ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД В ПУСТИНЯТА УАДИ РАМ (WADI RUM) В ЙОРДАНИЯ И ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕТРА И АКАБА

Това пътуване включва посещение на Петра и трекинг (лек поход) в пустинята Уади Рам в Йордания. Преходите не са екстремни и не изискват професионални умения или необичайна издръжливост. Необходимо е да сте в добро физическо здраве и да имате афенитет към по-приключенски тип пътувания. Две от четирите нощувки ще са в палатки в пустинята Уади Рам. Ще има възможност за измиване и тоалет, но при лагерни условия. Две от нощувките са в уреден къмпинг, дълбоко в пустинята с удобства за миене и нощувки на легла в големи бедуински палатки по двама човека в палатка. В пустинята ще видим долината Ум Ишрин и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Джабал Енфесхеие””; района наречен Ум сабата, изключително впечатляващия каньон Барра и много други. Полетите са директни от София с ниско-тарифната Райън Еър до Акаба, най-близкия град до Петра и пустинята.

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Пътуване с определени дати/Пътуване без определени дати

Дати: Към момента няма планирани полети на Райън Еър от София до Акаба в Йордания за есента на 2021. Когато такива се появят, ще бъде планувано пътуване есента на 2021. Ако авиокомпанията закрие окончателно този маршрут, ще търсим други възможности за пътувуане до Йордания;

Продължителност: 4 нощувки/5 дни;

Група: 3/5 или 7 човека;

Цена: 7 човека в групата 590 евро на човек; 5 човека в групата – 690 евро на човек; 3 човека в групата – 850 евро/човек; (Възможна е лека корекция в тази цена).

Цената включва: български водач; местен водач в пустинята Уади Рам; 2 нощувки в бедуински лагер в пустинята Уади Рам (една в началото и една в края на престоя); 2 нощувки в биваци само за нашата група навътре в пустинята; всички закуски, обяди и вечери в пустинята, както и вода през цялото време; всички трансфери в Йордания (3 на брой); входна такса за пустинята; Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 10,000 евро, включително при заболявания свързани с Ковид (Повече информация какво включва тази застраховка: http://thousandvoyages.com/pdf/Insurance_Balance.pdf ).

Цената не включва: самолетни билети (*); входни билети за Петра (50 йордански динара за билет за един ден); допълнителни застраховки (**); разходи от личен характер.

Визата е безплатна, ако се пътува през Акаба. Ще бъде предоставена допълнителна информация, ако има промени в този визов режим. 

(*) Самолетни билети

Полетите са с Райън Еър от София директно до Акаба (близък град до пустинята Уади Рам и Петра).

Примерни полети:

Отиване: София 16.20 – Акаба  19.30;

Връщане: Акаба 20.55 – София 00.10

Оринетировъчна цена: 119.98 евро/човек в двете посоки с включен един допълнителен багаж 10 кг в кабината, което ви е напълно достатъчно като багаж за престоя в пустинята. Може сами да си купите билетите от сайта на авиокомпанията или ние може да ги купим, като комисионната затова е 6 евро на билет.

Бележка: Към момента няма планирани полети на Райън Еър от София до Акаба в Йордания за есента на 2021. Когато такива се появят, ще бъде планувано пътуване есента на 2021. Ако авиокомпанията закрие окончателно този маршрут ще търсим други възможности за пътвуане до Йордания;

(**) Допълнителни застраховки. За това пътуване ще предложим варианти с конкертни цени за допълнителни застраховки, които включват опции, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за провеждане: Пътуването се организира и осъществява в зависимост и съобразявайки се със съществуващите към момента правила и процедури за пътуване и туризъм. Често Задавани Въпроси за нашите пътувания във връзка с вирусната епидемия и в близко бъдеще: http://thousandvoyages.com/често-задавани-въпроси-за-нашите-пъту/ 

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание за участие. За да се запишете първоначално са достатъчни имената, ел пощи и телефоните. След като групата се сформира и пътуването се потвърди, ще има допълнителни указания за следващи стъпки по организацията.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

Изискваме депозит от участниците единствено и само след като групата се сформира и пътуването бъде потвърдено. Фирмата не събира пари при записване за пътуване.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор и платен депозит, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Тези детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”. Фирмата има сключена валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.

Ние винаги сме взимали всички предвидими мерки за безопасно пътуване. Оценяваме риска обективно, доколкото е възможно и предприемаме пътувания съобразявайки се с него. В същото време не толерираме крайностите и параноята. Поемането на някакъв риск е част от тези пътувания, така е било преди корона-кризата, така ще бъде и след нея.  Поради тази причина тези пътувания не са масови. Те са само за хора-пътешественици в истинския и буквален смисъл на тази дума. 

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1

Пристигане в Акаба; Трансфер до пустинята Уади Рам

Пристигане в Акаба в 19.30 вечерта. Следва трансфер, който отнема около 1 час т.е. ще пристигнем в пустинята Уади Рам към 21.00. Тук се настаняваме в хубав, малък лагер с готови големи бедуински палатки. Лагерът има тоалетни с течаща вода и места за измиване и душ. 

Бележка: Последните години в покрайнините на селото до пустинята беше построен огромен лагер за над 600 човека, където обикновено се настаняват гости от Израел, Германия и други и където е много шумно и определено неприятно. Нашата първа нощ е в тих, отдалечен в пустинята лагер на 14 км навътре в пустинята с всички необходими условия за плавен преход към трекинг в пустинята.

Ден 1
Дни 2 и 3

Поход в пустинята Уади Рам

Тези два дни имаме пълен обем пешеходен преход в пустинята. Ще се ходи през прохладните части от деня, покрай скали и сянка. Ще спираме често за снимки, почивки и чай в пустинята. Нощува се в биваци на различни места навътре в пустинята в палатки. Много често хората спят само в спални чували под звездите. Мястото е напълно подходящо за това. Тези биваци са само за нас т.е. няма други туристи наоколо. Багажът, палатките и храната ще се пренасят от високо-проходим джип, който също ще се ползва в случай на спешна нужда. За нас ще се грижат бедуини – един водач, един шофьор, който в същото време е и готвач и всичко останало, както и един помощник. Те ще се грижат за комфорта на групата.

В пустинята ще видим долината Ум Ушрин и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Джабал Енфесхеие”; района наречен Ум Сабата, изключително впечатляващия каньон Барра и още два по-малки каньона. Ще видим също известните скални рисунки, така наречената Арка, ще спрем за малко до къщата на Лорънс, където ще пийнем чай. Този трекинг НЕ е екстремен и не изисква специална екипировка или предварително трениране. Няма катерене из планините, теренът е в по-голямата си част равен.

Дни 2 и 3
Ден 4

Още ходене в пустинята; Петра

След закуската в бивака, ще походим още известно време. По обяд или малко след обяда се връщаме обратно в първи бедуински лагер, където има душове и е комфортно. Следва почивка, къпане и подготовка за вечеря. Нощувка в бедуинския лагер.

Ден 4
Ден 5

Петра

Рано сутринта ще имаме трансфер до входа на Петра. Добре е да пристигнем рано, още с отварянето на комплекса, за да избегнем тълпите. 

Ще минем по главния и най-известен път в Петра – Сия, за да достигнем до главната атракция – Съкровищницата (al-Кhаzneh). След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7000 места, който от време на време се използва за представления.

Навсякъде ще виждаме големи или по-малки гравюри, издълбани направо в скалите. Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници.

Ще изкачим изкачим 800-те стълби до така наречения “Манастир”, една от главните забележителности на Петра. Най-вероятно ще бъдем едни от първите там, което е много важно за уникалното преживяване, което предлага това място.. Ще се настаним в кафето с изглед към “Манастира” и ще пием кафе или чай. Обстановката и преживяването са неповторими.

Следобед кум 16.00 ще имаме трансфер обратно до летището в Акаба (около 3 часа), където трябва да сме към 19.00 най-късно. Полетът е в 21.05

Ден 5

Благодаря за оказаната ни възможност да се докоснем до живота на бедуините в пустинята Уади Рам. Живяхме четири дни като “пустинни” хора и те се запечатаха завинаги в съзнанието ни. Усетихме благоприятното действие на “дигиталната детоксикация”. Поздрави

Ангел

Човек поне веднъж в живота си трябва да види пустиня. Изживяването в Wadi Rum беше невероятно.Снимките говорят повече от разказите. Изживяването, обаче нямаше да бъде такова без страхотните спътници, новите ни приятели бедуините и организацията на Павката. Сега с нетърпение очаквам следващото преживяване в Тайланд през януари отново с Павката.
Емо

Благодаря за добре организираната екскурзия, приятната атмосфера и незабравимите гледки от тази неочаквано гостоприемна и красива пустиня! Ще очакваме нови вълнуващи предложения за далечни и непознати места!

Мариана

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА