Древните петроглифи и рисунки от пустинята Уади Рум в Йордания

Над 20 000 петроглифа и скални надписи, свидетелстващи за човешко присъствие от поне 12 000 години, са открити и документирани в пустинята Уади Рум в Йордания. По време на нашите трекинги ние се спираме и разглеждаме подробно някои от тях, а нашият водач бедуин ни разказва тяхната история.

Петроглифите са една от причините ЮНЕСКО да включи пустинята Уади Рум в списъка на световното наследство. Рисунките изобразяват хора и животни, като човешките фигури обикновено държат лъкове и стрели. От животните най-често срещаните изображения са на камила, козирог и кон. Откриват се символи във формата на линии и кръгове, за които експертите смятат, че са вид инструкции, послания или указания за намиране на вода или храна. Други информират кой е посетил района. Като всеки остатък от миналото, петроглифите дават представа за развитието на човешката мисъл, разкриват начина на живот и мислене и дават представа за човешката дейност в района.

Някои учени смятат, че петроглифите съдържат информация за климата през отминалите периоди – от по-влажен в миналото до сухата пустиня, която виждаме днес.

Надписите са на четири различни северноарабски езика- тамудически, набатейски, ислямски и арабски. Те са свидетелство за ранното развитие на азбучната писменост сред обществата в района. Според ЮНЕСКО Уади Рум е „важно място за изучаване и разбиране на еволюцията на естетиката, писането и грамотността“.

Изучавайки многобройните надписи на различни езици, някои учени смятат, че в пустинята се е намирал митичния изчезнал град Ирам и племето, което го населявало. Коранът също разказва за Ирам, погребан под пясъка на пустинята, като пример за божествено наказание над хората, отказали да се покланят на Аллах.

За народа Тамуд, който обитавал Уади Рум около 800 г. пр. Н. Е., също се казва, че е унищожен от Аллах.

Най-много и добре запазени петроглифи има в каньона Хазали. Някои са в перфектно състояние, но други са сериозно повредени.

Филмът от 1962 г. “Лорънс Арабски” за първи път разкрива пред широката публика красотата на тази пустиня. От тогава мястото става популярна дестинация за по-приключенски настроени туристи, филмови екипи, катерачи и любители. Филмът “Марсианецът” е заснет тук. В пустинята вали по-малко от три дни дъжд годишно. По време на един от есенните ни преходи ни валя един от тези редки проливни дъждове – фантастично преживяване.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.