ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ЦЯЛА ЙОРДАНИЯ – ОТ АКАБА ДО ГОЛАНСКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ ПРЕЗ АМАН, ПЕТРА, МЪРТВО МОРЕ, ПУСТИНЯТА УАДИ РУМ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ МЕСТА

Това пътуване представлява пълна обиколка на Йордания с посещение на най-важните археологически, природни и културни забележителности на страната. Група 5-7 човека.

Ще пристигнем в град Акаба на брега на Червено Море с директен полет на РайънЕър от София.

Продължаваме към Мукавир с прекрасните панорами към Мъртво море и старата крепост “Херод Велики”, пещерата на Лот и ранно-християнското място наречено “Бетани отвъд Йордания”. Следващата спирка е Мъртво море, където ще отседнем в малък курорт. Ще се къпем в морето, ще се мажем с лечебна кал, а също и ще си купим от известните козметични продукти.

Следва столицата Аман и нейните забележителности. Ще пропътуваме районите северно от Амман –  римския град Джераш, замъка Ажлоун и руините на Ум Каис. От специално място ще се насладим на гледката към Голанските възвишения на границата с Израел.

Продължаваме на юг по така наречения “Кралски път”. Ще спираме за снимка и почивки в планината Уади Ал Мужиб  насладите на долината, ще разгледаме мозайките на Мадаба и планината Небо. Ще останем в Петра един цял ден, за да я разгледаме подробно.

Продължаваме към пустинята Уади Рум, където ще нощуваме в бедуински лагер, ще имаме джип сафари, ще яздим камили и ще се наслаждаваме на марсианските пейзажи, с които тази пустиня е известна. Ще затворим кръга обратно в град Акаба, на брега на Червено море, където сме отделили един цял ден за плаж, гмуркане и други лятно-морски удоволствия. Летим обратно за София от Акаба с директния полет на РайънЕър.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен/зима;

Дати: Есенни дати: 10 – 17 ноември 2021; Пролетни дати: 16-23 март 2022.

Продължителност: 7 нощувки/8 дни;

Група: 5 – 7 човека с български водач; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Цена: 1,295 евро/човек (група от 5-7 човека) (2,538 лева при курс 1,96 лева за евро);

Цената включва: български водач; местни водачи/екскурзоводи; трансфери и транспорт с климатизиран микробус навсякъде в Йордания; нощувки в хотели три звезди в стаи за двама с включени закуски; една вечеря и един обяд в пустинята; една нощувка в бедуински лагер в пустинята Уади Рум, джип сафари (3 часа); всички необходими такси, групова йорданска виза; застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 100,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид (повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Classic.pdf)

Цената не включва: самолетни билети (1); обяди и вечери, входни билети за забележителности (най-скъпия билет е за Петра – 50 динара); допълнителни застраховки (2); разходи от личен характер,

Доплащане за самостоятелна стая: 250 евро;

(1) Самолетни билети

Полети с РайънЕър по маршрута София-Акаба-София

София 16.35 – Акаба 19.30;
Акаба 20.05 – София 23.10;

Цена: 100 евро (за есенните дати), което включва една малка ръчна чанта 40х20х25 и още една чанта за кабината на самолета (10 кг). Този багаж е напълно достатъчен за това пътуване.

Тази цена може да е различна в момента на резервацията, тъй като авиокомпанията е ниско-тарифна.

Цената за пролетните дати (16-23 март 2022) ще бъде актуализирана, когато наближи времето, но при всички случаи крайната цена ще бъде ясна в момента на резервацията.

Ние закупуваме билетите (7 евро комисионна на билет с включено издаване на бордни карти), но може и сами да си ги купите от сайта на авиокомпанията. Моля не си купувайте билети, докато групата не е сформирана и пътуването потвърдено.

(2) За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за влизане в Йордания:

Попълване на онлайн формуляр и получаване на документ с QR код накрая – https://www.visitjordan.gov.jo 2) Негативен ПСР тест направен най-малко 72 часа преди полета до Йордания.3) Попълване на още една много кратка кратка форма, която ще бъде предоставена след сформиране на групата.4) Сертификат за пълна ваксинация – изисква се, за да се избегне втори ПСР тест на летището в Акаба. Ако не сте ваксинирани, трябва да се регистрирате тук: https://www.visitjordan.gov.jo и да платите 28 динара. На летището ще ви направят още един тест.5) Здравна застраховка, включваща покритие на Ковид, която вие имате включена в цената

Цялата актуална информация за влизане в страната – https://rj.com/en/travel-updates

Влизане обратно в България

Йордания е оранжева заона за България. Влизане от страна в оранжева зона се допуска при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като тези от сертификата, за едно от следните:- Завършена ваксинация (да са изминали поне 14 дни от последната доза);- Преболедуване (положителен PCR или антигенен тест, валиден между 11-тия и 180-тия ден); – Проведено изследване (отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72ч. или бърз антигенен тест до 48ч. преди полет).

При липса на такъв пристигащите български граждани се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде съкратена при предоставянето на отрицателен PCR или бърз антигенен тест, направен до 24 часа от влизането в страната.

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Акаба на брега на Червено Море

Днес летим за град Акаба в южна Йордания, където пристигаме вечерта. Следва трансфер до хотела, почивка и нощувка.

Ден 2 Мукавир, Пещерата на Лот и “Бетани отвъд Йордания”

След закуска се отправяме към Мукавир, пещерата на Лот и християнската обител “Бетани отвъд Йордания”.

Мукавир е разположен на 700 м надморска височина, от където се открива прекрасна гледка към Мъртво Море. На върха се намира старата крепост “Херод Велики”.

До пещерата на Лот водят стръмни стъпала, по които ще се катерим около 10 мин.  Лот е библейски персонаж, живял по времето на Содом и Гомор. Пещерата е на негово име, тъй като се смята, че той се е крил там заедно с дъщерите си по време на катаклизмите в Содом и Гомор. Интересна тук е малката византийска църква от V-VIII век, един голям воден резервоар и няколкото запазени мозайки. Останките в пещерата датират от ранната бронзова епоха  (3300–2000 BC), като в нея се виждат и множество надписи с името на Лот.

Ранното християнско място наречено “Бетани отвъд Йордания” се намира до южния бряг на река Йордан, на около 8 км от моста “Крал Хюсеин”. Останките са от римско и византийско време – църкви и молитвени храмове, водни резервоари и система за напояване. Разкопките в района са започнали през 1996 година, като преди това мястото е било недостъпно заради минните полета наоколо. Тук наблизо се е намирала фронтовата линия межди Йордания и Израел.

След обяда продължаваме към Мъртво море, където ще нощуваме в малък курорт.

Ден 3 Мъртво Море и Аман

Днес сутринта ще ходим на плаж на Мъртво море. Следобед ще пътуваме към Аман. След като се настаним в хотела ще имаме панорамна обиколка на града със специален водач. Ще разгледаме Римския театър и Цитаделата Джабал Ал Квала. Ще се разходим из стария град и пазарите. Нощувка в Аман.

Ден 4 Северно от Амман – Джераш, замъка Аджлун, Ум Каис и Голански възвишения

Сутринта порегляме на север към Джераш, гръцко-римският град, известен като „Помпей на Изтока“. Построен преди повече от 2000 години, Джераш е смятан за най-добре запазената част от Декаполис, няколко римски селища от I век! Ще се разходим между колонадите по древната улица, ще видим амфитеатъра и други интересни археологически находки.

Продължаваме през красивата гора Дибеен по пътя си към замъка Аджлун, играл важна отбранителна роля в района. В миналото той бил осветяван нощем със специални осветления, вид сигнали, които се предавали от крепост на крепост и сигнали от река Ефрат чак до Кайро. Замъкът Аджлун е разположен на много живописно място с прекрасни гледки към целия район. Ще се разходим из лабиринта от кули, камери и галерии.

Продължаваме на север към Ум Каис, специално място което се намира на границата с Израел. От тук се разкриват може би най-впечатляващите гледки към известните Голански възвишения и Галилейското море. Ум Каис е мястото на древния гръцко-римски град Гадара, част от градовете влизащи в състава  на Декаполис. Градът се споменава в Новия Завет като мястото, където Исус прогонва демоните и ги превръща в свине. Руините са много добре запазени, има улица с колони като във всеки римски град, както и останките от два театъра. Вечерта се прибираме в Аман за нощувка.

Ден 5 Кралския път – Уади Ал Мужиб  – мозайките на Мадаба – Карак – планината Небо – Петра

След закуската в хотела тръгваме на юг по така нареченият “Кралски път”, който се смята за един от най-атрактивните и живописни пътища в страната, пресичащ я от север на юг. Ще се насладим на долината Уади Ал Мужиб, като ще спираме на няколко места за чай, почивка и снимки. Продължаваме към Мадаба, градът на мозайките, където ще видим известната реновирана карта на Йерусалим и Светите земи, направена от мозайка.

Продължаваме към планината Небо. Ако известната църква там е отворена за посещение, ще я разгледаме.

Последно днес ще посетим замъка на кръстоносците Карак. Вечерта ще стигнем до Петра, където ще нощуваме.

Ден 6 Петра

Днес е денят за Петра, легендарният “розово-червен град, по-млад само от самото време”. Заради смайващата природа и изключителната историческа стойност Петра е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

Входът към древния набатейски град се нарича Сия – дълъг, виещ се каньон със стени от червен пясъчник. Тук-там се виждат миниатюрни гравюри, но най-впечатляващи са цветните и необичайни мотиви в скалите. Най-важният обект е Съкровищницата. След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7,000 места, който от време на време се използва за представления.

Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници. Манастирът Ад Деир, най-големия изсечен монюмент в Петра, датира от 1 в.сл.н.е. Преодоляването на над 800-те стъпала към него може да отнеме час.

По-късно следобед ще имаме трансфер до лагер в пустинята Уади Рум, където ще нощуваме.

Ден 7 Пустинята Уади Рум; Акаба

След закуската в лагера имаме джип сафари навътре в пустинята, а също и ще походим малко, за да се насладим най-пълно на това невероятно място. Вечерта се отправяме към брега на Червено море и град Акаба. Нощувка в хотел в града.

Ден 8 Акаба, Червено море и плаж

Целият ден днес е посветен на плаж и разходки из града. По желание може да се организира гмуркане с акваланги или шнорхели над рифа. Има възможност за наблюдаване на рифа с корабче с прозрачно дъно, пригодено за наблюдение на подводния свят. Вечерта имаме трансфер към летището и обратен полет към София, където пристигаме около 23.00.

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА