ХИЛЯДА ПЪТЕШЕСТВИЯ

 info@thousandvoyages.com /Тел (WhatsApp/Viber): +359 888 420 160 / Facebook / Instagram / Twitter

Дивото село Хиналиг в Азербайджан (видео)

Вижте по-долу две кратки видеа за дивото село Хиналиг (Khinalig) в Азербайджан с инфорамция какво може да се види в селото и наоколо.

Хиналиг (Khinalig) е древно кавказко село ( на над 5,000 години), разположено във високопланинския район Губа в Азербайджан, близо до Дагестан. Подобно на Ушгули в Грузия и това село се бори да бъде наречено най-високото населено място в Европа (2,350 м), ако се смята че азербайджан е част от Европа. Подобно на Ушгули е диво и пълно с интересни неща. Поради това сме го включили в нашето пътуване из Азербайджан през август (http://thousandvoyages.com/tours/azerbaijantour/). Местните се смятат за наследници на Ной, чийто известен кораб (Ноевият Ковчег) според легендата заседнал на връх в близост до мястото, където днес е селото Хиналиг. Хората още следват традиционния си начин на живот и изповядват разновидност на сунитския ислям. В това малко село има над 10 джамии. Най-старата е в средата на селото (12 век) до която има скали с древни рунически надписи. Хората са много религиозни. Преди да приемат исляма те са следвали зороастризма. На 5 км от селото и на 3,000 м надморска висоина има интересен зороастрийски храм с вечен огън в него. Свидетелство за това колко е древно селото са 8-те стари гробища, които заемат няколко пъти по-голяма площ от самото село. Надгробните камъни са с надписи на най-различни древни и по-съвременни езици. Има останки от стара крепост, зороастрийски храм и кула. Селото е заобиколено с пещери, свещенни места, нарчени пирoве (pirs) и зороастрийски места за молитва (ateshgahs). Най-разпостранени са пировете, които могат да се видят навсякъде. Всеки пир има собствена лечебна сила, например има пир за зъбобол т.е ако те боли зъб отиваш, взимаш си камък и си пожелаваш болката да спре. Друг пир, на около 2 км от селото, е наречен 40 дервиша, тъй като се е смятало, че именно 40 дервиша са живели в нея. Има извор, който е свързан със селото, така че къщите получават светена вода направо от изворчето. На 5 км от селото се намира така наречената “Горяща планина” (2,600 м) наречена така заради газта която поддържа тлеещ огън нагрявайки камъните. Човек може да си опече кебап и хората идват тук на пикник. Мястото обаче е свещенно и хора идват също, за да се молят. Местните са основно овчари, има големи стада овце, поради което най-важния продукт е вълната, от която правят дрехи, килимчета и други неща. През лятото събират интересни билки и мед, който лекувал 70 болести. Човек от селото твърди, че през 1988 видял “големия снежен човек” – йети, докато ловувал диви кози. От внезапната среща лице в лице той получил шок, от който и до днес не е излязъл напълно (ако разбира се не е починал междувременно). В района има древни и изоставени селца и куп други чудеса, които чакат да бъдат открити.

.

 • ПОЧТИ СФОРМИРАНИ ГРУПИ/СВОБОДНИ МЕСТА

  –> Още 2 или 3 места има в групата за Киргизстан (23-31 август 2020);

  –> Потвърдено пътуване за Туркменистан (10-17 септември 2020). Има още 2 или 3 места.

  –> Още няколко места има за групата за Грузия през септември;

  Горното пътуване може да се съчетае с програмата ни в Туркменистан/Узбекистан, планувана за дати 10-24 септември 2020; 

  –> Има още 1 или 2 места за пътешествието ни през иракски Кюрдистан. (1-8 октомври 2020); 

  —> В групата за пътуването ни през Косово, Босна и Херцеговина (18-23 септември 2020) има още 2 или 3 места. В периода има три почивни дни;

  —> За Вуду пътешествието ни през Западна Африка – Гана, Того и Бенин (10-20 ноември 2020) има още 3 или 4 места в групата;

  –> Има още 4 или 5 места за групата за пътешествието ни през почти цяла Патагония в Южна Америка (9-22 декември 2020);

  –> Календар за 2020 с планираните ни пътувания с малки групи

 • НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ СТРАНИЦИ (странички с програми, пътеписи, истории, фотографии, видео т.е всичко на едно място за любим наш район):
  .

  Исландия и остров Шпицберген (Норвегия)
  Централна Азия
  Близък Изток
  Далечен Изток и Югоизточна Азия
  Индийски субконтинент
  Мароко

  Всички права запазени © Хиляда Пътешествия ЕООД. 

  error: Content is protected !!