ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД В ПУСТИНЯТА УАДИ РАМ (WADI RUM) В ЙОРДАНИЯ И ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕТРА И АКАБА

Това пътуване включва посещение на Петра и трекинг (лек поход) в пустинята Wadi Rum в Йордания. Преходите не са екстремни и не изискват професионални умения или необичайна издръжливост. Необходимо е да сте в добро физическо здраве и да имате афенитет към по-приключенски тип пътувания. Две от четирите нощувки ще са в палатки в пустинята Уади Рам (Wadi Rum). Ще има възможност за измиване и тоалет, но при лагерни условия. Две от нощувките са в уреден къмпинг, дълбоко в пустинята с удобства за миене и нощувки на легла в големи бедуински палатки по двама човека в палатка. В пустинята ще видим долината Um Ishrin и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Jabal Enfesheye”; района наречен Um Sabata, изключително впечатляващия каньон Barra и много други. Полетите са директни от София с ниско-тарифната Райън Еър до Акаба, най-близкия град до Петра и пустинята.

.

Основна информация

Дати: 4-8 ноември 2020 (класически вариант 4 нощувки, 3 дни ходене );
Продължителност: 4 нощувки/5 дни;
Група: 3/5 или 7 човека;
Цена: 7 човека в групата 590 евро на човек; 5 човека в групата – 690 евро на човек; 3 човека в групата – 850 евро/човек
Цената включва: български водач; местен водач в пустинята Wadi Rum; 2 нощувки в бедуински лагер в пустинята Wadi Rum (една в началото и една в края на престоя) (*); 2 нощувки в биваци само за нашата група навътре в пустинята; всички закуски, обяди и вечери в пустинята, както и вода през цялото време; всички трансфери в Йордания (3 на брой); входна такса за пустинята; Застраховка Асистанс с покритие от 10,000 евро.

Цената не включва: самолетни билети (**); входни билети за Петра (50 йордански динара за билет за един ден); разходи от личен характер.

(*) Снимки на кемпа: http://thousandvoyages.com/galleries/зеленият-кемп-в-пустинята-wadi-rum/ ). Той се намира на 13 км навътре в пустинята, на тихо и спокойно място. Кемпът разполага само със 17 палатки. Това е особено важно, тъй като масовите туристи ги настаняват обикновено в кемпове от над 100 човека и повече. Те са шумни, претоварени, като всичко масово. Основна цел на нашето пътуване е да усетим истинската, автентична атмосфера на пустинята, поради което особено много държим на кемпа, в който отсядаме да е достатъчно отдалечен от масовия туризъм и да е малък. В кемпа има течаща вода и даже душове, както и европейски тоалетни. Спи се на удобни широки легла, по две в голяма и стабилна палатка. Две от нощувките са в пустинята на палатки – диво къмпингуване. 

(**) Самолетни билети

Полетите са с РайънЕър от София директно до Акаба (близък град до пустинята Wadi Rum и Петра)

Отиване:  София 16.35 – Акаба  19.30; 
Връщане: Акаба 21.05 – София 00.10; 

Цена: 148 евро/човек с включен втори багаж (10 кг). Цените на самолетните билети са от май 2020. Към датата на закупуване на билетите цените могат да са различни.

.

Записване

Не е необходимо да заплащате депозит, за да се запишете за пътуването. Ако групата се сформира достатаъчно рано преди датата на пътуването, ще е необходимо да заплатите 50 % от стойността на програмата и 100 % от стойността на самолетния билет (ако ние купуваме билетите). Останалите 50 % от стойността на програмата са дължими поне месец преди пътуването. Ако групата се сформира близко до времето на отпътуване, се заплаща цялата сума наведнъж.

Отзиви

Благодаря за оказаната ни възможност да се докоснем до живота на бедуините в пустинята Уади Рам. Живяхме четири дни като “пустинни” хора и те се запечатаха завинаги в съзнанието ни. Усетихме благоприятното действие на “дигиталната детоксикация”. Поздрави
Ангел

———————-

Човек поне веднъж в живота си трябва да види пустиня. Изживяването в Wadi Rum беше невероятно.Снимките говорят повече от разказите. Изживяването, обаче нямаше да бъде такова без страхотните спътници, новите ни приятели бедуините и организацията на Павката. Сега с нетърпение очаквам следващото преживяване в Тайланд през януари отново с Павката.
Емо

—–

Благодаря за добре организираната екскурзия, приятната атмосфера и незабравимите гледки от тази неочаквано гостоприемна и красива пустиня! Ще очакваме нови вълнуващи предложения за далечни и непознати места!

Мариана

Ден 1

 Пристигане в Акаба; Трансфер до пустинята Wadi Rum

Пристигане в Акаба вечерта. Следва трансфер, който отнема около 1 час т.е. ще пристигнем в пустинята Wadi Rum към 21.00. Тук се настаняваме в хубав, малък лагер с готови големи бедуински палатки. Лагерът има тоалетни с течаща вода и места за измиване и душ. Снимки: http://thousandvoyages.com/galleries/зеленият-кемп-в-пустинята-wadi-rum/ 

Бележка: Последните години в покрайнините на селото до пустинята беше построен огромен лагер за над 600 човека, където обикновено се настаняват гости от Израел, Германия и други и където е много шумно и определено неприятно. Нашата първа нощ е в тих, отдалечен в пустинята лагер на 14 км навътре в пустинята с всички необходими условия за плавен преход към трекинг в пустинята.

Ден 1
Дни 2 и 3

Поход в пустинята Wadi Rum

Тези два дни имаме пълен обем пешеходен преход в пустинята. Ще се ходи през прохладните части от деня, покрай скали и сянка. Ще спираме често за снимки, почивки и чай в пустинята. Нощува се в биваци на различни места навътре в пустинята в палатки. Много често хората спят само в спални чували под звездите. Мястото е напълно подходящо за това. Тези биваци са само за нас т.е. няма други туристи наоколо. Багажът, палатките и храната ще се пренасят от високо-проходим джип, който също ще се ползва в случай на спешна нужда. За нас ще се грижат бедуини – един водач, един шофьор, който в същото време е и готвач и всичко останало, както и един помощник. Те ще се грижат за комфорта на групата.

В пустинята ще видим долината Um Ishrin и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Jabal Enfesheye”; района наречен Um Sabata, изключително впечатляващия каньон Barra и още два по-малки каньона. Ще видим също известните скални рисунки, така наречената Арка, ще спрем за малко до къщата на Лорънс, където ще пийнем чай. Този трекинг НЕ е екстремен и не изисква специална екипировка или предварително трениране. Няма катерене из планините, теренът е в по-голямата си част равен.

Дни 2 и 3
Ден 4

Още ходене в пустинята; Петра

След закуската в бивака, ще походим още известно време. По обяд или малко след обяда се връщаме обратно в първи бедуински лагер, където има душове и е комфортно. Следва почивка, къпане и подготовка за вечеря. Нощувка в бедуинския лагер.

Ден 4
Ден 5

Петра

Рано сутринта ще имаме трансфер до входа на Петра. Добре е да пристигнем рано, още с отварянето на комплекса, за да избегнем тълпите. 

Ще минем по главния и най-известен път в Петра – Siq, за да достигнем до главната атракция – Съкровищницата (al-Кhаzneh). След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7000 места, който от време на време се използва за представления.

Навсякъде ще виждаме големи или по-малки гравюри, издълбани направо в скалите. Срещу Римския амфитеатър, малко по-нагоре по хълма, са Царските гробници.

Ще изкачим изкачим 800-те стълби до така наречения “Манастир”, една от главните забележителности на Петра. Най-вероятно ще бъдем едни от първите там, което е много важно за уникалното преживяване, което предлага това място.. Ще се настаним в кафето с изглед към “Манастира” и ще пием кафе или чай. Обстановката и преживяването са неповторими.

Вечерта е полетът към София

Ден 5

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА