхме да видим самата продажба на риба, но пък ядохме в единствения суши ресторант, които беше отворен през този ден. Имаше малка опашка, но успяхме да се вмъкнем и хората от групата хапнаха вкусно и най-важното, съвсем автентично суши. Най-вероятно това е и най-истинското суши, което изобщо може да се намери.

Когато аз посетих пазара в един от следващите дни, опашките пред суши ресторантите бяха огромни.

Казват, че на този пазар се продават най-много и най-разнообразни риби в света. Действително, по-скоро беше изключение за мен да разпозная някоя риба или морски дар. Също така предизвикателство беше дори мисълта, че бих могъл да сложа в устата си нещо изглеждащо по този начин, както и често гледащо ме с големи ококорени очи (голяма част от рибите и другите морски обитатели се продават живи в големи съдове или малки басейнчета пълни с вода). Това което прави впечатление е как всички работят здраво, мият, чистят, продават трескваво без много приказки. Пазарът е разделен на блокове, като в края на всеки блок има нещо като гишета с усмихнати жени, които прибират парите на търговците. За транспорт в рамките на пазара се ползват малки електромобилчета, така че въздухът не се замърсява. Освен това не мирише толкова драстично на риба и рибни отпадъци, колкото според мен би трябвало, имайки предвид размера на търговията и количествата риба, които се изсипват тук.

В рамките на пазара, както споменах, има суши ресторанти и малки кръчмета, пазар за екзотични японски стоки – водорасли, чай, както и сувенирни магазини.

На кратко разстояние от пазара са градините Hama Rikyu (http://www.japan-guide.com/e/e3025.html), които посетихме. Разположени по брега на залива Токио, притиснати от всички страни от небостъргачи, градините са образец на най-изящната японска ландшафтна архитектура и градинско майсторство. Входът е 300 йени. В единия край има страхотна чайна с прекрасна гледка към градините и небостъргачите. Препоръчвам ви да си отделите няколко часа за тези градини, включително и за малко зен медитация в чайната…много много японско е тук.

По-нататък продължихме с групата в южна посока към пристаните Takeshiba Pier – нови кейове на брега на залива Tokyo. Мястото е прекрасно за разходка и почивка с красиви гледки към залива, небостъргачите и една от най-известните забележителности на града – Rainbow Bridge (Мостът на дъгата). Идеално местенце за фотография.

От кея Takeshiba има директен достъп до една от спирките на футуристичния влак Yurikamome , който тръгва от Shimbashi Station и отива до остров Odaiba.

Това влакче се движи на издигната платформа над улиците, минава грациозно измежду небостъргачите и по Rainbow Bridge, достигайки изкуствения остров Odaiba. Влакчето е без машинист, така че ви съветвам да се настаните най-отпред, за да се наслаждавате на футуристичните градски гледки. То минава през едни от най-впечатляващите урбанистични пейзажи не само в Tokyo, но и в света бих казал. Дори нищо друго да не видите от Tokyo, возенето на това влакче напълно ще си е заслужавало целия път, който сте били до тук. Струва само 350 йени в едната посока и парите напълно си заслужават.

Слязохме от влакчето на гарата Daiba на острова Odaiba. Пейзажът тук е наистина извънземен. Може да се разходите по алеята покрай канала или да видите репликата на статуята на свободата. Има аква парк, плаж, но най-вече огромни футуристични сгради. Ние пихме кафе в едно малко кафенце под небостъргачите с изглед към сякаш увисналата във въздуха железница на Yurikamome. Това не е град от нашето столетие и мисля всички се съгласиха с това.

Следващият район от Tokyo, който посетихме е Chiyoda (Akihabara), където се намира  известният в цял свят Electric Town Akihabara по името на едноименната станция на нашата любима Yamanote Line. Тук има стотици малки магазинчета, сергийки с може би милиони различни артикули, свързани с всичко по което тече ток. Тук са и известните maid cafes със сладки сервитьорки облечени като френски прислужници. Входът за кафето струва 600 йени без питието, а снимка с такава красавица – 500 йени. Любовта на японските мъже към сладникавите кукленски малки японки граничи с перверзията, но ние не съдим никой.

Друга подобна изцепка са cat café, където срещу пари може да галите котка и да си пийвате кафе. Ако имате котка в къщи, направете си едно кафе, хванете котката да я милвате докато го пиете и си пуснете някое аниме по Интернет…почти ще сте се доближили до реалността в тези кафенета.

Така или иначе Akihabara е място на младите, електронни маниаци. Ако харесвате и японски момиченца преоблечени като френски прислужници – мястото ви е тук. Гарата Акихабара е също на Yamanote Line.

Следващият район, който посетихме с групата е Shinjuku  и неговата гара Shinjuku Station, най-голямата гара в света, с пътникопоток от около 2 милиона души дневно. И тази гара е на любимата ни Yamanote Line.

Западно от гарата се намира един от най-представителните райони на Токио – Shinjuku Skyscraper District с множество небостъргачи, хотели и правителствени сгради. Тук се намира и най-високото кметство в света – Metropolitan Government Building, което дълги години е било и най-високата сграда в света. Един бърз асансьор ви отнася на 45 етаж, където има кафене и посетителски център, от където може да се насладите на Tokyo от високо. Входът е безплатен, а панорамата великолепна.

След кратка разходка из Shinjuku Skyscraper District сред небостъргачите се отправихме към източния изход на гарата Shinjuku Station, където се намира едно от иконичните кръстовища на японската столица с огромен трафик, неонови светлини и мощен пътникопоток. Често фотоси свързани с Tokyo са именно от това кръстовище.

Непосредствено до самата гара се намира малка уличка наречена Piss Alley (опиканата алея) с малки тесни ресторантчета, които побират едва 5 или 6 човека. Уличката е със запазена атмосфера от старо Tokyo, където поради липса на пространство е нямало и тоалетни. Хората са ходели по нужда направо на улицата, от където и името. Сега никой не пикае на улицата, но така и не пробвахме тоалетните на ресторанта, който в един момент обслужваше само групата ни поради липса на място за други хора. Хапнахме печено месце тук и разни други японски манджи. Горещо препоръчвам мястото за любители на японската кулинария.

Недалече от това място, на около 10 мин пеш, се намира районът Golden Gai – малки улички с множество барове, толкова малки и тесни, че сякаш не са правени за хора, а за играчки или кукли. И това място е остатък от миналото на Токуо, неразрушено и непроменяно през годините, оставено така автентично за любителите на нощния живот в японската столица. Ние попаднахме там през деня, а и валеше, но въпреки това мястото напълно си заслужаваше посещението. Ако имахме повече време със сигурност щяхме да прекараме поне една вечер в това чудно кварталче.

С групата посетихме Shibuya, място за купон, мода и всичко което се смята за модерно към момента. Казват за Shibuya, че каквото се появи по пазарите на тоя квартал, има голяма вероятност да стане хит не само в Япония но и по света. Тук са монтирани най-много светлинни и неонови реклами на квадартен метър в света, рекорд, който до момента никой не е оспорил.

По щастлива случайност попаднахме на местен фестивал само за квартала. Процесии от мъже и жени облечени в традиционни облекла вървяха бавно по главните улици на Shibuya. Доброто настроение цареше навсякъде, хората танцуваха по улиците, изобщо купон в купона. Слушахме живо представление на японски тъпани.  От тази музика косата ми настръхна, а хората които биеха тъпаните влагаха толкова страст и сила, че улицата тътнеше. Преживяването беше великолепно.

Тук се намира и най-голямото, според статистиката кръстовище в света, където на 5 пешеходни линии в час пик се струпват няколко хилиляди човека, които го пресичат. Гледката е зашеметяваща, особено на фона на неоновите светлини по тъмно. Ако вали дъжд, гледката на огромно количество движещи се разноцветни чадъри под дъжда е меко казано вълшебна. Снимахме много, колкото можахме, до откат.

Противно на широкото мнение Shibuya не е толкова скъпо място, поне не толкова колкото Ginza, районът където един кв. метър търговска или офисна площ струва около 100 000 долара.

През Ginza минахме, за да стигнем до рибния пазар на два пъти. Кварталът е скъп, без особен трафик по улиците. Лукс, който по-скоро се усеща, отколкото се вижда, освен в скъпите магазини, с които кварталът е също известен. До преди няколко десетилетия районът е бил блато и старо пристанище…после нещата се променили.

Ключово място в нашето пътуване беше централната гара в Tokyo. Гарата има два основни изхода/входа: Marunouchi и Yaesu. Сградата на гарата от към изхода/входа Marunouchi е с червена тухлена фасада от 1914 година. Това е изходът, който води към Императорския дворец и градините около него, както и към един от най-престижните бизнес райони в Tokyo. В този изход/вход на гарата се намира важният за всеки турист JR East Travel Service Centre, в който може да получите разнообразни и полезни услуги свързани както с пътуване по железницата, така и туристически услуги. Основното предимство на центъра е, че в него служителите говорят английски език. Тук може да получите и вашата Japan Rail Pass, да резервирате билети и много други неща. Аз лично го ползвах някоколко пъти по различни поводи.

На другия изход/вход, наречен Yaesu се намира терминала за скоростните влакове shinkansen до всички основни градове в Япония. Тук е и автобусния терминал номер 7 за автобусите за летището LCC (разположен срещу южния изход/вход на Yaesu). Да , всеки основен изход/вход има още по няколко допълнителни като например северен, южен и т.н.

И от двата терминала има достъп до градските влакове, включително и любимата ни Yamanote Line. Около този изход/вход на гарата има красив площад с много небостъргачи, които оформят така наречения комплекс “Tokyo Station City”.

По време на вашето пътуване из Токио със сигурност ще ви се наложи да минете през тази гара. Тя е огромна и сложна, но тук отново важи правилото – “следвай табелите стриктно” и няма да имате проблем.

Сега следват местата, които аз посетих сам, без групата. Включвам ги в този пътепис, за да могат хора, които планират свое собствено пътуване до японската столица да ги имат предвид за посещение.

Районът Asakusa (историческата част на Токио от Ерата Едо.

Най-важните места в този район са огромната порта Kaminarimon (Kaminari Gate), водеща към храма Sensoji Temple.

Между портата и храма минавате по търговската уличка Nakamise, която ще ви отведе към втора порта наречена Hozomon. На тази уличка може да си купите сувенири, местна храна и други. Това е определено туристическо място със съответните цени.

След портата Hozomon се намира главната зала на храма с 5 етажна пагода. Сградите на храма са били разрушени по време на войната и едва насокро възстановени. В рамките на храма е всъщност едно от най-старите светилища в Япония – Asakusa Shrine, построено през 1649 година от Tokugawa Iemitsu. То се намира само на няколко метра от основната зала на храма. До този исторически комплекс може да стигнете от гарата Asakusa Station, която обаче не е на Yamanote Line. Необходимо е да ползвате метро като например Ginza Line.

В същия район отвъд реката се вижда архитектурен комплекс от няколко сгради оформящи внушителен градски анамбъл. Една от сградите е Asahi Beer Tower, дом на пивоварните Asahi. Тя е завършена през 1989. По неизвестни причини странната скулптура на сградата не ми прилича на пяна от бира, а на нещо друго.

Съвсем наблизо е Парка Sumida, разположен по брега на реката Sumida, известен с вишневите си дървета. Поради това през сезона на цъфтежа им той се превръща в едно от любимите места за посещение и разходка.

Тук се намира и една от многото спирки на речния автобус на Токио (Tokyo Water Bus), добра алтернатива за обиколка на Токио с изглед от водата. С корабче може да се стигне надолу по реката Sumida до острова Odajba, от където може да вземете вече споменатото влакче Yurikamome и да се приберете до Shimbanshi Station на любимата Yamanatote LIne.

Спирката Asakusa не е на Yamanote Line. До този район трябва да стигнете с някои от линните на метрото като например Ginza Line. Тук не важат Japan Rail Pass.

Едно място, което не посетихме с групата, но може би било интересно за гостите на града са ресторантчетата под мостовете от Централната гарата Tokyo до гара  Yūrakuchō. Това е стара част от японската столица, с множество малки ресторантчета, разположени под жп мостовете. С тях се изчерпва всичко по-интересно в този район.

Следващото хубаво място в Tokyo е парка Ueno, един от големите столични паркове. Най – забележителното в него са музеите, които се намират там: Националния Музей на Токио (Tokyo National Museum), Националния музей на Западното Изкуство (National Museum for Western Art), Токийския Метрополитан Музей на Изкуството (Tokyo Metropolitan Art Museum), както и Музея на Науката (National Science Museum). Тук се намира и зоологическата градина. Мястото е идеално за малка почивкa и отдих от градската джунгла в тази част на града.

Освен огромната гара Ueno Station на Yamanote Line, с която най-вероятно ще стигнете до парка, наоколо е и квартала Ueno, една от старите части на Tokyo. Мястото не е толкова футуристично. Има малки улички, пълни с ресторантчета, барчета, малки магазини…като цяло по-човешко място.

Следващата гара след Ueno по линията Yamanote е Nippori. Районът е известен с това, че големи части от него са все още запазени непокътнати от миналия век. Това е също стара част от Tokyo. Съвсем до жилищните райони и на метри от гарата се намира старо гробище. Къщите са в непосредствена близост до него. Прави впечатление, че много гробища се намират в самите градове, вътре в тях, съжителстващи мирно и тихо с живота. Мъртвите и живите делят едно наистина малко пространство.

Като цяло този район е приятен и ако имате повече дни в Tokyo, може да го посетите. Слизате на гарата Nippori на Yamanote Line и тръгвате нагоре по хълма от северния изход на гарата. Може да продължите през парка и гробището, като ще излезете в парка Ueno, за който стана дума по-горе. Може да приключите разходката си на гарата Ueno, от където да хванете Yamanote Line до вашата спирка.

Друго място, което посетих е китайския квартал в Yokohama – Yokohama Chinatown. Самият град Yokohama е втори по големина в Япония по население, като на практика е залепен до Токио.

Тук е момента да отбележа, че Япония е силно урбанизирана страна. Когато пътувахме във вътрешността, почти през цялото време влакът минаваше изключително през урбанизирани територии, като на практика е невъзможно да разберете кога напускате един град и влизате в друг, така както това е ясно видимо и забележимо в България и дори в Европа.

Но обратно сега към китайския квартал в Yokohama, най-големия в Япония. Самите китайци предприемчиво са забелязали интереса на туристите към тяхната цветна и шумна култура, както и страхотната кухня. Поради това са превърнали квартала в туристическа атракция със съответните цени. Бях изгладнял и с нетърпение чаках да пристигна в квартала, за да се наям с китайско веднъж и за винаги. Както с всички очаквания и това се оказа измамно…храната верно е китайска, но няма много общо с гоемите порции, с които обикновено свързваме китайските манджи. Хапнах някакво супер горещо късче месо завито в тесто и изпържено в горещо олио. Освен че трябваше да го чакам да се охлади, изобщо не ме и нахрани. Цената няма да ви я споменавам.

Общо взето може да пропуснете тази атракция, но ако решите да идете, слезте на гарата Ishikawacho Station на JR Keihin-Tohoku Line, до където важи Japan Rail Pass.

До тук беше Токио.

С нашата групичка продължаваме към Kyoto, старата столица на Япония.

Всички, които пътуват из Япония отиват в Kyoto. Градът е приказен. Веднага се усеща разликата със забързания Tokyo. Градът е сякаш по-нормален, изглежда и се усеща по-човешки. Отседнахме в един спокоен квартал в близост до така наречените източни планините (Higashiyama), до който стигнахме с автобус 17 от гарата. Тихи малки улици, малки магазинчета, планини наоколо, а вечер щурци…звуци, които ние в България слушаме предимно по селата. Удобството на локацията беше близостта до няколко от основните забележителности на Kyoto – Сребърния павилион (Ginkakuji – Silver Pavilion) Философския път (Philosopher’s Path –  и градините Hojo до храма Tofuku-ji.

Сребърният павилион – Ginkakuji (Silver Pavilion) е Зен будистки манастир в полите на източните планините (Higashiyama). Първоначално сградата е построена, за да служи като вила през 1482 година от шогуна Ashikaga Yoshimasa. По-късно през 1490 година е превърната в храм. Днес Ginkakuji се състои от самият сребърен павилион, още няколко храма, прекрасна градина и една уникална суха пясъчна градина. Разходката в целия комплекс е много приятна.

От сребърния павилион започва така наречения Философски път (Philosopher’s Path), който продължава до квартала Nanzenji.

Става дума за почти 2 километрова пътека, виеща се покрай канал, минаваща покрай много храмове, малки кафенета и сувенирни магазинчета. Мястото и пътеката са разкошни. Това е едно много зен място. Ние го изпрактикувахме в едно от кафененцата, където стар японец ни поднесе кафе. Усещането е за съвършенство, пълно спокойствие и склонност към философстване…от където и името.

Не вярвам след пътеката да сме станали по мъдри, но определно станахме по-спокойни. Това е мястото за практикуване на зен, ако затова сте дошли в Япония.

След края на пътеката продължихме към градините Hojo до храма Tofuku-ji.

Kyoto е град на градините и на Зен. Толкова са много, че ще са ви необходими седмици, за да ги обиколите всичките. Ние се спряхме на тази градина.

Hojo са най-известни с каменните си градини, които често са оприличавани на тигри и техните малки, пресичащи река. Интересен обект тук е странен акведукт, който ги пресича почти изцяло. Построен е в периода Meiji (1868-1912), като част от канална система предназначена за пренос на стоки и вода межди Kyoto и езерото Biwa. Ние се разходихме по пътечките около акведукта – много приятни сенчести местенца, идеални за практикуване на Зен или просто за отдих. Спокойно може да отделите цял ден или два само за тези градини и храмове.

По-късно вечерта останахме малко изненадани, когато разбрахме, че всички заведения затварят твърде рано или отварят късно. Така или иначе в един момент имаше опасност да останем гладни. Италианското ресторантче Toro Toro в квартала спаси положението. Всичко беше много вкусно, но не ви препоръчвам домашно прготвената пица, защото освен че приготвянето й отнема около половин час, резултатът не беше особено впечатляващ. Двама японци празнуваха рожден ден на жената-японка, Това бяха единствените други гости на заведението. Пяхме песничката за Рождения Ден, а в замяна получихме по чаша шампанско. Хубаво и мило.

Къщата, в която спахме, беше типична японска къща с легла на земята; малка но с всичко необходимо. Нашият домакин Стивън каза, че къщата е на родителте му, които са се преместили в Кобе. Просто и автентично – истинска къща в истински жилищен квартал. Нищо туристическо и много човешко.

Следващият ден беше посветен на Gion – кварталът на гейшите и на миналото. Това е историческото сърце на Kyoto, пъстро, шумно и много много туристическо място.

Когато слезете на спирката Gion Bus Station, чрез която е най-вероятно да попаднете в квартала с почти туристическия автобус номер 100 от гарата, от едната страна на големия булевард ще видите входа към един огромен парк и Храма Yasaka, а от другата страна ще видите самия квартал Gion.

Ние първо се насочихме към храма и градината около него. Храмът Yasaka Shrine е още известен като храмът Gion. Това е един от най-известните храмове в Kyoto изобщо, основан преди около 1350 години. Той има вътрешна свещенна и външна приемна части, които са в една обща сграда. Пред сградата има множество фенери с имената на благодетели или бизнеси, които са дарили средства на храма.

Ние тръгнахме нагоре покрай храма през градините, които са също много красиви.

Станахме свидетели неволни на погребение, а малко по-късно и на сватба. Предизвикахме и интереса на един възрастен японец, който проведе с нас кратък, но съдържателен разговор с много ръкомахания и жестикулации.

След градините и храма се насочихме към самия квартал Gion.

Разходихме се по известната улица Hanami-koji от големия булевард Shijo до храма Kenninji, който също разгледахме, но само неговата външна част. Целият комплекс е огромен, а времето твърде малко за всичко. В дъното на уличката Hanami-koji се намира нещо като културен център – Gion Corner. Всяка вечер за туристите има представления, които демонстрират някои от по-важните японски културни традиции като чаена церемония, икебана, bunraku и танцово изкуство представено от гостуващи известни maiko (старши гейши). Нашата групичка гледа едно такова представление.

Върховното удоволствие, което този квартал може да предложи е да бъдете забавлявани от maiko (гейша, която се обучава) или geiko ( висша гейша), докато вечеряте в типична японска чайна наречена ochaya. Това са много скъпи и ексклузивни услуги, които в общия случай не са за простосмъртни, към които се числим ние.

Аз лично на два пъти видях истинска гейша в непосредствена близост. Първият път това беше звездата от представлението, което нашата групичка посети. Тя мина почти до мен, усещайки едва доловимия дъх от нежния й парфюм. Вторият път беше до Философския път, когато гейша на почтенна възраст в пълна униформа и грим стоя близо 5 минути пред такси със запален двигател, докато нещо обсъждаше с асистентката си. Как познах, че са гейши? Повярвайте, никога не бихте сбъркали истинска гейша, когато я видите.

Иначе въпросът е уместен, тъй като множество места в Gion предлагат кимона под наем или приготвяне на спецалните прически…изобщо, ако желаете може да се преобразите за минути в гейша и да се мотате в такъв вид из Gion. Никой няма да ви обърне внимание, освен белите туристи, които ще се надпреварват да ви снимат.

В Kyoto посетихме един от известните пазари –  Nishiki Markeт, изключително колоритно място, с може би най-голямото разнообразие от рибни продукти и ястия от морски дарове, които аз лично някога съм виждал. Не случайно го наричат “Кухнята на Kyoto”. Тук за разлика от рибния пазар в Tokyo, търговията е на дребно. Всички продукти са на показ, може да опитвате или направо да си купите специалитети, които се предлагат обикновенно на клечка.

Пазарът има многовековна история, като първите сергии са се появили към 1310 година. Някои от магазините са собственост на стари фамилии, които продават рибни деликатеси и до днес.

Пазарът е за любители и познавачи на тънката японска кулинария, тъй като тук могат да се намерят редки продукти. Всичко или почти всичко на този пазар е местно производство.

За момент се почувствахме като малки деца в сладкарница. Всеки беше грабнал по една клечка с нанизано малко октоподче или просто мръвка от неизвестна морска твар и зяпаше по цветните сергии.

Вечерта с нашата групичка заседнахме в един саке ресторант, където сервитьорът ни поднесе 5 вида саке (от всичките 100 възможни), за петимата човека по една бутилка, за да можем да опитаме различни марки. Стана ни весело още преди да сме опитали от питието…хубавата музика и обстановка, сакето в чашите пред нас ни показваха хубавата страна от живота. Бяхме щастливи и доволни

Позамаяхме се, макар да ни се стори, че сакето не беше силно. Тръгнахе да си ходим, като се поомотахме малко по улиците. Някак постепенно лицата на портиерите пред ресторантите станаха много сериозни, а костюмите им сякаш не бяха на портиери, а шити по поръчка. Появиха се нагласени японски дами, които слизаха от скъпи коли първо с единия крак, после с другия. Пошегувахме се, че май попаднахме в квартала на японската мафия, но май не бяхме далеч от истината. Докато успеем да разгледаме нощния живот, се оказахме на нашата спирка, а след малко и в рейса за нашата къща тази вечер.

На следващия отпътувахме за Hiroshima. От Kyoto до Hiroshima има често влакове, но повечето се сменят в Osaka, който е на около половин час от Kyoto. Добре е да вземете директен влак. Пътуването е около 2 часа.

След като си оставихме багажа на багаж, се качихме на регионалното влакче за остров Miyajima, което тръгва от първата платформа на гарата. Самият влак се нарича Miyajima, така че се намира много лесно.

Пътуването трае около 30 мин. След това подир тълпата, се качихме на ферито за острова, което тръгва от фери терминала срещу гарата. Всички отиват на острова, така че няма как да сбъркате.

В някои пътеводители наричат острова един от най-красивите в Япония, който в същото време не е много туристически. Това което видяхме леко се разминава с горното твърдение, защото тълпите бяха големи, може би все пак заради съботния ден.

Официално островът се нарича Itsukushima, но повечето хора го знаят като Miyajima, което на японски означава храмов остров. Това е заради най-важната забележителност – храмът Itsukushima Shrine  и портата към него – Torii gate, която се вижда още от ферибота.

Смята се, че тази порта е един от най-забележителните паметници в Япония. Масивна, оранжева, построена над водата в близост до брега, подобно на храма Itsukushima. Когато има отлив може да прецапате, както направихме и ние, до самата порта и да я разгледате от близо. Целият залив при отлив, заедно с портата са интересна гледка и хубаво място за посещение, където ние останахме известно време.

Itsukushima е Shinto храм, място за богослужене и дом на kami, както се наричат Shinto Боговете. Във вътрешните, недостъпни за всеки помещения на тези храмове, се съхраняват свещенни предмети, чрез които се почитат Shinto Боговете. Хората посещават Shinto храмовете, за да почетат kami или да се помолят за щастие, късмет или изцеление. Тук се извършват кръщенета, както и сватби.

Стъпихме на острова и веднага се сблъскахме с едно от нещата, за което бяхме чели предварително – свикналите с човешко присъствие сърнички, които служителите на фери терминала почти с ритници гониха от залата с пътници. Сърничките си търсеха храна, която взимаха направо от ръцете на хората, някои от които така се изненадваха, че губеха първоначално идея как да реагират на този интерес. Други им се радваха, ние определено зяпнахме малко неподготвени за такъв “див” живот на острова. А сърничките, както стана ясно по-късно от опит, не отказваха пържен октопод, рибка и всичко което хората слагаха в уститите си. Сигурно си мислеха “щом е добро за тях, значи е добро и за нас”.

Тук климатът е определено тропически – тежко, влажно и задушно. По всичко личеше, че сме вече доста на юг дълбоко в тропиците. На островчето има пазар, повече ориентиран към туристите. И тук може да се опита превъзходна морска храна.

Една от най-важните атракции на острова е планината Misen. До специална наблюдателна платформа с кафене и инфо център в близост до върха на тази планина се стига с панорамен лифт.

Самата платформа предлага спираща дъха почти 360 градусова панорама към залива на Hiroshima и прилежащите острови. Kазват, че това едно от местата с най-добра гледка в Япония. Напълно потвърждаваме това. Мястото е великолепно и напълно си струва 1000 йени в едната посока с лифта.

Ако не ви се слиза пеш, може да си купите комбиниран билет изкачване и слизане за 1800 йени. Част от групата ни слязохме слязохме пеш през планината директно до националния парк Momijidani, от където тръгва и лифта нагоре. Има няколко маршрута за разходки из планината.

Ако имате време може да прекарате цял ден или дори два тук, да се насладитена великолепната планина и тропическа гора. Казват, че е романтично да отседнете в местен хотел наречен ryokan. Ако няма места в тези хотелчета, добра идея е да отседнете в Hiroshima и да пътувате до острова, който наистина не е далече от града. Влакчето до гарата с ферито и после самото фери до острова се покриват от Japan Rail Pass, защото са част от JR.

Вече доста изморени се качихме на ферито за връщане, после на влака и обратно в Hiroshima. Апартаментът ни беше на около 8 мин пеш от гарата. За съжаление не остана време днес да посетим мемориалния комплекс в чест на пострадалите от атомната бомбардировка над Хирошима през 1945.

Hiroshima’s Peace Memorial Park e може би най-важната забележителност на града. Той заема площ от около 120,000 квадратни метра. Преди бомбата районът е бил политическото и икономическото сърце на града. Това е причината пилотът на самолета с бомбата да се насочи именни към тази част. 4 години след бомбата е било взето решение районът да не бъде възстановен, а да бъде построен този парк вместо това. Най-важната част от Парка е Peace Memorial Museum. Експозицията разказва основно за събитията на 6 август, денят на бомбата, а някои от експонатите са откровенно потресаващи. Този паметник е важен и ние наистина съжаляваме, че не успяхме да го видим.

На следващия ден нашето пътешествие продължи с 6 часовото пътуване от Hiroshima до Tokyo, като за това време преодоляхме около 900-те км между двата града, колкото горе долу е разстоянието между София и Виена.

Останахме в Tokyo още ден и половина, за което време посетихме обектите, за които писах вече в началото.

С това приключи нашето пътешествие из Япония. Аз бих завършил този разказ с думите на разказвача от едно филмче за Япония – “You must see it to believe it” или в превод “Трябва да го видите, за да повярвате”.

 

“За нас беше удоволствие да споделим пътуването си с “Хиляда пътешествия”. Впечатлени от интересното представяне на програмите в сайта на агенцията, от завладяващо написаните пътеписи, ние се свързахме с Павката. Без напрежение, само след няколко кратки и ясни разговора се видяхме за първи път на летището в Токио в уречено то време и място.

И от там нататък, една седмица бавно и приятно пътуване из невероятната Япония! Благодарим за организацията, компанията и се надяваме отново да попътуваме заедно.

Кирилка и „Групичката“ от Япония, септември 2016

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Токио

Днес пристигаме в Токио. Имаме трансфер до хотела, настаняване и почивка.

 

Ден 1
Ден 2

Токио – няколко интересни места

Днешният ден е посветен на Токио. По-долу са представени някои от местата, които ще посетим, но програмата може да бъде променяна в зависимост от желанията на участниците.

Ще започнем с градините Хама Рикую, които са особено впечатляващи през есента. Разположени по брега на залива Токио, притиснати от всички страни от небостъргачи. Градините са образец на най-изящна японска ландшафтна архитектура и градинско майсторство. Вход 300 йени.

Продължаваме към пристаните Такешиба. Мястото е прекрасно за разходка и почивка с красиви гледки към залива, небостъргачите и една от най-известните забележителности на града – Мостът на Дъгата. Идеално местенце за фотография.

Качваме се на футуристичния влак Юрикамоне, за да стигнем до остров Одайба. Ще минем през едни от най-впечатляващите урбанистични пейзажи не само в Токио, но и в света. Билетът е 350 йени и не се покрива от картата за транспорт, която ще имаме.

Ще слезем от влакчето на гарата Дайба на острова Одайба. Ще се разходим по алеята покрай канала; ще видим репликата на статуята на свободата. Има аква парк, плаж, но най-вече огромни футуристични сгради.

Следобед ще отидем до Шибуя, място за купон, мода и всичко което се смята за модерно към момента. Тук е прочутото кръстовище, известния магазин Шибуя 109, както и статуята на вярното куче Хачико, което 9 години след смъртта на стопанина си продължавало да го чака на това място. 

Вечерта ще посетим един от най-представителните райони на Токио – Шинджуко, с множество небостъргачи, хотели и правителствени сгради. Тук се намира и най-високото кметство в света, което дълги години е било и най-високата сграда в света. Един бърз асансьор ще ни отнесе на 45 етаж, където има кафене и посетителски център, от където ще се насладим на Токио от високо. Входът е безплатен, а панорамата великолепна.

 

Ден 2
Ден 3

Хаконе – приказната планинска Япония

Едно от най-красивите места в Япония за посещение през есента е района на Хаконе, на около 120 км от Токио. Изключителна природа, гори езера и…вулкана Фуджи, който може да видим от тук, ако имаме късмет (обикновено е потънал в мъгла). През есенния сезон гората е обагрена в прекрасни цветове. Ще направим пълна обиколка на района като ще сменим поне 5 превозни средства –  високопланинска железница, зъбчата железница, лифт, кораб и автобус. Топ атракцията тук ще бъде езерото Ашиноко, което ще пресечем по цялата дължина с корабче. Именно от тук ще имаме шанса да видим Фуджи. По пътя ще спрем в Хаконе Гео Парка – изгаснал вулкан, който обаче продължава да изпуска серни газове. Пейзажите са извънземни. Тук ще се возим и на единствената високопланинска железница в Япония.

Бележка: транспортът до Хаконе се покрива частично от картата, която ще имаме. Ще е необходимо доплащане от около 3,500 до 4,000 йени за лифта, зъбчатта железница, корабчето и автобуса с които се прави тази пълна обиколка. Възможно е да се отиде само до езерото езерото Ашиноко с изгледа към Фуджи, като затова цената ще е около 1,000 йени.

Вечерта се прибираме в хотела в Токио.

 

Ден 3
Ден 4

Хирошима 

Сутринта взимаме скоростен влак и за около 6 часа стигаме до Хирошима, на 900 км южно от Токио. След като се настаним в мястото за нощувка ще се разходим из града, който между другото е един от най-красивите в Япония. Важен обект за днес е мемориала посветен на жертвите на атомните бонмардировки през 1945 година.

Разрушеният район е бил политическото и икономическото сърце на града. Това е причината пилотът на самолета с бомбата да се насочи именно към тази част. 4 години по-късно е било взето решение районът да не бъде възстановяван, а да бъде построен мемориален парк.

Най-важната част от Парка е музеят. Експозицията разказва основно за събитията на 6 август, денят на бомбардировката. Някои от експонатите са откровенно потресаващи.

Вечерта ще се разходим в сърцето на града – търговска улица Хондори. Тук ще опитаме от известното местно ястие Окономияки. Нощувка в Хирошима.

 

Ден 4
Ден 5

Остров Мияджима

С един регионален влак (30 мин) и фери (10 мин) стигаме днес до остров Мияджима. Природата тук е великолепнта, особено есента, когато гората в планината Мисен се обагря в най-различни цветове.

Казват, че това е един от най-красивите острови в Япония. Официално се нарича Итсукушимa, но повечето хора го знаят като Мияджима, което на японски означава храмов остров. Това е заради най-важната забележителност там – храмът Итсукушимa и портата към него, която се вижда още от ферибота.

Смята се, че тази порта е един от най-забележителните паметници в Япония. Масивна е, оранжева, построена над водата в близост до брега, подобно на храма Итсукушимa. Когато има отлив може да се прецапа до нея и да се разгледа отблизо. Целият залив при отлив, заедно с портата са едно от най-сниманите места в Япония.

На острова има много сърнички, които не се страхуват от хора, а си взимат храна направо от ръцете им. На островчето има пазар, където може да се опита превъзходна морска храна. 

Една от най-важните атракции на острова е планината Мисен. До специална наблюдателна платформа с кафене и инфо център в близост до върха на тази планина се стига с панорамен лифт.

Самата платформа предлага 360 градусова панорама към залива на Хирошима и прилежащите острови. Kазват, че това едно от местата с най-добра гледка в Япония. Мястото е великолепно и напълно си струва 1000 йени в едната посока с лифта (в двете посоки е 1800 йени). На връщане може да се разходим надолу и да стигнем директно до националния парк Момижидани, от където тръгва и лифта нагоре. За любителите на трекинга в трипически гори и планини има няколко маршрута, от които може да изберем.

Транспортът до и от острова се покрива от картата, който ние ще имаме.

 

Ден 5
Ден 6

Киото – стария имперски град

Днес взимаме влака и се отпарвяме към Киото, столица на Япония за повече от 1000 години. Ще пристигнем към 10.00 (пътуването е около 2 часа). След като се настаним на мястото за нощувка се отправяме към Сребърния павилион, Зен будистки манастир в полите на източните планините. Освен павилиона, ще разгледаме още няколко храма и една уникална суха пясъчна градина.

От сребърния павилион поемаме по така наречения Философски път, който продължава до храма Нанзенжи. Това е два километрова пътека, виеща се покрай канал, минаваща през няколко храма, малки кафенета и сувенирни магазинчета. Мястото и пътеката са разкошни. Това е едно много зен място, където ще пием чай или кафе бавно и спокойно.

След края на пътеката продължаваме към Хожо – каменните си градини, които често са оприличавани на тигри и техните малки, пресичащи река. Интересен обект тук е странен акведукт, който ги пресича почти изцяло.

Вечерта ще се разходим из известния Гион – квартала на гейшите и на миналото. Това е историческото сърце на Киото. Ще се отбием през храма Ясака, един от най-известните храмове в града, основан преди около 1350 години. Ще се разходим из градините около него, като има голяма вероятност да попаднем на сватба, тъй като мястото е популярно сред младоженците.

Продължаваме разходката по една от най-известните улици Ханами-кожи. В дъното на уличката се намира културния център Гион. Всяка вечер за туристите има представления, които демонстрират някои от по-важните японски културни традиции като чаена церемония, икебана, танцово изкуство  и други. Ако групата желае, може да се организира посещение на такова представление (цената е около 2,500 йени).

Ще идем до един от известните пазари –  Нишики, изключително колоритно място с огромно разнообразие от рибни продукти и ястия от морски дарове. Не случайно го наричат “Кухнята на Киото”. Пазарът е за любители и познавачи на японската кулинария, тъй като тук могат да се намерят редки продукти. Всичко или почти всичко на този пазар е местно производство.

 

Ден 6
Ден 7

Нара – старата столица на Япония

Есента в най-старата столица на Япония – Нара е прекрасна. Ще прекараме доста време в изследване на огромния Парк, в който се намират някои от най-известните храмове на града, както и прекрасни зен градини.

Със сигурност ще посетим три от най-важните места в Нара: Храмът Тодайжи  с Голямата зала на Буда – най-голямата в света дървена сграда. Тя е дом на и най-голямата бронзова статуя на Буда в Япония (Дайбутсу). Ще се разходим до Исуен, великолепна зен градина – образец на японското градинарско изкуство. Ще посетим и Касуга Тайша – един от най-известните храмове в Япония – доста особено, някак мрачно, тайнствено, но същевременно приказно място, особено есента. 

Останалата част от деня ще се разхождаме из Парка или другите места за разходки в Нара. Вечерта се прибираме в Киото.

 

Ден 7
Ден 8

Още малко време в Токио

След закуската днес се качваме на влака за Токио (около 3 часа). Оставяме бажа на багаж и  отново се впускаме в разглеждане на града. В зависимост от времето, което ни остава до полета ще направим програма.

Днес може да изберем измежду няколко места: района Асакуса с едноименния храм, построен през 1649 година. В същия район отвъд реката се вижда архитектурен комплекс от няколко сгради оформящи внушителен архитектурен ансамбъл. Тук се намира и най-високата сграда в света – Токио Скай Трее. Има вход от 2,060 йени за първата наблюдателна платформа и още 1,030 йени, ако искате да се качите още по-високо.

Съвсем наблизо е и Парка Сумида, разположен по брега на едноименната реката, известен с вишневите си дървета. 

Вечерен полет към София

 

Ден 8

Галерия снимки от наше пътуване

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА