ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ПОЧТИ ЦЯЛА ЙОРДАНИЯ

   

Това пътуване представлява пълна обиколка на Йордания с посещение на най-важните археологически, природни и културни забележителности на страната. Ще започнем с Аман и неговите забележителности. Първо ще посетим районите на север от столицата, където ще разгледаме Джераш и замъка Ажлоун. Продължаваме на юг по така наречения “Кралски път”. Ще спираме за снимка и почивки в планината Уади Ал Мужиб. Ще разгледаме мозайките на Мадаба и планината Небо. Ще останем в Петра два дни, за да я разгледаме подоробно, а също и да направим малък пешеходен преход. Ще посетим и разгледаме също така и “Малка Петра”. Продължаваме към пустинята Уади Рам, където ще нощуваме в бедуински лагер, ще имаме джип сафари, ще яздим камили и ще се наслаждаваме на марсианските пейзажи, с които тази пустиня е известна. Ще стигнем на юг до град Акаба, на брега на Червено море, където ще имаме време за плаж и разходки. Това е известно място и за гмуркане, заради кораловия риф, който се намира тук. Продължаваме към Мукавир с прекрасните панорами към Мъртво море и старата крепост “Херод Велики”, пещерата на Лот и ранно-християнското място наречено “Бетани отвъд Йордания”. Следващата спирка е Мъртво море, където ще отседнем в малък курорт. Ще се къпем в морето, ще се мажем с лечебна кал, а също и ще си купим от известните козметични продукти. Приключваме пътуването в Аман. Ако директната линия София-Акаба-София на Райънеър е активна, маршрута ще бъде променен (просто обърнат) така, че да се пристига в Акаба и да се излита от града.

 

 

Период на пътуване: пролет/есен/зима;
Дати: избираме ги, след като се съберат поне 4 или 5 човека, които имат интерес към програмата;
Продължителност: 9 нощувки/10 дни;
Група: малка група от минимум 4/5 човека до максимум 7/8 човека с български водач; 
Цена: ще бъде предложена когато се съберат най-малко 4 или 5 човека желаещи да пътуват. Цената ще зависи от броя на хората в групата;
Цената ще включва: самолетни билети София-Аман-София (*), местни водачи/екскурзоводи за някои от местата; трансфери и транспорт с климатизиран бус навсякъде в Йордания; нощувки в хотели три звезди в стаи за двама с включени закуски, специален водач за трекинга в Петра; една нощувка в бедуински лагер в пустинята Уади Рам, джип сафари (3 часа); всички необходими такси, застраховка “Помощ при пътуване”.
Цената няма да включва: обяди и вечери, входни билети за забележителности (най-големия разход е за билет за Петра, който е 50 динара, около 60 евро); допълнителни дейности; бакшиши и други разходи от личен характер, йорданска виза (**);

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм в страните. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/

(*) След сформиране на групата ще бъдат предложени няколко варианта за полетни маршрути със съответните цени. Възможно е да бъде възобновена директната линия София-Акаба-София на Райънеър. Ако датите на пътуването съвпаднат с времето, когато тази линия е активна (есен/зима/пролет), то маршрута ще се обърне, така че да се пристига и отлита от Акаба. 

(**) Ако се влиза в страната през летището в Акаба, йорданската виза е безплатна. Ако се влиза през летището в Аман, визата се заплаща, като актуална цена ще бъде посочена след сформиране на групата. Йордания има специални туристически карти с отстъпки за входни билети за музеи и други забележителности, като тази карта включва и безплатна виза. Заслужава си купуването на такава карта, ако влизането в страната е през Аман, а не през Акаба, където тя е безплатна. Тези детайли ще бъдат подробно разяснени при подготовката на пътуването. 

 

Как да се запишем?

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел поща и телефон. След като поне 4 или 5 човека проявят интерес и се запишат в бъдеща група за това пътешествие, ще определим датите, които са удобни за всички. Следва организация на самото пътуване – самолетни билети и други, като за всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани.

Какви документи и допълнителна информация ще получим при записване за ваше пътуване?

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изисквате ли депозит?

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

Какво се случва при отмяна на пътуването?

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”.

Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Какво ще кажете за риска при организацията и провеждането на пътуванията?

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

Имате ли условия за записване на пътуването?

Да имаме! :). Може да ги прочетете тук. 

 

Ние предлагаме задължителната застраховка “Помощ при пътуване”, която е включена в общата цена на пътуването. Допълнително предлагаме следните застраховки:

1) “Отмяна на пътуването”. Ползваме услугите на застрахователното дружество “Армеец”. Повече информация може да прочетете тук.

2) Уорлд Номадс (World Nomads) застраховката за европейски граждани, която е една от най-добрите за прилюченски пътувания с много добра репутация и покритие. За да получите конкретна оферта, моля попълнете лесната форма за застраховка Уорлд Номадс (World Nomads) на тази страница – http://thousandvoyages.com/застраховки/  или просто ни пишете, че желаете такава застраховка и ние ще ви изпратим конкретна оферта.

3) СейфтиУинг (SafetyWing) включва покритие и на заболявания свързани с коронавируса(COVID-19). Често Задавани Въпроси (на български език), както и допълнителна информация може да намерите тук: http://thousandvoyages.com/insurancesafetywing/ Към момента това е най-изгодната като покритие и цена застраховка на пазара. Можете да си я поръчате както самостоятелно, така и чрез нас.

При запитване за някоя от предлаганите застраховки, ние ще направим съответните калкулации и ще ви предложим оферта. Заплащането става заедно с основното плащане или отделно. 

 

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Аман, столицата на Йордания

Днешният ден е посветен на столицата и най-голям град на Хашемитското кралство Йордания. Тук ще разгледаме Римския театър и Цитаделата Джабал Ал Квала, улица Rainbow в Джабал Аман, която носи името на старото, вече неизползвано кино. Напоследък районът се възражда с реставрирането и обитаването на много от старите къщи. Там са и някои кафенета и барове като Books@cafe и “Дивата Йордания” – и двете с прекрасни гледки към града. Разбира се ще посетим и местните пазари (сука). Нощувка в Аман.

 

Ден 1
Ден 2

Джераш и замъка Ажлоун

След закуска се отправяме на север, за да разгледаме римските останки Джераш и замъка Ажлоун. 

Джераш се намира на около 50 км северно от Аман. По пътя ще минем през планини и китни долини. Градът е известен с многобройните си останки от гръко-римския период. Ще видим запазени Коринтската колона, Арката на Адриан, Хиподрума, два големи храма, Форум заобиколен с колони, типична римска дълга улица с колони, два театъра, две римски бани и почти напълно запазени крепостни стени.

Замъкът Ажлоун, още познат като Квалат Ал Рабад по името на владетелите на земите наоколо, е разположен близо до Ажлоун в северна Йордания. Крепостта е построена от Изз Ал Дин Усама. Смята се, че това е една от малкото крепости построени, за да бранят страната от атаките на кръстоносците откъм Карак на юг и Бисан от запад. Вечерта се прибираме в хотела в Аман.

 

Ден 2
Ден 3

Кралският път – Уади Ал Мужиб  – мозайките на Мадаба и планината Небо

След закуската поемаме по така нареченият “Кралски път”, който се смята за един от най-атрактивните и живописни пътища в страната, пресичащ я от север на юг. Ще се насладим на долината Уади Ал Мужиб, като ще спираме на няколко места за чай, почивка и снимки. Продължаваме към Мадаба, градът на мозайките, където ще видим известната реновирана карта на Йерусалим и Светите земи, направена от мозайка.

Продължаваме към планината Небо. Ако известната църква там е отворена за посещение, ще я разгледаме. 

Последно днес ще посетим замъка на кръстоносците Карак. Вечерта ще стигнем до Петра, където ще нощуваме.

 

Ден 3
Ден 4

Петра

Петра, легендарният “розово-червен град, по-млад само от самото време”, е разположен в южна Йордания. Заради смайващата природа и изключителната историческа стойност Петра е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

Входът към древния набатейски град се нарича Сия – дълъг, виещ се каньон със стени от червен пясъчник. Тук-там се виждат миниатюрни гравюри, но най-впечатляващи са цветните и необичайни мотиви в скалите. Най-важният обект е Съкровищницата. След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7,000 места, който от време на време се използва за представления.

Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници. Манастирът Ад Деир, най-големия изсечен монюмент в Петра, датира от 1 в.сл.н.е. Преодоляването на над 800-те стъпала към него може да отнеме час. Нощувка в Петра.

 

Ден 4
Ден 5

По пътеките на Петра – около 5 часов пешеходен преход в района на Петра с изгледи към основните забележителности, но от горе 

След закуска тръгваме на около 5 часов пешеходен преход по пътеките на Петра. Започваме от главната порта, минаваме последователно през мястото наречено Джинн блокс, гробницата Обелиск и Баб Ал Сия. Продължаваме през хълмовете Ал Мадрас, за да стигнем до Сия (главния проход и тесен каньон към Съкровищницата, главната забележителност на Петра). Ще ходим над самия каньон, а не през него, от където тече основния поток туристи. Продължаваме към местата Джабал Ал Джилф и Даноур Ал Кхазнах, от където се вижда основната атракция на Петра – Съкровищницата. Продължаваме към място наречено “Високото място на саможертвата”, минаваме през долините Уади Нмаъар и Уади Фарса  до ренесансовата гробница, гробницата на римския войник, градинския храм и фонтанът на лъвовете. Спускаме се надолу до външната страна на Сия (главния каньон) и се връщаме обратно към главната порта. Нощувка в Петра.

Късният следобед продължаваме с буса към пустинята Уади Рам (60 км), където ще пренощуваме в бедуински лагер. По пътя за пустинята ще се отбием през Малка Петра за около час.

 

Ден 5
Ден 6

Пустинята Уади Рам

След закуската в лагера имаме джип сафари навътре в пустинята (3 часа). След обяда може да си организираме лек трекинг или разходка с камили. Вечерта се отправяме към брега на Червено море и град Акаба. Нощувка в хотел в града.

 

Ден 6
Ден 7

Акаба на брега на Червено Море

Целият ден днес е посветен на плаж и разходки из града. По желание може да се организира гмуркане с акваланги или шнорхели над рифа. Има възможност за наблюдаване на рифа с корабче с прозрачно дъно, пригодено за наблюдение на подводния свят. Нощувка в хотел в града.

 

Ден 7
Ден 8

Мукавир, Пещерата на Лот и “Бетани отвъд Йордания”

След закуска се отправяме към Мукавир, пещерата на Лот и християнската обител “Бетани отвъд Йордания”. 

Мукавир е разположен на 700 м надморска височина, от където се открива прекрасна гледка към Мъртво Море. На върха се намира старата крепост “Херод Велики”.

До пещерата на Лот водят стръмни стъпала, по които ще се катерим около 10 мин.  Лот е библейски персонаж, живял по времето на Содом и Гомор. Пещерата е на негово име, тъй като се смята, че той се е крил там заедно с дъщерите си по време на катаклизмите в Содом и Гомор. Интересна тук е малката византийска църква от V-VIII век, един голям воден резервоар и няколкото запазени мозайки. Останките в пещерата датират от ранната бронзова епоха  (3300–2000 BC), като в нея се виждат и множество надписи с името на Лот. 

Ранното християнско място наречено “Бетани отвъд Йордания” се намира до южния бряг на река Йордан, на около 8 км от моста “Крал Хюсеин”. Останките са от римско и византийско време – църкви и молитвени храмове, водни резервоари и система за напояване. Разкопките в района са започнали през 1996 година, като преди това мястото е било недостъпно заради минните полета наоколо. Тук наблизо се е намирала фронтовата линия межди Йордания и Израел.

След обяда продължаваме към Мъртво море, където е нощувката в малък курорт.

 

Ден 8
Ден 9

Мъртво Море

Днес ще си почиваме целия ден на бреговете на Мъртво море, ще се къпем или посещаваме интересни места наоколо. Нощувка в почивния комплекс.

 

Ден 9
Ден 10

Отпътуване

Днес се връщаме в Аман, от където летим за София.

 

Ден 10

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА