Пеещите пясъци в пустинята Гоби, Монголия

Хонгорин Елс или Дуут Манкан са огромни дюни в пустинята Гоби, известни още като „Пеещите пясъци“. Намират се в националния парк “Гоби Гурвансайхан” в Монголия. Пясъчните дюни се простират на над 965 квадратни километра площ, дълги от 6 до 12 километра и широки на места повече от 100 километра, издигащи се на височина от 80 до 300 метра – най-високата част. Тези дюни са много подобни на сахарските в Африка – пясъците имат обли извивки, които завършват с остър ръб и набраздена повърхност, променяща се непрекъснато от силните ветрове. Освен формата те сменят и цвета си, който се повлиява от редуването на облаци с ясно време.

Наименованието „Пеещите пясъци“ идва от звуците, които издава пясъкът, когато се мести и преразпределя под влияние на поривите. Ние се качихме на най-високата дюна по време на нашето пътуване из Монголия, което ни отне около час. Не е високо, но ходенето по пясъка е много уморително, а и вятъра е обикновено силен. Гледката отгоре обаче е върховна!

Тук могат да се правят преходи с камили. Най-добрият вариант би бил 2 или 3 дни с камили през дюните.

През август в подножието на дюните се организират фестивали, конни надбягвания, борби и други спортни събития. Дюните са на около 180 км от град Даланзадгад. Няма начин да се стигне без предварително уговорен транспорт. Дюните Хонгорин Елс са начало на маршрут, който води още по-дълбоко в пустинята и като цяло е за напреднали пътешественици.

Програмата ни в Монголия (виж линк по-долу), включва това място в маршрута.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ НАШЕ ПЪТУВАНЕ ДО ТОВА МЯСТО

Организираме индивидуални и самостоятелни пътувания за отделни пътешественици или малки групи/семейства в цял свят. Подробна информация може да намерите тук.

Всички застраховки, които предлагаме от български и чужди застрахователни компании, включват покритие в случай на заболяване от Ковид и/или други немедицински проблеми свързани с вирусната пандемия. Подробна информация, включително и за застраховката “Отмяна на пътуването”, може да намерите тук.