ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЯПОНИЯ С ВЛАК

Тази програма за пътуване из Япония предлага посещения на някои от най-известните места в страната. Програмата е специално съобразена с есенния сезон (по-малко валежи и тайфуни, повече ясно небе и изобилие от ярки есенни цветове на листа и дървета). Друго предимство е, че програмата е флексибилна т.е. на момента може да се променя в заисимост от желанията на участниците. 

Пътуването ще започне от столицата на Япония, Токио и нейните основни забележителности. Цял ден ще отделим на Хаконе, един от най-красивите планински райони в Япония, особенно есента. Ще направим пълна обиколка, като ще сменим поне 5 превозни средства –  високопланинска железница (единствената в Япония), зъбчата железница, лифт, кораб и автобус. Топ атракцията тук е езерото Ашиноко, което ще пресечем по цялата дължина с корабче, както и Хаконе Гео Парка – район на изгаснал вулкан, който обаче продължава да изпуска серни газове. От тук ще видим и вулкана Фуджи (ако е ясно времето). Със скоростен влак ще пътуваме до Хирошима, където ще посетим мемориала в чест на загиналите от атомните бомби, ще се разходим по покритата търговска улица Хондори. 

Един цял ден сме отделили и на магичния остров Мияджима с най-известните забележителности там – храмът Итсукушима и портата към него. Ще се качим на планината Мисен, до специална наблюдателна платформа с кафене с панорамен лифт. От там ще се насладим на 360 градусова панорама към залива на Хирошима и прилежащите острови. Ще отделим достатъчно време и на японската стара столица Киото с неговите Сребърен павилион, Философския път и градините Хожо, храма Тофуку-жи, известния Гион – кварталът на гейшите в миналото, храма Ясака с прилежащия парк, Уличката Ханами – кожи, която води до културния център Гион Корнер и други. Един ден сме отделили и на най-старата столица на Япония – Нара, която през този сезон е осбено кразива с многобройните си паркове, градини и храмове. Тази програма може да бъде променяна, като в нея бъдат включени други забележеителности. Единственото ограничение е времето.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група без определени дати с български водач;

Период на пътуване: късно лято/есен ;

Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач;

Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;

Цената ще включва: самолетни билети София – Токио – София (*); български водач, основния ЖП транспорт в Япония; 7 нощувки в хотел среден клас (3 звезди); застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf);.

Цената няма да включва: обяди и вечери, входни билети за забележителности; допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер. 

(*) Самолетни билети с Турските авиолинии:

Отиване

София 21.20 – Истанбул 22.33; 
Истанбул 01.45 – Токио Ханеда 19.24;

Връщане

Токио Нарита 22.50 – Истанбул 05.20;
Истанбул 07.50 – София 09.05;

Цена: около 720 евро/човек (към дататa на резервацията цената може да е различна). Когато групата се сформира и пътуването се потвърди, ще бъдат предложени няколко варианта за пътуване, като ще изберем най-изгодния към момента.

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Виза за Япония не е необхдима за български туристи.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна.

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Токио

Днес пристигаме в Токио. Имаме трансфер до хотела, настаняване и почивка.

 

Ден 1
Ден 2

Токио – няколко интересни места

Днешният ден е посветен на Токио. По-долу са представени някои от местата, които ще посетим, но програмата може да бъде променяна в зависимост от желанията на участниците.

Ще започнем с градините Хама Рикую, които са особено впечатляващи през есента. Разположени по брега на залива Токио, притиснати от всички страни от небостъргачи. Градините са образец на най-изящна японска ландшафтна архитектура и градинско майсторство. Вход 300 йени.

Продължаваме към пристаните Такешиба. Мястото е прекрасно за разходка и почивка с красиви гледки към залива, небостъргачите и една от най-известните забележителности на града – Мостът на Дъгата. Идеално местенце за фотография.

Качваме се на футуристичния влак Юрикамоне, за да стигнем до остров Одайба. Ще минем през едни от най-впечатляващите урбанистични пейзажи не само в Токио, но и в света. Билетът е 350 йени и не се покрива от картата за транспорт, която ще имаме.

Ще слезем от влакчето на гарата Дайба на острова Одайба. Ще се разходим по алеята покрай канала; ще видим репликата на статуята на свободата. Има аква парк, плаж, но най-вече огромни футуристични сгради.

Следобед ще отидем до Шибуя, място за купон, мода и всичко което се смята за модерно към момента. Тук е прочутото кръстовище, известния магазин Шибуя 109, както и статуята на вярното куче Хачико, което 9 години след смъртта на стопанина си продължавало да го чака на това място. 

Вечерта ще посетим един от най-представителните райони на Токио – Шинджуко, с множество небостъргачи, хотели и правителствени сгради. Тук се намира и най-високото кметство в света, което дълги години е било и най-високата сграда в света. Един бърз асансьор ще ни отнесе на 45 етаж, където има кафене и посетителски център, от където ще се насладим на Токио от високо. Входът е безплатен, а панорамата великолепна.

 

Ден 2
Ден 3

Хаконе – приказната планинска Япония

Едно от най-красивите места в Япония за посещение през есента е района на Хаконе, на около 120 км от Токио. Изключителна природа, гори езера и…вулкана Фуджи, който може да видим от тук, ако имаме късмет (обикновено е потънал в мъгла). През есенния сезон гората е обагрена в прекрасни цветове. Ще направим пълна обиколка на района като ще сменим поне 5 превозни средства –  високопланинска железница, зъбчата железница, лифт, кораб и автобус. Топ атракцията тук ще бъде езерото Ашиноко, което ще пресечем по цялата дължина с корабче. Именно от тук ще имаме шанса да видим Фуджи. По пътя ще спрем в Хаконе Гео Парка – изгаснал вулкан, който обаче продължава да изпуска серни газове. Пейзажите са извънземни. Тук ще се возим и на единствената високопланинска железница в Япония.

Бележка: транспортът до Хаконе се покрива частично от картата, която ще имаме. Ще е необходимо доплащане от около 3,500 до 4,000 йени за лифта, зъбчатта железница, корабчето и автобуса с които се прави тази пълна обиколка. Възможно е да се отиде само до езерото езерото Ашиноко с изгледа към Фуджи, като затова цената ще е около 1,000 йени.

Вечерта се прибираме в хотела в Токио.

 

Ден 3
Ден 4

Хирошима 

Сутринта взимаме скоростен влак и за около 6 часа стигаме до Хирошима, на 900 км южно от Токио. След като се настаним в мястото за нощувка ще се разходим из града, който между другото е един от най-красивите в Япония. Важен обект за днес е мемориала посветен на жертвите на атомните бонмардировки през 1945 година.

Разрушеният район е бил политическото и икономическото сърце на града. Това е причината пилотът на самолета с бомбата да се насочи именно към тази част. 4 години по-късно е било взето решение районът да не бъде възстановяван, а да бъде построен мемориален парк.

Най-важната част от Парка е музеят. Експозицията разказва основно за събитията на 6 август, денят на бомбардировката. Някои от експонатите са откровенно потресаващи.

Вечерта ще се разходим в сърцето на града – търговска улица Хондори. Тук ще опитаме от известното местно ястие Окономияки. Нощувка в Хирошима.

 

Ден 4
Ден 5

Остров Мияджима

С един регионален влак (30 мин) и фери (10 мин) стигаме днес до остров Мияджима. Природата тук е великолепнта, особено есента, когато гората в планината Мисен се обагря в най-различни цветове.

Казват, че това е един от най-красивите острови в Япония. Официално се нарича Итсукушимa, но повечето хора го знаят като Мияджима, което на японски означава храмов остров. Това е заради най-важната забележителност там – храмът Итсукушимa и портата към него, която се вижда още от ферибота.

Смята се, че тази порта е един от най-забележителните паметници в Япония. Масивна е, оранжева, построена над водата в близост до брега, подобно на храма Итсукушимa. Когато има отлив може да се прецапа до нея и да се разгледа отблизо. Целият залив при отлив, заедно с портата са едно от най-сниманите места в Япония.

На острова има много сърнички, които не се страхуват от хора, а си взимат храна направо от ръцете им. На островчето има пазар, където може да се опита превъзходна морска храна. 

Една от най-важните атракции на острова е планината Мисен. До специална наблюдателна платформа с кафене и инфо център в близост до върха на тази планина се стига с панорамен лифт.

Самата платформа предлага 360 градусова панорама към залива на Хирошима и прилежащите острови. Kазват, че това едно от местата с най-добра гледка в Япония. Мястото е великолепно и напълно си струва 1000 йени в едната посока с лифта (в двете посоки е 1800 йени). На връщане може да се разходим надолу и да стигнем директно до националния парк Момижидани, от където тръгва и лифта нагоре. За любителите на трекинга в трипически гори и планини има няколко маршрута, от които може да изберем.

Транспортът до и от острова се покрива от картата, който ние ще имаме.

 

Ден 5
Ден 6

Киото – стария имперски град

Днес взимаме влака и се отпарвяме към Киото, столица на Япония за повече от 1000 години. Ще пристигнем към 10.00 (пътуването е около 2 часа). След като се настаним на мястото за нощувка се отправяме към Сребърния павилион, Зен будистки манастир в полите на източните планините. Освен павилиона, ще разгледаме още няколко храма и една уникална суха пясъчна градина.

От сребърния павилион поемаме по така наречения Философски път, който продължава до храма Нанзенжи. Това е два километрова пътека, виеща се покрай канал, минаваща през няколко храма, малки кафенета и сувенирни магазинчета. Мястото и пътеката са разкошни. Това е едно много зен място, където ще пием чай или кафе бавно и спокойно.

След края на пътеката продължаваме към Хожо – каменните си градини, които често са оприличавани на тигри и техните малки, пресичащи река. Интересен обект тук е странен акведукт, който ги пресича почти изцяло.

Вечерта ще се разходим из известния Гион – квартала на гейшите и на миналото. Това е историческото сърце на Киото. Ще се отбием през храма Ясака, един от най-известните храмове в града, основан преди около 1350 години. Ще се разходим из градините около него, като има голяма вероятност да попаднем на сватба, тъй като мястото е популярно сред младоженците.

Продължаваме разходката по една от най-известните улици Ханами-кожи. В дъното на уличката се намира културния център Гион. Всяка вечер за туристите има представления, които демонстрират някои от по-важните японски културни традиции като чаена церемония, икебана, танцово изкуство  и други. Ако групата желае, може да се организира посещение на такова представление (цената е около 2,500 йени).

Ще идем до един от известните пазари –  Нишики, изключително колоритно място с огромно разнообразие от рибни продукти и ястия от морски дарове. Не случайно го наричат “Кухнята на Киото”. Пазарът е за любители и познавачи на японската кулинария, тъй като тук могат да се намерят редки продукти. Всичко или почти всичко на този пазар е местно производство.

 

Ден 6
Ден 7

Нара – старата столица на Япония

Есента в най-старата столица на Япония – Нара е прекрасна. Ще прекараме доста време в изследване на огромния Парк, в който се намират някои от най-известните храмове на града, както и прекрасни зен градини.

Със сигурност ще посетим три от най-важните места в Нара: Храмът Тодайжи  с Голямата зала на Буда – най-голямата в света дървена сграда. Тя е дом на и най-голямата бронзова статуя на Буда в Япония (Дайбутсу). Ще се разходим до Исуен, великолепна зен градина – образец на японското градинарско изкуство. Ще посетим и Касуга Тайша – един от най-известните храмове в Япония – доста особено, някак мрачно, тайнствено, но същевременно приказно място, особено есента. 

Останалата част от деня ще се разхождаме из Парка или другите места за разходки в Нара. Вечерта се прибираме в Киото.

 

Ден 7
Ден 8

Още малко време в Токио

След закуската днес се качваме на влака за Токио (около 3 часа). Оставяме бажа на багаж и  отново се впускаме в разглеждане на града. В зависимост от времето, което ни остава до полета ще направим програма.

Днес може да изберем измежду няколко места: района Асакуса с едноименния храм, построен през 1649 година. В същия район отвъд реката се вижда архитектурен комплекс от няколко сгради оформящи внушителен архитектурен ансамбъл. Тук се намира и най-високата сграда в света – Токио Скай Трее. Има вход от 2,060 йени за първата наблюдателна платформа и още 1,030 йени, ако искате да се качите още по-високо.

Съвсем наблизо е и Парка Сумида, разположен по брега на едноименната реката, известен с вишневите си дървета. 

Вечерен полет към София

 

Ден 8

Галерия снимки от наше пътуване

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА