ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД В ПУСТИНЯТА УАДИ РУМ В ЙОРДАНИЯ С ПОСЕЩЕНИЕ НА ПЕТРА И АКАБА

Акцент на това пътуване е пешеходния преход (трекинг) в пустинята Уади Рум в Йордания и Петра. Преходите не са екстремни и не изискват професионални умения или необичайна издръжливост. Две от четирите нощувки ще са диво къмпингуване в палатки в пустинята Уади Рум. Две от нощувките са в уреден къмпинг, дълбоко в пустинята с удобства за миене и нощувки на легла в големи бедуински палатки.

В пустинята ще видим долината Ум Ишрин и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Джабал Енфесхеие”, района наречен Ум сабата, изключително впечатляващия каньон Барра и много други.

Предпоследния ден ще имаме трансфер до Петра по обяд, разглеждане на комплекса до вечерта и обратен трансфер до лагера ни в пустинята. В Петра ще прекараме около 5-6 часа следобедно време, включтително залеза. 

Ще пътуваме с ниско-тарифната РайънЕър от София до Акаба на брега на Червено Море. 

ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ

Категория: Група с определени дати /Група без определени дати;

Период на пътуване: пролет/есен/зима;

Дати: 17-21 ноември 2021; Ако сте група от най-малко 4 или 5 човека, може да организираме това пътуване за дати удобни за вас или се запишете в списък за бъдещи пътувания. За повече информация вижте съответните секции по-долу;

Продължителност: 4 нощувки/5 дни;

Група: 5-7 човека;

Цена: 895 евро/човек (група от 5-7 човека);

Цената включва: български водач; местен водач в пустинята Уади Рум; нощувки както следва: 2 нощувки в бедуински лагер в пустинята Уади Рум (готови палатки с легла, завивки и външни бани и тоалетни); 2 нощувки диво къмпингуване в биваци само за нашата група навътре в пустинята; всички закуски, обяди и вечери по време на трекинга в пустинята, както и вода през цялото време; всички трансфери в Йордания; входна такса за пустинята; Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие от 20,000 лева, включително при заболявания свързани с Ковид.

Цената не включва: самолетни билети (1); обяди и вечери извън тези в пустинята, входни билети за забележителности (най-скъпия билет е за Петра – 50 динара); допълнителни застраховки (2); разходи от личен характер.

(1) Самолетни билети

Полети с РайънЕър по маршрута София-Акаба-София 

София 16.35 – Акаба 19.30;
Акаба 12.35 – София 15.40;

Цена: 108 евро, което включва една малка ръчна чанта 40х20х25 и още една чанта за кабината на самолета (10 кг). Този багаж е напълно достатъчен за това пътуване.

Тази цена може да е различна в момента на резервацията, тъй като авиокомпанията е ниско-тарифна.

Ние закупуваме билетите (7 евро комисионна на билет с включено издаване на бордни карти), но може и сами да си ги купите от сайта на авиокомпанията. Моля не си купувайте билети, докато групата не е сформирана и пътуването потвърдено.

За това пътуване ще предложим варианти на допълнителни застраховки, свързани с Ковид кризата, включително застраховка “Отмяна на пътуването”. Моля, прочетете повече на специалната страница посветена на пътните застраховки тук.

Условия за влизане в Йордания:

1) Попълване на онлайн формуляр и получаване на документ с QR код накрая – https://www.visitjordan.gov.jo
2) Негативен ПСР тест направен най-малко 72 часа преди полета до Йордания.
3) Попълване на още една много кратка кратка форма, която ще бъде предоставена след сформиране на групата.
4) Сертификат за пълна ваксинация – изисква се, за да се избегне втори ПСР тест на летището в Акаба. Ако не сте ваксинирани, трябва да се регистрирате тук: https://www.visitjordan.gov.jo и да платите 28 динара. На летището ще ви направят още един тест.
5) Здравна застраховка, включваща покритие на Ковид, която вие имате включена в цената

Цялата аАктуална информация за влизане в страната – https://rj.com/en/travel-updates

Влизане обратно в България

Йордания е оранжева заона за България. Влизане от страна в оранжева зона се допуска при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като тези от сертификата, за едно от следните:
– Завършена ваксинация (да са изминали поне 14 дни от последната доза);
– Преболедуване (положителен PCR или антигенен тест, валиден между 11-тия и 180-тия ден);
– Проведено изследване (отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72ч. или бърз антигенен тест до 48ч. преди полет).

При липса на такъв пристигащите български граждани се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде съкратена при предоставянето на отрицателен PCR или бърз антигенен тест, направен до 24 часа от влизането в страната.

 

Моля ползвайте формата в края на страницата или другите наши комуникационни канали, за да заявите желание или интерес към пътуването. 

За да се запишете за пътуване е необходимо да изпратите по ел поща снимка на главната страница на международния паспорт и депозит от 200 лева на фирмената банкова сметка. Ако се откажете от пътуването повече от месец преди датата, се възстановява цялата сума. Ако се откажете в периода между месец и седмица преди датата на пътуването се възстановяват 100 лева. Ако се откажете по-малко от седмица преди пътуването, не се възстановяват средства от платения депозит. Ако пътуването не се състои, не по ваша вина, целият депозит се връща разбира се!

Депозитът се заплаща по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основание за плащане: Депозит за “дестинацията или програмата”.

За депозита ще получите документ за платени средства.

Препоръчително е да се направи застраховка “Отмяна на пътуването”. Вижте повече информация за всички видове застраховки тук: http://thousandvoyages.com/insurance/

След като групата се сформира и пътуването окончателно се потвърди, се заплаща 50 % от стойността на програмата + сумата за самолетните билети, ако има полети в програмата. Платеният депозит за записване се приспада разбира се. Около 2 или 3 седмици преди самото пътуване се заплащат останалите 50 % от програмата. Ако пътуването се провежда в рамките на месец от записването, се заплаща цялата сума наведнъж.

Заплащането става по банков път на фирмената банкова сметка:

Получател: Фирма “Хиляда пътешествия” ЕООД
IBAN: BG48RZBB91551005656117
BIC: RZBBBGSF
Райфайзен Банк

Основане за плащане: Първа или последна вноска за “име на дестинацията или програмата”.

След като групата се сформира и пътуването се потърди, всички получават пълен пакет документи:  “Договор за организирано пътуване”, застраховка “Помощ при пътуване”, фактура, електронни самолетни билети, където има пътуване със самолет и други документи.

Допълнително ще бъде предоставена подробна информация за епидемиологичната обстановка в страната, рестрикции и всички други детайли, които ще са необходими за осъществяването на пътуването.

В случай на отмяна на пътуването след сключен вече договор, платен депозит за записване, платени една или всички вноски за пътуването, фирмата връща всички средства, които все още не са били преведени към доставчици на туристически услуги като настаняване, транспорт и други. В почти 100 % от случаите доставчиците връщат неизползваните суми в пълен или почти пълен размер, което означава, че и ние можем да изплатим остатъка от депозита в пълен размер обратно на участниците.

Връщането на суми за самолетни билети става от авиокомпаниите и следва техните правила. Ние работим с наши доверени партньори за закупуване на самолетните билети, които се грижат интересите на нашите пътешественици да бъдат винаги приоритет. Ние се грижим за възстановяването на тези суми, следейки и информирайки редовно за процедурите на авиокомпаниите.

Депозитът за записване се връща 100%.

Горните детайли са описани в “Договор за организирано пътуване”, те са стандартни и в тях няма някаква специфична промяна във връзка с корона-кризата.

Фирмата има сключена застраховка “Отговорност на туроператора”. Без тази застраховка фирмата така или иначе не може да оперира.

Въпреки всички предпазни мерки, които сме взели, е добра идея да се сключи специалната застраховка “Отмяна на пътуванато”, за която може да прочетете подробно в раздела ни за застраховките.

МАЛКА ГРУПА С БЪЛГАРСКИ ВОДАЧ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ДАТИ

Ако сте готова група от най-малко 4 или 5 човека, датите определяте вие. Програмата също така може да се видоизменя в зависимост от конкретните ви желания и условия. На практика можем да организираме всяко едно пътуване по настоящата програма или подобна. 

Може също да се запишете в списъка за бъдещи пътувания. Необходими са само имената и ел поща, които може да ни пратите през нашите комуникационни канали или чрез формата в края на програмата. След като минималния брой участници се събере (4 или 5 човека), ще определим дати удобни за всички. Максималният брой участници е 7/8 човека. Следва организация на самото пътуване, която е подобна на всяко друго наше пътешествие. За всяка стъпка ще бъдете надлежно информирани. 

Моля свържете те с мен или ползвайте формата в края на програмата за повече информация и дискусия.

ПРОГРАМА

Ден 1 Пристигане в Акаба на брега на Червено Море

Днес летим за Акаба, където пристигаме вечерта. Следва трансфер до лагера в пустинята, където ще пристигнем по-късно вечерта. Ще иамме вечеря и нощувка в хубави големи палатки с легла в тях. Тоалетните и баните са външни.

Дни 2,3 и част от 4  Поход в пустинята Уади Рум; Петра

Тези дни имаме пълен обем пешеходни преходи в пустинята. Ще се ходи през прохладните части от деня, покрай скали и сянка. Ще спираме често за снимки, почивки и чай.

Нощува се в биваци на различни места навътре в пустинята в палатки. Много често хората спят само в спални чували под звездите. Мястото е напълно подходящо за това. Тези биваци са само за нас т.е. няма други туристи наоколо. Багажът, палатките и храната ще се пренасят от високо-проходим джип, който също ще се ползва в случай на спешна нужда. За нас ще се грижат бедуини – един водач, един шофьор, който в същото време е и готвач и всичко останало, както и един помощник. Те ще се грижат за комфорта на групата.

В пустинята ще видим долината Ум Ушрин и няколкото дюни, оцветени в жълто, оранжево и червено, планината “Джабал Енфесхеие”, районът наречен Ум Сабата, изключително впечатляващия каньон Барра и още два по-малки каньона. Ще видим също известните скални рисунки, така наречената Арка, ще спрем за малко до къщата на Лорънс, където ще пийнем чай.

Този трекинг НЕ е екстремен и не изисква специална екипировка или предварително трениране. Няма катерене из планините, теренът е в по-голямата си част равен.

Предпоследният  ден (ден 4) се прибираме в основния лагер по обяд, от където ще имаме трансфер до Петра. Ще имаме на разположение целия следобед (около 5 или 6 часа) в древния град. Заради смайващата природа и изключителната историческа стойност Петра е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година. Вечерта се прибираме в лагера ни в пустинята.

Входът към древния набатейски град се нарича Сия – дълъг, виещ се каньон със стени от червен пясъчник. Тук-там се виждат миниатюрни гравюри, но най-впечатляващи са цветните и необичайни мотиви в скалите. Най-важният обект е Съкровищницата. След още един завой се разкрива “Улицата на фасадите” – голям каньон с двустранно разположени фасади на различни гробници. В края е Римския амфитеатър със 7,000 места, който от време на време се използва за представления.

Ден 5 Трансфер до летището в Акаба

След като се събудим суринта в лагера, ще закусим бавно, след което ще имаме трансфер до летището в Акаба. Обратният полет е по обяд. 

Благодаря за оказаната ни възможност да се докоснем до живота на бедуините в пустинята Уади Рам. Живяхме четири дни като “пустинни” хора и те се запечатаха завинаги в съзнанието ни. Усетихме благоприятното действие на “дигиталната детоксикация”. Поздрави

Ангел

Човек поне веднъж в живота си трябва да види пустиня. Изживяването в Wadi Rum беше невероятно.Снимките говорят повече от разказите. Изживяването, обаче нямаше да бъде такова без страхотните спътници, новите ни приятели бедуините и организацията на Павката. Сега с нетърпение очаквам следващото преживяване в Тайланд през януари отново с Павката.
Емо

Благодаря за добре организираната екскурзия, приятната атмосфера и незабравимите гледки от тази неочаквано гостоприемна и красива пустиня! Ще очакваме нови вълнуващи предложения за далечни и непознати места!

Мариана

ПОИСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА