ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЦЯЛА ЙОРДАНИЯ – ОТ ГОЛАНСКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ ДО АКАБА ПРЕЗ АММАН, ПЕТРА, МЪРТВО МОРЕ, ПУСТИНЯТА УАДИ РАМ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ МЕСТА

Това пътуване представлява пълна обиколка на Йордания с посещение на най-важните археологически, природни и културни забележителности на страната.

Ще започнем с Аман и неговите забележителности. Ще пропътуваме районите северно от Амман –  римския град Джераш, замъка Ажлоун и руините на Ум Каис. От специално място ще се насладим на гледката към Голанските възвишения на границата с Израел. 

Продължаваме на юг по така наречения “Кралски път”. Ще спираме за снимка и почивки в планината Уади Ал Мужиб  насладите на долината, ще разгледаме мозайките на Мадаба и планината Небо. Ще останем в Петра два дни, за да я разгледаме подробно. Ще направим кратък пешеходен преход (около 2 часа) от Малка Петра до Петра през планините. 

Продължаваме към пустинята Уади Рам, където ще нощуваме в бедуински лагер, ще имаме джип сафари, ще яздим камили и ще се наслаждаваме на марсианските пейзажи, с които тази пустиня е известна. Ще стигнем на юг до град Акаба, на брега на Червено море, където ще имаме време за плаж и разходки. Това е известно място и за гмуркане, заради кораловия риф, който се намира тук. 

Продължаваме към Мукавир с прекрасните панорами към Мъртво море и старата крепост “Херод Велики”, пещерата на Лот и ранно-християнското място наречено “Бетани отвъд Йордания”. Следващата спирка е Мъртво море, където ще отседнем в малък курорт. Ще се къпем в морето, ще се мажем с лечебна кал, а също и ще си купим от известните козметични продукти. Приключваме пътуването в Аман. 

Бележка: Могат да се ползват полетите на Райънеър от Букурещ или Будапеща, като в този случай ще има ден или два в повече в Йордания, които могат да се ползват за плаж/почивка в Акаба или допълнителен пешеходен преход в Националния Парк дана, северно от Петра. За тази година все още не се знае дали ще има полети на тази ниско-тарифна авиокомпания от София до Акаба.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен/зима;

Дати: 11 – 20 октомври 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 9 нощувки/10 дни;

Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7 човека с български водач; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,275 евро/човек (група от 7 човека) в два микробуса; 1, 340 евро/човек (група от 5 човека в един микробус);

Цената включва: местни водачи/екскурзоводи за някои от местата; трансфери и транспорт с климатизиран микробус навсякъде в Йордания; нощувки в хотели три звезди в стаи за двама с включени закуски, специален водач за двата дни в Петра с включен вход (само входът за Петра струва 65 евро за два дни); една вечеря и един обяд в пустинята; една нощувка в бедуински лагер в пустинята Уади Рам, джип сафари (3 часа); всички необходими такси, групова йорданска виза; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf)

Цената не включва: самолетни билети (*); обяди и вечери, входни билети за забележителности; допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер, 

Доплащане за самостоятелна стая: 250 евро;

(*) Самолетни билети 

Вариант 1 Самолетни билети с редовни авиолинии София – Амман – София точно за датите 11-20 октомври 2021:

Отиване:
София 09.55 – Истанбул 11.25;
Истанбул 13.35 – Амман 15.50;

Връщане:
Амман 11.45 – Виена 14.35;
Виена 20.25 – София 22.55;

Цена: 513 евро/човек. В момента на резервацията цените може да са леко различни.

Вариант 2 Полети с Райънеър по маршрутите Букурещ – Амман – Букурещ и Будапеща – Амман – Будапеща

Тези варианти са за дати около основните ни дати, но има един или два дни повече престой в Йордания. Тези дни могат да се прекарат в Акаба за плаж и почивка, на Мъртво море за плаж и почивка или някъде другаде в Йордания. Мога да ви предложа тези допълнителни дни лек трекинг в Националния Парк Дана, изключително красиво място северно от Петра.

Разписания и цени на тези полети:

А) Букурещ – Амман – Букурещ

12 октомври: Букурещ 15.35 – Амман 18.20; Цена 41 евро/човек;

23 октомври: Амман 19.00 – Букурещ 21.50; Цена 50 евро/човек;

Б) Будапеща-Амман-Будапеща

11 октомври: Будапеща 16.05 – Амман 20.25; Цена 43,107 форинта (около 118 евро/човек);
22 октомври: Амман 11.10 – Будапеща 13.45; Цена 59,317 форинта (около 163 евро/човек);

В) За линията София – Акаба – София все още няма дати заложени в системата на авиокомпанията. Ако такива се появят, програмата ще бъде променена.

Цените на ниско-тарифните авиолинии са ориентировъчни, цитирани без опцията за допълнителен багаж.

Около два или три месеца преди пътуване, когато трябва да се направят резервациите, ще бъдат предложени актуалните цени. Ако се изберат вариантите през Букурещ или Будапеща, ще бъдат предложени варианти за полети или пътуване до тези градове от София или други части на страната.

(**) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Тези детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”. Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Аман, столицата на Йордания

Днес летим за Амман. Следва трансфер до хотела, почивка и нощувка.

Ден 1
Ден 2

Северно от Амман – Джераш, замъка Аджлун, Ум Каис и Голански възвишения

Джераш, гръцко-римският град, известен като „Помпей на Изтока“ ще бъде първата ни спирка за днес. Построен преди повече от 2000 години, Джераш е смятан за най-добре запазената част от Декаполис, няколко римски селища от I век! Ще се разходим между колонадите по древната улица, ще видим амфиеатъра и други интересни археологически находки.

Продължаваме през красивата гора Дибеен по пътя си към замъка Аджлун, изиграл важна отбранителна роля в района. В миналото той бил осветяван нощем със специални осветления, вид сигнали, които се предавали от крепост на крепост и сигнали от река Ефрат чак до Кайро. Замъкът Аджлун е разположен на много живописно място с прекрасни гледки към целия район. Ще се разходим из лабиринта от кули, камери и галерии.

Продължаваме на север към Ум Каис, специално място което се намира на границата с Израел. От тук се разкриват може би най-впечатляващите гледки към известните Голански възвишения и Галилейското море. Ум Каис е мястото на древния гръцко-римски град Гадара, част от градовете влизащи в състава  на Декаполис. Градът се споменава в Новия Завет като мястото, където Исус прогонва демоните и ги превръща в свине. Руините са много добре запазени, има улица с колони като във всеки римски град, както и останките от два театъра. Вечерта се прибираме в Аман за нощувка.

Ден 2
Ден 3

Кралския път – Уади Ал Мужиб  – мозайките на Мадаба – Карак – планината Небо – Петра

След закуската ще имаме панорамна обиколка на Амман със специален водач. Ще разгледаме Римския театър и Цитаделата Джабал Ал Квала. Ще се разходим из стария град и пазарите. 

След това продължаваме по така нареченият “Кралски път”, който се смята за един от най-атрактивните и живописни пътища в страната, пресичащ я от север на юг. Ще се насладим на долината Уади Ал Мужиб, като ще спираме на няколко места за чай, почивка и снимки. Продължаваме към Мадаба, градът на мозайките, където ще видим известната реновирана карта на Йерусалим и Светите земи, направена от мозайка.

Продължаваме към планината Небо. Ако известната църква там е отворена за посещение, ще я разгледаме. 

Последно днес ще посетим замъка на кръстоносците Карак. Вечерта ще стигнем до Петра, където ще нощуваме.

Ден 3
Ден 4

Петра

Днес със специален водач ще минем през най-основните забележителности на Петра.

Петра, легендарният “розово-червен град, по-млад само от самото време”, е разположен в южна Йордания. Заради смайващата природа и изключителната историческа стойност Петра е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

Входът към древния набатейски град се нарича Сия – дълъг, виещ се каньон със стени от червен пясъчник. Тук-там се виждат миниатюрни гравюри, но най-впечатляващи са цветните и необичайни мотиви в скалите. Най-важният обект е Съкровищницата. След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7,000 места, който от време на време се използва за представления.

Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници. Манастирът Ад Деир, най-големия изсечен монюмент в Петра, датира от 1 в.сл.н.е. Преодоляването на над 800-те стъпала към него може да отнеме час. Нощувка в Петра.

Ден 4
Ден 5

От Малка Петра до Петра по планинските пътеки (2 часа пешеходен преход) 

След закуската с буса отиваме до Малката Петра, на около 20 км от Петра. Смятало се, че малката Петра е служила като селскостопански център, търговско предградие и пункт за снабдяване на каравани с камили. На входа на Малката Петра има храм и каньон Сия Ал Барид (Студен каньон, на арабски).

Тръгваме пеш от Малката Петра до Петра по специален пешеходен маршрут. Ще ходим около 2 часа през красиви планински райони. Ще стигнем до Манастира. След това ще продължаваме по главния път през Петра, излизайки от главната порта.

Късния следобед продължаваме с буса към пустинята Уади Рам (60 км), където ще пренощуваме в бедуински лагер. 

Ден 5
Ден 6

Пустинята Уади Рам

След закуската в лагера имаме джип сафари навътре в пустинята (3 часа). След обяда може да си организираме лек трекинг или разходка с камили. Вечерта се отправяме към брега на Червено море и град Акаба. Нощувка в хотел в града.

Ден 6
Ден 7

Акаба – плаж и гмуркане

Целият ден днес е посветен на плаж и разходки из града. По желание може да се организира гмуркане с акваланги или шнорхели над рифа. Има възможност за наблюдаване на рифа с корабче с прозрачно дъно, пригодено за наблюдение на подводния свят. Нощувка в хотел в града.

Ден 7
Ден 8

Мукавир, Пещерата на Лот и “Бетани отвъд Йордания”

След закуска се отправяме към Мукавир, пещерата на Лот и християнската обител “Бетани отвъд Йордания”. 

Мукавир е разположен на 700 м надморска височина, от където се открива прекрасна гледка към Мъртво Море. На върха се намира старата крепост “Херод Велики”.

До пещерата на Лот водят стръмни стъпала, по които ще се катерим около 10 мин.  Лот е библейски персонаж, живял по времето на Содом и Гомор. Пещерата е на негово име, тъй като се смята, че той се е крил там заедно с дъщерите си по време на катаклизмите в Содом и Гомор. Интересна тук е малката византийска църква от V-VIII век, един голям воден резервоар и няколкото запазени мозайки. Останките в пещерата датират от ранната бронзова епоха  (3300–2000 BC), като в нея се виждат и множество надписи с името на Лот. 

Ранното християнско място наречено “Бетани отвъд Йордания” се намира до южния бряг на река Йордан, на около 8 км от моста “Крал Хюсеин”. Останките са от римско и византийско време – църкви и молитвени храмове, водни резервоари и система за напояване. Разкопките в района са започнали през 1996 година, като преди това мястото е било недостъпно заради минните полета наоколо. Тук наблизо се е намирала фронтовата линия межди Йордания и Израел.

След обяда продължаваме към Мъртво море, където е нощувката в малък курорт.

Ден 8
Ден 9

Мъртво Море

Днес ще си почиваме целия ден на бреговете на Мъртво море, ще се къпем или посещаваме интересни места наоколо. Нощувка в почивния комплекс.

Ден 9
Ден 10

Отпътуване

Днес се връщаме в Аман, от където летим за София.

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА